Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

World Trade Organization in Genève, Switzerland by wittfoht architekten

 
December 8th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: v2com

After winning the international architectural design competition, Stuttgart based wittfoht architekten were commissioned to build the extension of the World Trade Organization headquarters in Geneva. The new administrative building, integrated into the site, creates a feeling of openness and transparency.

world trade organization, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

world trade organization, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

  • Architects: wittfoht architekten
  • Project: World Trade Organization
  • Location: Genève, Switzerland
  • Photography: Brigida González Fotografie
  • Client: World Trade Organization
  • Structural engineering: Schlaich Bergermann und Partner GmbH
  • Energy engineering: Transsolar Energietechnik GmbH
  • Domestic engineering: Weinmann energies sa
  • Electrical engineering: mab ingénierie sa
  • Structural physics: Bobran Ingenieure
  • General contractor: Implenia entreprise générale sa
  • Gross floor area: 14.500 square meters
  • Gross volume: 56.800 cubic meters
  • Competition: 2009 – 1st prize
  • Construction period: 01/2011 – 07/2013
  • Year: 2013

crystalline volume, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

crystalline volume, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

Urban Planning Concept

The site is situated in an unusual location mixing both, city and lake surroundings. The lakeside wooden park incorporating the existing group of WTO buildings is a key determining factor in the project. The new building complements and completes the overall urban setting with its existing building ensemble. It responds to the cramped conditions in the southern part of the site while integrating the existing necessary and functional constraints. It maintains a respectful distance from the old buildings and creates a high-quality outdoor area between the two structures. A balanced, well-proportioned overall picture presents itself, which is enriched by a dialogue between old and new.

wto by night, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

wto by night, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

accessible wooden deck, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

accessible wooden deck, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

Architectural Concept

The dimensions of the extension are limited to the former car park, meaning the existing trees on the site could remain in place and no additional areas had to be sealed off for construction. Visitors are led from the main gate through the old building, over a spacious footbridge and directly into the main lobby in the extension. From here, all areas of the new building can be accessed. The new building is essentially divided into two sections – the base structure at ground level and the glass structure suspended above. Thanks to this division, the actual dimensions appear smaller and are playfully incorporated into the park area. The building appearance is defined by openness and transparency.

dialogue between old and new, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

dialogue between old and new, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

space for informal meetings, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

space for informal meetings, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

The earth-bound base zone is home to mass catering facilities. The roof of the base structure is designed as an accessible wooden deck, welcoming visitors to use it as a viewing platform. A terrace at the front expands the restaurant towards the lake. The floating, crystalline volume above houses the administration and office areas. The allocation of areas within the building creates spaces for informal meetings and conversations. The office floors offer high flexibly organization. Many office organizations are possible – from classical single offices to combined areas and open-plan workspaces. The façade has a modular design and supports the required flexibility of the building. Dividing walls can be positioned freely within the building plan. All workstations have an ample supply of daylight and pleasant links to the outdoors. The building core and infrastructural facilities are located in the center of the building, thus making it easy for visitors to find their way around. Additional flights of spiral stairs help to promote internal communication between floors.

spiral stairs promote internal communication, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

spiral stairs promote internal communication, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

restaurant, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

restaurant, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

Economic and Ecological Aspects

The energy and ventilation concept adheres to the applicable minergie-p standards. Due to noise protection requirements and the strong lakeside winds, the glass front of the office floors was designed as a double façade, which also allows for natural ventilation. Additionally, the trees on the east, south and west side also offer natural shade in summer.

Lighting of the individual areas is made according to the spatial requirements. To improve artificial lighting efficiency, floor-standing luminaries with electric ballasts and motion detectors are used around the workstations.

restaurant, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

restaurant, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

conference room, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

conference room, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

About Architects

Stuttgart based architectural studio wittfoht architekten was founded in 2005 by Jens Wittfoht. The range of services comprises very different building assignments, from new buildings to reconstructions and re-interpretations of listed landmarks. Our projects are always individual solutions deducted from the prevalent local and content specificalities and developed in dialogue with our public and private awarding authorities.

We are convinced that architecture is more than only fulfilling spatial programmes, going far beyond the merely technical, constructive, deadline-oriented and economical handling. There is an obvious connection between the inner construction of a building, its expression in the public space, and the standpoint it occupies with regard to societal coexistence. For us, architecture is first of all a thought process and not a formal statement.

open view to park and lake, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

open view to park and lake, Image Courtesy © Brigida González Fotografie

figure ground plan, Image Courtesy © wittfoht architekten

figure ground plan, Image Courtesy © wittfoht architekten

site plan, Image Courtesy © wittfoht architekten

site plan, Image Courtesy © wittfoht architekten

Related posts:

Tags: ,

Categories: Bar, Headquarters, Housing Development, Mixed use, Offices, Parking, Restaurant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise