Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

The Manna House in Glassell Park, California by Jeremy Levine Design

 
September 4th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: Jeremy Levine Design

The Manna House is for a client who has unusual obsession with color. My initial concept was to use a camouflage palette to blend the house into the hillside. My client wanted the anti-camouflage house. The house takes its inspiration from the abstract color field paintings of Kenneth Noland and Josef Albers. Various shades of blue connect the house -sited on the ridge of a hill- to the the sky that serve as its backdrop. Blue is also a reference to how the house “sails” along the top of the hill like a ship.

Front Facade at Dusk, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Front Facade at Dusk, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

  • Architects: Jeremy Levine Design
  • Project: The Manna House
  • Location: Glassell Park, California, USA
  • Software used: Vectorworks
  • Associate Designer: Jonathon Pickup
  • Structural Engineer: Micheal Ciortea
  • Soil Engineer: GSS Engineering
  • General Contractor: Juan Macias
  • Materials: Recycled Lumber, Recycled Flooring, Concrete, Stucco, aluminum, Solar Panels
  • Square Footage: 1,325 sq.ft.
  • Year Built: 2014
  • Status: Built

Two buildings connected by a deck, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Two buildings connected by a deck, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

In plan, the house changes angles to capture different views of the city. This reinforces the feeling of a ship in motion. The house is divide into two structures, living and sleeping, and three decks. These elements are tied together by an undulating facade composed of a 12” horizontal grid that wraps its way into the interior where it defines the layout of all the details.

West Facade, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

West Facade, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

View from Street Below, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

View from Street Below, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Because the house sits in a special zoning area, we were not allowed to increase the square footage of the existing house. To solve this puzzle, we built a separate structure and connected it to the old house with a structurally independent deck.

Roof Deck, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Roof Deck, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Work Space, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Work Space, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Family Room View 1, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Family Room View 1, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Family Room View 2, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Family Room View 2, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

 Staircase, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Staircase, Image Courtesy © Jeremy Levine Design

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy