Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

ETIE in Flanders, Belgium by Edouard Brunet and François Martens

 
December 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Edouard Brunet and François Martens

Attracted by the large garden and the tranquil environment of this house located a few kilometres away from Brussels, the new owners wished to carry out works to make it brighter and to open it up on the outside.

As they were ambivalent about the aesthetics of the existing house, part of the project was also to redesign the architectural expression, outside as well as inside, while keeping the original spirit. One of the childhood friends of the new owner put him in contact with architect François Martens who asked his colleague Edouard Brunet to team up with him.

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

  • Architects: Edouard Brunet and François Martens
  • Project: ETIE
  • Location: Flanders, Belgium
  • Photography: Studio Dennis De Smet
  • Construction companies:

    • General construction company: MATRIX PL sprl + ZUBER CONCEPT
    • Outside steelwork: ECOVITRE sprl
  • Stability engineer: MATRICHE sprl
  • Surface area: approx. 370m²
  • Year of construction: 2016

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

With its rather old-fashioned architecture, the house is characterized by a visually heavy slate roof. Over the years, the artificial black slates gradually took a pink hue which is not in harmony with the bricks of the ground floor. The eaves, the size of the windows and the materials make for a particularly dark interior which lacks opening on the large tree-filled garden.

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Architectural principles:

The intention of the architects was naturally to build large windows on the back of the house (opening on the garden) as well as on the side façades. The new extension on the back is largely glazed and opens on the long garden. The large side windows that have been opened allow to track the sun’s path and to take advantage of the natural light throughout the day.

In order to respect the existing architecture, the two architects deliberately chose to make sure their works would be clearly identifiable. To achieve this, each new opening was highlighted by a black frame that extends from the inside to the outside. They act as frames for the environment of the house.

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Slates and the roof insulation have been replaced while maintaining the shape of the distinctive roof. The interior set up was modified with a kitchen in contact with the terrace and a room made available in the basement via a new staircase on the rear of the house.

A new extension open on the garden and natural light:

The spaces enlarged thanks to the extension appear even larger as the continuity between the inside and the outside has been thought in the smallest details. Thus, in order to minimize as much as possible the visual presence of the poles and sliding frames of the extension, these have been aligned. This allows that each pole hides behind another in a simple and rhythmic architectural expression.

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

This also reinforces the great visual axes that accentuate the feeling of open space through new perspectives, including that going from the front door to the garden.

Thanks to a specific technical detail, the sliding frames of the extension go up beyond the ceiling, allowing to see the sky and the treetops from the living rooms.

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Large windows to track the sun’s path:

Following with the idea of ​​renewing a link with the house environment, details of the newly windows opened in the brick walls was worked so that the inner and outer black frames would only be interrupted by a glass slide. The indoor / outdoor continuity is striking and reduced to its bare minimum. The frames thus formed are like animated pictures conversing with the artworks set up by the residents.

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

The façade being rather closed, the lobby and upstairs hallway were relatively dark. To overcome this, the architects suggested to set up a new roof window above the lobby. This allows to open a view from the upstairs hallway but also to bring light to the lobby through the glazed ground. This also creates a fun visual link between the two levels and divide them both in terms of acoustics and temperatures.

The level of details into which the architects went to set up the new roof window make it look like it was gently placed on the roof.

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Image Courtesy © Studio Dennis De Smet

Materiality serving architecture principles:

While respecting the existing volume, the architects wanted to improve it by modifying the dimensions of some windows and reducing the heaviness of the roof. To achieve this, they used shaded slates with dimensions similar to the existing bricks. These bricks were kept. This gives a new coherence to the house by reducing the feeling of juxtaposition of two separate volumes (the roof and the base). The continuity of lines between the different sides of the roofs was achieved thanks to the collaboration with the roofers.

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

The choice of a matte and textured black for the new openings is also part of the reflexion of the architects on materiality. In contrast with the sand-coloured bricks and slates, the overall is harmonious and elegant.

The owners’ choice for interior materials with similar colours to those of the facades give a coherence to the inside as well as the outside.

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Conclusion:

With limited yet precise interventions, architects François Martens and Edouard Brunet managed to transform the outside expression of the existing house while keeping the original spirit. The technical details serving the architectural intentions enable to bring lightness and elegance to a rustic original building. Besides the external makeover, these interventions have also helped to add to the quality of life of the residents by offering a bright interior connected to its environment. The house is all the more generous and enjoyable.

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Image Courtesy © Edouard Brunet and François Martens

Related posts:

Tags: ,

Categories: Renovation, Villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy