Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Hotel Kirkenes in Norway by Rintala Eggertsson Architects

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Rintala Eggertsson Architects 

The town of Kirkenes, in Northern Norway lies at the intersection of many cultures; here the Sami, Russians, Norwegians and Finns, that is, the Kvens, have long interacted with one another. The borders of the region have changed and formed barriers to many connections. While they appear not to follow any logic, however, sufficient distance from political hubs has allowed the existence of sympathetic, informal grassroots-level interaction centring on everyday life in the Barents Area.

Image Courtesy © Jan Erik Svendsen

  • Architects: Rintala Eggertsson Architects
  • Project: Hotel Kirkenes
  • Location: Kirkenes, North Norway
  • Photography: Jan Erik Svendsen
  • Owner: Pikene på Broen, Kirkenes
  • Construction team:
    • Architect: Sami Rintala
    • George Lovett, arch.stud., University of Sheffield U.K
    • Borghild Hulsvik, arch.stud, Bergen Architect School
    • Anne Kathrine Vabø, arch.stud, Bergen Architect School
  • Measures: 6 m (length) x 2,5 m (width) x 5 m (height), Floor area  22 m2
  • Design and construction: 20.-30.8. 2005

Read the rest of Hotel Kirkenes in Norway by Rintala Eggertsson Architects

ROOM Concept Store Siam Discovery in Bangkok, Thailand by Maincourse Architect

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Maincourse Architect

ROOM Concept Store takes inspiration from the idea of a “designer’s studio”, a place where designs are derived and processed, where visitors explore, experiment, and appreciate creative thinking in an intriguing way.

The challenge is how the store could display these products in harmony without compromising their outstanding identities. The store is located in renovated space with limitation in width and height. Physical challenge of the site is to circulate traffic efficiently within the low-ceiling elongated site.

Image Courtesy © Maincourse Architect

  • Architects: Maincourse Architect
  • Project: ROOM Concept Store Siam Discovery
  • Location: Bangkok, Thailand

Read the rest of ROOM Concept Store Siam Discovery in Bangkok, Thailand by Maincourse Architect

The Melbourne Residences in Brisbane, Southbank by Tony Owen Partner

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tony Owen Partner

The Melbourne Residences, is a 20 storey building consisting of 200 units in Brisbane’s Southbank. It contains retial and rooftop club including gym, pool, cinema and dining room. The tower plan is driven by the desire to maximise the oblique views from the units to the river and CBD. This results in a stepping form which maximises the number of units with access to the East. We derived inspiration from the ripple patterns created by the wind. This ripple orders the stepping of the façade reflecting the interplay of the environment on the façade. The tower has a unique undulating façade which ranges from zero to 4m. These facades contain operable glass screens to create wintergardens. These wintergardens provide a second skin to maximise thermal efficiency and reduce energy use. Melbourne street is becoming a fashionable retail address. We designed a 4 storey retail façade. Retail connects the street via a through site link to Fish Lane which is being revitalised by art installations and cafes as a bohemian centre. The clients brief was to create a superior residential address and activate the street with world class retail.

Image Courtesy © Tony Owen Partner

  • Architects: Tony Owen Partner
  • Project: The Melbourne Residences
  • Location: Brisbane’s, Southbank

Read the rest of The Melbourne Residences in Brisbane, Southbank by Tony Owen Partner

E20_Private Residence in Pliezhausen, Germany by Steimle Architekten GmbH

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Steimle Architekten GmbH

The striking residence, a monolith designed of insulating concrete is located on a quiet street with little traffic in the village of Pliezhausen, a good 30 km south of Stuttgart.

Facing the street, the new building presents only a few openings cut deeply into the solid concrete shell. While the crystal-shaped house still relates to the existing built context due to its parallel elongated sides, it contrasts distinctly with the neighboring buildings by virtue of the tapered ends formed by its shorter sides. It is this oblique arrangement of the facades that enables the building to open out to the surrounding outdoor spaces and to offer its inhabitants unexpectedly expansive views in the distance. A conventional gable roof and the gently rising terrain reinforce the angular, sculptural effect of the house, which is designed on a hexagonal ground plan.

Image Courtesy © Brigida González

  • Architects: Steimle Architekten GmbH
  • Project: E20_Private Residence
  • Location: 72124 Pliezhausen, Germany
  • Photography: Brigida González
  • Construction: Insulating concrete outside, Masonry inside
  • Facade: Concrete front, Wood-aluminium glazing
  • GFA/ Area: 376 m²
  • GBV/ Volume: 1.375 m³
  • Living Area: 258 m²
  • Property Size: 658 m²
  • Completion: 12/2016

Read the rest of E20_Private Residence in Pliezhausen, Germany by Steimle Architekten GmbH

Paddington Terrace House in Sydney, Australia by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

A designer would find oneself dancing to a familiar tune when approached to upgrade this terrace house in Paddington, a suburb east of Sydney City. Faced with the age old problems presented by much loved terrace housing – damp, dark and introverted – we sought to create a luminous space to give a full family a much needed dose of vitamin D. Introducing some fluid lines with a light filled stairwell at the centre and a sun drenched kitchen and living at the rear, the new configuration of old and new proves an enriching experience. Accustomed to muted tones, and a subtle palette, a much needed spring was put in our step by the bold use of colours, delphinium blues, cadmium yellows, beautiful artworks, exotic patterns and rich textures carefully selected by the interior designer in residence, Heidi Correa. The lush landscaping at the rear provides a verdant backdrop to family life. The final result knocked even us off our feet.

Image Courtesy © Justin Alexander

  • Architects: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects
  • Project: Paddington Terrace House
  • Location: Paddington, Sydney, Australia
  • Photography: Justin Alexander
  • Project Architect: Naoko Nishizu
  • Builder: David Anderson of Buildsmart Projects
  • Structural Consultant: Charles Blunt of Rooney and Bye Consultant Engineers
  • Joiner: Corelli Joinery
  • Landscape Architect: Secret Gardens
  • Interior Designer: Heidi Correa

Read the rest of Paddington Terrace House in Sydney, Australia by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

Bodegas Real Winery in Valdepeñas, Spain by Paredes Pedrosa Arquitectos

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Paredes Pedrosa Arquitectos

The project is an extension of a 17th century farmhouse and wine cellar in the countryside of La Mancha, which creates a centre devoted to wine culture. A new star–shaped piece is placed in the ancient courtyard, connecting old buildings and new ones. Its large scale is fragmented into smaller open spaces, each of them linked to the new functions around it. The courtyard, centre of the activity of the old farmhouse, is transformed by this star–shaped construction but maintains its character as an exterior space. The peaks of the star open towards the landscape giving entrance to the new complex. In this way the complex acquires a new relationship with the surroundings.

Image Courtesy © Luis Asín

  • Architects: Paredes Pedrosa Arquitectos (Angela García de Paredes, Ignacio Pedrosa)
  • Project: Bodegas Real Winery
  • Location: Finca Marisánchez, Main road from Valdepeñas to Cózar km.12,8, Valdepeñas, Spain
  • Photography: Luis Asín
  • Client: Bodegas Real
  • Project team: Alvaro Rábano, Alvaro Oliver, Andrea Franconetti
  • Interior design: Quinita Cotorruelo
  • Architect on site: Teresa Díaz

Read the rest of Bodegas Real Winery in Valdepeñas, Spain by Paredes Pedrosa Arquitectos

The Birdcage Lift Enquiry in New South Wales, Australia by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects 

It began with a simple enquiry. “Can we have a bird cage lift?” And so with this addition at its core, a once unexceptional dwelling on Sydney Harbour was transformed into an extraordinary waterfront townhouse. By reconfiguring the house around a revived grand stair with the new bird cage lift at its centre, accessibility, comfort, elegance and good living across five stories was made possible.

Image Courtesy © Justin Alexander

Read the rest of The Birdcage Lift Enquiry in New South Wales, Australia by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

Restaurant “Fiore di pietra” (stone flower) in Monte Generoso, Switzerland by Mario Botta Architetti

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Mario Botta Architetti

The new restaurant on the top of Monte Generoso graces the spot where an early twentiethcentury hotel once stood. The location is extraordinary: a small plateau overlooking the precipice on the north side of the mountain, characterised by a mighty rock with a steep 300- 400 metre drop. The impressive rock formation was the deciding factor for creating the “stone flower” – an octagonal building with individual “petals”. On the east front this circular crown provides the space for an observation deck that follows the ridge of the mountain.

Image Courtesy © Enrico Cano

  • Architects: Mario Botta Architetti
  • Project: Restaurant “Fiore di pietra” (stone flower)
  • Location: Monte Generoso, Switzerland
  • Photography: Enrico Cano
  • Client: Ferrovia Monte Generoso SA
  • Civil Engineering: Studio d’Ingegneria Luigi Brenni
  • Useful area: 2500 m² (of which 2140 m² new + 360 m² existing)
  • Volume: 9’200 m³ (of which 8’000 m³ new + 1’200 m³ existing)
  • Project: 2013
  • Construction: 2015-2017

Read the rest of Restaurant “Fiore di pietra” (stone flower) in Monte Generoso, Switzerland by Mario Botta Architetti

Rescue Company 2 in New York by Studio Gang Architects

 
April 28th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Studio Gang Architects

Located in Brooklyn’s Brownsville neighborhood, the new Rescue Company 2 facility is designed as a tool for training, enabling FDNY’s elite force of specialized rescue workers to stage and simulate a wide range of emergency conditions in, on, and around the building.

Image Courtesy © Studio Gang Architects

  • Architects: Studio Gang Architects
  • Project: Rescue Company 2
  • Location: New York, USA
  • Client: New York Fire Department
  • Size: 20,000 sf
  • Status: Under construction

Read the rest of Rescue Company 2 in New York by Studio Gang Architects

Vertical House in Dallas, Texas by Miró Rivera Architects

 
April 28th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Miró Rivera Architects 

Located on one of the few lots in Dallas elevated enough to enjoy a view of the downtown skyline, the five-story Vertical House rises dramatically above the treetops to capture views of the surrounding gardens and the skyline beyond. Characterized by clean lines, sheer glass walls, and sculptural sun shades, this sharply-detailed house offers an intriguing counterpoint to the tropical ambiance of its forest-like setting.

Image Courtesy © Paul Finkel | Piston Design

  • Architects: Miró Rivera Architects
  • Project: Vertical House
  • Location: Dallas, Texas, USA
  • Photography: Paul Finkel | Piston Design
  • Design Team:
    • Design Partners: Juan Miró, FAIA LEED AP and Miguel Rivera, FAIA LEED AP
    • Project Architect/Manager: Ken Jones, AIA LEED AP
    • Team Members: Carina Coel, Matthew Helveston, Edward Richardson, Andrew Torres
  • Site Area: 1.4 acres (61,726 sf)

Read the rest of Vertical House in Dallas, Texas by Miró Rivera Architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy