Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

A big LITTLE nest in Bordeaux, France by L’atelier miel and Mickaël Martins Afonso, Designer

 
September 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: v2com

This small apartment on two levels is located in a stone building, in the heart of the historical centre of Bordeaux.

The challenge of this rehabilitation was to design a small space in which all the functions of a large space would be present.

Drawers under podium, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Drawers under podium, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

  • Architects: L’atelier miel and Mickaël Martins Afonso, Designer
  • Project: A big LITTLE nest
  • Location: Bordeaux, France
  • Photography: Mickaël Martins Afonso
  • Area: 45 m2
  • Building works: 10 months
  • Year: 2014

Living Room, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Living Room, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Set of staging by light 

Its main potentiality was great brightness. This is explained by its ten windows, enabling it to benefit from all orientations (North, South, East, West) and gives it a warm atmosphere.

We have proposed a clear and sober wood as the main material, thus coming to strengthen this atmosphere. These are for the same reasons that we have proposed to keep and rework existing chestnut floors, from revealing its subtly golden, specially for this type of wood.

Living Room, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Living Room, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Leisure Area, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Leisure Area, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

The light is reflected then in the walls and volumes dressed in white, playing with wood, which is adorned with tones and different nuances depending on the time of day, such subsequent stagings of this volume.

Using these lighter shades on all surfaces, contributed to visually expand the space.

Office under the leisure area, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Office under the leisure area, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Sliding table, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Sliding table, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Optimization of space

This constraint of restricted space guided us toward solutions, inducing new forms of appropriation of space by the users.

This is materialized by the creation of plans on different levels used to sit, lie down, working, eating.

Thus, we have succeeded in drawing two bands built parallel, generating space of the living room in the middle.

Turntable, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Turntable, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Kitchen, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Kitchen, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

The first, develops along the wall, offering a great library, raised on a podium, to sit, to climb on it to access the library, to put away or to exit the dining room table and to access reading room. Under the podium, are hidden plenty of storage on castors, easily accessible.

Reading room, at the bottom, made of small bands of mattress on the podium, gives life to real cocoon, calling for relaxation. Below, is hiding an extra office, including all necessary storage and providing a pleasant, naturally lit workspace. It can quickly close to the arrival of guests for example, so that they don’t even suspect its existence, such a stage set that it would change its one way.

Staircase & Storage, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Staircase & Storage, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Drawer in staircase, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Drawer in staircase, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

The second built band on the wall opposite, articulates the laundry, kitchen and stairs.

The laundry room is a small room high ceiling. It was invested throughout its volume. On one of the walls is storage space on all height and ceiling it has retractable elements used to extend the linen.

Staircase well, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Staircase well, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Staircase well, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Staircase well, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

The kitchen is a peninsula around which all the elements are accessible, taking advantage of its plan of work accessible from all sides. This space is discrete in minimizing its impact, when time isn’t the meal. All appliances are hidden within this objective.

Similarly, the stair has plenty of storage. A white height volume delineates the kitchen.

Room, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Room, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Bathroom, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Bathroom, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Upstairs, the partition becomes a real piece of furniture on full height creating the space of the room. A small wood volume in the room, hides the dressing.

Special doors, in the room and toilets, fade into space, taking the appearance of a continuous wall.

The back of the toilet wall emerges as a wood ribbon from the ground and hides putting-away.

Shower, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Shower, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Bathroom, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

Bathroom, Image Courtesy © Mickaël Martins Afonso

In the bathroom, sand marble gives it a gross appearance, giving a sober and contemporary atmosphere, in harmony with the rest of the apartment. One of features of the bathroom is the window in the shower, flooding this small space of light and giving it a special atmosphere.

Everything has been thought of and designed in detail, in order to every things has its place and don’t come clutter free space. The result is a real place of relaxation, where all spaces are to invest: we can as well lie down on the podium in the living room as above the kitchen.

Longitudinal section, Image Courtesy © L'atelier miel and Mickaël Martins Afonso, Designer

Longitudinal section, Image Courtesy © L’atelier miel and Mickaël Martins Afonso, Designer

Second floor plan, Image Courtesy © L'atelier miel and Mickaël Martins Afonso, Designer

Second floor plan, Image Courtesy © L’atelier miel and Mickaël Martins Afonso, Designer

Third floor plan, Image Courtesy © L'atelier miel and Mickaël Martins Afonso, Designer

Third floor plan, Image Courtesy © L’atelier miel and Mickaël Martins Afonso, Designer

Related posts:

Tags: ,

Categories: Apartments, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy