Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Commons in Bangkok, Thailand by Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

 
August 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

For Bangkok, or any other modern-day cosmopolitan cities, living conditions and spatial form continue to evolve.  Bangkokians are now yearning for new possibilities of outdoor living space that can effectively answer to the tropical heat and its dense living condition where there is not much space for the outdoor. ‘The Commons’, a small retail development in the city center, is an attempt to create a new active outdoor space where people can comfortably enjoy it at anytime of the year.

The floating mass of the 3rd and 4th floor provides shading and rain protection to almost an entire semi-outdoor space underneath, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

The floating mass of the 3rd and 4th floor provides shading and rain protection to almost an entire semi-outdoor space underneath, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

  • Architects: Department of ARCHITECTURE Co., Ltd. 
  • Project: The Commons
  • Location: Thonglor 17, Bangkok, Thailand
  • Photography: W Workspace, Ketsiree Wongwan
  • Software used: Rhino for mass study with Vray, 3DMax+Vray and AutoCAD
  • Owner: The Commons Co., Ltd.
  • Landscape Architect: Wabi-Sabi Studio Co., Ltd.
  • Lighting Designer: Accent Studio
  • Structural Engineer: Jet Structural
  • M&E Engineer: EEC Engineering Network
  • Environmental Graphic: be>our>friend studio
  • Identity design: TNOP Design
  • Construction Management: International Project Administration Co., Ltd. (InterPAC)
  • Main Contractor: NL Development Public Co., Ltd.
  • Façade Contractor: SC Glazing Co., Ltd.
  • Construction Cost: 180 Million THB (USD 5,200,000)
  • Area: 5,000 m2
  • Construction Period: 2013-2016

Sunken courtyard in the Common Ground is a semi-private & cozy outdoor space with comfortable natural ventilation (with the help from a giant ceiling fan), Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Sunken courtyard in the Common Ground is a semi-private & cozy outdoor space with comfortable natural ventilation (with the help from a giant ceiling fan), Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

‘The Commons’ proposes a vertical open-air public space folding upward as a backbone of the building. It starts with ‘the Ground’ which is a landscape of steps and ramps integrated with platforms, seatings, planting and small kiosks. The area is well shaded by the third and the fourth floor structure above protecting the entire space from the sun and the rain. ‘The Ground’ vertically opens up through large voids on the upper floors, connecting to a large public open-air area occupying nearly thirty percent of each of the third and the fourth floor plate. The space vertically and horizontally flows in and out the entire building and allows for natural ventilation throughout. Two sets of industrial fans are incorporated into the ceiling screen below the skylight. One set draws hot air upward and out; the other set blows the wind downward to effectively increase the air movement in extra hot days. This airy semi-outdoor space is well incorporated with gardens on all levels. It becomes an active vertical urban living area. It is a place for strolling and relaxing at any time and in any seasons.

Series of openings on all floor plates maximize visual & spatial continuation from the sunken courtyard level to the Top Yard on the 4th floor, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Series of openings on all floor plates maximize visual & spatial continuation from the sunken courtyard level to the Top Yard on the 4th floor, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Various types of outdoor furniture, seating steps, and plantings collectively create informal gathering space throughout the entire public areas in all levels, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Various types of outdoor furniture, seating steps, and plantings collectively create informal gathering space throughout the entire public areas in all levels, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

‘The Commons’ also provides a solution answering to a classic challenge of a multi-storey retail building on how to draw people upward to the upper levels. The wide ‘Ground’ with its gradual series of steps and platforms connecting the street level to the second floor naturally draws people to walk up leisurely. A series of openings in the third and the fourth floor further enhance a continuity of the vertical space. Shops on the upper levels are clearly seen from different angles from ‘the Ground’. People flow to every floor effortlessly.

Lighting strip illuminating the building facade continuously and slowly changes its intensity, creating a “Breathing” effect to the building, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Lighting strip illuminating the building facade continuously and slowly changes its intensity, creating a “Breathing” effect to the building, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

a landscape of steps and ramps integrated with platforms, seating, planting and small kiosks, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

a landscape of steps and ramps integrated with platforms, seating, planting and small kiosks, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

A building skin on the upper floors answers to another challenge. While the project wants to open up the facade for a through ventilation, the different identities of various shops on the façade would have made the building appear to be fragmented. The project applies a thin sheer steel mesh over the façade to partially mask off the differences among the shops providing a unified surface while allowing for visual transparency from the inside, a through ventilation, and the lightness appearance from the outside.

Sunken courtyard in the Common Ground is a semi-private & cozy outdoor space with comfortable natural ventilation (with the help from a giant ceiling fan), Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Sunken courtyard in the Common Ground is a semi-private & cozy outdoor space with comfortable natural ventilation (with the help from a giant ceiling fan), Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Series of openings on all floor plates maximize visual & spatial continuation from the sunken courtyard level to the Top Yard on the 4th floor, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Series of openings on all floor plates maximize visual & spatial continuation from the sunken courtyard level to the Top Yard on the 4th floor, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

The ceiling of ‘the Ground’ is carefully up-lighted creating a floating effect to the mass above and give a cozy atmosphere to the area. The exterior light on the meshed façade fades in and out slowly. With light, the surface of the building skin comes into presence, while when the light fades away, the façade becomes transparent and briefly reveals what is inside. It feels as if the walls could breathe and the building itself is alive. 

Industrial fans incorporated into the ceiling screen below the skylight effectively increase the air movement in extra hot days, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Industrial fans incorporated into the ceiling screen below the skylight effectively increase the air movement in extra hot days, Image Courtesy © W Workspace, Ketsiree Wongwan

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Image Courtesy © Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.

Related posts:

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, Retail, Rhino, V-Ray

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy