Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Tennis Club in Strasbourg, France by Paul Le Quernec / Architectes

 
March 26th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Paul Le Quernec / Architectes

The project consists in a new tennis hall building with three new covered tennis courts and and new club house including changing rooms, fitness room, office, restaurant and bar with wide covered terrace.

This tennis club design is directly inspired by people flow in and through the building, considered as tennis ball dynamic trajectories, flowing from point to point, from function to function.

Image Courtesy © 11h45

  • Architects: Paul Le Quernec / Architectes
  • Project: Tennis Club
  • Location: Strasbourg, France
  • Photography: 11h45
  • Client: City of Strasbourg
  • Commissioned Architect of the project: Paul Le Quernec
  • Executor architects:  Paul Le Quernec
  • Structural Consultant: Batiserf
  • Consultant specialized in fluides: Solares Bauen
  • Construction economist: E3 Economie

Read the rest of Tennis Club in Strasbourg, France by Paul Le Quernec / Architectes

35HP in New York by Joeb Moore & Partners

 
March 26th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Joeb Moore & Partners

The renovation/addition of this Tudor style residence in Rye, New York links the home to its exterior by adding light filled program and circulation. While maximizing the habitable use of the site, the addition also responds to the key parameters of the existing home, preserving its character and history within the suburban neighborhood context.

Image Courtesy © David Sundberg/Esto and Dorothy Hong

  • Architects: Joeb Moore & Partners
  • Project: 35HP
  • Location: Rye, New York, USA
  • Photography: David Sundberg/Esto and Dorothy Hong
  • Collaborators:

    • General Contractor: Prutting & Company Custom Builders
    • Structural Engineer: Edward Stanley Engineers LLC
    • Civil Enginner: Frangione Engineering, LLC
    • Interior Design: DB Design
  • Design Principal: Joeb Moore
  • Project Manager: Doug Patt
  • Gross Built Area: 4815 square feet
  • Completion Year: 2014

Read the rest of 35HP in New York by Joeb Moore & Partners

Single House Re-Using a Former Water Cistern in Madrid, Spain by Valdivieso Arquitectos

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Valdivieso Arquitectos 

Building a single-occupancy home over a former water cistern was the starting point of the project. The site, subsequently altered over time, reached its final configuration circa 1955. It has two levels, facing south, and has remained unaltered since then. The site is part of a low-density suburban environment, which belongs to a development model distinctive of peripheral areas, characteristic of the first third of the 20th century as the summer stays residential areas in the mountain range of Madrid. The site contains typical scrubland vegetation, increased with non-native but suitable species, conditioned by the region´s dry continental climate (very warm summers and very cold winters).

Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Valdivieso Arquitectos (Alejandro Valdivieso)
  • Project: Single House Re-Using a Former Water Cistern
  • Location: Alpedrete, Madrid, Spain
  • Photography: David Frutos
  • Collaborators: Ángel L. Valdivieso, architect; David Verdú, quantity surveyor; Fernando de la Torre, Carmen Bruna y Patricia Lobo; students
  • Project Management: Alejandro Valdivieso (architect), Joaquín Jesús Cepas Flores (quantity surveyor)
  • Consultants: Miguel Nevado – KLH Systems Austria (cross-laminated timber panels)
  • Contractor: Construcciones Eugenio Herranz S.L. and alterMATERIA (management and assemblage de cross-laminated timber panels)

Read the rest of Single House Re-Using a Former Water Cistern in Madrid, Spain by Valdivieso Arquitectos

Östermalm’s temporary market hall in Sweden by Metsä Wood

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Metsä Wood 

The distinctive new building in Stockholm’s Östermalm is a temporary market hall that was built as a temporary space while the old market hall is being renovated. What nobody expected was the tremendous popularity of this “wooden box”, which ended up winning Sweden’s most prestigious design award.

The old market hall, built in 1886, in Stockholm’s Östermalm district is known for the prestige its history carries among its committed customers. In 2012, this well-established rendezvous point in Stockholm’s finest district faced a critical need for a complete renovation, and the city invited bids for the refurbishment project. The entrepreneurs of the market hall needed to relocate for a couple of years.

Image Courtesy © Metsä Wood

  • Architects: Metsä Wood
  • Project: Östermalm’s temporary market hall
  • Location: Östermalm, Sweden

Read the rest of Östermalm’s temporary market hall in Sweden by Metsä Wood

Black lodge and a walnut tree in Gorski kotar, Croatia by Tomislav Soldo, PRO-S

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tomislav Soldo, PRO-S

The genesis of this house might have a somewhat peculiar narrative. The possibly reversed but certainly not unwanted process of conceiving and designing the space where the foremost sensory role has the nature itself.

Initially, before everything else, there was a walnut tree, providing perfect natural shade and representing the first outdoor residing space. Over time, a terrace was gradually shaped around the tree, and eventually the idea of building the house emerged.

Image Courtesy © Jure Živković

  • Architects: Tomislav Soldo, PRO-S
  • Project: Black lodge and a walnut tree
  • Location: Gorski kotar, Croatia
  • Photography: Jure Živković
  • Architect in Charge: Tomislav Soldo
  • Area: 100 m2
  • Plot area: 4500 m2
  • Project Year: 2016

Read the rest of Black lodge and a walnut tree in Gorski kotar, Croatia by Tomislav Soldo, PRO-S

Chicago Grill in Liberec, Czech Republic by Mjölk Architects

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: BoysPlayNice

Ryan Nelson a man born in Chicago USA, worked here and there, moved around the world, ended up in this little hole – the city of Liberec. City that is still not sure whether it´s more German or Czech.

He started modest business selling what he knew best. The business was too small to satisfy the great man´s ego. He found a space in 19th century building build as showroom for piano factory. In present owned by hard to talk Italian.  It was not cheap neither easy but he got the keys.

Image Courtesy © BoysPlayNice – Martin Tůma and Jakub Skokan

  • Architects: Mjölk Architects
  • Project: Chicago Grill
  • Location: Liberec, Czech Republic
  • Photography: BoysPlayNice – Martin Tůma and Jakub Skokan

Read the rest of Chicago Grill in Liberec, Czech Republic by Mjölk Architects

Orla Conde – Olympic Boulevard in Rio de Janeiro in Rio, Brazil by B+ABR Backheuser e Riera Arquitetura

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: B+ABR Backheuser e Riera Arquitetura

B + ABR – Backheuser and Riera Arquitetura is an architecture and urban planning firm founded in 2014 as a result of the partnership between the offices BlAC and ABR, which started in 2010.

As of the experience acquired by their partners, responsible amongst others for projects such as Olympic arenas, housing, schools, corporative, hotels and several urbanization projects, B + ABR aims at a collaborative and multidisciplinary future , seeking to leverage the exchange of experiences and the symbiosis between the Brazilian-Carioca and Spanish-Catalan cultures to the utmost.

Image Courtesy © Andre Sanches

  • Architects: B+ABR Backheuser e Riera Arquitetura
  • Project: Orla Conde – Olympic Boulevard
  • Location: Praça Mauá, 1. Rio de Janeiro. RJ, Brazil
  • Photography: Miguel Sa, André Sanches, Francis Figueiredo, PortoNovo/Prefeitura, Ignasi Riera, JoaoP Backheuser
  • Authors: João Pedro Backheuser/ Ignasi Riera
  • Project leaders: Javier Zaldívar / Enrique Valiente
  • Team: Mikel Muñoz, Paolo Nadalin, Victor Pastor, Rosario Portillo, André Sanches, Antoni Soler, Pilar Tejero
  • Other clients and consultants: CDURP (Companhia de Desenvolvimento Urbano da Região do Porto de Rio de Janeiro-attached to Council),
  • PortoNovo (concessionary), PortoRio (contractor), RAIAR (architecture consultant), Engecorps (Structures and Installations), Lucia Costa e Francis
  • Soares (Softscaping)
  • Total area (m2): 252.000 m2 (25,2 Ha.)
  • Year finished: 2016

Read the rest of Orla Conde – Olympic Boulevard in Rio de Janeiro in Rio, Brazil by B+ABR Backheuser e Riera Arquitetura

Renovation for The New Headquarters in Málaga, Spain by GANA Arquitectura

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: GANA Arquitectura 

Anytime you have to design a place to work, able to communicate its company philosophy and foster its activity development, it is an atractive and difficult challenge; but if this office is going to be your new headquarters, this challenge gets huge and powerful.

For us, this project for GANA’s new headquarters emerged full of ideas and illusion, based on a place with great location and possibilities. Features as the traditional flooring tiles from the 30’s, views to Santiago’s church, or the access from Alcazabilla street, make of this project a valuable opportunity. Thus, the key of this design is to empower the existing elements, as an oposition to the contemporary elements required for the activity itself.

Image Courtesy © GANA Arquitectura

  • Architects: GANA Arquitectura (Antonio Galisteo, Álvaro Fernández Navarro, Francisco J. Camacho Gómez)
  • Project: Renovation for The New Headquarters
  • Location: Calle Alcazabilla 9, 1D. Málaga, Spain
  • Collaborators: David Melero Herrera, María García Ostos, Marta Sevillano, Díez del Corral, Léa Delval, Augustyna Grzybowska, HERECU, KRITEC
  • Project Area: 95,00 m2
  • Project year: 2016

Read the rest of Renovation for The New Headquarters in Málaga, Spain by GANA Arquitectura

Mercado do Gado in Ponte de Lima, Portugal by Carvalho Araújo, Arquitectura e Design

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Carvalho Araújo, Arquitectura e Design 

The complex design has an unlikely morphology for a cattle market, away from the massive image of the prefabricated pavilions. Located near the town, it releases the closure of the urban fabric so another more appropriate equipment can do it. Its function is another: the transition between the immediate rurality of the suburbs and the historic center of Ponte de Lima. The new complex cohabits with palaces, gardens and chapels, and its structure composes an orthogonal grid that relates to the existing routes and reinforces the visual relationship with the river.

The Earth Market is something bigger than the cattle fair and market, than the horse fair or Expolima, it comes from a wider ambition to create a network of “structures”, sporadic and localized interventions of a smaller or larger scale, but precise and of ”exact measurements”.

Image Courtesy © Pedro Lobo

  • Architects: Carvalho Araújo, Arquitectura e Design
  • Project: Mercado do Gado
  • Location: Ponte de Lima, Portugal
  • Photography: Pedro Lobo and Hugo Carvalho Araújo
  • Client: Câmara Municipal de Ponte de Lima
  • Team: José Manuel Carvalho Araújo, Joel Moniz, Mário João Duarte
  • Mechanical HVAC: Jerónimo Correia
  • Hidraulic: Jerónimo Correia

Read the rest of Mercado do Gado in Ponte de Lima, Portugal by Carvalho Araújo, Arquitectura e Design

VVIP Circuit House in Pune, India by Sunil Patil & Associates

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Sunil Patil & Associates

Circuit house is a government public building which not only accommodates the VIP authorities but also acts as a node for political meetings, government authorities’ discussions and conferences. Usually, circuit houses have large number of visitors and occupancy can vary extremely.

The project site is located in Pune – political hub for western Maharashtra. The project is mainly divided into two parts-

  1. Accommodation – Guest suites
  2. Public areas –Conference and meeting hall facilities, Dining, Reception, VIP and visitor’s waiting areas etc.

VVIP Circuit house is designed as green building where planning is derived from vernacular architecture – The shaded courtyard, transition spaces like passages and terraces, jalis in form of louvers carry vernacular ethos in highly contemporary architectural style. Our focus here is to design a climate responsive building with passive strategies for thermal and visual comfort along with innovative active strategies to achieve energy efficient green building, Image Courtesy © Mr. Hemant patil

  • Architects: Sunil Patil & Associates
  • Project: VVIP Circuit House
  • Location: Pune, India
  • Photography: Mr. Hemant patil
  • Client: Public Works Department, Maharashtra
  • Lead Architects: Ar. Sunil patil, Ar. Anuja pandit, Er. Sanjay patil
  • Green Building Consultants: Environmental Design Solutions
  • Structural Consultants: Dr. A. B. Kulkarni associates, Sangali
  • MEP Consultant: Siddhivinayak Mep Consultants, Pune
  • Civil Contractors: Shubham Civil Pvt. Ltd, Pune

Read the rest of VVIP Circuit House in Pune, India by Sunil Patil & Associates

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy