Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Garden Void House in Toronto, Canada by Alva Roy Architects

 
August 17th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Single Family residence

Garden Void is a single family two story house, including five bedrooms, basement home office, living/dining and kitchen/family room and an enclosed garage space of approximately 4000 sf in total.

Exterior View from North-West , Image Courtesy © Tom Arban

Exterior View from North-West , Image Courtesy © Tom Arban

  • Architects: Alva Roy Architects
  • Project: Garden Void House
  • Location: Toronto, Canada
  • Photography: Tom Arban and Navid Aali

Exterior View from West side. Elevation shows how it sits on its own site, with straightforward lines, and a play of expansive and narrow window designed to capture the "right" amount of natural light while maintain the sense of privacy, Image Courtesy © Tom Arban

Exterior View from West side. Elevation shows how it sits on its own site, with straightforward lines, and a play of expansive and narrow window designed to capture the “right” amount of natural light while maintain the sense of privacy, Image Courtesy © Tom Arban

Meet the Garden Void House

From the outside in, is crafted with natural yet refined honest building materials, and strong contrast of large and very narrow windows, causes anyone who drives by to slow down and enjoy the view.

From the inside out, people enjoy a beautiful oasis filled with emotion and positivity, while maintaining their privacy.

Exterior View from South-West, Image Courtesy © Tom Arban

Exterior View from South-West, Image Courtesy © Tom Arban

Garden-Void and Quite Core

The oasis is centered on Garden, which begins unconventionally on the basement level and torpedoes up through the void space of the house. The contrasting windows play a crucial role in supporting the growth of the home, lighting it up brilliantly during the day and allowing just the right amount of light glow into the house. This house was designed not just for a family to function, but for them to live and grow.

Exterior View from North-West , Image Courtesy © Tom Arban

Exterior View from North-West , Image Courtesy © Tom Arban

This home tailors a complex relationship of mass-to-void by interconnecting the Garden from the basement to the second floor through a Void.” The Void shares an internal journey through the building”.  The white Interior surfaces feel an incredible mobile shadow from the diamond screen wall while the sun position changed throughout the day in all seasons.

This combination gives the home an emotional quite core while encouraging a smooth circulation of everyday family activities.

Exterior View from West  - With attention to detail, powerful box-like forms, and using of honest materials such as natural stones and wood, Garden Void House creates an unexpected building, Image Courtesy © Tom Arban

Exterior View from West – With attention to detail, powerful box-like forms, and using of honest materials such as natural stones and wood, Garden Void House creates an unexpected building, Image Courtesy © Tom Arban

By defining the courtyard at the lower level, a Garden core at the middle, and the placement of not so private spaces (i.e., the office and garage, which are at street level), the project supports the notion of “quite” and the residence enable to fight against the noise of the city. As you come in, you have to start to believe differently and more quietly.

Interior View from main Floor. This home tailors a complex relationship of mass-to-void by interconnecting the Garden from the basement to the second floor through a Void.” The Void shares an internal journey through the building”, Image Courtesy © Navid Aali

Interior View from main Floor. This home tailors a complex relationship of mass-to-void by interconnecting the Garden from the basement to the second floor through a Void.” The Void shares an internal journey through the building”, Image Courtesy © Navid Aali

Sustainability – Light and Heat Control

Stick on solar panel is too often a result when ordinary architecture with some tweaks strives for “green” buildings. But Garden void House and his architect Alva Roy applied their smarts to creating truly sustainable building that respond intelligently to its climate and site and that challenge caused the development of new, mesmerizing, livable architecture in Toronto. One of the important components of Garden Void House was to generate the specified amount of natural light and visibility to ensure the interior spaces remain bright while maintaining a sense of privacy. To do this, horizontal narrow windows designed on the west, faced to the street side and create a sense of privacy while harvest natural light thought out the day and control glare and heat along the long west face of the building. Two large openings located at the same side beside the “Garden Core” brings just the right amount of light to the lower level through the Garden Void and evokes positive emotional responses from the client and his family who lived in.

Basement inspiration. Garden Void House specifies growth and new beginning by leveraging the basement as the foundation for the project; this coupled with the walkout courtyard and large glazing that cause of bringing significant natural light into the basement and blur the line between indoor and outdoor. This approach gives a new meaning of life to the house and creates a new dimension for everyday activities, Image Courtesy © Tom Arban

Basement inspiration. Garden Void House specifies growth and new beginning by leveraging the basement as the foundation for the project; this coupled with the walkout courtyard and large glazing that cause of bringing significant natural light into the basement and blur the line between indoor and outdoor. This approach gives a new meaning of life to the house and creates a new dimension for everyday activities, Image Courtesy © Tom Arban

Excessive heat that might be generated by large skylight or “stack effect” has been avoided by offsetting the skylight at the higher floor level with combination of an opening whose play a role of a natural ventilation between the voids at the second floor.

 Interior View from second floor bridge. Excessive heat that might be generated by large skylight or “stack effect” has been avoided by offsetting the skylight at the higher floor level with combination of an opening whose play a role of a natural ventilation between the voids at the second floor, Image Courtesy © Tom Arban

Interior View from second floor bridge. Excessive heat that might be generated by large skylight or “stack effect” has been avoided by offsetting the skylight at the higher floor level with combination of an opening whose play a role of a natural ventilation between the voids at the second floor, Image Courtesy © Tom Arban

Detailing

With attention to detail, powerful box-like forms, and using of honest materials like natural stones and wood, Garden Void House creates an unexpected building.

Building placement

This infill residential project is located in North York, a traditional Toronto neighborhood. It occupies a corner lot with its north and west façade setbacks enjoying natural daylight throughout all seasons.

Interior View from main floor, Living Room, Image Courtesy © Navid Aali

Interior View from main floor, Living Room, Image Courtesy © Navid Aali

The house is set at right angle to a stream with adequate setbacks, in part to avoid obstructing neighbor’s view. The living area oriented to the south and its view toward the natural setting is assured by an 8-meter long window placed at the south side of the building.

Interior design follows the geometric alignments of the overall plan, making for a variety of spaces and views beyond what the basic rectangular plan might suggest.

Interior View from main floor, Kitchen and Family room, Image Courtesy © Tom Arban

Interior View from main floor, Kitchen and Family room, Image Courtesy © Tom Arban

Bedrooms placement (children’s bedrooms facing north and parent’s bedroom facing south) meets one aspect of the original brief that the clients wished to have separate area for themselves and children on the second floor.

Elevation drawings of the house show how it sits on its own site, with straightforward lines, and a play of expansive and narrow window designed to capture the passerby’s attention and engage with the surrounding residential neighborhood.

Interior View from second floor master closet and bathroom, Image Courtesy © Navid Aali

Interior View from second floor master closet and bathroom, Image Courtesy © Navid Aali

The Garden Void House was built to marry the architectural design and vision with the functionality requirements outlined by client. As a result, we created a modern home that dedicated to the client’s desires while adding a spiritual feeling to the space through interior gardening and an exterior green courtyard at the basement level. Both Gardens transforms the traditional sense of what a garden is, no longer the surrounding, but the center of the home and the house surrounded the garden.

Most people look at a basement as a very dark space to watch movies, for gym, for a spare bedroom. In this house, we leveraged the basement as the function for Garden Void. Signifying life, growth and new beginnings.

Interior View from second floor Bathroom, Image Courtesy © Tom Arban

Interior View from second floor Bathroom, Image Courtesy © Tom Arban

About Alva Roy Architects

Alva Roy Architects recognized as a Canadian design practice and registered architectural firm in Toronto, Ontario. Alva Roy is member of Royal Architectural Institute of Canada, Ontario Association of Architects and Toronto Society of Architect.    He consistently pushes the boundaries of architecture and interior design with over 15 years of experience with extensive experience in designing building with a broad portfolio of project types, ranging from an exhibition booth to interior design; single residential to town houses and low rise building; and large scale commercial.

Section. Garden Void House was to generate the specified amount of natural light and visibility to ensure the interior spaces remain bright while maintaining a sense of privacy. To do this, horizontal narrow windows designed on the west, faced to the street side and create a sense of privacy while harvest natural light thought out the day and control glare and heat along the long west face of the building. Two large openings located at the same side beside the “Garden Core” brings just the right amount of light to the lower level through the Garden Void and evokes positive emotional responses from the client and his family who lived in, Image Courtesy © Alva Roy Architects

Section. Garden Void House was to generate the specified amount of natural light and visibility to ensure the interior spaces remain bright while maintaining a sense of privacy. To do this, horizontal narrow windows designed on the west, faced to the street side and create a sense of privacy while harvest natural light thought out the day and control glare and heat along the long west face of the building. Two large openings located at the same side beside the “Garden Core” brings just the right amount of light to the lower level through the Garden Void and evokes positive emotional responses from the client and his family who lived in, Image Courtesy © Alva Roy Architects

Alva Roy Architects commitment to design excellent and creating a spiritual space, beside respect to using of honest building material and detailing resulted in numerous architectural and design awards and the publication of his work locally and internationally.

Floor Plans. The house is set at right angle to a stream with adequate setbacks, in part to avoid obstructing neighbor’s view. The living area oriented to the south and its view toward the natural setting is assured by an 8-meter long window placed at the south side of the building. Interior design follows the geometric alignments of the overall plan, making for a variety of spaces and views beyond what the basic rectangular plan might suggest.Bedrooms placement (children’s bedrooms facing north and parent’s bedroom facing south) meets one aspect of the original brief that the clients wished to have separate area for themselves and children on the second floor, Image Courtesy © Alva Roy Architects

Floor Plans. The house is set at right angle to a stream with adequate setbacks, in part to avoid obstructing neighbor’s view. The living area oriented to the south and its view toward the natural setting is assured by an 8-meter long window placed at the south side of the building. Interior design follows the geometric alignments of the overall plan, making for a variety of spaces and views beyond what the basic rectangular plan might suggest.Bedrooms placement (children’s bedrooms facing north and parent’s bedroom facing south) meets one aspect of the original brief that the clients wished to have separate area for themselves and children on the second floor, Image Courtesy © Alva Roy Architects

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy