Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

St. Charles Bend Cancer Center in Bend, Oregon by ZGF Architects LLP

Sunday, May 1st, 2016

Article source: ZGF Architects LLP

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. It manifests the completion of a long-cherished vision to consolidate key radiation and oncology services in one location and an opportunity to design a facility, through Lean tools and methods, that enhance caregiver productivity and increases patient satisfaction. The building’s design also draws upon Central Oregon’s inspiring landscape of dessert and mountain vistas, which has also lured some of the nation’s best oncology specialists, making Bend an oasis of hope and health. The design goal was to create a relaxing and peaceful healing environment and to bring a spa-like space to the clinical setting. The designers used a soothing color palette, warm wood tones and carefully selected artwork and photography from local artist that depict the natural scenery of Bend and its beautiful surrounding landscape. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul. An outdoor deck off the infusion room cantilevers over the healing garden, giving staff and patients a sunny porch on which to relax. When weather permits, patients also have the option of receiving treatment in an outdoor infusion garden, where moods can be elevated by sunshine, mountain air, whimsical sculpture and the distant mountain views.

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul, Image Courtesy © Pete Eckert

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul, Image Courtesy © Pete Eckert

  • Architects: ZGF Architects LLP
  • Project: St. Charles Bend Cancer Center
  • Location: Bend, Oregon, USA 
  • Photography: Pete Eckert
  • Total GSF: 24,000 GSF
  • Completion date: August 2014

(more…)

Kent in South Williamsburg, New York by ODA New York

Friday, April 29th, 2016

Article source: ODA New York

Emerging from the long neglected waterfront area that was once a nexus of industry, 416-420 Kent, by ODA New York, defies convention and redefines urban living with a profoundly innovative new approach to residential tower construction.

View of 416-420 Kent towers from the East River, south of Williamsburg Bridge,Rendering © bloomimages

View of 416-420 Kent towers from the East River, south of Williamsburg Bridge,Rendering © bloomimages

  • Architects: ODA New York
  • Project: Kent
  • Location: South Williamsburg, New York, USA
  • Rendering credit: bloomimages
  • Total gross floor area: 800,000 sf
  • Number of Floors: 16 per tower, 3 towers
  • Number of Units: 857 (20% affordable)
  • Communal outdoor area: 26,000 sf

(more…)

Lantern Ridge House in Kerhonkson, New York by Studio MM Architect

Thursday, April 28th, 2016

Article source: Studio MM Architect

Perched at the top of a wooded knoll in the Hudson Valley, the Lantern Ridge House accentuates mountain views while camouflaging itself in the densely forested environment. At night, the typically obscured house becomes a beacon for passing cars and a guiding light for our homeward-bound clients. The home is focused on a single gathering space through which the 2,200 SF structure becomes at once intimate and expansive, private and public. Oriented to face both sunrise and sunset, this hinge point is created by the convergence of two private wings that contain separated accommodations for our clients and their guests. A continuous wood ceiling shelters an exterior deck and the glass façade, which focuses expansive views, connects the clients with the immediate natural environment, and provides a consistently sunlit space.

Image Courtesy © Brad Feinknopf

Image Courtesy © Brad Feinknopf

  • Architects: Studio MM Architect
  • Project: Lantern Ridge House
  • Location: Kerhonkson, New York, USA 
  • Photography: Brad Feinknopf
  • Software used: AutoCAD
  • Completed Fall: 2015

(more…)

Bay House in California by Razvan Barsan + Partners

Wednesday, April 27th, 2016

Article source: Razvan Barsan + Partners 

Located on a remote beach, the ruins of a former industrial site inspired us to create a sea-side house inspired by the industrial era.  Reviving the existing layout has been one of our main concerns while trying to integrate the residential function into the industrial setting with its ragged appearance. However, fitting the new building into the amazing surrounding and making the best of the views it has to offer led us through the design process.

Image Courtesy © Razvan Barsan + Partners

Image Courtesy © Razvan Barsan + Partners

  • Architects: Razvan Barsan + Partners
  • Project: Bay House
  • Location: California, USA
  • Team: arch. Razvan Barsan, arch. Alexandru Duca
  • Year: 2015

(more…)

Colorado Outward Bound School Micro Cabins by ColoradoBuildingWorkshop

Tuesday, April 26th, 2016

Article source: ColoradoBuildingWorkshop

Located on a steep hillside in a lodgepole pine forest, these cabins were designed as micro dormitories for the Colorado Outward Bound School. The cabins sit lightly on the landscape, directing views from private spaces towards trees, rock outcroppings and distant mountain views of the Mosquito Range. More public “community” views are directed into social spaces that develop from the organization of the cabins in relationship to one another. These community spaces are made up of front porches and the negative spaces between cabins.

Image Courtesy © Jesse Kuroiwa

Image Courtesy © Jesse Kuroiwa

  • Architects: ColoradoBuildingWorkshop
  • Project: Colorado Outward Bound School Micro Cabins
  • Location: Colorado, US
  • Photography: Jesse Kuroiwa
  • Structural Engineer: Andy Paddock
  • Community Partners: Altitude Steel, Carlisle Syntec Systems, Airgas, Oldcastle Building Envelope Rocky Mountain Lumber, Simpson Strong-Tie, Cummins Rocky Mountain, DuPont Tyvek, Red-D-Arc Welderentals, Glass Systems, VonMod
  • Students: Derek Ackley, Sidney Aulds, Brent Beicker, Matthew Breen, Andrew Brown, John Giddens, Brandon Gossard, Aaron Gray, Dane Hardy, Chad Holmes, Casandra Huff, Mark Hurni, Timo Jyrinki, Rachel Koleski, Kate Lucas, Nathan Moore, Matt Ollmann, Aleka Pappas, Holly Paris, Nathan Pepper, Kit Piane, Ken Roberts, Louisa Sanford, Joe Stainbrook, Brandon Sweeney, Phil Stuen, Amanda Tharp, Elliott Watenpaugh
  • Maymester Students: Becca Barenblat, Jeff D’Addario, Sam Palmer-Dwore
  • Faculty: Rick Sommerfeld, Scott Lawrence, JD Signom , Jordan Vaughn

(more…)

Vertical Times in New York by 100architects

Tuesday, April 26th, 2016

Article source: 100architects

INTRODUCTION

In this specific case, 100architects was asked to explore the possibilities of inserting public functions and environments typically associated with urban parks within Times Square, in order to give a commercial twist to the current cityscape offered by the place to both, citizens and tourists. Basically, turning the Square into a more livable and enjoyable space with a strong urban character.

Image Courtesy © 100architects

Image Courtesy © 100architects

  • Architects: 100architects
  • Project: Vertical Times
  • Location: New York, USA

(more…)

Charming California barn by Richardson Architects

Tuesday, April 26th, 2016

Article source: Richardson Architects 

This barn was constructed in the early 1900’s adjacent to the old NW Pacific Railroad right-of-way.  Although, it once was a horse stable, It has been used as a garage and guest house until recently when it sustained significant damage from burst water pipes.

Image Courtesy © Jeff Zaruba

Image Courtesy © Jeff Zaruba

  • Architects: Richardson Architects
  • Project: Charming California barn
  • Location: California, USA
  • Photography: Jeff Zaruba

(more…)

Private Residence in Williamsburg, Virginia by Nathan Allan Glass Studios Inc.

Saturday, April 23rd, 2016

Article source: Nathan Allan Glass Studios Inc. 

What surprises people most when entering and walking on the glowing white surface in this particular Private Residence (Williamsburg, VA) is when they find out they are walking on a sea of glass! Yes, GLASS! Not marble, not granite, but GLASS! Nathan Allan has created a very fresh, unique flooring surface, which is smooth to touch on the majority of the glass surface, yet has an almost invisible safety finish permanently embedded in the glass surface.

Image Courtesy © Morgan Howarth

Image Courtesy © Morgan Howarth

  • Architects: Nathan Allan Glass Studios Inc. 
  • Project: Private Residence
  • Location: Williamsburg, Virginia
  • Photography: Morgan Howarth
  • Thickness: 1/2″ (12 mm),
  • Dimensions: 5’0 x 6’0
  • Panels Safety: Tempered
  • Designer: Vicki Bristow
  • GC & Installer: W.M. Jordan, Pompei Inc.

(more…)

Cork Haus in Seattle, Washington by Dwell Development

Saturday, April 23rd, 2016

Article source: Dwell Development

We’ve featured Dwell Development a number of times for its forward-thinking, green homes. Now, however, it has upped the ante with the completion of a 42-home sustainable micro-community. The houses at New Rainier Vista all boast unique designs and have been built with the potential for net zero-energy living.

Image Courtesy © Dwell Development

Image Courtesy © Dwell Development

  • Architects: Dwell Development
  • Project: Cork Haus
  • Location: Seattle, Washington, USA
  • Conditioned Area: 1664 sq. ft.
  • Conditioned Volume: 14976 cubic ft.
  • Bedrooms: 2

(more…)

Ithaca Guest House in New York by ikon.5 architects

Saturday, April 23rd, 2016

Article source: ikon.5 architects

Set in a bucolic residential neighborhood in Ithaca, New York, the simple zinc-metal and mahogany clad guest house rests upon an existing white-washed pool house foundation. The guest house is nestled across from an elegant whitewashed brick main house, complimented by a steel and wood pergola along its west edge, creating an intimate setting for an outdoor stone-terraced swimming pool court. The guest house cantilevers over the pool house to actively engage the main house while hovering above the existing pool.

Image Courtesy © ikon.5 architects

Image Courtesy © ikon.5 architects

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: Ithaca Guest House
  • Location: Ithaca, New York, USA
  • Software used: AutoCad

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy