Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Papa’s hostel in Zhejiang Province, China by He Wei Studio/3andwich design

 
September 16th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Sunshine PR

The project is located in Pingtian village, Sidu Township, Songyang County, Lishui city, Zhejiang Province. The original building was an ordinary rammed earth dwelling with two floors in civil structure, covering a total of 270 square meters. People generally call the place “Papa’s Home” since it belonged to the owner, the elderly Jiang Binlong. The goal of design is to renovate it into a place with new functions and spaces. We decided to put papa’s home with a young face — transforming it into a youth hostel with international standard after discussions with the owners and the local government.

The ground floor provides the young people with communication space, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

The ground floor provides the young people with communication space, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

  • Architects: He Wei Studio/3andwich design (He Wei)
  • Project: Papa’s hostel
  • Location: Pingtian Village, Sidu Township,Songyang County, Lishui City, Zhejiang Province, China
  • Photography: He Wei, Chen Long
  • Client: Jiang Bin-Long (a local villager from Pingtian village)
  • Architectural design team: Chen Long, Li Qiang, Chen Huang-Jie, Cheuk Chun-Yung
  • Architectural design company: He Wei Studio/3andwich design
  • Lighting design team: Zhang Xin, Han Xiao-Wei, ZhouXuan-Yu
  • Cost of Construction: RMB 200, 000
  • Area: 270 square meters
  • Design year: 2014 – 2015
  • Completion time: 2015.09

The seating area on the second floor: the original closed wall has been transformed into a long horizontal window with a view, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

The seating area on the second floor: the original closed wall has been transformed into a long horizontal window with a view, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

To keep the overall style and features of the village, the exterior of papa’s home has been retained completely, almost unchanged. Only a window with a nice view is newly designed and installed on the second floor, where the sunshine, the air and beautiful scenery can be seen within the house.

The second floor interior: a lightweight, translucent, removable " Houses within a House " element is placed in space, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

The second floor interior: a lightweight, translucent, removable ” Houses within a House ” element is placed in space, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

The space atmosphere changes as the color lights illuminate, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

The space atmosphere changes as the color lights illuminate, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

Bold changes are adapted to the interior of the house, different from the prudent attitude to the exterior: the first floor, the clapboards in the original construction, dividing space from one to many, have been demolished, which turns space back into a whole. It will be a common place for youngsters to social and play. Meanwhile, tourists and villagers also could have a rest here.

“Houses within a House” become passionate when the lights turn into the color mode, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

“Houses within a House” become passionate when the lights turn into the color mode, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

Transparent and Translucent, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

Transparent and Translucent, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

As for the second floor of the construction, we intend to keep the original characteristics of the spacious room, so the conventional method that using the fixed wall to divide the space is denied; several space elements with the concept of “houses within a house” are implanted into the original house. They are made up of lightweight materials, which are dismountable, portable and translucent. The “houses within a house” are installed, which are gentle and light weighted compared to the original construction. The actual function of “houses within a house”  is the living units of Papa’s Hostel; each unit can accommodate 4-6 people. The semi-hollow sheets as dividing walls are specially used to create a soft and blurred effect that highlights the construction character comparing to the original hard materials.

Young people in “Houses within a House”, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

Young people in “Houses within a House”, Image Courtesy © He Wei, Chen Long

Different sizes of the holes are designed on the surface of the “houses within a house”  to make a dramatic effect. These openings make the relatively single interface more active and provide the possibilities for people to “peek” each other. The “houses within a house” is the rooms that can “walk”. There is a set of universal wheels under the structure plate, young people can move the mobile structures and reconstruct space.

Image Courtesy © Songyang County Pingtian Cloud Village Hotel Management Co., Inc

Image Courtesy © Songyang County Pingtian Cloud Village Hotel Management Co., Inc

Light is another important element in the design. Logic of lighting is derived from the space logic of “houses within a house”, the logic sight line follows the logic of lighting: Transparent tiles on the roof and large side windows will let the natural light flow into the hollow sheet rooms during the day, from outside to inside, while habitant’s sight will look out the mountains and villages through the cave entrances, form inside to outside; 3000k warm light illuminate the whole room through the translucent material reflection and refraction during the night, and overflow to the village, form inside to the outside, while the sight of habitant will finally focused on extremely contemporary light composition in the internal hollow sheet rooms, from outside to the inside.

Image Courtesy © Songyang County Pingtian Cloud Village Hotel Management Co., Inc

Image Courtesy © Songyang County Pingtian Cloud Village Hotel Management Co., Inc

Soft LED line light sources (Warm white and color) are placed in the wooden framework of the “houses within a house”, showing as natural lines, full of artistic expression in composition and light source can be look directly are correspond with the characteristics “young” of the youth hostel. The position relationship between light and hollow sheet based on full scale model experiment, which has followed “the direction of the light is perpendicular to the hollow sheet cavity “, illuminated hollow sheet rib forming the “grating”, which superimposed on the original visual relationship, giving a brand-new translucent visual experience of living space. Mostly the natural light and warm white light are reflected and refracted by the semi-transparent materials to light up the whole space. Changing shadows offer people a sweet, vague and illusive feeling. But in the certain period of time, colorful lights will be turned on, creating the space into a vibrant place.

Image Courtesy © Songyang County Pingtian Cloud Village Hotel Management Co., Inc

Image Courtesy © Songyang County Pingtian Cloud Village Hotel Management Co., Inc

HE Wei Architect

Associate professor of School of Architecture, China Central Academy of Fine Arts

Ph.D, Art and Design, China Central Academy of Fine Arts

Dipl.-Ing. Architektur, University Stuttgart

Bachelor of Architecture, Tsinghua University

Image Courtesy © He Wei

Image Courtesy © He Wei

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Image Courtesy © He Wei Studio/3andwich design

Related posts:

Tags: ,

Categories: Hostel, Renovation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy