Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Virgen del Carmen Bar in Alicante, Spain by Estudio Arn Arquitectos

 
September 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Estudio Arn Arquitectos

Sometimes the fact of building is just about erasing layers. This is the basis of the project for the refurbishment of the “Posito Pesquero”. How to rediscover the inner architecture has been hidden for years.

What initially was meant to be the repair of some humidity and filtrations, turned out to be the full rehabilitation of this historical building, which dates to 1860, to its original value.

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Estudio Arn Arquitectos
  • Project: Virgen del Carmen Bar
  • Location: Santa Pola, Alicante, Spain
  • Photography: David Frutos
  • Architects in Charge: José Amorós Gonzálvez, Luis Rubiato Brotons, Patricia Navarro Mazón
  • Manufacturers: BASF,  Erco, Grohe, INCLASS, Thermochip
  • Promotion: Cofradía de Pescadores de Santa Pola
  • Technical Architect: Elena Rogel Ruíz
  • Industrial Engineer: Amorós Ingenieros, María Amorós Gonzálvez
  • Calculist: Raúl Álamo Brotons
  • Collaborator: Universidad de Alicante (GIRA), Miguel Louis Cereceda, Yolanda Spairani Berrio, Raúl Prado Govea, Jose Antonio Huesca Tortosa, Ángeles García del Cura, David Benavente
  • Santa Pola Municipality: Rafael Plá
  • Construction: Grupo Renovak Rehabilitación de Edificios
  • Wood Works: Carpinteria Quiver
  • Steel Works: Cerrajería La Vila
  • Paintor: Decokeren
  • Fountain: Fontanería Galiana
  • Electricity: Electricidad Paquete

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

During the intervention it becomes self-evident that, the different actions executed over time on the building, as well as the evolution of the building´s purpose, have provoked the initial condition, together with the composition and the cavities in its facade, to be found completely modified and detracted from its initial aspect due to its constant adaptations towards its current function, making it unrecognizable when compared to its initial aspect and projection.

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Externally, the walls were found covered by different layers of paint and mortar. Internally, a brick wall covered with tiles, hid the original ashlar and masonry walls. Two levels of false ceilings placed at different heights prevented the view of the original wooden structure which composed the roof of the building.

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

An interior redistribution of the existing surface area is suggested, as well as a small expansion which takes advantage of the spatial dimensions in order to, by creating a double-height, offer the possibility of savoring the building from unknown points of view, placed on different levels and allowing to put value on highly important and singular elements such as the original wooden structure that forms the roof.

An extensive consolidation and cleaning process is carried out with several actions towards its maintenance and recovery.

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

For this process, the different layers of paint and mortar that covered the external facade are removed in order to allow for the visibility of the load-bearing masonry walls with elements of brick, plinth, border and cornice.

The original composition of the cavities in the facade is recovered by eliminating the cavities generated by the new functional use of the building. In this case, functionality had been prioritized however not respecting its original look given its dimensions and locations.

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

The original roof tiles are recovered and polished up as well as provided with the necessary isolation and water-resistant treatment for its current use. The exterior aspect of plain roof tile is also recovered.

Two large access gates are introduced in the facade, resembling the warehouses of the days. The gates help to enhance the access to the building and to hide and integrate at the same time the composition of the facade and the supply connections that must be placed in the external enclosure of the building.

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Two metallic coated crates painted in black allow to separate the carpentry in the access thereby respecting the brick borders that used to frame the original cavities.

A forged wall is built to separate the construction from direct contact with the land against capillary rise of humidity. A floated concrete deck is used as pavement in order to provide continuity.

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

The new floor structure that is executed and that constitutes the intermediate attic floor, is separated from the ashlar stones and the masonry walls, respecting hereby the original building structure and clearly differentiating if from the new intervention.

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Image Courtesy © Estudio Arn Arquitectos

Related posts:

Tags: ,

Category: Bar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy