Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for September, 2016

VIA 57 WEST in New York by BIG – Bjarke Ingels Group

Sunday, September 18th, 2016

Article source: BIG – Bjarke Ingels Group

VIA 57 West is a hybrid between the European perimeter block and a traditional Manhattan high-rise, combining the advantages of both: the compactness and efficiency of a courtyard building with the airiness and the expansive views of a skyscraper. By keeping three corners of the block low and lifting the north-east corner up towards its 450 ft peak, the courtyard opens views towards the Hudson River, bringing low western sun deep into the block and graciously preserving the adjacent Helena Tower’s views of the river. The form of the building shifts depending on the viewer’s vantage point. While appearing like a pyramid from the West-Side-Highway, it turns into a dramatic glass spire from West 58th Street. The courtyard which is inspired by the classic Copenhagen urban oasis can be seen from the street and serves to extend the adjacent greenery of the Hudson River Park into VIA. The slope of the building allows for a transition in scale between the low-rise structures to the south and the high-rise residential towers to the north and west of the site. The highly visible sloping roof consists of a simple ruled surface perforated by terraces – each one unique and south-facing. The fishbone pattern of the walls are also reflected in its elevations. Every apartment gets a bay window to amplify the benefits of the generous view and balconies which encourage interaction between residents and passers-by.

Image Courtesy © nic-lehoux

Image Courtesy © nic-lehoux

  • Architects: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Project: VIA 57 WEST
  • Location: New York, USA
  • Photography: Iwan Baan
  • Client: The Durst Organization
  • Collaborators: SLCE Architects, Starr Whitehouse, Thornton Tomasetti, Dagher Engineering, Langan Engineering, Hunter Roberts,Enclos, Philip Habib & Assoc, Vidaris Inc, Nancy Packes, Van Deusen & Assoc, Cerami & Assoc, CPP, AKRF, Glessner Group, Brandston Partnership
  • Partners in Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen, Beat Schenk
  • Project Architect: David Brown
  • Team: Aleksander Tokarz, Alessandro Ronfini, Alessio Valmori, Alvaro Mendive, Benjamin Schulte, Birk Daugaard, Celine Jeanne, Christoffer Gotfredsen, Daniel Sundlin, Dominyka Mineikyte, Eivor Davidsen, Felicia Guldberg, Florian Oberschneider, Gabrielle Nadeau, Gül Ertekin, Ho Kyung Lee, Hongyi Jin, Julian Liang, Julianne Gola, Laura Youf, Lucian Racovitan, Marcella Martinez, Maria Nikolova, Maya Shopova, Mitesh Dixit, Nicklas A. Rasch, Ola Hariri, Riccardo Mariano, Steffan Heath, Stanley Lung, Tara Hagan, Thilani Rajarathna, Tyler Polich, Valentina Mele, Valerie Lechene, Xu Li, Yi Li
  • Project Leader, Interiors: David Brown
  • Project Manager, Interiors: Beat Schenk
  • Team, Interiors: Aaron Hales, Alessandro Ronfini, Brian Foster, Christoffer Gotfredsen, Ho Kyung Lee, Hongyi Jin, Ivy Hume, Jenny Chang, Lauren Turner, Mina Rafiee, Rakel Karlsdottir, Tara Hagan, Thomas Fagan, Tiago Barros, Valentina Mele
  • Size: 77202 m2
  • Date: 31/12/2010

(more…)

The Treehouse in Beijing, China by Wee Studio

Sunday, September 18th, 2016

Article source: Wee Studio

The Treehouse is located in a little woods of poplar and hawthorn trees, where is at the foot of Mount Wuling in Miyun, Beijing. The cliff on the north with a stream meandering under it, and a mountain spring running in all seasons together create a quiet and peaceful environment for the Treehouse. There are two parts of the building, a deck and two separated polyhedrons the function of which are tearoom and bathroom. The inside of the tearoom is floored with Tatami, and the space is designed to serve as tea drinking in the daylight and sleeping as well as at night.

view from outside, wood deck, Image Courtesy © Sun Haiting

view from outside, wood deck, Image Courtesy © Sun Haiting

  • Architects: Wee Studio (Zhao Sheng)
  • Project: The Treehouse
  • Location: Garden Village, Xin Chengzi Town, Miyun District, Beijing, China
  • Photography: Sun Haiting, RoadsideAlien Studio, Dai Haifei
  • Design Team: Dai Haifei, Zhang Yanping, Zhao Sheng
  • Structure: steel structure
  • Material: plywood panel, oriented structure panel, Balau wood panel, recycled wood panel, double layered glass
  • Area: 8 metersquare
  • Cost: RMB 150,000
  • Design Phase: 9/2015 – 3/2016
  • Construction Phase: 3/2016 – 8/2016

(more…)

Renovation Of 150 Housing Units – Le Foyer Bruxellois in Brussels, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS

Sunday, September 18th, 2016

Article source: Philippe SAMYN and PARTNERS

The 6 buildings in the Minimes neighbourhood were designed in 1954 by architects and urban planners from the Alpha group. The architectural composition of these social housing units is elegant and the buildings were erected with great care.

Still, time has left its mark. The thermal insulation needs improving, and it is also important to equip all units with decent sanitary facilities.

Special care has been taken to respect the great simplicity and harmony of the existing buildings.

Image Courtesy © Bernard BOCCARA

Image Courtesy © Bernard BOCCARA

  • Architects: Philippe SAMYN and PARTNERS (André CHARON and Quentin OLBRECHTS)
  • Project: Renovation Of 150 Housing Units – Le Foyer Bruxellois
  • Location: Rue des Minimes, n° 107 to 137 and rue Notre Dame des Grâces, n° 3. 1000 Brussels, Belgium
  • Photography: Marie-Françoise PLISSART, Bernard BOCCARA
  • Client: BELIRIS – SPF Mobilité et Transport, S.C. Le Foyer Bruxellois
  • Building services: Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers with FTI sa (A. Janssens, J. Michiels, Ph. Samyn)
  • Structural engineering: Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects & engineers with SETESCO sa (J. Schiffmann, Ph. Samyn, L. Sottiaux, M. Veraart)
  • Monitoring office: SECO scrl
  • Safety coordinator: H&S Consulting
  • General contractor: BAM Galère
  • Area: 12552 sqm
  • Year: 2001-2012

(more…)

Headquarters for Ferring Pharmaceuticals A/S breaks ground in Copenhagen, Denmark by Foster + Partners

Sunday, September 18th, 2016

Article source: Foster + Partners 

The groundbreaking ceremony for the new country headquarters for Ferring Pharamceuticals A/S in Denmark was held today, attended by Henrik Zimino, Mayor of Tarnby; Frederik Paulsen, Chairman, and Marianne Kock, Managing Director, Ferring Pharmaceuticals A/S; and Grant Brooker, Head of Studio, Foster + Partners. The ceremony marked the start of construction of the 39,000 square-metre company offices which is set for completion in 2019.

Located on the urban fringe of Copenhagen in Kastrup, the site occupies a pivotal waterfront position alongside the Øresund crossing between Copenhagen and Malmö, and is next to Copenhagen International Airport. Bordered by predominantly low-rise development, it affords fantastic views towards Malmö and the Swedish coast – where the company was founded.

Image Courtesy © Foster + Partners

Image Courtesy © Foster + Partners

  • Architects: Foster + Partners 
  • Project: Headquarters for Ferring Pharmaceuticals A/S breaks ground
  • Location: Copenhagen, Denmark

(more…)

Metropole 708 in Washington by Robert M. Gurney, FAIA, Architect

Sunday, September 18th, 2016

Article source: Robert M. Gurney, FAIA, Architect

The Metropole is a sleek, new, urban condo development positioned on a prominent corner in the Logan Circle neighborhood of Washington, DC. The seven-story building comprises 90 residences.

Image Courtesy © Robert M. Gurney, FAIA, Architect

Image Courtesy © Robert M. Gurney, FAIA, Architect

 

(more…)

Utopolis in Emmen, Netherlands by DP6 architecture studio

Sunday, September 18th, 2016

Article source: DP6 architecture studio

The town of Emmen lies surrounded by flat agricultural  country. Visitors entering Emmen from the southwest find themselves abruptly hitting the town centre with practically no transition. At this point a new multiplex cinema is to be constructed to form an entrance to the town. From the N364, motorists approach the building from its most dramatic angle, with the sloping undersides of the movie theatres floating above an expanse of water.

Image Courtesy © Jeroen Musch

Image Courtesy © Jeroen Musch

  • Architects: DP6 architecture studio
  • Project: Utopolis
  • Location: Emmen, Netherlands
  • Photography: Jeroen Musch and Christian Richters
  • Client: Utopia
  • Contractor: Cosimco, Kontich, Belgium
  • Project Team: Robert Alewijnse, Chris de Weijer, Peter van der Schans, Daan van der Vlist, Kerstin Tresselt
  • Structural Planning: Stubeco, Overpelt (Belgium)
  • Heating: Herelixka, Merkesem  (Belgium)
  • Building physics: DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem
  • Construction: ABT Adviesbureau voor bouwtechniek, Delft/Velp
  • Installations: Herelixka, Merksem (Belgium)
  • Total cost: € 4.100.000
  • Total Gross Area: 5.400 m²
  • Finished: December 2005

(more…)

Fahle House in Tallinn, Estonia by KOKO architects

Sunday, September 18th, 2016

Article source: KOKO architects

Fahle house, which was designed by KOKO, is one of the characteristic examples of architecture during the recent economic boom in Estonia. It is a building that from an architectural point of view was ambitious, from a real estate development point of view risky, and from the heritage protection point of view controversial and received a lot of attention from the public. Situated at one of the main entrances to Tallinn, between the airport and city centre, Fahle house draws the attention of every passer-by. The building is part of the complex of a former cellulose and paper factory where the most outstanding building is the tall and voluminous boiler house (1926) built from limestone and designed by architect Erich Jacoby.

Image Courtesy © KOKO architects

Image Courtesy © KOKO architects

  • Architects: KOKO architects
  • Project: Fahle House – An urban landmark at the gates of Tallinn
  • Location: Tallinn, Estonia
  • Client: Koger & Partners
  • Size: 19,400 m2
  • Commission: 2004
  • Completed: 2007

(more…)

Ede-Wageningen Train Station in Netherlands by Mecanoo Architecten

Sunday, September 18th, 2016

Article source: Mecanoo Architecten

The new Ede Wageningen Train Station will be a place where thousands of commuters easily find their way. The gateway to the Veluwe National Park, it will also be a remarkable introduction to the city of Ede. The transport hub has been designed to respond to the growth in passenger numbers and make an expansion of services and facilities available. A striking wooden roof makes the station a unique and vibrant place, a well-integrated and characteristic destination where the comfort of travellers and local residents is put first. The project includes entrance squares to the bus station and train station hall, with detailed landscaping features that integrate the scheme into the surrounding context.

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

Image Courtesy © Mecanoo Architecten

  • Architects: Mecanoo Architecten
  • Project: Ede-Wageningen Train Station
  • Location: Stationsplein 6, 6711PN Ede, Netherlands

(more…)

6th Floor Rear Flat|Future Town Office in Guangdong, China by C.DD

Sunday, September 18th, 2016

Article source: Sunshine PR

The project name takes the same name of a HK movie, which is about chasing dream. For the owner, this name stands for youth, vitality, mutual-aid and dream.

The owner has a strong desire for communication, so he requests that the design style of the whole office space should be communication-encouraging, funny and informal, and he hopes the boundary between working and living within this space to be weakened. Thus, the designer takes container as the design concept, through using industrial elements such as cement, handmade decorative tile, white cement brick and black iron creates an office space full of fun.  A wall painting with a big smile warms everybody’s heart and tells everyone to smile to life.

Image Courtesy © OUYANG Yun

Image Courtesy © OUYANG Yun

  • Architects: C.DD
  • Project: 6th Floor Rear Flat|Future Town Office
  • Location: Foshan, Guangdong, China
  • Photography: OUYANG Yun
  • Chief Designer: HE Xiao-Ping, LI Xing-Lin
  • Project Team: CAI Tie-Lei, YU Guo-Neng, LIANG Yi-Hui, ZENG Xiang-Ru, HE Liu-Wei
  • Construction Company: Ji Mu Engineering
  • Main Materials: Solid teakwood, cement, handmade decorative tile, black iron, white cement brick
  • Area: 184㎡
  • Completion Time: 2015

(more…)

House for Mother in Linköping, Sweden by Förstberg Ling

Sunday, September 18th, 2016

Article source: Förstberg Ling

“House for mother” is the first house completed by Förstberg Ling, a project started in 2013 as a part of the housing exhibition in Linköping, Vallastaden 2017. The house is conceived as a dwelling and studio for Björn’s mother Maria, librarian and an enthusiastic weaver.

Image Courtesy © Förstberg Ling

Image Courtesy © Förstberg Ling

  • Architects: Förstberg Ling
  • Project: House for Mother
  • Location: Linköping, Sweden
  • Completed: 2013-2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy