Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

A Warm Clinic in Tianjin, China by RIGI Design

 
September 7th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Sunshine PR

Dental clinic is not a happy place to go, or we should say, no clinic could make people feel happy: the cold registration desk, the worrisome waiting chairs and the disturbing doors of the clinic rooms; the whole space is filled with a sense of distrust between doctors and patients. However, from spiritual aspect, clinic should be a place which brings hope, or at least should be a warm space. It might not be a delightful thing to go to the dentist, so RIGI does some magic to this space through design, bringing it some kind of warmth and caring.

The entrance facade, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

The entrance facade, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

  • Architects: RIGI Design
  • Project: A Warm Clinic
  • Location: Tianjin, China
  • Photography: BIAN Huan-Min
  • Designer: LIU Kai
  • Main Materials: Paint, mosaic, blackboard paint, perforated plate, concrete precast slab, colored glass
  • Area: 250 m2
  • Design Time: August, 2015
  • Completion Time: November, 2015

Front desk area, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Front desk area, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Before RIGI took over this project, the owner had already got a complete set of space design plan, but his plan did not solve problems existing in traditional medical space. After RIGI is commissioned to do the design for this project, together with the owner, RIGI overthrows the original design concept. RIGI hopes to get rid of the sense of discomfort created by medical space through the space design, and to create a different atmosphere for the whole space. RIGI hopes to express the idea that medical space needs to show trust and hope through different design insights. There should be warmth, goodwill, openness, communication and smile in life. RIGI wishes that all of these could be shown within this space.

Because there’s warmth, life should have been happier.

A waiting area like a dining room, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

A waiting area like a dining room, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Life-oriented decorations, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Life-oriented decorations, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

This is a clinic in RIGI’s heart and this is a RIGI-styled life terminal.

The brand logo and brand IP image of this dental clinic is orange. So circle penetrates the whole design as basic element, and wood material and the match of selected colors deliver a warm texture sensually. The space consists of four areas: entrance, kids area, waiting area and clinic. Besides its basic function, each of the areas has its corresponding design insight, and together, these four areas make up the genes of this dental brand and turn the cold medical space into a life terminal which connects to people and spreads warmth and caring.

Life-oriented decorations, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Life-oriented decorations, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Time of waiting, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Time of waiting, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

This project is located in a creative park. To analyze from the perspective of behavior, seeing a doctor is different from going shopping. There is almost no occasional guest for clinics; patients only choose to come after learning about it. The special nature of this industry determines that this space needs no use of eye-catching signs to attract customers, and a friendly façade could narrow the sense of distance between medical space and the patients. Thus, RIGI adopts a design strategy of weakening the boundary between outdoor and indoor space through using plants on the façade to connect the outdoor and indoor space, and simplifies the scale of the logo on the wall to avoid delivering excessive commercial atmosphere. The façade extends to the interior space through circle, an element from the IP image, and interesting materials are used to create a warm commercial atmosphere. The design of the front desk also tries to present an attitude of relaxed and equal. Starting from the entrance, people could tell this is a friendly space and a warm clinic.

A space feels like home, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

A space feels like home, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Don’t want to see those horrible signs any more, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Don’t want to see those horrible signs any more, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Building a sense of trust within the space is one of RIGI’s design focuses. The world of adults is complex and lack of security, excessive attentions may create an unfriendly sense of distance on the contrary, so we suggest the owner to build a kids area in the important place of the entrance. Caring for kids is caring for adults; a clinic which cares for kids would, to some degree, present a sense of caring and responsibility. Space does not exist in isolation, the emotions and need of roles of people’s behavior within the space are what RIGI is always trying to explore. Design idea is not top-down propaganda, but something that users could always perceive and understand in the terminal. That is the key to design in this age.

Numbers will be enough, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Numbers will be enough, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Problems will be solved within these rooms, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Problems will be solved within these rooms, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Waiting chairs in traditional hospitals are arranged in a parallel way and in orders. However, it is this sense of order that enhances the unease of patients. After all, what waiting for you is a terrible experience of seeing a dentist; it is anything but nothing good to be looking forward. So we make the layout of the waiting area looks like a dinner table. Here people can sit face to face; they could communicate with each other or wait quietly. In this way, this waiting process is equal and random during which patients could feel the temperament of the space. The orange and transparent area on the left side of the waiting area is the central supply room of the clinic. All medical devices and gauze will be centralized and sterilized here; thus the philosophy of “going transparent” of the clinic will be reflected through this transparent and open way. All these designs make people have a further perception of the clinic’s philosophy, while life scenario oriented design further expresses the clinic’s warm and caring nature. It might not be a home, but RIGI hopes to bring people a perception of home through design. After all, clinic is a place where problems will be solved and hopes be created, just like a home.

A lot of circles, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

A lot of circles, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Kids area, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Kids area, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

When people see the rows of doorplates such as dental implant department and radiology department, to some extent, a sense of discomfort and anxiety will grow. RIGI cancels all the logos and adds text signs with readable dimensions on the glass of corridors while doing the design. The issue of spatial recognition chaos does not exist in a clinic of this size. RIGI also uses signs of numbers to connect the corridor and departments. Different numbers on the floor mark different functional spaces. To eliminate in maximum the uneasy and anxiety of seeing a doctor is the key point of RIGI’s design.

It is about warmth and might also about caring. This is a gift for you and your teeth from RIGI.

A blackboard that could be doodling on, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

A blackboard that could be doodling on, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Just like the kids, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

Just like the kids, Image Courtesy © BIAN Huan-Min

RIGI Design

Liu Kai, graduated from Donghua University and founded RIGI Design in 2007.

Over the years, with his keen and predictive insight to commercial behaviors, business models and lifestyles, Liu Kai has developed his unique design language and way of presenting the space through logical analysis of needs and functions combining with artistic illustration elements. His works are not limited by existing styles and forms. By using his very own understanding and language, Kai delivers the most efficient design solution to each project.

LIU Kai, Image Courtesy © RIGI Design

LIU Kai, Image Courtesy © RIGI Design

For the past 8 years, Kai and RIGI Design have received many honors, including 2016 WIN Awards Finalist, 2016 Golden Bund Award Best Office Design, 2016 iF Design Award Interior Architecture Award and Restaurant Award, ”Golden Bund” Award Best Design of 2015, Top 10 Creative Person of 2015 of The 10th China International Architectural Decoration & Design Art Fair, The Best Design Practice of IAI Design Award hosted by Asia Pacific Designers Federation and so on. Kai’s works are well respected by the clients and have been widely published by <domus>, <wallpaper>, <bob>, <iw>, <Interior Designers>, <I HOME> and so on. Some of his works have even been One of the Most Commented Works on “gooood” (a famous online design platform in China).

birds eye view,Image Courtesy © RIGI Design

birds eye view,Image Courtesy © RIGI Design

birds eye view, Image Courtesy © RIGI Design

birds eye view, Image Courtesy © RIGI Design

Kai has gained achievements in many fields, such as space design, branding strategy, industrial design and visual design. His own fashion brand — L-HOUSE is particularly popular among young generations and its products have been invited to participate many International design exhibitions. In 2015, his project Xi Ding Restaurant, RIGI Design Office and Orange Dental have been widely reported by both domestic and foreign media, and Kai has been interviewed by famous media “Q Daily”, CNBweekly and ”Yi Tiao” TV.

Image Courtesy © RIGI Design

Image Courtesy © RIGI Design

Floor Plan:a. Entrance   b. Kids Area   c. Waiting Area   d. Clinic, Image Courtesy © RIGI Design

Floor Plan:a. Entrance b. Kids Area c. Waiting Area d. Clinic, Image Courtesy © RIGI Design

Image Courtesy © RIGI Design

Image Courtesy © RIGI Design

Image Courtesy © RIGI Design

Image Courtesy © RIGI Design

Image Courtesy © RIGI Design

Image Courtesy © RIGI Design

Related posts:

Contact RIGI Design

Tags: ,

Category: Clinic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy