Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Refurbishment of the Ex “Unione Militare” building in Rome, Italy by Studio Fuksas

 
July 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Studio Fuksas

A new architecture redefines the urban landscape of Rome historic centre according to contemporary taste. It’s the steel and glass «Lantern» of the “Ex Unione Militare” building, situated between Via del Corso and Via Tomacelli, that crosses the four floors of the building from the ground-floor up to the panoramic terrace with a view of the dome of the Basilica of Saint Ambrose and Carlo al Corso.

Image Courtesy © ORCH

Image Courtesy © ORCH

  • Architects: Studio Fuksas (Massimiliano and Doriana Fuksas)
  • Project: Refurbishment of the Ex “Unione Militare” building
  • Location: Rome, at the corner between Via del Corso and Via Tomacelli, Italy
  • Photography: Gianni Basso and ORCH
  • General Contractor: CEV SpA – Costruzioni Edilizie Vendramin
  • Engineering: Tecnobrevetti srl, Esa engineering
  • “Lantern” Structure: Sthalbau Pichler
  • Lighting: Speirs & Major Associates
  • Area: 6.116 sq.m, 4 floors
  • Period: 2008 – 2013

Image Courtesy © ORCH

Image Courtesy © ORCH

A contemporary interpretation of the historic centre has led to a minor intervention on the outside of the building, whose original construction dates back to the end of the XIX century, focusing on the renovation of the interiors and roofing. The restoration of the outside has focused on the recovering and valorization of the original architectural features of the building. The architecture of the facades has been highlighted through a minimal light design intervention, which gives a touch of contemporary to the building whilst putting it in connection to the city.

Image Courtesy © ORCH

Image Courtesy © ORCH

The large «Lantern» is the symbol of the project, the heart of the intervention. A steel and glass triangular-shaped structure that crosses the entire building and contains the vertical connections, the service and accessory rooms as well as part of the plants. The full-height void created by the “Lantern” generates a glimpse along the structure of the various floors, which are interconnected through gangways.

Image Courtesy © ORCH

Image Courtesy © ORCH

The part of the «Lantern» functioning as roofing reaches a maximum height of 7,50 metres from the floor and accomodates a 300-square-metre panoramic restaurant space. From the panoramic viewpoints of the city, the «Lantern» hit by natural light takes on the appearance of an irregular mirror rather than an icy lake, whereas at night it lights up and takes on the shape of looks as a large lamp.

Image Courtesy © ORCH

Image Courtesy © ORCH

In the evening, the facades of the building light up and look like a theatre set, the atmospheres change and the audience can enjoy from the outside the internal show of lights and colours.

Image Courtesy © ORCH

Image Courtesy © ORCH

Each floor offers visitors a unique space characterized by white floors decorated with «bubbles» of different size and colour, ranging from red shades to orange and violet tones. The ground floor,  set up as a large bazar full of colours, objects and accessories is a wide and porous open space connecting via Tomacelli to the adjacent square.

Image Courtesy © Gianni Basso

Image Courtesy © Gianni Basso

The interiors have been designed by Fuksas as shiny elements inspired by children toys. They are sculptural objects with fluid shapes mostly made of fiberglass and characterized by a shiny white colour. Tables, desks, pouf, display racks, «spinning top» for garments and accessories that gently fit into the exhibition areas. The «spinning top»  fan out like petals like artistic installations. Oval-shaped mirrors reflect the interiors, lights and colours as a whole. The «Lantern» acts as a theatre wing that opens on each floor. The false ceilings light up through a range of colours recalling those of the floors. A stair of led-light-lit glass steps, with shiny surfaces, connects and embellishes the spaces.

Image Courtesy © Gianni Basso

Image Courtesy © Gianni Basso

Following early earthwork, a sepulchral monument dating back to the first half of the II century B.C. has been brought to light in the basement. The sepulcher has a structure made of tuff blocks and travertine slabs, with a pedestal higher than four and a half meters where the cell, which was supposed to be partially covered, rests. The front facing via Tomacelli is an important detail, since the present street corresponds to the old route leading to the “Portus Vinarius” along the Tevere. In order to preserve and highlight the relics, a glassy flooring has been devised, allowing the visitors a glimpse over the archeological remains.

Image Courtesy © Gianni Basso

Image Courtesy © Gianni Basso

Image Courtesy © Gianni Basso

Image Courtesy © Gianni Basso

Related posts:

Tags: ,

Categories: Building, Restoration

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy