Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Museum of the Moving Image in Astoria, New York by Leeser Architecture

Tuesday, May 8th, 2012

Article source: Leeser Architecture

Completed in 2011, the Museum of the Moving Image houses a comprehensive collection dedicated to educating the public about the art, history, technique, and technology of film, television, and digital media. Leeser Architecture’s expansion and renovation of this unique museum allows for the interplay of rich moving image history with innovative technology and cutting edge design.

Main Theater (Images Courtesy Peter Aaron/Esto)

  • Architect: Leeser Architecture
  • Name of Project: Museum of the Moving Image
  • Location: Astoria, New York
  • Status: Built
  • Client: Museum of the Moving Image
  • Credit: Photo: John Hill and Peter Aaron/Esto

(more…)

Manhattan Mountain in Lower East Side, New York by Ju-Hyun Kim, AIA

Saturday, May 5th, 2012

Article source: Ju-Hyun Kim

Re-Imagining Seward Park Redevelopment (SPURA) on the Lower East Side, New York

Recent news coverage for the 7-acre parcel, Manhattan’s biggest undeveloped,  publicly owned development site south of 96th Street, has provided the chance to contemplate many important urban issues.

Firstly, are we taking full advantage of this great opportunity to develop a vast land in the heart of Manhattan, or just limiting our imagination under current NYC zoning resolution (which is 50 years old)? Secondly, is the hot debate over big box retailers heading to the right direction?

Perspective

  • Architects: Ju-Hyun Kim, AIA
  • Project: Manhattan Mountain
  • Location: Seward Park Urban Renewal Site(SPURA) in Lower East Side, New York
  • Project Area: 7 Acre
  • Year: 2012
  • Type: Speculative Research
  • Collaborators: Euno Cho, Bohyun Kim, Kyu O Kim
  • Software used: Rhino 3D, Grasshopper, Vray.

(more…)

SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center in Chicago, USA by Studio Gang Architects

Saturday, May 5th, 2012

Article source: Studio Gang Architects

Thinking of change as a liberating architectural opportunity rather than a limitation led to the original design of the SOS Lavezzorio Community Center. As the central hub of SOS Children’s Village Chicago, an organization in Chicago’s Auburn-Gresham neighborhood that serves foster care families, the building combines services for foster care and neighborhood families under one roof.

Exterior View (Images Courtesy Steve Hall © Hedrich Blessing)

  • Architect: Studio Gang Architects
  • Name of Project: SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center
  • Location: Chicago, USA
  • Owner: SOS Children’s Villages Illinois
  • Status: Completed 2008
  • Photos: Steve Hall © Hedrich Blessing
  • Awards: 2009 First Place, Architectural Excellence in Community Design Award, Richard H. Driehaus Foundation; 2008 High Commendation, Civic Category, World Architecture Festival; 2008 Citation of Merit, Distinguished Building, AIA Chicago; 2008 Citation of Merit, Divine Detail, AIA Chicago; 2008 Best Building Award, Building Congress of Chicago

(more…)

Performative Exploration Pavilion in New York by Al bordE architects

Friday, May 4th, 2012

Article source: Al bordE architects

Clients are interested in doing a research about elements of the ancestral tradition of Kichwa de Rukullakta town in Ecuadorian Amazon.  The information obtained from the research, will support an action research process that seeks the transfer of Amazonian world view to expressions applied to theater, dance and performance.

Images Courtesy Francisco Suarez y AL BORDE

  • Architect: Al bordE architects
  • Name of Project: Performative Exploration Pavilion
  • Location: New York
  • Architects: AL BORDE, David Barragán, Pascual Gangotena & Esteban Benavides
  • Clients: Cuerpo Silencio, Diego Bolaños y Sisa Salgado
  • Site: Itinerant
  • Constructor: AA Máxima, Hernán Arias Ing. y Marcelo Pazmiño Ing.
  • Desing: 2010
  • Construction: 2010
  • Area: 95m2
  • Budget: US$ 5000
  • Photo credits: Francisco Suarez y AL BORDE

(more…)

New office of Grimshaw Architects in NY by MINIMAL

Wednesday, May 2nd, 2012

Article source: MINIMAL

Moving from Tribeca to Chelsea: MINIMAL Design for the New Grimshaw Architects Office

Moved in the mid of 2011 from Tribeca to Chelsea, Grimshaw Architects office is now located in a typical industrial building facing the Hudson River and surrounded by the bohemian streets of this blooming neighborhood. The lobby, accessible through a farmer-style stalls corridor is designed by MINIMAL with careful attention to integrate a contemporary look to the industrial surrounding. The lobby allows access to the main floor where a kitchen by MINIMAL welcomes not only employees and professionals but also the light that filtering through the tall windows makes the kitchen a real gathering area.

Reception

  • Designer: Stefano Venier for MINIMAL
  • Name of Project: New office of Grimshaw Architects in NY
  • Location: New York
  • Client: Grimshaw Architects office
  • City: New York
  • Models used: Glam (wall side main kitchen and lobby) – Verve (island)
  • Year: 2011
  • Project: Kitchen and reception desk at the lobby, Kitchen on the main floor

(more…)

Los Angeles Union Station Master Plan in California by UNStudio + EE&K

Wednesday, May 2nd, 2012

Article source: UNStudio + EE&K

UNStudio and EE&K a Perkins Eastman company, and Jacobs Engineering have submitted a proposal for a scope of work to develop a Master Plan of Los Angeles Union Station.

Ben van Berkel of UNStudio, along with Jonathan Cohn of EE&K, presented their ‘Vision Board’ –  a conceptual rendering in the year 2050, showing Los Angeles Union Station as a multi-modal transit hub with a mix of uses, new development and outdoor spaces. The intent of the Vision Board was to explore visionary possibilities for Union Station and surrounding areas. The vision submitted does not portray the final design issues that will be examined in the Master Plan, however it does show a hint of the possibilities for the city and the regional transit hub of the future.

Aerial View

  • Architect: UNStudio + EE&K
  • Name of Project: Los Angeles Union Station Master Plan
  • Location: 800 North Alameda Street, Los Angeles, California
  • Client: Metro
  • Building surface: n/a
  • Building volume: n/a
  • Building site: 40 hectares

(more…)

Disorderly Conduct in Greensboro, North Carolina by Patrick Dougherty

Wednesday, May 2nd, 2012

Article source: Patrick Dougherty

“Disorderly Conduct” is a sapling sculpture by Patrick Dougherty at Guilford College in Greensboro, North Carolina. The sculpture was created over a three-week period, using saplings of red maple, gum, and persimmon harvested nearby. Students and other volunteers assisted Patrick in its construction. The final work stands sixteen feet high and covers a footprint that is 35′ x 25′. The inspiration for the work was a wasp nest found during the harvesting. Patrick noted the interlocking cells, and saw them as a symbol for community befitting the Quaker school.

Bird Eye View

  • Architect: Patrick Dougherty
  • Name of project: Disorderly Conduct
  • Location: Greensboro, North Carolina

(more…)

Shield House in Denver, Colorado by Studio H:T

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: Studio H:T

This urban infill project juxtaposes a tall, slender curved circulation space against a rectangular living space. The tall curved metal wall was a result of bulk plane restrictions and the need to provide privacy from the public decks of the adjacent three story triplex. This element becomes the focus of the residence both visually and experientially. It acts as sun catcher that brings light down through the house from morning until early afternoon. At night it becomes a glowing, welcoming sail for visitors.

Front View (Images Courtesy Raul Garcia)

  • Architects: Studio H:T
  • Name of Project: Shield House
  • Location: Denver, Colorado
  • Project Completion: 2010
  • Building Area: 3,250 sqft
  • Photographer: Raul Garcia

(more…)

NaCl House in Bethesda, Maryland by David Jameson Architect

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: David Jameson Architect

Breaking the prescriptive mold of horizontally layered homes, NaCl House aspires to render unclear the spatial organization of the project and explore an architecture of ambiguous scale. The resultant massing reveals an imperfect, rough-hewn form recalling the natural isometric formation of mineral rock salt.

Exterior View (Images Courtesy Paul Warchol Photography)

  • Architect: David Jameson Architect
  • Name of Project: NaCl House
  • Location: Bethesda, Maryland
  • Completed: November, 2011
  • Interior Area: 4860 ft2
  • Site Acreage: 0.52 acres
  • Project architect: Ron Southwick
  • Photographer: Paul Warchol Photography
  • Software used: AutoCAD

(more…)

The Atrium in Victoria, B.C. by D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: D’Ambrosio Architecture + Urbanism

The Atrium, a high-density mid-rise office building set in a transitional area of downtown Victoria, challenged its architects: how can a speculatively-built office building revitalize a moribund area and enrich the community at large? How can the economics of high-density, downtown office buildings work in a mid-rise, green-building form?

Photo © silentSama

  •  Architects: D’Ambrosio Architecture + Urbanism
  • Project: The Atrium -Victoria, B.C.
  • Location: Victoria, B.C.
  • Client : Jawl Investment Corp.
  • Software used: Vectorworks CAD predominantly, as well as Sketch-up professional and photoshop. The architects built many physical models of wood and paper board.The wood trusses and the concrete superstructure of the building were both computer modeled (dynamic models to test behavior during seismic events) by the fabricators ‘Structurecraft’ and ‘Stantec’ respectively.
  • Project Manager:  Jawl Properties Ltd.
  • Structural Engineer: Stantec Consulting
  • Civil Engineer: Genivar Consultants Ltd
  • Landscape Architect: Murdoch DeGreeff Inc.
  • Photos: silentSama, D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Occupying the length of a city block, the Atrium actively engages its civic context. To complement Victoria’s historical downtown, and reintegrate the block into its urban fabric, the building takes a mid-rise form, built to the street walls to give definition to the public realm. The building’s palette of natural, durable materials invests the district with a welcome sense of commitment.

Photo © silentSama

A transparent ground floor houses cafes and restaurants, inviting people to approach, look in, and stay a while. Rain gardens edge the site, a first for a private development in Victoria, catching and cleaning polluted street run-off, and softening the cityscape.

Photo © silentSama

A seven-storey atrium introduces daylight into the heart of the structure, and maximizes the use of wood in non-combustible construction. The wood, visible from the street through a seven-storey glass wall, distinguishes the atrium from the surrounding offices, and invites the public to animate this urban room. Community groups have taken up the invitation, using the atrium to host such events as an opera performance and a film festival reception.

Photo © silentSama

To create a more animated urban space, the project team commissioned an artist to design an installation for the atrium.  This installation treats the atrium floor as a canvas for an abstract mosaic. The work is derived from the building’s lines and uses local marble tiles. Wood sculptures complement the mosaic’s lines, and provide places to sit.

Photo © silentSama

Overhead, innovative wood trusses support a 7,200 square-foot skylight.  Panelized hemlock slats follow the sweep of the atrium’s curving walls, and tongue and groove cedar soffits bring warmth and definition to the building’s street level. The family-owned company that commissioned the building ran one of the first lumber companies on Vancouver Island, a history that enriches the meaning of using wood in the atrium.

Photo © silentSama

The atrium not only serves as a public room, but it acts as a return air plenum in the building’s highly efficient displacement ventilation system. Conditioned air is delivered near the floor, so the air requires less cooling. Convection draws the air to heat-generating occupants and equipment, where it’s needed. As the air warms, it rises naturally to exhaust through the ceiling. Displacement ventilation uses less energy to deliver higher quality air more quietly, and is a key component in the building’s LEED Gold-targeted environmental strategies.

Photo © silentSama

A primary ambition for the Atrium was to create a building that will endure, and that will earn the regard of people who will help it to endure. In doing so, the Atrium gives weight to urban fit, sustainability, and occupant well-being as well as to profitability. While an institutional or owner-occupied office building might achieve a similar balance of priorities, as a speculative office building the Atrium raises the standard for its type.

 

Photo © silentSama

Images Courtesy D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Images Courtesy D’Ambrosio Architecture + Urbanism

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy