Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Les Algues Chill and drinks in Roses, Spain by Dom Arquitectura

 
September 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Dom Arquitectura

The aim of the project is to renovate and repurpose the first floor of Roses’ ‘Hotel Maritim’, in a ‘tapas’ and drinks bar.

The hotel is located on the seafront of Roses, a traditional fishing village, specifically on the beach promenade. The main objective is to give ‘Mediterranean character’ to the new space. The first floor used to be a closed interior space and a small outside terrace, of 3m wide, divided by a line of sliding doors. The key idea was to eliminate that division understanding the space as a unique covered outer space. For that purpose, we placed on the façade’s edge glass curtains, sliding and folding panels such as those of ‘See Glass’. This move allowed us to unify the whole space, without any frame or division, connecting it to the outside beach promenade and the sea.

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

  • Architects: Dom Arquitectura (Pablo Serrano Elorduy + Blanca Elorduy + Carlota de Gispert)
  • Project: Les Algues Chill and drinks
  • Location: Roses, Spain
  • Photography: Jordi Anguera
  • Branding & Marketing partners: Agencia Hache
  • Surface: 230 m2
  • Project date: 2016

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

This large outdoor/indoor space can be transformed. During the summer months and good weather, the space may be totally open, but in bad weather days or wind, it can be closed.

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

The proposed distribution places the bar counter at the back, parallel to the sea and the facade. The kitchen is also situated at the rear, together with the main access, thus leaving more usable space for tables and bar area for the clients.

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

We generated different areas to create diverse secluded spaces with their own atmospheres. Firstly the drinks area composed by different counters close to the main one and a large high counter attached to the eastern window overlooking Roses. Secondly two big U shape sofas facing the sea compose the ‘chill out area’. Finally the tables are distributed amongst some planters cladded in wood integrated in the pillars. This encloses and gives more privacy to the clients in such an open space.

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

The lighting is designed with a scenes system, which controls different types of atmospheres for every moment according to light intensity. As lighting devices we combine spotlights, linear LEDs and hanging lamps on the bars, with mobile and rotating lamps in painted copper tubes that allow the tables mobility specifically designed for the project.

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

The materials used intend to give the space personality, integrated in its place and people’s traditions. Several walls, planters and counters are cladded with a stripped wood, evoking the timber of old fishing boats. The facilities and ceiling beams are painted in dark brown. Three different sizes of wicker panels compose the ceiling and carrying sensations of summer beach bars.

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

Image Courtesy © Jordi Anguera

The furniture’s colors follow the project’s line of natural colors. Fishermen net’s constitute the ceiling at the chill out area, together with the wood, the wicker panels, the plants and the nets we obtain a balanced Mediterranean character needed for the project.

Image Courtesy © Dom Arquitectura

Image Courtesy © Dom Arquitectura

Image Courtesy © Dom Arquitectura

Image Courtesy © Dom Arquitectura

Image Courtesy © Dom Arquitectura

Image Courtesy © Dom Arquitectura

Related posts:

Tags: ,

Categories: Bar, Restaurant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy