Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Innovation Center 2.0 in Potsdam, Germany by SCOPE Architekten

 
October 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: SCOPE Architekten

Creativity, flexibility, transparency and innovation – these are key words that are shaping today modern working environments of tomorrow.
Based on these parameters SAP, the largest software company in Germany had Stuttgart based SCOPE architects shape the new Innovation Center in Potsdam 2.0.

In an exposed location on the idyllic Jungfernsee SCOPE built the Innovation Center 2.0 next to the existing SAP building for whose interior design the architects are also responsible.

Image Courtesy © SCOPE Architekten

Image Courtesy © SCOPE Architekten

  • Architects: SCOPE Architekten
  • Project: Innovation Center 2.0
  • Location: Potsdam, Germany

Image Courtesy © SCOPE Architekten

Image Courtesy © SCOPE Architekten

The Innovation Center 2.0 is a special place for software development and a special place for SAP.

Here software solutions are developed with the agility of a start-up and the background of this global leader .

Entrepreneurship meets on outstanding software development.

The developers take new ways to find market-changing solutions .

Image Courtesy © SCOPE Architekten

Image Courtesy © SCOPE Architekten

For 150 employees, young IT talents from all around the world, were created attractive jobs on 5,400 square meters, which focused on the promotion of fresh ideas and which offer best conditions for team-based and playful thinking and stimulate innovative work practices such as design thinking.

Externally, the new, four-story glass cube adapts with rotating balconies to the inventory and is characterized by its exciting concrete pillars structure with industrial character, which breaks the glass facade in numerous diagonals.

The building resembles an open workshop hall in which all floors are interconnected via a cross-story airspace.

In the middle of the building is a closed concrete core that receives all serving and technical features of the building such as the emergency stairwell, the elevator, the technical infrastructure and the sanitary system.

Entering the building through the main entrance the room opens up in the shape of a large airspace. A large light installation on the ceiling and a green wall catch the view.

This airspace is also the huge main access. Single-flight stairs of exposed concrete, steel and matt black levels oak floors combine the floors with each other.

The single-flight stairways end on different deep galleries that receive communication and residence zones.

The airspace with its diverse compounds illustrates the architectural standards, and enable to experience communication as a part of a vibrant corporate culture.

On the ground floor arranged around the core the coffee bar, the workshop rooms, the design thinking – area and the meeting rooms.

In these spaces, the idea of a flexible and agile working environment is because most evident.

Large whiteboard surfaces are hanging from the ceiling and can be moved.

The great design thinking space is characterized by constant change and enables multiple workgroups in various sizes to work together or to give presentations for up to 200 people.

The meeting and workshop rooms are also expandable by flexible partitions or, all the furniture and the stands are on wheels and support agile work.

On the upper floors the office spaces are U-shaped around the core and are separated by large glazing of the atrium.

The workstations are designed as flexible as the spaces on the ground floor.

Here flexible working groups can also be assembled by movable whiteboards and scrollable tables.

The three working groups on each floor are surrounded by differently sized meeting rooms and think tanks at the corners of the building.

Micro Meeting cells – small, sound-proof areas for telephone calls, two -man conferences or personnel meetings – complete the space.

The material mix including wood, planted sideboards and leather seats visually and haptically meets the industrial charm of raw concrete walls, screed floors, visible installations and cooling fins on the ceilings, which are acoustically effective.

The tidy atmosphere is at clear, reduced and stimulating at the same time.

Privacy graphics on glass walls separate functional spaces from communication areas and also creates connections and transparency.

The holistic approach of openness, cooperation and flexibility can be felt everywhere.

On the third floor, the atrium opens in to a larger communication zone via the roof of the building can be entered.

In addition to far reaching views over the Jungfernsee and the adjacent development area, the rooftop also serves as advanced workstation area in the warm season.

Individual inclusions such as swinging seats, benches and sofas encourage different working techniques in these special zones.

This custom functionality strengthened by a seating usable structure.

At this moment at the latest you forget that you are actually in an office building.

Related posts:

Tags: ,

Categories: Center, Office Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy