Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Psychopedagogical Medical Center in Osona, Spain by Comas-Pont Arquitectes SLP

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Comas-Pont Arquitectes SLP

All the rehabilitation services for people with mental illness are grouped in this building composed by the repetition of a 6m wide spatial module.  An economic and energy-sustainable constructions system, the domestic scale and the warmth of the interior spaces added to the closed relationship between building and nature makes it a HEALTHY BUILDING.

Image Courtesy © Comas-Pont Arquitectes SLP

Read the rest of Psychopedagogical Medical Center in Osona, Spain by Comas-Pont Arquitectes SLP

Entourage 3 in Bucharest, Romania by Re-Act Now

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Re-Act Now

\”Entourage\” means firstly socializing but also what we want to become and leave behind us into a big marriage with the future.

We must take socializing on different layers as a positive game, first with ourselves. It is a game that helps us not being subordinated to some dogmas, it is a game that should make us expect to learn continuously… Also that we are in a continuous workout in this construction site of our souls .

Image Courtesy © Re-Act Now

  • Architects: Re-Act Now
  • Project: Entourage 3
  • Location: Bucharest, Romania

Read the rest of Entourage 3 in Bucharest, Romania by Re-Act Now

S House 3 in Ho Chi Minh City, Vietnam by Vo Trong Nghia Architects

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Vo Trong Nghia Architects 

The serial project, called “S HOUSE”, has begun to propose a prototype house for low-income classes in the Mekong Delta area. After building two successful case-study houses, a steel structure model in 2012 and a precast concrete structure model in April 2014, a new prototype, S HOUSE 3, was constructed in Ho Chi Minh City.

Image Courtesy © Hiroyuki Oki

  • Architects: Vo Trong Nghia Architects
  • Project: S House 3
  • Location: Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Photography: Hiroyuki Oki
  • Principal architects: Vo Trong Nghia, Masaaki Iwamoto, Kosuke Nishijima
  • Architect: So Adachi
  • Contractor: Wind and Water House JSC
  • GFA: 31.6m2
  • Status: Built in 11.2014

Read the rest of S House 3 in Ho Chi Minh City, Vietnam by Vo Trong Nghia Architects

Bao’an Public Culture and Art Center in Shenzhen, China by Mecanoo architecten

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Mecanoo architecten

Surrounded by residential towers and infrastructure, the site for the Bao’an Public Culture and Art Center presents several challenges. Mecanoo reinterpreted these challenges as opportunities, capitalising on the proximity of the new cultural facility to the adjacent Bao’an Central Metro Station and the Binhai School.

Image Courtesy © Mecanoo architecten

  • Architects: Mecanoo architecten
  • Project: Bao’an Public Culture and Art Center
  • Location: Xinhu Road and Chuangye Road, Bao’an District, Shenzhen, China
  • Client: Urban Planning, Land & Resources Commission of Shenzhen Municipality, Bao’an Administration
  • Programme: Culture and Art Center (49,830m² above ground, 34,290m² underground), including 21,015m² Museum, 16,070 m² Art Gallery, 17,450m² Gallery, 3,170m² sports field, and 23,490m² service area with auditorium, restaurant, art bookstore, meeting room and underground parking
  • Size: 84,120m2
  • Project Design: 2016

Read the rest of Bao’an Public Culture and Art Center in Shenzhen, China by Mecanoo architecten

Butterfly House in California by David Hertz FAIA Studio of Environmental Architecture

 
May 26th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: David Hertz FAIA Studio of Environmental Architecture

The Butterfly House is a project in Venice Beach California that resides on a 40′ x 90′ end lot. The name of the house is derived from the butterfly roof which is formed to collect rainwater for irrigation and creates a dramatic elevation especially when the wooded ceiling is illuminated. The main concept of the house, was based upon maximization of the long south facing elevation to create a dark solar absorbent surface and to provide exposed solar thermal heating with evacuated tubes used as an architectural accent. The glass tubes provide hot water for both domestic uses and hydronic radiant as well heat for the the narrow lap pool along the edge of the property. On the outer edge of the property is a 90 foot long 8 foot tall double-sided living vegetative wall with durable drought tolerant succulents on the southern face at the street, as an offering to the community, while the inside surface facing the house is a living wall of edible landscape so that the occupant needs only to go a few steps to pick his wall to make a salad, pick herbs or vegetables. The entrance to the house is from the side yard, between a courtyard that separates the garage from the main house and connects the buildings at the second floor through a glass bridge. A warm palette of sustainable materials are used throughout the house to create an environment that is at once private yet opens from the interior to the exterior. The house takes advantage of natural ventilation and prevailing breezes through a high solar chimney and stair tower that leads to the roof deck as well as thermostatically controlled operable windows that cool the interior. The house also has solar photovoltaic panels which along with advanced lighting controls the state-of-the-art information systems throughout the house creates a zero net energy building.

Image Courtesy © David Hertz FAIA Studio of Environmental Architecture

Read the rest of Butterfly House in California by David Hertz FAIA Studio of Environmental Architecture

Southwark Town Hall + Theatre Peckham in London, England by Jestico + Whiles

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Jestico + Whiles

Jestico + Whiles’ scheme for a creative student arts hub and community theatre, in the former Southwark Town Hall, regenerates the site as a mixed-use arts based building, including the new Theatre Peckham and accommodation for Goldsmiths College students.

Image Courtesy © Jestico + Whiles

  • Architects: Jestico + Whiles
  • Project: Southwark Town Hall + Theatre Peckham
  • Location: London, England

Read the rest of Southwark Town Hall + Theatre Peckham in London, England by Jestico + Whiles

Redondeado in Madrid, Spain by Ojo de Pez, Arquitectura

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Ojo de Pez, Arquitectura

The body in motion activates the space, introduces a relative order of extent, weight and density, volume. With its trajectory linking different fragments. It shows how can be occupied. The architecture provides information to the body. As a stage, introduces specific codes, set the game board. It promotes certain attitudes, stimulates positions and movements among other less related. Interferences between both establish a more complete sphere, a micro cosmos.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán, Imagen Subliminal

  • Architects: Ojo de Pez, Arquitectura (Carolina Gonzalez Vives)
  • Project: Redondeado
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Miguel de Guzmán, Imagen Subliminal
  • Contributors: Lara Resco, architect, Alberto López, rigger
  • Electricity and lighting: Domus Nova, Fish Eye Architecture
  • Material of Velleman and Font Air conditioning: Daikin chiller

Read the rest of Redondeado in Madrid, Spain by Ojo de Pez, Arquitectura

House Y in Iisalmi, Finland by Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen

Backstory

The client inherited an unattractive “McMansion” with poor spatial. The house was designed to meet the tastes of the former generation. The site also featured a large pompous garden with extensive manicured lawns. The house was too big and expensive to maintain. The client wanted to restore the plot to a natural pine forest, and built a small home that fully engages with the surrounding landscape. An added bonus to the restored pine forest is that the client doesn’t need to mow any lawns! The new house and garden have been designed to meet contemporary tastes. Hence, this project represents both a generational shift and a change in design ideology / ecology.

Image Courtesy © Marc Goodwin, Archmospheres

Read the rest of House Y in Iisalmi, Finland by Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen

Dome of Visions 3.0 in Aarhus, Denmark by Atelier Kristoffer Tejlgaard

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Atelier Kristoffer Tejlgaard 

The architect behind Dome of Visions, Kristoffer Tejlgaard, sees sustainability in construction as an absolutely necessary and worthwhile entrance to his subject.

To his students, the former Pritzker award winner, Glenn Murcutt, formulated a very elegant approach to architecture: “Touch the Earth Lightly with your housing footprint”, and with that he did not only consider a building built on a few pillars. He asks the question: Where does the building materials come from? What damage has been done, for example, in the land area where the materials are extracted? How will the construction be returned to the ground again, or can it be recycled, recycled or assembled in a way so that it can be separated, changed and used in new contexts?

Image Courtesy © Atelier Kristoffer Tejlgaard

  • Architects: Atelier Kristoffer Tejlgaard
  • Project: Dome of Visions 3.0
  • Location: Aarhus, Denmark
  • The dome:
    • Dimensions: 24m diameter, 10,5m height
    • Footprint: 450m2
    • Garden: 130m2
    • Volume: 2.950m3
    • Surface area: 794m2
    • Beams: 588
    • Nodes: 282
    • Facade: 283 6mm sheets of polycarbonate
    • Top opening: 25m2
    • Bolts: 8.600
  • The house:
    • Area groundfloor: 120m2
    • Area first floor: 140m2
    • CLT: 100m3

Read the rest of Dome of Visions 3.0 in Aarhus, Denmark by Atelier Kristoffer Tejlgaard

Around the Corner Grain in Saitama, Japan by Eureka + MARU。architecture

 
May 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Eureka

A landscape of livings woven together

A project of a 7 unit apartment on a corner of a suburban residential district.The project aims to create a landscape of diverse livings appearing from each external space placed randomly throughout the apartment.

Image Courtesy © Ookura Hideki

  • Architects: Eureka + MARU。architecture (Yohei Takano, Sachiko Morita)
  • Project: Around the Corner Grain
  • Location: Urawa-ward Saitama city Saitama prefecture, Japan
  • Photography: Ookura Hideki
  • Lead Architects: Inagaki Junya, Sano Satoshi, Hori Eisuke
  • Project architects: Emi Sano(ex-staff), Hikaru Takei(ex-staff), Kazunori Yamaguchi(ex-staff), Tomonori Kajita(ex-staff), Naoki Inomata, Kyohei Takahashi(ex-staff)
  • Client: Katsuhiro Honda

Read the rest of Around the Corner Grain in Saitama, Japan by Eureka + MARU。architecture

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy