Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Ede-Wageningen Train Station in Netherlands by Mecanoo Architecten

 
September 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Mecanoo Architecten

The new Ede Wageningen Train Station will be a place where thousands of commuters easily find their way. The gateway to the Veluwe National Park, it will also be a remarkable introduction to the city of Ede. The transport hub has been designed to respond to the growth in passenger numbers and make an expansion of services and facilities available. A striking wooden roof makes the station a unique and vibrant place, a well-integrated and characteristic destination where the comfort of travellers and local residents is put first. The project includes entrance squares to the bus station and train station hall, with detailed landscaping features that integrate the scheme into the surrounding context.

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

  • Architects: Mecanoo Architecten
  • Project: Ede-Wageningen Train Station
  • Location: Stationsplein 6, 6711PN Ede, Netherlands

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Qualities of place

The design for the station area takes its inspiration from the Veluwe landscape – the topography, landscape types, existing buildings and monuments. The building is nestled in the slopes of the moraine between the Veluwe Massif and the Gelderse Valley. Through the smart stacking of functions, such as the car park, bus station, retail facilities, and bicycle parking, commuters can easily transfer between different modes of transport. View lines in the design do not just support transfers, but also provide orientation across the surrounding environment. An example is the view of the historic barracks buildings on the north-side of the station, which is visually framed by the different levels within the station area.

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Canopy

The open station roof covers the platforms like a canopy of leaves, providing shelter whilst letting diffused daylight enter freely. Together with the wooden clock tower, the roof is the station’s hallmark. The roof consists of wooden triangles and cascades over the bicycle parking, retail, and other station facilities, ending as the overhang of the main entrance. The roof connects the different quadrants of the transport hub in a uniform manner, resulting in all-sided orientation. Use of natural materials like wood, stone, glass and steel fit the Veluwe landscape. The sturdy detailing makes the design not only durable, but also resistant to vandalism.

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Comfort, overview, and safety

The station has been designed for travellers, visitors and staff, prioritising their safety and comfort. Retail units are already visible in the pedestrian tunnel, allowing the walkway to benefit from the liveliness and visibility within the entrance domain. The shape of the roof and the platforms’ outfitting are designed to support the sightlines and orientation of travellers. From the platforms, all transport modes can be seen: the station square, buses, drop off zone, taxi rank, and bicycle parking. A large indoor parking facility has been integrated into the design and can accommodate up to 6,000 bicycles. A large car park is located at walking distance from the main entrance. Circulation routes are intuitive, covered and well-organised. The station is seamlessly integrated into the existing network of streets and roads, separating slow and fast traffic.

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Programme Train station of 15.000 m2 with retail, offices, waiting rooms, loading bay, public facilities, and bicycle parking with up to 6,000 places; Park & Ride of 15,000 m2; station square and bus square of 8,600 m2; 1.2 hectares of landscaping Design team Mecanoo and Movares Design 2014-2016 Realisation 2018-2021 Client ProRail, NS, Municipality of Ede.

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Related posts:

Tags: ,

Categories: Railway Station, Station

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy