Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

LE PLAN LIBRE in Taipei, Taiwan by Waterfrom Design

 
November 30th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Waterfrom Design

As the architect Mies Van der Rohe proposes “Skin and bones architecture”, we try to keep all structure expose with two long horizontal sliding windows. Except for providing the house a spacious view and ample sunlight, the exposed frame and glass blur the line between indoor and outdoor.

The cube extend from the facade is an intermediary space between indoor and outdoor. The stainless steel reflects the blue sky and merges the architecture with nature. On the roof garden, we designed a sink in the shape of giant milk box, which is toppled and sprinkled a pool of grass.

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

  • Architects: Waterfrom Design
  • Project: LE PLAN LIBRE
  • Location: Taipei, Taiwan
  • Photography: Sam Tsen
  • Client: Mr. Lee
  • Layout: B1F/garage 1F/living room, gym, dining room, kitchen ,SPA area, master room  2F/2 bedroom, game room, study area
  • Material:limestone, bianco carrara, titanium plating, ceramic, stainless, oak
  • Area: 726m2
  • Design Period:July.2011 ~ Mar.2012
  • Construction Period:Mar.2012 ~ Oct.2013

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Pursue the principal of Le Corbusier’s 5 points of new architecture. Neat facade with nature texture of material is being used. With atrium in 4m*4m scale, we exposed the beam as a line in great strength to intersect the structure.

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

To continue the principal of the free plan, we tried through the separation of the load-bearing columns from the walls subdividing the space. The column which in stainless steel and carrara becomes the visual points in the space. Circulation in the second floor flows like a square, across two bedrooms, study room and a game room.

The floor in garage is combined with three kinds of tile that is in different scale. In the end of the garage, we built a skylight on the top to present the linear beauty of modernism.

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Waterfrom Design

Image Courtesy © Waterfrom Design

Image Courtesy © Waterfrom Design

Image Courtesy © Waterfrom Design

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise