Open side-bar Menu

Author Archive

Woodbury University Studio Building in Burbank, California by Rios Clementi Hale Studios

Wednesday, March 21st, 2012

Article source: Rios Clementi Hale Studios

As the most visible building on the campus perimeter, the studio building mediates between the public view and private use of the campus. The south façade is a horizontal, large-scale gesture to passing motorists that curves and wraps around the building.  Varying patterns of concrete masonry units (CMU) compose this prominent wall.  The stacked blocks create a large-scale, changing pattern of subtle shadings as the sunlight moves across the south façade during the day.  Rios Clementi Hale Studios maintains continuity with the campus by using block colors and horizontal banding sympathetic to brick colors and patterning on existing buildings.  Functionally, the south façade filters sunlight and traffic sounds from the adjacent city streets and freeway.

Image Courtesy Tom Bonner

  • Architects: Rios Clementi Hale Studios
  • Project: Woodbury University Studio Building
  • Location: 7500 Glenoaks Blvd., Burbank, CA
  • Size: 19,000 square feet; two stories
  • Photographer: Tom Bonner


Light Rhythm in New York by Workshop/apd

Monday, March 19th, 2012

Article source: Workshop/apd

This bright three-bedroom apartment in a 1960s high-rise near Lincoln Center was created from the combination of two smaller units. Since the owners frequently host visiting children and grandchildren, the emphasis was placed on family gathering spaces. A central zone highlighted by a change in the wood floor patterning and bounded by slatted wood dividing walls connects the far corners of the combined unit. In the kitchen, elongated glass tiles along the walls echo the horizontal banding of the slatted wood dividers.

Image Courtesy T.G. Olcott

  • Architects: Workshop/apd
  • Project: Light Rhythm
  • Location: New York
  • Project Code: STV
  • Typologies: Apartment
  • Completed: 2009
  • Design Team: Andrew Kotchen; Matthew Berman; Stephan Thymme; Karina Kou
  • General Contractor: J. Padin & Sons
  • Architect of Record: Michael Zenreich
  • Photographer: T.G. Olcott
  • Size: 2017 sqft


Hirschkron/Camacho in East Village, New York by Manifold Architecture Studio

Saturday, March 17th, 2012

Article source: Manifold Architecture Studio

The Hirschkron/Camacho apartment is uniquely located in the East Village within a converted synagogue, the former Beth Hamedrash Hagadol Anshe Ungarn. The clients, although enamored with the apartments history and distinct spatial qualities, were at odds with the outdated 80s conversion, odd angles and inefficient layout.

Terrace penthouse

  • Architects: Manifold Architecture Studio
  • Project: Hirschkron/Camacho
  • Location: East Village, New York
  • Architect Design: Philipp von Dalwig


Surefoot Beaver Creek in Colorado by The Los Angeles Design Group, LLC

Saturday, March 17th, 2012

Article source: The Los Angeles Design Group, LLC

Beaver Creek is the seventh in a series of stores designed by The LADG for Surefoot. Each store is unique, specifically designed for the space and the demands of the local market.  At Beaver Creek, the design concept of the store is not unlike the construction of a ski-boot: it’s an efficient, comfortable center, surrounded by a very complex and performance-driven shell. In the middle of the store there are several custom-fabricated pieces of furniture that house Surefoot’s custom fitting process. The furniture is designed to be unobtrusive and helpful – kind of like an ergonomic butler to the fitting process. Fittings are exacting, and customers can spend hours working with Surefoot staff to get the boot just right. Subtle angles in the furniture help position customers’ feet and a series of platforms bring boots up to exactly the right height for operators to work on them.

Surefoot Beaver Creek

  • Architects: The Los Angeles Design Group, LLC
  • Project: Surefoot Beaver Creek
  • Location: Beaver Creek, Colorado
  • Project Team: Andrew Holder, Claus Benjamin Freyinger, Noah Rubin
  • Completion: November, 2011
  • General Contractor: Blueprint Construction
  • Steel Fabrication: Astro Engineering and Manufacturing
  • Wood Fabrication: Machine Histories
  • Size: 1,200 Square Feet
  • Program: Retail store for custom ski-boot retailer


Windswept in San Francisco, California by Charles Sowers Studios

Friday, March 16th, 2012

Article source: Charles Sowers Studios

Windswept consists of 612 freely rotating wind direction indicators mounted parallel to the wall creating an architectural scale instrument for observing the complex interaction between wind and the building. The wind arrows serve as discrete data points indicating the direction of local flow within the larger phenomenon. Wind gusts, rippling and swirling through the sculpture, visually reveal the complex and ever-changing ways the wind interacts with the building and the environment.

Image Courtesy Bruce Damonte

  • Architects: Charles Sowers Studios
  • Project: Windswept
  • Location: Randal Museum, 199 Museum Way, San Francisco, CA
  • Size: 35’ length / 20’ height
  • Client: San Francisco Arts Commission/Randall Museum
  • Contractor: Rocket Science
  • Engineer: Hom-Pisano Engineers
  • Project Completion: 11/19/2010
  • Photography: Bruce Damonte
  • Architectural metal wall panels: Provided by QC Facades Rainscreen Solutions, Salt Lake City, UT
  • Software used: Autocad and Autodesk Inventor


ASM International Headquarters Renovation in Russell Township, Ohio by Dimit Architects

Friday, March 16th, 2012

Article source: The Chesler Group

The geodesic dome is known as the largest open-work lattice dome in the world. The 60,000 square foot headquarters building is on 45-acres of land. The Chesler Group’s restoration of the ASM Headquarters was awarded Best Architectural Renovation in 2012 by Wallpaper* Magazine, the London based, internationally circulated, design, architecture, and lifestyle magazine. The renovation was completed true to the vision of the original architects and in compliance with the Secretary of the Interior’s Standards for Rehabilitation of Historic Buildings .


  • Architects: Dimit Architects
  • Developers: The Chesler Group
  • Project: ASM International Headquarters Renovation
  • Location:  Russell Township, Ohio
  • Designed by: Cleveland architect John Terence Kelly and world-famous mathematician, philosopher and visionary R. Buckminster Fuller
  • Originally built in: 1959
  • Renovation completed in: July, 2011
  • Materials used: Glass, concrete and steel
  • Photographer: Jeff Goldberg at Esto


Open house in Hollywood Hills, California by XTEN Architecture

Friday, March 16th, 2012

Article source: XTEN Architecture

The Openhouse is embedded into a narrow and sharply sloping property in the Hollywood Hills, a challenging site that led to the creation of a house that is both integrated into the landscape and open to the city below. Retaining walls are configured to extend the first floor living level into the hillside and to create a garden terrace for the second level. Steel beams set into the retaining walls perpendicular to the hillside are cantilevered off structural shear walls at the front of the site. Lateral steel clear spans fifty feet between these beams creating a double cantilever at the leading edge of the house and allowing for uninterrupted views over Los Angeles. Front, side and rear elevations of the house slide open to erase all boundaries between indoors and out and connect the spaces to gardens on both levels.

Image Courtesy Art Gray

  • Architects: XTEN Architecture
  • Project: Open house
  • Location: Hollywood Hills (Los Angeles), California
  • Principals: Monika Haefelfinger & Austin Kelly, AIA, LEED AP
  • Contractor: Peddicord Construction
  • Project Completion Date: 2007
  • Total Area: 5,500 sq ft (Interior Floor Area); 7,500 sq ft (Exterior Floor Area)
  • Photo Credits: Art Gray Photography


Kimball Art Center in Park City, Utah by Brooks + Scarpa Architects

Thursday, March 15th, 2012

Article source: Brooks + Scarpa Architects

Brooks + Scarpa has released their proposal for the roughly 22,000 square foot addition to the existing 12,000 square foot 1929 historic Kimball Art Center located in the heart of downtown Park City at the corner of Main Street and Heber Ave.

The design concept for the new Kimball Art Center is to perceptually bring the mesmerizing and seemingly endless deep blue Park City sky directly into the space of the city. Despite the time of year or weather conditions, the sky always seems to quickly return to its infinite and hypnotic clarity, with rarely a cloud in the sky. It provokes a kind of indelible wonder; a dreamlike state of mind that engages the viewer, heightens their sense of awareness, and brings a sense of vitality to the place. The Kimball “Cloud” delivers a new experience and expands art into the broader Park City community, creating a new social space for the 21st century.

North View Approach



National Olympic Committee House in Tbilisi, Georgia by Architects of Invention

Tuesday, March 13th, 2012

Article source: Architects of Invention

This work represents the idea of dynamics in sport with the abstract compositions of the staircase and the reception table. The first object you encounter is the introverted desk with its never-ending fissure, and then you meet the extroverted staircase – like the open path to Olympus, where the summit meets its own reflection, inferring that striving never ends, that there is no limit to human achievement.

Image Courtesy Nakanimamasakhlisi

  • Architects: Architects of Invention
  • Project: National Olympic Committee House
  • Location: 22 Machabeli str. Tbilisi, Georgia
  • Project Type: Office Building Interior
  • Status: Completed
  • Program: Olympic Museum, Geonoch Offices
  • Building Area: 3000m2
  • Budget: 1m USD
  • Credits: Niko Japaridze, Gogiko Sakvarelidze, Nika Maisuradze,Dato Tsanava, Viliana Guliashvili, Ivane Ksnelashvili, David Dolidze, Soso Eliava, Devi Kituashvili PM, Eka Japaridze
  • Photographs: Nakanimamasakhlisi Photo Lab, Nika Mdivani, I. Kopocova



Step Up on Fifth in Santa Monica, California by Brooks + Scarpa (formerly Pugh + Scarpa)

Sunday, March 11th, 2012

Article source: Brooks + Scarpa (formerly Pugh + Scarpa)

Step Up on 5th is a bright new spot in downtown Santa Monica. The new building provides a home, support services and rehabilitation for the homeless and mentally disabled population. The new structure provides 46 studio apartments of permanent affordable housing. The project also includes ground level commercial/retail space and subterranean parking. The density of the project is 258 dwelling units/acre, which exceeds the average density of Manhattan, NY (2000 USA Census Bureau Data) by more than 10%.


Images Courtesy John Edward Linden


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy