Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Entrée de ville in Bayonne, France by mateo arquitectura

 
July 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: mateo arquitectura

Three interventions make up the proposal:

  1. Marinadour. A dense complex of dwellings on top of a podium of shops and car parks.
  2. The Park generated by reorganizing circulation and segregating the traffic above from pedestrians, with the massive presence of vegetation between the footpaths.
  3. Rivadour. A continuous urban block that follows the river before breaking off towards the city. Permeable on the ground floor.
Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

  • Architects: mateo arquitectura
  • Project: Bayonne. Entrée de ville. France
  • Location: Henri Grenet Bridge area, Bayonne, France
  • Photography: Adrià Goula and Luc Boegly
  • Software used: AutoCAD
  • Author: Josep Lluís Mateo
  • Client Block 1: Kaufman & Broad
  • Client Block 3: Eiffage Immobilier
  • Client Central Area 2: Public entity: Agglomération Côte Basque-Adour – Mairie de Bayonne
  • External collaborators:
    • Structure: BOMA
    • Landscaping: Michel Desvigne (park bridge access), Manel Colominas (patios)
  • Surface: 70.000 m2
  • Competition: 2006
  • Project: 2010-2012
  • Construction: 2012-2016

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

The three interventions address three independent yet complementary themes:

In 1, Marinadour, the volume is protagonist. The way it is sculpted and emptied out.

The Marinadour complex, which represents the organization of a considerable urban density and a mixed programme: a car park and shopping mall form the plinth base, with dwellings built on the great platform created. This is a complex volume. Large landscaped courtyards produce empty spaces in the built mass that allow lighting and ventilation of the interior. The perimeter adapts to the spatial and contextual conditions:

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

The south and east façades, most exposed to traffic, are protected from noise by a double glazed cladding that creates a conservatory terrace with high energy quality. Its sloping cornice offers the built mass an added dynamism, accompanying traffic that runs tangential to the building.

Where it faces west the volume is broken down, and its envelopes are reflecting metal: this is where we let light and air into the courtyard.

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Towards the river (to the north), the horizontal of the terraces follows the geometry of the water.

In 2, the Park, the ground is the protagonist. Vegetation, transparency, public space, pedestrian connectivity. Reorganization of circulation around the approach to Henri Grenet bridge, building a viaduct to enable pedestrians to cross below and transform the area into a space that is truly urban, not just for cars. Massive presence of vegetation as backdrop to the scene.

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

In 3, Rivadour, it is a line that we had to build.

The Rivadour complex closes the urban space. It is a continuous block that follows the river before breaking off towards the city. At its end, it rises up to accommodate a hotel.

This continuous line forms the limit between the park and the approach to the bridge, and dialogues with the existing urban complex at a smaller scale. The permeable ground floor guarantees pedestrian continuity through the new urban space.

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © Adrià Goula and Luc Boegly

Image Courtesy © mateo arquitectura

Image Courtesy © mateo arquitectura

Image Courtesy © mateo arquitectura

Image Courtesy © mateo arquitectura

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Mixed use, Parking, public spaces, Shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy