Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Charleroi Fire Station in Wallonia, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS

 
September 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Philippe SAMYN and PARTNERS 

INTRODUCTION

Considering the specific characteristics of the site, the architecture of the project is simple, contemporary, compact and functional (flow of people and vehicles) while offering an iconic and recognisable form, compatible with the firm tertiary character of the environment.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

  • Architects: Philippe SAMYN and PARTNERS
  • Project: Charleroi Fire Station
  • Location: Rue de la Tombe , 112-6001 Charleroi- Marcinelle, Province of Hainaut , Wallonia , Belgium
  • Photography: Charlie DEAN, Marie-Françoise PLISSART, Simon SCHMITT
  • Software used: Autocad and Revit
  • Contracting Authority: Ville de Charleroi
  • Associate Partner: Olivier JOTTARD
  • Collaborateurs: Coline BAZIER, France DEFRENNE, Nathan DUVIVIER, Carol LIZIN
  • Associate Partner: Olivier JOTTARD, Blandine CAPELLE, Alexandro CHICHIZOLA
  • Budget19.926.291,67 €
  • Superstructure: 13.359 m²
  • Infrastructure: 6.362 m²
  • Construction Starts: 2014-09-01
  • Provisional Acceptance Of The Building: 2016-06-02

Image Courtesy © Charlie DEAN

Image Courtesy © Charlie DEAN

SITUATION

Easy access to the nearby motorway is essential for the station’s location. It is therefore crucial that the selection of this site is reinforced by the fast and safe transport of vehicles and people in case of emergency. Consequently, all efforts are made in order to reduce the response time of the fire station.

The location of the building is the result of a study aimed at combining the responses to the constraints given by the site: large drop, neighbourhood, driveways, low ground bearing, wind direction, solar orientation, etc.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Charlie DEAN

Image Courtesy © Charlie DEAN

The location of the building, in the upper and flattest part of the ground, limits the excavation and backfill associated with the construction. The two existing driveways, the first used for emergencies and the second for personnel and visitor access, are positioned in order to limit the length of the roads. The hollow made by the south access creates the entrance to the building at ground level (pedestrians, bicycles and cars), as well as an area accessible to delivery vans. Access to the west, which is higher, establishes the first level of the building as the emergency level. This level is surrounded by an emergency ring road, allowing each truck to leave independently from the others by a sectional door assigned to it.

Image Courtesy © Alejandro Chichizola

Image Courtesy © Alejandro Chichizola

Image Courtesy © Simon SCHMITT

Image Courtesy © Simon SCHMITT

The true backbone of the project is the north-south axis, naturally indicated by the access to ground level. This is the main horizontal circulation, punctuated by all the vertical circulations, thus defining the building’s orientation.

The drill tower, situated across the emergency road at the junction of the north-south axis and the emergency vehicle access road, is visible from this axis. It is surrounded by a concrete exercise area to the north, allowing trucks to easily turn around the tower and to simulate fires. The site report suggests establishing the area for fire drill exercises to the north of the field, in order to avoid smoke drifting toward  the neighbouring houses.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Ghislain André

Image Courtesy © Ghislain André

The south-east area follows the uneven ground in order to limit, as much as possible, the construction footprint on this green site. It naturally joins the outdoor sports field, established as a continuation of the delivery area. The site is fully secure, thanks to a continuous barrier, with only three separate and secure access points: the “emergency” access point, the “entrance” access point and the “delivery” access point. To the south, a red wall of perforated plates emblazoned with the Regional Fire Service shield, separates the car park from the delivery area and extends up to the road, marking the entrance to the site.

Image Courtesy © Charlie DEAN

Image Courtesy © Charlie DEAN

Image Courtesy © Alejandro Chichizola

Image Courtesy © Alejandro Chichizola

MORPHOLOGY OF THE BUILDING

The round form of the plan issues directly from the flow of emergency vehicles. Indeed, two circulation driveways are planned: the first, internal, for return from emergencies and the other, external, for departures. The round form is an obvious means to avoid any crossing between the two flows and to ensure that no manoeuvre is performed both inside or outside the great hall. All functions are housed in this 90 m diameter and 5 level high cylinder. The compactness of this volume reduces external exposed surfaces and thus minimizes energy loss. Before putting renewable energy systems in place, it is essential to save energy at the source, reducing energy loss and maximising free gains from the architecture and its installation.

Image Courtesy © Charlie DEAN

Image Courtesy © Charlie DEAN

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

The 5 levels are divided as follows:

LEVEL 0 – entrance

This semi-underground level is on the same level as the south access. It is ideal for parking and for the delivery area. All the car parks, as well as the unloading platforms, are covered. The car park is clearly divided between visitors, day personnel and “24 h” personnel. The rest of this level is composed of technical areas, stock areas (directly connected to the unloading platform) and areas for special units. In addition, there is a gas mask training pathway and an access to the drill tower.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

As it is sheltered from inclement weather, the use of the car park is very comfortable while its reduced footprint maximises external green spaces.

The natural light in the car park further increases comfort with a set of mirrors reflecting the light from the central skylight. This brightens the space and makes the entrance clearer. Indeed, this 13 m squared skylight is situated next to the vertical circulation core and the welcome-museum area. It naturally guides all users to this space.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

LEVEL 1 – emergency

At the level of the west access, this area is occupied on the periphery by the main hall, harbouring the vehicles’ garage in addition to an internal lane. A separate compartment houses the ambulances at a constant temperature, while another compartment is occupied by a car-wash. There are no pillars between the circulation driveway and parking places, which prevents many potential accidents and provides flexibility in this annular space. However, no vehicle is to circulate in an emergency state within the building. In fact, each vehicle has its own door and leaves directly without endangering any of the fire fighters who are running towards their trucks. The main hall is lit by fourty-eight 6 m high translucent doors along the whole curved façade, creating soft and uniform lighting in addition to the skylight facing the back of the emergency area. This space is magnified by the “heroes’ square”, a space dedicated to the celebration or reverence of the fire fighters who have returned from the fire. This ample space also allows for  the welcoming of groups of visitors, information sessions for the entire station, etc.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

The rest of the level, falling within the ring road, includes the mechanical workshop, emergency changing rooms, storage and maintenance rooms for equipment and truck (masks, tanks, hosepipes, etc.). A logical pathway connects contaminated elements, near to the back of the emergency area, and the clean elements on the side of the first emergency trucks.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

LEVEL 2 – changing rooms

On the mezzanine of the main hall and the workshop, this small-surfaced area includes private changing rooms, rooms dedicated to the ambulance drivers in addition to some offices, using the light from the central skylight.

LEVEL 3 – life and administration

This level includes all departmental offices as well as the building’s general reception office situated next to the vertical circulation core. These departments are served by a central north-south corridor which, after the airlock, also serves the fire fighters’ living areas (television room, sports hall, training room, bedrooms etc.). The Emergency Call Processing Centre, located near the bedrooms and offices, offers a panoramic view of the emergency driveway.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

All of these areas are lighted by exterior wall openings as well as by 7 north-south oriented patios in addition to the central skylight. These north-south patios allow efficient energy management, improving hygrothermal comfort with water pools. The sports hall is lighted by polycarbonate panels placed upon the roof and on the upper part of the vertical walls.

Image Courtesy © Alejandro Chichizola

Image Courtesy © Alejandro Chichizola

Image Courtesy © Ghislain André

Image Courtesy © Ghislain André

LEVEL 4 – garden and restaurant

The last level offers a restaurant with a panoramic view over Charleroi, as well as a floral and vegetable garden of about a hundred square metres on the roof. This vegetable garden and greenhouse can provide food directly to the kitchen. They are designed to be a part of the training provided by the hotel schools in the surrounding area, whose students could come and prepare the fire fighters’ meals and tend the garden. There is also an outdoor terrace next to the restaurant for a bit of sun exposure.

This level also has access to the seating levels for the sports hall and an outdoor running track circling the building while offering spectacular views of the region.

Image Courtesy © Ghislain André

Image Courtesy © Ghislain André

LEVEL 5 – roof and equipment rooms

The roof of the restaurant is equipped with photovoltaic and thermal panels providing one part of the electricity and hot water required for the proper functioning of the station.

Image Courtesy © Polygon Graphics cvba

Image Courtesy © Polygon Graphics cvba

Image Courtesy © Polygon Graphics cvba

Image Courtesy © Polygon Graphics cvba

Image Courtesy © Polygon Graphics cvba

Image Courtesy © Polygon Graphics cvba

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Fire Station, Revit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy