Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Tacoma Art Museum Haub Galleries in Washington by Olson Kundig

 
April 12th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Olson Kundig 

In 2012 the Tacoma Art Museum received a gift of Western art, creating an opportunity to feature two unique collections – Western art and their existing contemporary art collections–together in one building. The design brief for the new addition and remodel to house the collections was: 1) better announce the museum to the community; 2) design a new wing that is sympathetic to its surrounding historic context; 3) create a public living room that offers transparency to the street, and; 4) resolve an overly complex and obscured entry sequence.

Image Courtesy © Kevin Scott

  • Architects: Olson Kundig
  • Project: Tacoma Art Museum Haub Galleries
  • Location: Washington, USA
  • Photography: Kevin Scott and Benjamin Benschneider
  • Software used: Adobe Illustrator
  • Owner/Client: Tacoma Art Museum
  • Design Team:

    • Tom Kundig, Design Principal
    • Kirsten R. Murray, Principal
    • Kevin Kudo-King, Principal
    • Jim Friesz, Project Manager
    • Thomas Brown, Staff
  • Contractor: Sellen Construction Company

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

  • Project management: Bonewitz LLC
  • Landscape Architect: Murase Associates
  • Civil Engineering: Coughlin Porter Lundeen
  • Electrical/Mechanical/Plumbing Engineering: WSP
  • Lighting: Arup
  • Acoustical Engineering: BRC Acoustics
  • Structural Engineering: PCS Structural Solutions
  • Geotechnical Engineering: Geo Engineers
  • Surveying: Apex engineering
  • Accessibility: Karen Braitmayer
  • Building Area: 16,000 square feet
  • Completion: September 2014

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

The museum addition is located in Tacoma’s historic Union Depot – Warehouse neighborhood and takes its inspiration from the neighborhood’s elemental brick structures, its industrial and transportation history, as well as from the art collection itself. As a counterpoint to the stainless steel cladding of the existing museum, the new addition is clad with Richlite, a locally-produced material that is made from recycled paper, organic fiber and phenolic resin.

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

The new 30-foot high canopy announces the museum to the community, creates a junction between the existing museum and the new addition, and serves as a gateway to Pacific Avenue and Tacoma. The canopy is made using a combination of aluminum grating and stainless steel panels which were reused from selectively demolished portions of the existing building.

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

The new addition stretches along Pacific Avenue for greater pedestrian engagement and is characterized by its pedestrian scale and details, including a set of three sliding sun screens. The 16-feet-wide-by-17-feet-tall screens, operated by a hand-wheel, roll like railroad box car doors across the façade and nest together with a set of fixed screens enabling the museum to control the amount natural light in the galleries.

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

In addition to doubling the museum’s gallery space, the new addition opens the museum up to the city through large, floor-to-ceiling windows enabling visitors and passers-by to glimpse activity within, and makes the museum a destination with the introduction of an enhanced and large-scaled entry canopy. The newly revised lobby and entry sequence encourages movement into and through the museum.

Image Courtesy © Kevin Scott

Image Courtesy © Kevin Scott

The program for the addition includes 7,000 square feet of new gallery space, 3,500 square feet of new back-of-house service and mechanical space, 3,000 square feet of interior renovations in the existing facility for lobby, bookstore, café and restrooms. Sustainable features include reduced water usage with adaptive landscape vegetation and low flow water fixtures, high efficiency mechanical and LED lighting systems, and the incorporation of reclaimed materials from the existing building.

Image Courtesy © Kevin Scott

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

Image Courtesy © Olson Kundig

Image Courtesy © Olson Kundig

Image Courtesy © Olson Kundig

Image Courtesy © Olson Kundig

Related posts:

Contact Olson Kundig

Tags: ,

Categories: Adobe, Art Center, Art Gallery, Illustrator, Museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise