Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Disorderly Conduct in Greensboro, North Carolina by Patrick Dougherty

Wednesday, May 2nd, 2012

Article source: Patrick Dougherty

“Disorderly Conduct” is a sapling sculpture by Patrick Dougherty at Guilford College in Greensboro, North Carolina. The sculpture was created over a three-week period, using saplings of red maple, gum, and persimmon harvested nearby. Students and other volunteers assisted Patrick in its construction. The final work stands sixteen feet high and covers a footprint that is 35′ x 25′. The inspiration for the work was a wasp nest found during the harvesting. Patrick noted the interlocking cells, and saw them as a symbol for community befitting the Quaker school.

Bird Eye View

  • Architect: Patrick Dougherty
  • Name of project: Disorderly Conduct
  • Location: Greensboro, North Carolina

(more…)

Shield House in Denver, Colorado by Studio H:T

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: Studio H:T

This urban infill project juxtaposes a tall, slender curved circulation space against a rectangular living space. The tall curved metal wall was a result of bulk plane restrictions and the need to provide privacy from the public decks of the adjacent three story triplex. This element becomes the focus of the residence both visually and experientially. It acts as sun catcher that brings light down through the house from morning until early afternoon. At night it becomes a glowing, welcoming sail for visitors.

Front View (Images Courtesy Raul Garcia)

  • Architects: Studio H:T
  • Name of Project: Shield House
  • Location: Denver, Colorado
  • Project Completion: 2010
  • Building Area: 3,250 sqft
  • Photographer: Raul Garcia

(more…)

NaCl House in Bethesda, Maryland by David Jameson Architect

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: David Jameson Architect

Breaking the prescriptive mold of horizontally layered homes, NaCl House aspires to render unclear the spatial organization of the project and explore an architecture of ambiguous scale. The resultant massing reveals an imperfect, rough-hewn form recalling the natural isometric formation of mineral rock salt.

Exterior View (Images Courtesy Paul Warchol Photography)

  • Architect: David Jameson Architect
  • Name of Project: NaCl House
  • Location: Bethesda, Maryland
  • Completed: November, 2011
  • Interior Area: 4860 ft2
  • Site Acreage: 0.52 acres
  • Project architect: Ron Southwick
  • Photographer: Paul Warchol Photography
  • Software used: AutoCAD

(more…)

The Atrium in Victoria, B.C. by D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: D’Ambrosio Architecture + Urbanism

The Atrium, a high-density mid-rise office building set in a transitional area of downtown Victoria, challenged its architects: how can a speculatively-built office building revitalize a moribund area and enrich the community at large? How can the economics of high-density, downtown office buildings work in a mid-rise, green-building form?

Photo © silentSama

  •  Architects: D’Ambrosio Architecture + Urbanism
  • Project: The Atrium -Victoria, B.C.
  • Location: Victoria, B.C.
  • Client : Jawl Investment Corp.
  • Software used: Vectorworks CAD predominantly, as well as Sketch-up professional and photoshop. The architects built many physical models of wood and paper board.The wood trusses and the concrete superstructure of the building were both computer modeled (dynamic models to test behavior during seismic events) by the fabricators ‘Structurecraft’ and ‘Stantec’ respectively.
  • Project Manager:  Jawl Properties Ltd.
  • Structural Engineer: Stantec Consulting
  • Civil Engineer: Genivar Consultants Ltd
  • Landscape Architect: Murdoch DeGreeff Inc.
  • Photos: silentSama, D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Occupying the length of a city block, the Atrium actively engages its civic context. To complement Victoria’s historical downtown, and reintegrate the block into its urban fabric, the building takes a mid-rise form, built to the street walls to give definition to the public realm. The building’s palette of natural, durable materials invests the district with a welcome sense of commitment.

Photo © silentSama

A transparent ground floor houses cafes and restaurants, inviting people to approach, look in, and stay a while. Rain gardens edge the site, a first for a private development in Victoria, catching and cleaning polluted street run-off, and softening the cityscape.

Photo © silentSama

A seven-storey atrium introduces daylight into the heart of the structure, and maximizes the use of wood in non-combustible construction. The wood, visible from the street through a seven-storey glass wall, distinguishes the atrium from the surrounding offices, and invites the public to animate this urban room. Community groups have taken up the invitation, using the atrium to host such events as an opera performance and a film festival reception.

Photo © silentSama

To create a more animated urban space, the project team commissioned an artist to design an installation for the atrium.  This installation treats the atrium floor as a canvas for an abstract mosaic. The work is derived from the building’s lines and uses local marble tiles. Wood sculptures complement the mosaic’s lines, and provide places to sit.

Photo © silentSama

Overhead, innovative wood trusses support a 7,200 square-foot skylight.  Panelized hemlock slats follow the sweep of the atrium’s curving walls, and tongue and groove cedar soffits bring warmth and definition to the building’s street level. The family-owned company that commissioned the building ran one of the first lumber companies on Vancouver Island, a history that enriches the meaning of using wood in the atrium.

Photo © silentSama

The atrium not only serves as a public room, but it acts as a return air plenum in the building’s highly efficient displacement ventilation system. Conditioned air is delivered near the floor, so the air requires less cooling. Convection draws the air to heat-generating occupants and equipment, where it’s needed. As the air warms, it rises naturally to exhaust through the ceiling. Displacement ventilation uses less energy to deliver higher quality air more quietly, and is a key component in the building’s LEED Gold-targeted environmental strategies.

Photo © silentSama

A primary ambition for the Atrium was to create a building that will endure, and that will earn the regard of people who will help it to endure. In doing so, the Atrium gives weight to urban fit, sustainability, and occupant well-being as well as to profitability. While an institutional or owner-occupied office building might achieve a similar balance of priorities, as a speculative office building the Atrium raises the standard for its type.

 

Photo © silentSama

Images Courtesy D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Images Courtesy D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Acadia Parish Conference Center in Crowley, Louisiana by Trahan Architects

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: Trahan Architects

Located to the north-east of Crowley, the site lies between the urban/residential development to the west and the rural/agricultural development to the east. The design seeks to mediate this threshold and express the importance of the local agricultural development to place. Rice is the primary economy in the Parish and city of Crowley. Rice fields create a beautiful mosaic that blanket the landscape. Contours follow the natural topography, control water run-off and delineate rice paddies. As technology has advanced the rice fields have evolved from a more fluid configuration to a more orthogonal configuration. This results in a more efficient layout and maximizes the yield.

Rendering

  • Architect: Trahan Architects
  • Name of Project: Acadia Parish Conference Center
  • Location: Crowley, Louisiana
  • Program: Conference Center
  • Floor Area: 69,000 g.s.f.
  • Cost: To Be Determined
  • Software used: AutoCAD (2D), Rhinoceros and FormZ (3D), Illustrator and InDesign (Graphics)

(more…)

The kitchen for Transformers 3 movie in Chicago by MINIMAL

Monday, April 30th, 2012

Article source: MINIMAL

MINIMAL featured in Transformers 3 Movie: The Bad Guy`s Kitchen 

For Transformers 3, released on July 6th 2011, Marvel has chosen MINIMAL for the design of one of the main character’s kitchen

MINIMAL’s cutting edge design featuring a high tech sliding counter top is the perfect fit for Ryan’s contemporary kitchen inTransformers 3 – Dark of the Moon. With unique Italian sense of aesthetics and commitment to custom design, MINIMAL has tailored a kitchen space that perfectly portrays the character’s personality: provocative for its sensual lightness and intimidating for its clean lines.

Image Courtesy MINIMAL.

  • Architects:  MINIMAL
  • Project: The kitchen for Transformers 3 movie
  • Location: Chicago
  • Year : 2011
  • Model used : Glam SLT

Designed by Stefano Venier, the kitchen stems out as a full-relief sculpture in the middle of Ryan`s enviable apartment. The focal point of the room is the island, a unique example of technology, design and functionality.Through an electronic movement, the hand crafted Thermo Oak top can be either opened up to serve as an entertainment table or closed to hide the brushed stainless steel counter top, the soldered sink and the retractable faucet.

Image Courtesy MINIMAL.

In line with MINIMAL values, the kitchen combines the desire for harmonious proportions, sensual materials and precise craftsmanship. High-end appliances and a scrutinized layout provide efficiency while making this space an inviting center of the home. The kitchen shows how efficiency and comfort, beauty and function are always inseparable for MINIMAL, even when the inspiration is dictated by a subversive charisma.More than custom cabinets, MINIMAL has surpassed any level of personalization creating a dream bespoke space.

Image Courtesy MINIMAL.

MINIMAL shows how to set new standards worldwide, conquering the global market, invading other planets and transforming any kitchen conception.

 Technical characteristics:

Model used: GLAM Sliding Top

Doors: White Glossy lacquer, 22mm (3/4”) thick with 30° top edge

Sliding Counter: Thermo Oak with electronic movement (counter thickness 8cm = 3 1/8”)

Counters: Hand crafted brushed stainless steel, 3mm (1/8”) thick with soldered sinks and retractable faucet

Appliances: Miele

Hood: Custom by Minimal

Open Shelving: Thin stainless steel shelving system 6mm (1/4”) thick with Thermo oak back panels

Image Courtesy MINIMAL.

Fractured Residence in Boulder, Colorado by Studio H:T

Sunday, April 29th, 2012

Article source: Studio H:T

The project creates spatial experience from the fracture implied by splayed property lines. The resulting volumetric fissure of the building mass organizes the horizontal circulation and creates the space of the stair cavern. The fracture also serves as a connector between the two entries of the long narrow dwelling, thus remediating the challenging circulation issues of building from street to street with a sectional shift of almost 40′. The unique spatial experience is punctuated by, and allows for, highly varied apprehension of form, light, and shadow

Front View (Images Courtesy Raul Garcia)

  • Architect: Studio H:T
  • Name of Project: Fractured Residence
  • Location: Boulder, Colorado
  • Project Completion: December 2009
  • Building Area: 4,205 sqft
  • Photographer: Raul Garcia

(more…)

Etsy in Brooklyn, NY by Matiz Architecture and Design

Sunday, April 29th, 2012

Article source: Matiz Architecture and Design 

Located in Dumbo, Brooklyn, designed for the world’s most vibrant handmade online marketplace, we transformed a raw space into an Etsy world. A series of open workspace areas and acoustically controlled environments were generated providing access to natural light. Core common spaces are contained within two continuous curved walls permitting passage and reinforcing transparency. Handmade materials are introduced promoting the brand and contrasting the loft space.

Interior View (Images Courtesy Ty Cole)

  • Architects: Matiz Architecture and Design 
  • Name of Project: Etsy
  • Location: Brooklyn, NY, USA
  • Program: HQ for handcrafted goods leader, open offices, meeting areas, creative labs (capacity 90 people)
  • Size: 10,500sf
  • Status: Completed September 2009
  • Client: Etsy
  • Design team: Juan C. Matiz AIA leed AP, Lee Kreiner
  • Photography: Ty Cole

(more…)

The Clock Tower Kitchen in Brooklyn, New York by MinimalUSA

Sunday, April 29th, 2012

Article source: MinimalUSA

A Dream Kitchen locked up in a $25 Million Clock Tower

MINIMAL USA has designed a sleek, sophisticated kitchen for the renovation of the Clock Tower, the most expensive apartment in Brooklyn.

The Clock Tower, erected in 1915 on the DUMBO waterfront, is on top of one of the largest poured concrete building in New York. What used to be a machine room for the clocks is now housing a 6,500-square-foot apartment boasting a breath-taking quadrangular view of NY. The kitchen, designed by Stefano Venier for a renovation by developer David Walentas, embodies all the style and charm of Italian ingenuity.

Night View

  • Architect: MinimalUSA
  • Name of Project: The Clock Tower Kitchen
  • Location: Brooklyn, New York
  • Technical characteristics:
    • Cabinets: 45-degree edged, with black melamine interiors and stainless steel drawers
    • Green Certifications: F4star certified lacquer cabinets
    • Counters: Stainless steel and grey 45-degree edged Pietra Cardosa on the island (Italian stone)
    • Sinks: Soldered stainless steel sinks
    • Appliances: Gaggenau with custom hood

(more…)

Nunnmps in Chicago, Illinois by cheungvogl

Tuesday, April 24th, 2012

Article source:  cheungvogl

Nunnmps – Brief Description

Nunnmps, Chicago is an information technology system development, security and service office. The site is located in South Chicago, bordering Lake Michigan.

The project consists of a 50,000 square meter design and research studio in addition to surrounding public open space and natural landscape. One third of the building encompasses the design and research studios and support areas. Since the studio projects are of a strategic nature and highly confidential, the building is lifted above ground, high above the crowns of trees, floating like clouds, overlooking the distant skyline. The remaining two thirds of the office space exist within its subterrain. It accommodates a reception area and a large open administration office with mushroom-like cores penetrating the ground to connect both parts of the Nunnmps.

Image Courtesy cheungvogl

  • Architects: cheungvogl
  • Project Name: Nunnmps
  • Location: Chicago, Illinois, US
  • District: South Chicago
  • Use: Office
  • Site Area: 50,000 ㎡
  • Bldg. Area: 16,000 ㎡ (more…)
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy