Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Junior high school, boarding school, sports complex for the disabled and cultural center in Lille, France by Chartier Dalix Architectes

 
July 12th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Chartier Dalix Architectes

The Moulin Junior High School is located in the southern area of Lille, in a neighborhood that has undergone major transformations in recent decades. Mainly occupied by a population of workers, this neighborhood possesses an urban fabric that is still largely one of brick buildings, factories and buildings related to freight whose renovation has spurred a renewal of the entire neighborhood (as illustrated in reconversion of the Saint-Sauveur train station for example).

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

  • Architects: Chartier Dalix Architectes
  • Project: Junior High School, Boarding School, Sports Complex For The Disabled And Cultural Center
  • Location: Lille, France
  • Photography: Takuji Shimmura
  • Client: General Council – Département du Nord, city of Lille
  • General contractor: Chartier Dalix architects, AvantPropos architects
  • Bet: HDM engineering [fluids, structure], ACT environment [HQE] Becquart [eco], Flandres analyses [acoustics] KVDS [landscape]
  • Hqe: Junior High School: certified by Certivea, 3 TP targets and 6 P targets, Gymnasium: certified HQE
  • Cost: €21m excl. VAT
  • Surface: 13,853 m² Adjusted gross floor area
  • Calendar: Delivered end 2015

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

The site of the junior high school, which is also equipped with multiple programs, stands on a lot next to which the elevated train passes. Located at the gateway to the neighborhood, it must also meet the requirements of several very different urban situations: a broad boulevard, a narrow street and an elevated train.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

On the main boulevard d’Alsace, the facility presents a highly transparent ground floor; which offers students a large open view to the outside and a view with great depth of field into the heart of the lot for the passerby on foot. This glass façade guides the neighbor, runs along the orchestra hall, which is in an angle overlooking the boulevard, then past the table tennis room with its hollowed out depth of 5 meters and its two all glass façades. Complete transparency here offers an environment for recess/recreation area, providing a visual link between the public space and the inner world of the junior high school.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

As seen from the elevated metro, the upper floors of the complex are treated like a landscape, playing with the topography of its masses. Les elements of the program become clearly identifiable: the junior high school, the fitness room of the boarding school, the orchestra hall. This geographic situation is bound together with a flexible skin, in pre-patinated zinc, which follows the forms of each volume while creating an emblematic urban signal, for both the facility and the neighborhood.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

A ring of vegetation crowns the entire roof with a meadow and ensures great visual comfort for users as well as neighbors. This rooftop landscape guides and underscores the movements of the roof, which extends in three directions. Here, zinc is used for its multipurpose function and its texture: cladding walls, roofs and awnings, it is adjusted to all the spaces and marks off the volumes with folds that underscore diagonals, thereby linking one program with the next. The irregular rhythm of standing seams in an effect of graphic contrasts underscores all the softness of the reflections from the zinc to the warm brown tones, and reveals the delightful quality of this material.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Equipped with this sensitive skin, the building is organized in the form of a continuous ribbon, arranged around the central courtyard. All the programs are connected to this area on the ground floor. The upper floors enjoy a direct view onto the planted terraces, and especially the rooms in the R+1 class, which are directly connected. The “skyline” offered by the irregularity of the roof lines is quite variable and offers several views opening onto neighboring buildings and onto the public space. Thus, wherever one is standing in this establishment, it is easy to find one’s bearings, inside the junior high school but also outside in its specific relationship with the neighborhood.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

The theme of the line present on all the façades through the seamed zinc roof extends outward to from a sunbreak in front of vertical circulations and the orchestra hall. This graphic quality, like a hatch mark, turns inward toward the facility and serves as a line unifying the different programs.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

A motif printed on the glazed concrete surfaces of the corridors of the college plays the role of “epigram-graffiti.” This motif is also found on the walls separating the cafeteria area. Its welded black metal screens visually delimit the space and maintain the full depth of field of the entire volume. The orchestra hall, arranged in movable seating stands, is equipped with overhead light fixtures composed of thermo-lacquered black metal strips whose lines project their motifs throughout the concert hall. Facing the street, like a scratch, the glass façade is marked with yellow adhesive strips, which are echoed by the meatal graphic quality of the entrance to the junior high school.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Chartier Dalix Architectes

Image Courtesy © Chartier Dalix Architectes

Image Courtesy © Chartier Dalix Architectes

Image Courtesy © Chartier Dalix Architectes

Image Courtesy © Chartier Dalix Architectes

Image Courtesy © Chartier Dalix Architectes

Related posts:

Tags: ,

Categories: Cultural Center, Hostel, Mixed use, School, Sports Complex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy