Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

little_BIG house in Cleveland, Ohio by robert maschke ARCHITECTS

 
January 24th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: robert maschke ARCHITECTS

The little_BIG house is located in Cleveland, Ohio’s historic Little Italy neighborhood, known for its rich culture and artisanal background. The husband and wife client, both industrial designers, commissioned the project to create a studio for their work and a home to raise a growing family. The residence is located on a dense and constrained urban street away from the idyllic neighborhood center. The site is narrow and bound by three “shot gun” homes to the North, a retaining wall to the East, and a multi story condominium to the South. A former open framed steel warehouse, now used as a covered surface parking structure, is to the west, obstructing views from the site. The imposition of these structures help to inform the design approach.

Image Courtesy © Brad Fienknopf

  • Architects: robert maschke ARCHITECTS
  • Project: little_BIG house
  • Location: Cleveland, Ohio, USA
  • Photography: Brad Fienknopf
  • Project Team: Robert Maschke, FAIA; Marc Manack, AIA;  Matt Lindsay, Associate AIA
  • Design Principal: Robert Maschke, FAIA
  • Project Architect: Robert Maschke, FAIA
  • Project Manager: Robert Maschke, FAIA
  • Structural Engineer: I.A. Lewin, P.E. and Associates
  • Contractor: Schirmer Construction Company
  • Constr. Manager: Robert Maschke Architects
  • Building Area: 5,475 sf
  • Project Dates: Completed 2016

Read the rest of little_BIG house in Cleveland, Ohio by robert maschke ARCHITECTS

K29 in Vilnius, Lithuania by PLH Arkitekter

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: PLH Arkitekter

The Most Eco-Friendly Building in Vilnius to improve Quality of Life

The K29 business center is a major, new landmark in Vilnius that was to improve quality of life for 1250 workers in a healthy working environment – setting the standards for a healthy and attractive workplace in Lithuania. K29 is built from all natural and mostly local, eco-friendly materials making it the most eco-friendly building in Lithuania to date. The building is situated on Konstitucijos Prospektas (Constitution Avenue) and has created a new destination in Vilnius with a strong iconic expression in the skyline.

Image Courtesy © PLH Arkitekter

  • Architects: PLH Arkitekter
  • Project: K29
  • Location: Vilnius, Lithuania
  • Client/Owner: Domas Kacinskas
  • Area: 7250 sqm
  • Gross Floor Area: 15.627 sqm (above ground) + 12.036 sqm (underground car and secure bicycle parking) + 35 meter + 8 floors

Read the rest of K29 in Vilnius, Lithuania by PLH Arkitekter

Hospice Villa Sclopis in Torino, Italy by architetto Michele De Lucchi S.r.l.

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: architetto Michele De Lucchi S.r.l.

The eighteenth century villa owned by the Sclopis family, in Salerano Canavese, was used after World War 2 as an orphange, and later as a higher educational institute. The brief was to convert the complex into an assisted residence for terminal cancer and Alzheimer patients. The project restored the family villa and substituted the adjacent reinforced concrete volume with a new, steel-framed structure to accommodate a hospice. Internal floor heights were adapted to those of the older building, so as to eliminate differences of level and facilitate horizontal circulation. A centrally located stretcher-bearing lift integrates the vertical communications to provide quick service to all rooms. The complex was equipped with new heating, plumbing and electrical systems and medical gas supplies. The service units were re-allocated to the ground floor, the communal areas to the first, and the guest rooms to the upper levels. Wooden brise-soleils screen the glazed fronts of the hospice to soften light entering the rooms and to mitigate the impact of the new construction on the surrounding period architecture. The brise-soleil system is extended to the copper cladding of a neighbouring pavilion, internally reorganised to house the Alzheimer patients’ day centre.

Image Courtesy © Gabriele Basilico

  • Architects: architetto Michele De Lucchi S.r.l.
  • Project: Hospice Villa Sclopis
  • Location: Salerano, Torino, Italy
  • Photography: Gabriele Basilico
  • Client: Associazione Casainsieme
  • Project Team: Angelo Micheli (project leader), Paolo Fromage, Fabiola Minas, Claudio Venerucci, Silvia Suardi
  • Consultants: Triolet Costruzioni S.r.l, Ecogas Energia, S.A.L.F S.r.l (building contractors); arch. Antonio Perazzi (landscaping project); arch. Giovanna Codato (direction of work); Studio Sola (structural framework); Campeggi, De Padova, Produzione Privata, Artemide (furniture)
  • Area: 1.266 m2
  • Chronology: 2000-2007 design; 2007 completion

Read the rest of Hospice Villa Sclopis in Torino, Italy by architetto Michele De Lucchi S.r.l.

Liepāja Thermal Bath in Latvia by Steven Christensen Architecture

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Steven Christensen Architecture of Santa Monica, California has been named a winner in the first annual AAP American Architecture Prize, which recognizes the most outstanding architecture worldwide.

The design for Liepāja Thermal Bath and Hotel originates from a keen interest in the formal associations of the dome throughout architectural history, and more precisely, its role within the typology of the public bath.

South Elevation, Image Courtesy © Steven Christensen Architecture

  • Architects: Steven Christensen Architecture
  • Project: Liepāja Thermal Bath
  • Location: Liepāja, Latvia
  • Team: Steven Christensen (Principal), Devon Montminy, Cori Gunderson, Ingrid Lao
  • Status: Competition Entry

Read the rest of Liepāja Thermal Bath in Latvia by Steven Christensen Architecture

Pembury Circus in Hackney, London by Fraser Brown MacKenna Architects

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Fraser Brown MacKenna Architects are delighted to have been recognized by the Leading European Architecture Forum (LEAF) for their development at Pembury Circus, which has been awarded the title “Best Mixed Use Development” at the LEAF Awards 2016, alongside other high profile finalists.

FBM Architects – Pembury Circus, Hackney, London, Image Courtesy © Tim Crocker

Read the rest of Pembury Circus in Hackney, London by Fraser Brown MacKenna Architects

Social center, cultural space and esplanade in Nemours, France by Atelier Téqui Architectes

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: METROPOLIS communication

Under the framework of the urban renewal program, the city of Nemours wished to build a social center and a cultural space on the grand esplanade of the Mont Saint-Martin neighborhood. The grouping of a facility of this importance with shops around a reorganized and upgraded public space aims to revitalize activity and strengthen social cohesion. Its central and exposed position help to underscore the building’s function as a public facility.

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: Social center, cultural space and esplanade
  • Location: Nemours, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Contracting authority/Client: City of Nemours
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Yves Saouas, economist; AIA Ingénierie, Structural engineering firm; Amoes, Utilities engineering firm
  • Cost: €2.8m excluding VAT
  • Surface area: 1,733 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,607 m² SU (Usable surface area)
  • Calendar: Competition in 2011, delivered in 2016

Read the rest of Social center, cultural space and esplanade in Nemours, France by Atelier Téqui Architectes

The Acute House in Melbourne, Australia by OOF! Architecture

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: OOF! Architecture 

Description

Acute House is the transformation of a ‘renovator’s nightmare’ into a compact 21st century family home. The severe limitations of a tiny, very triangular site and the demanding heritage context have resulted in a pointy new wedge of house that is designed to exploit its problems.

The original, and extremely decrepit, Victorian weatherboard cottage had become impossible to inhabit but was well loved by the neighbourhood as well as its new owners.

Image Courtesy © Nic Granleese

  • Architects: OOF! Architecture (Fooi-Ling Khoo)
  • Project: The Acute House
  • Location: Melbourne, Australia
  • Photography: Nic Granleese
  • Planning + Heritage: David Brand
  • Interior Design: OOF in collaboration with JPILD
  • Engineer: Mark Hodkinson Consulting Structural Engineers
  • Building Surveyor: Anthony Middling & Associates
  • Builder: Mitty & Price | Michael Briese (Builder/Director) Christian Klueter (Foreman)
  • External Cladding: Advanced Metal Cladding
  • Windows and Doors: Pickering Joinery
  • Joiner: TT Cabinets + Design
  • Steelwork: Redon Forge
  • Plumber: Innerline Plumbing
  • Electrician: Warner Electrical
  • Heating + AC: Marshall’s Heating & Air conditioning Pty Ltd
  • Concrete Polishing: Lumic

Read the rest of The Acute House in Melbourne, Australia by OOF! Architecture

Quarry House in Victoria, Australia by Hook Turn Architecture

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Hook Turn Architecture

Quarry House is a renovation and addition to an existing Victorian terrace in Brunswick East. The design takes its cues from the history of the local area, with particular reference to the brick and bluestone quarrying industries upon which Brunswick was founded. The built form is conceived of as two stacked boxes; the ground floor brick box and the upper storey bluestone box. The existing house was constructed almost entirely of brickwork and the ground floor addition remains faithful to this material. The upper floor recalls the local bluestone industry through a figurative representation of naturally occurring bluestone formations. These tessellated patterns are formed when basaltic lava flows cool to create bluestone, cracking and shearing in geometric arrangements. The upper storey is clad in folded zinc panels which recall columnar basalt, eroded at the rear facade to provide an arched, cave-like outline to the new master bedroom window.

Image Courtesy © Ben Tole

  • Architects: Hook Turn Architecture
  • Project: Quarry House
  • Location: Melbourne, Victoria, Australia
  • Photography: Ben Tole
  • Project size: 110 m2
  • Project Budget: $500000
  • Design time: 12 months
  • Construction time: 8 months
  • Completion date: Nov 2015

Read the rest of Quarry House in Victoria, Australia by Hook Turn Architecture

The Scale House in Laventille, Trinidad and Tobago by acla:works architects

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: acla:works architects 

The 50-acre estate owned by Fernandes Distillers Ltd, whose rum business was sold in 1973 to Angostura, world renown for its aromatic bitters, has been transformed initially into Fernandes Industrial Centre, but now gradually into its current incarnation, Fernandes Business Centre. It follows that there was an increased need for better eating facilities for its growing population of office workers. When the owners came to Trinidad-based architecture and interiors firm, acla:works to design a new food court building, they were delighted as they too would be benefit as their headquarters was also located there.

The entrance, Image Courtesy © Brian Lewis

Read the rest of The Scale House in Laventille, Trinidad and Tobago by acla:works architects

Gordon’s Bay House in New South Wales, Australia by Madeleine Blanchfield Architects

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Madeleine Blanchfield Architects

This 6 bedroom home on the foreshore in Gordon’s Bay, Coogee was built for a young family.

It incorporates a north facing courtyard to bring light and air into the centre of the steep, east facing site.

The entry offers a vista from Gordon Avenue through the three storey stair void, across the 15m lap pool, and to the bay beyond.

Image Courtesy © Robert Walsh

  • Architects: Madeleine Blanchfield Architects
  • Project: Gordon’s Bay House
  • Location: Sydney, New South Wales , Australia
  • Photography: Felix Forrest (interiors) and Robert Walsh (exteriors)

Read the rest of Gordon’s Bay House in New South Wales, Australia by Madeleine Blanchfield Architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy