Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Walcot Square in England by FORM studio

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: FORM studio 

Planning Consent has just been granted for this brownfield residential development in the Kennington Conservation area, providing six new houses for rent for historic local Lambeth charity the Walcot Foundation.

Malcolm Crayton, Director at FORMstudio, comments: “The approval for this well-mannered, low-density development, despite the considerable orchestrated opposition from its immediate neighbours, was ultimately a victory for common sense. Although it is widely recognised that the urgent need for new housing involves inevitable densification and the redevelopment of smaller brownfield sites such as this, the ‘not in my back yard’ factor can still be a major hurdle to overcome.”

View to front elevation, Image Courtesy © FORM studio

  • Architects: FORM studio
  • Project: Walcot Square
  • Location: Walcot, England

Read the rest of Walcot Square in England by FORM studio

Alika Residential in Veracruz, Mexico by JRA Arquitectos

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: JRA Arquitectos 

Alika Residential is a new housing development located in northern Veracruz, which emerges as an exemplar complex, concerned about the welfare of the local community and the new ways of building urban developments, implementing modern technologies. Alika aims to provide the highest quality of life in the northern district, breaking the paradigm that currently exists on developments in this area; providing it with a neighborly living environment focused on the well-being of families today.

Image Courtesy © Santiamén

  • Architects: JRA Arquitectos
  • Project: Alika Residential
  • Location: Veracruz, Mexico
  • Photography: Santiamén
  • Contributors:
    • Arq. Javier Antonio Ruiz Anitúa
    • Arq. Rogelio Sánchez Aguirre
    • JRA Project Department
  • Construction: Intra Desarrollos
  • Date: May 2015 

Read the rest of Alika Residential in Veracruz, Mexico by JRA Arquitectos

Little House. Big City. in Brooklyn, New York by Office of Architecture

 
February 25th, 2018 by Sanjay Gangal

Article source: Office of Architecture

The owners of this 11-foot-wide row house in Brooklyn were faced with a conundrum that many young families in New York eventually confront: the possibility of sacrificing location for space. After living in the house for eight years, the pair – an architect and jewelry designer – chose to expand in order to make room for their two growing children and remain in the Brooklyn neighborhood they had come to admire. The original 2-story, 1000SF home was completely gutted and extended to 4 levels by adding a bedroom suite above and digging a new urban mudroom below. The narrowness of the house required the design to make effective yet frugal use of space; every inch was important. Precise positioning of walls, doors, and windows was crucial as each floor was planned to serve a purpose. The lowest level serves as a new entry, storage, laundry, and mechanical area; the first floor is a continuous public space with living, dining, kitchen, and library opening to gardens in the front and back; the second contains two kids’ bedrooms along with a 2-sink bathroom; while the topmost level holds the master suite with a sleeping area, bathroom, balcony, and terrace. A slender steel stair repositioned on the south side party wall connects the house vertically and draws more light, air, and views into the building. Materials throughout the home are modest, natural, and unassuming: the rawness of unfinished steel and character-grade walnut is juxtaposed with the simple refinement of honed Carrara marble and matte ceramic hex tiles. The result is a home that is not just larger, but livelier – filled with the possibility to do more and stay longer in a city that requires its residents to be resourceful.

Image Courtesy © Rafael Gamo

  • Architects: Office of Architecture
  • Project: Little House. Big City.
  • Location: Brooklyn, New York, USA
  • Photography: Matthew Williams (Interior), Rafael Gamo (Exteriors)
  • Team: Aniket Shahane, Principal; Joshua Eager, Ivan Kostic, Edward Simpson, Valentin Bansac, Stephen Maher
  • General Contractor: Montestbuild, Inc.
  • Structural Engineer: Blue Sky Design
  • Code Consultants / Expeditors: James Anzalone; Sol Building Consultants
  • Millwork: Matthew Gribbon

Read the rest of Little House. Big City. in Brooklyn, New York by Office of Architecture

Ocotea in Raleigh, North Carolina by in situ studio

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: in situ studio 

A thin carport roof extension and new front stair and entry deck make a blocky existing house more delicate.

The project involved removing a poorly-built sunroom on the east side of the house and replacing it with a carport.

Image Courtesy © Keith Isaacs

  • Architects: in situ studio
  • Project: Ocotea
  • Location: Raleigh, North Carolina
  • Photography: Keith Isaacs, Joseph Amory

Read the rest of Ocotea in Raleigh, North Carolina by in situ studio

McEwen School of Architecture in Sudbury, Canada by LGA Architectural Partners

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: LGA Architectural Partners

LGA Architectural Partners designed Laurentian University’s McEwen School of Architecture to prepare young architects for the critical design issues of the 21st Century. McEwen is not your typical architecture school – its curriculum emphasizes architecture and fabrication techniques focused on the traditional and evolving aspects of life in the north, including Indigenous culture, wood construction, local ecologies and resources, and design for the impact of climate change.

Guided by Ted Kesik, LGA collaborated with many stakeholders to develop a “Sustainability Design Manifesto” to address the conditions of the northern environment and ensure that the school is highly sustainable, going well beyond LEED. For example, the new building was massed and oriented to optimize heating, cooling and natural ventilation to conserve energy and minimize reliance on the mechanical system. Image Courtesy © Bob Gundu

  • Architects: LGA Architectural Partners
  • Project: McEwen School of Architecture
  • Location: Sudbury, Canada
  • Photography: Bob Gundu
  • Client: Laurentian University, Capital Projects – Michel Seguin, Director
  • Consulting Team

    • Engineers: AECOM
  • Landscape Architect: Robert Wright Landscape Architect
  • Sustainability Consultant: Ted Kesik
  • Contractor: Cy Rheault (Phase 1); Bondfield (Phase 2)
  • Budget: $26M
  • Size: 72,849 SF
  • Timing: Spring 2018 Completion

Read the rest of McEwen School of Architecture in Sudbury, Canada by LGA Architectural Partners

Verdechiaro Bistrot in Benevento, Italy by ERNESTO FUSCO INTERIOR DESIGNER

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: ERNESTO FUSCO INTERIOR DESIGNER

In the heart of the historic center of a small Italian town (Benevento), within the ancient walls of the Longobards, this small vegetarian restaurant of 90 sqm has been created.

Image Courtesy © ERNESTO FUSCO INTERIOR DESIGNER

Read the rest of Verdechiaro Bistrot in Benevento, Italy by ERNESTO FUSCO INTERIOR DESIGNER

Smart Digital Office in Berlin, Germany by IONDESIGN GmbH

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: IONDESIGN GmbH 

How would you like your workspace to be? This question was the starting point for the fresh and lively interior design by IONDESIGN Berlin.

Image Courtesy © IONDESIGN GmbH

  • Architects: IONDESIGN GmbH
  • Project: Smart Digital Office
  • Location: Berlin, Germany

Read the rest of Smart Digital Office in Berlin, Germany by IONDESIGN GmbH

CloakedHouse in Marco de Canaveses, Portugal by Ernesto Pereira 3r

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Ernesto Pereira 3r 

Looking at this project, it is indeed the sensations we experience that leave their mark as we think, walk and live through it.

This project was clearly inspired by the place, a piece of land surrounded by chestnut trees, incredibly ripped into the mountain, flanked by a stream that flows down the hillside and a magnificent open view of the other side of the valley perfectly nestled into the natural landscape.

It was this bucolic scenario that led to an enterprise that had no intention of imposing itself on the surrounding nature, but rather blending, hiding and transforming with it. It gave rise to the “Cloaked House” concept.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: Ernesto Pereira 3r
  • Project: CloakedHouse
  • Location: Marco de Canaveses, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Construction and Coordination: 3r Ernesto Pereira . Arquitetura + (Re)construção, Helder Moreira, Joaquim Linhares, José Rocha, Maria José Pereira, Joaquim Pinto, Paulo Silva, Rui Silva, Bruno Moreira, Marco Silva
  • Cost: 100.000€
  • Works duration: 4 months

Read the rest of CloakedHouse in Marco de Canaveses, Portugal by Ernesto Pereira 3r

IntercityHotel in Braunschweig, Germany by MATTEO THUN & PARTNERS

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: MATTEO THUN & PARTNERS 

INTERCITYHOTEL was founded in 1987. The long-established German company is known for its good locations – primarily in Germany. Starting from 2017 the interior design is created in Italy by Matteo Thun and his Milanese team – with natural materials and soft colours. It generates lightness, generosity but yet privacy.

The location – IntercityHotel – What makes this well-known German brand so exceptional?

Are best locations and price-performance the only core values of the company?

Image Courtesy © MATTEO THUN & PARTNERS

Read the rest of IntercityHotel in Braunschweig, Germany by MATTEO THUN & PARTNERS

Ovenecka in Czech Republic by SMLXL

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: SMLXL 

The apartment is located in a new renovated apartment building near Letna Square in Prague 7. We have modified the layout proposed by the developer to meet the requirements of a young couple.

The residential apartment with a small balcony has an area of 98 m2. Belonging to it is also a private parking spot with a parking machine.

Image Courtesy © Martin Tůma and Jakub Skokan / BoysPlayNice

  • Architects: SMLXL
  • Project: Ovenecka
  • Location: Ovenecká, Praha 7, Czech Republic
  • Photography: Martin Tůma and Jakub Skokan / BoysPlayNice
  • Area: 105m2
  • Project: 2015
  • Realization: 09/2017

Read the rest of Ovenecka in Czech Republic by SMLXL

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise