Open side-bar Menu

Author Archive

SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center in Chicago, USA by Studio Gang Architects

Saturday, May 5th, 2012

Article source: Studio Gang Architects

Thinking of change as a liberating architectural opportunity rather than a limitation led to the original design of the SOS Lavezzorio Community Center. As the central hub of SOS Children’s Village Chicago, an organization in Chicago’s Auburn-Gresham neighborhood that serves foster care families, the building combines services for foster care and neighborhood families under one roof.

Exterior View (Images Courtesy Steve Hall © Hedrich Blessing)

  • Architect: Studio Gang Architects
  • Name of Project: SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center
  • Location: Chicago, USA
  • Owner: SOS Children’s Villages Illinois
  • Status: Completed 2008
  • Photos: Steve Hall © Hedrich Blessing
  • Awards: 2009 First Place, Architectural Excellence in Community Design Award, Richard H. Driehaus Foundation; 2008 High Commendation, Civic Category, World Architecture Festival; 2008 Citation of Merit, Distinguished Building, AIA Chicago; 2008 Citation of Merit, Divine Detail, AIA Chicago; 2008 Best Building Award, Building Congress of Chicago


Performative Exploration Pavilion in New York by Al bordE architects

Friday, May 4th, 2012

Article source: Al bordE architects

Clients are interested in doing a research about elements of the ancestral tradition of Kichwa de Rukullakta town in Ecuadorian Amazon.  The information obtained from the research, will support an action research process that seeks the transfer of Amazonian world view to expressions applied to theater, dance and performance.

Images Courtesy Francisco Suarez y AL BORDE

  • Architect: Al bordE architects
  • Name of Project: Performative Exploration Pavilion
  • Location: New York
  • Architects: AL BORDE, David Barragán, Pascual Gangotena & Esteban Benavides
  • Clients: Cuerpo Silencio, Diego Bolaños y Sisa Salgado
  • Site: Itinerant
  • Constructor: AA Máxima, Hernán Arias Ing. y Marcelo Pazmiño Ing.
  • Desing: 2010
  • Construction: 2010
  • Area: 95m2
  • Budget: US$ 5000
  • Photo credits: Francisco Suarez y AL BORDE


New office of Grimshaw Architects in NY by MINIMAL

Wednesday, May 2nd, 2012

Article source: MINIMAL

Moving from Tribeca to Chelsea: MINIMAL Design for the New Grimshaw Architects Office

Moved in the mid of 2011 from Tribeca to Chelsea, Grimshaw Architects office is now located in a typical industrial building facing the Hudson River and surrounded by the bohemian streets of this blooming neighborhood. The lobby, accessible through a farmer-style stalls corridor is designed by MINIMAL with careful attention to integrate a contemporary look to the industrial surrounding. The lobby allows access to the main floor where a kitchen by MINIMAL welcomes not only employees and professionals but also the light that filtering through the tall windows makes the kitchen a real gathering area.


  • Designer: Stefano Venier for MINIMAL
  • Name of Project: New office of Grimshaw Architects in NY
  • Location: New York
  • Client: Grimshaw Architects office
  • City: New York
  • Models used: Glam (wall side main kitchen and lobby) – Verve (island)
  • Year: 2011
  • Project: Kitchen and reception desk at the lobby, Kitchen on the main floor


Los Angeles Union Station Master Plan in California by UNStudio + EE&K

Wednesday, May 2nd, 2012

Article source: UNStudio + EE&K

UNStudio and EE&K a Perkins Eastman company, and Jacobs Engineering have submitted a proposal for a scope of work to develop a Master Plan of Los Angeles Union Station.

Ben van Berkel of UNStudio, along with Jonathan Cohn of EE&K, presented their ‘Vision Board’ –  a conceptual rendering in the year 2050, showing Los Angeles Union Station as a multi-modal transit hub with a mix of uses, new development and outdoor spaces. The intent of the Vision Board was to explore visionary possibilities for Union Station and surrounding areas. The vision submitted does not portray the final design issues that will be examined in the Master Plan, however it does show a hint of the possibilities for the city and the regional transit hub of the future.

Aerial View

  • Architect: UNStudio + EE&K
  • Name of Project: Los Angeles Union Station Master Plan
  • Location: 800 North Alameda Street, Los Angeles, California
  • Client: Metro
  • Building surface: n/a
  • Building volume: n/a
  • Building site: 40 hectares


Disorderly Conduct in Greensboro, North Carolina by Patrick Dougherty

Wednesday, May 2nd, 2012

Article source: Patrick Dougherty

“Disorderly Conduct” is a sapling sculpture by Patrick Dougherty at Guilford College in Greensboro, North Carolina. The sculpture was created over a three-week period, using saplings of red maple, gum, and persimmon harvested nearby. Students and other volunteers assisted Patrick in its construction. The final work stands sixteen feet high and covers a footprint that is 35′ x 25′. The inspiration for the work was a wasp nest found during the harvesting. Patrick noted the interlocking cells, and saw them as a symbol for community befitting the Quaker school.

Bird Eye View

  • Architect: Patrick Dougherty
  • Name of project: Disorderly Conduct
  • Location: Greensboro, North Carolina


Shield House in Denver, Colorado by Studio H:T

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: Studio H:T

This urban infill project juxtaposes a tall, slender curved circulation space against a rectangular living space. The tall curved metal wall was a result of bulk plane restrictions and the need to provide privacy from the public decks of the adjacent three story triplex. This element becomes the focus of the residence both visually and experientially. It acts as sun catcher that brings light down through the house from morning until early afternoon. At night it becomes a glowing, welcoming sail for visitors.

Front View (Images Courtesy Raul Garcia)

  • Architects: Studio H:T
  • Name of Project: Shield House
  • Location: Denver, Colorado
  • Project Completion: 2010
  • Building Area: 3,250 sqft
  • Photographer: Raul Garcia


NaCl House in Bethesda, Maryland by David Jameson Architect

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: David Jameson Architect

Breaking the prescriptive mold of horizontally layered homes, NaCl House aspires to render unclear the spatial organization of the project and explore an architecture of ambiguous scale. The resultant massing reveals an imperfect, rough-hewn form recalling the natural isometric formation of mineral rock salt.

Exterior View (Images Courtesy Paul Warchol Photography)

  • Architect: David Jameson Architect
  • Name of Project: NaCl House
  • Location: Bethesda, Maryland
  • Completed: November, 2011
  • Interior Area: 4860 ft2
  • Site Acreage: 0.52 acres
  • Project architect: Ron Southwick
  • Photographer: Paul Warchol Photography
  • Software used: AutoCAD


The Atrium in Victoria, B.C. by D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: D’Ambrosio Architecture + Urbanism

The Atrium, a high-density mid-rise office building set in a transitional area of downtown Victoria, challenged its architects: how can a speculatively-built office building revitalize a moribund area and enrich the community at large? How can the economics of high-density, downtown office buildings work in a mid-rise, green-building form?

Photo © silentSama

  •  Architects: D’Ambrosio Architecture + Urbanism
  • Project: The Atrium -Victoria, B.C.
  • Location: Victoria, B.C.
  • Client : Jawl Investment Corp.
  • Software used: Vectorworks CAD predominantly, as well as Sketch-up professional and photoshop. The architects built many physical models of wood and paper board.The wood trusses and the concrete superstructure of the building were both computer modeled (dynamic models to test behavior during seismic events) by the fabricators ‘Structurecraft’ and ‘Stantec’ respectively.
  • Project Manager:  Jawl Properties Ltd.
  • Structural Engineer: Stantec Consulting
  • Civil Engineer: Genivar Consultants Ltd
  • Landscape Architect: Murdoch DeGreeff Inc.
  • Photos: silentSama, D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Occupying the length of a city block, the Atrium actively engages its civic context. To complement Victoria’s historical downtown, and reintegrate the block into its urban fabric, the building takes a mid-rise form, built to the street walls to give definition to the public realm. The building’s palette of natural, durable materials invests the district with a welcome sense of commitment.

Photo © silentSama

A transparent ground floor houses cafes and restaurants, inviting people to approach, look in, and stay a while. Rain gardens edge the site, a first for a private development in Victoria, catching and cleaning polluted street run-off, and softening the cityscape.

Photo © silentSama

A seven-storey atrium introduces daylight into the heart of the structure, and maximizes the use of wood in non-combustible construction. The wood, visible from the street through a seven-storey glass wall, distinguishes the atrium from the surrounding offices, and invites the public to animate this urban room. Community groups have taken up the invitation, using the atrium to host such events as an opera performance and a film festival reception.

Photo © silentSama

To create a more animated urban space, the project team commissioned an artist to design an installation for the atrium.  This installation treats the atrium floor as a canvas for an abstract mosaic. The work is derived from the building’s lines and uses local marble tiles. Wood sculptures complement the mosaic’s lines, and provide places to sit.

Photo © silentSama

Overhead, innovative wood trusses support a 7,200 square-foot skylight.  Panelized hemlock slats follow the sweep of the atrium’s curving walls, and tongue and groove cedar soffits bring warmth and definition to the building’s street level. The family-owned company that commissioned the building ran one of the first lumber companies on Vancouver Island, a history that enriches the meaning of using wood in the atrium.

Photo © silentSama

The atrium not only serves as a public room, but it acts as a return air plenum in the building’s highly efficient displacement ventilation system. Conditioned air is delivered near the floor, so the air requires less cooling. Convection draws the air to heat-generating occupants and equipment, where it’s needed. As the air warms, it rises naturally to exhaust through the ceiling. Displacement ventilation uses less energy to deliver higher quality air more quietly, and is a key component in the building’s LEED Gold-targeted environmental strategies.

Photo © silentSama

A primary ambition for the Atrium was to create a building that will endure, and that will earn the regard of people who will help it to endure. In doing so, the Atrium gives weight to urban fit, sustainability, and occupant well-being as well as to profitability. While an institutional or owner-occupied office building might achieve a similar balance of priorities, as a speculative office building the Atrium raises the standard for its type.


Photo © silentSama

Images Courtesy D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Images Courtesy D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Acadia Parish Conference Center in Crowley, Louisiana by Trahan Architects

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: Trahan Architects

Located to the north-east of Crowley, the site lies between the urban/residential development to the west and the rural/agricultural development to the east. The design seeks to mediate this threshold and express the importance of the local agricultural development to place. Rice is the primary economy in the Parish and city of Crowley. Rice fields create a beautiful mosaic that blanket the landscape. Contours follow the natural topography, control water run-off and delineate rice paddies. As technology has advanced the rice fields have evolved from a more fluid configuration to a more orthogonal configuration. This results in a more efficient layout and maximizes the yield.


  • Architect: Trahan Architects
  • Name of Project: Acadia Parish Conference Center
  • Location: Crowley, Louisiana
  • Program: Conference Center
  • Floor Area: 69,000 g.s.f.
  • Cost: To Be Determined
  • Software used: AutoCAD (2D), Rhinoceros and FormZ (3D), Illustrator and InDesign (Graphics)


The kitchen for Transformers 3 movie in Chicago by MINIMAL

Monday, April 30th, 2012

Article source: MINIMAL

MINIMAL featured in Transformers 3 Movie: The Bad Guy`s Kitchen 

For Transformers 3, released on July 6th 2011, Marvel has chosen MINIMAL for the design of one of the main character’s kitchen

MINIMAL’s cutting edge design featuring a high tech sliding counter top is the perfect fit for Ryan’s contemporary kitchen inTransformers 3 – Dark of the Moon. With unique Italian sense of aesthetics and commitment to custom design, MINIMAL has tailored a kitchen space that perfectly portrays the character’s personality: provocative for its sensual lightness and intimidating for its clean lines.

Image Courtesy MINIMAL.

  • Architects:  MINIMAL
  • Project: The kitchen for Transformers 3 movie
  • Location: Chicago
  • Year : 2011
  • Model used : Glam SLT

Designed by Stefano Venier, the kitchen stems out as a full-relief sculpture in the middle of Ryan`s enviable apartment. The focal point of the room is the island, a unique example of technology, design and functionality.Through an electronic movement, the hand crafted Thermo Oak top can be either opened up to serve as an entertainment table or closed to hide the brushed stainless steel counter top, the soldered sink and the retractable faucet.

Image Courtesy MINIMAL.

In line with MINIMAL values, the kitchen combines the desire for harmonious proportions, sensual materials and precise craftsmanship. High-end appliances and a scrutinized layout provide efficiency while making this space an inviting center of the home. The kitchen shows how efficiency and comfort, beauty and function are always inseparable for MINIMAL, even when the inspiration is dictated by a subversive charisma.More than custom cabinets, MINIMAL has surpassed any level of personalization creating a dream bespoke space.

Image Courtesy MINIMAL.

MINIMAL shows how to set new standards worldwide, conquering the global market, invading other planets and transforming any kitchen conception.

 Technical characteristics:

Model used: GLAM Sliding Top

Doors: White Glossy lacquer, 22mm (3/4”) thick with 30° top edge

Sliding Counter: Thermo Oak with electronic movement (counter thickness 8cm = 3 1/8”)

Counters: Hand crafted brushed stainless steel, 3mm (1/8”) thick with soldered sinks and retractable faucet

Appliances: Miele

Hood: Custom by Minimal

Open Shelving: Thin stainless steel shelving system 6mm (1/4”) thick with Thermo oak back panels

Image Courtesy MINIMAL.

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy