Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Birmingham Renovation in Michigan by McIntosh Poris Associates

Friday, May 27th, 2016

Article source: McIntosh Poris Associates

McIntosh Poris Associates transformed a 1,900-square-foot historic farmhouse, maintaining its blend of existing raw and rustic details, and refreshing others for a contemporary feeling. A consistent palette of materials includes solid-wood floors, crisp white walls, original molding refinished in black, and neutral-toned furniture. Local artists and crafters created much of the furniture from re-used and salvaged industrial materials.

Image Courtesy © Brett Mountain

Image Courtesy © Brett Mountain 

  • Architects: McIntosh Poris Associates
  • Project: Birmingham Renovation
  • Location: Michigan, USA
  • Photography: Brett Mountain
  • Size: 1,900 square feet

(more…)

Mesa Drive Renovation in Los Angeles, California by Rios Clementi Hale Studios

Friday, May 27th, 2016

Article source: Rios Clementi Hale Studios

Built in 1992 by the husband-and-wife architecture team of Cigolle X Coleman, the house originally served as an experimental project of industrial materials consisting mostly of glass, steel, and concrete. A young family purchased the home and hired Rios Clementi Hale Studios to give their new residence a complete renovation to make the house warm and comfortable, and conducive to entertaining. Rios Clementi Hale Studios worked in the capacity of architect, interior designer, and landscape architect to extensively update the interior and exterior, and refine the home’s organization, while still respecting the “bones” of the original design

Image Courtesy © Undine Pröhl

Image Courtesy © Undine Pröhl

 

  • Architects: Rios Clementi Hale Studios
  • Project: Mesa Drive Renovation
  • Location: Los Angeles, California, USA
  • Photography: Undine Pröhl
  • Size: 5780 square ft

(more…)

Stanford Central Energy Facility in California by ZGF Architects LLP

Wednesday, May 25th, 2016

Article source: ZGF Architects LLP

The Stanford Central Energy Facility is a transformational campus‐wide energy system – replacing a 100% fossil‐fuel‐based combined heat and power plant with grid‐sourced electricity and first‐of‐its kind heat recovery system. Positioning Stanford as a national leader in energy efficiency and carbon reduction, the results are impressive: greenhouse gas emissions are slashed by 68%; fossil fuel use by 65%; and campus‐wide water use by 15%. This comprehensive Stanford Energy System Innovation (SESI) system will eliminate 150,000 tons of carbon dioxide emissions annually, the equivalent of removing 32,000 cars from the road every year. Expected energy savings to Stanford over 35 years is $425 million.

The 125,614 SF Central Energy Facility is located on the west side of the central campus, just outside the campus core, Image Courtesy © Matthew Anderson

The 125,614 SF Central Energy Facility is located on the west side of the central campus, just outside the campus core, Image Courtesy © Matthew Anderson

  • Architects: ZGF Architects LLP
  • Project: Stanford Central Energy Facility
  • Location: Stanford, California, USA
  • Photography: Robert Canfield, Tim Griffith, Matthew Anderson and Steve Proehl
  • Total GSF: 125,614 GSF
  • Completion date: March 2015

(more…)

The Whitney Museum of American Art at Gansevoort in New York by Renzo Piano Building Workshop, architects

Wednesday, May 25th, 2016

Article source: Renzo Piano Building Workshop, architects

The Whitney Museum is building itself a new home in downtown Manhattan’s Meatpacking District. Due to open in 2015, the project will substantially enlarge the Whitney’s exhibition and programming space, enabling the first comprehensive view of the Museum’s growing collection, which today comprises more than 19,000 works of modern and contemporary American art.

A view of the Whitney building from West side, Image Courtesy © Ph. Nic Lehoux

A view of the Whitney building from West side, Image Courtesy © Ph. Nic Lehoux

  • Architects: Renzo Piano Building Workshop, architects in collaboration with Cooper Robertson (New York)
  • Project: The Whitney Museum of American Art at Gansevoort
  • Location: New York, USA
  • Photography: Karin Jobst, Ph. Nic Lehoux, Timothy Schenck
  • Client: Whitney Museum of American Art
  • Design team: M.Carroll and E.Trezzani (partners in charge) with K.Schorn, T.Stewart, S.Ishida (partner), A.Garritano, F.Giacobello, I.Guzman, G.Melinotov, L. Priano, L.Stuart and C. Chabaud, J.Jones, G.Fanara, M.Fleming, D.Piano, J.Pejkovic; M.Ottonello (CAD operator); F.Cappellini, F.Terranova, I.Corsaro (models)
  • Consultants: Robert Silman Associates (structure); Jaros, Baum & Bolles (MEP, fire prevention); Arup (lighting); Heintges & Associates (facade engineering); Phillip Habib & Associates (civil engineering); Theatre Projects (theatre equipment); Cerami & Associates (audiovisual equipment, acoustics); Piet Oudolf with Mathews Nielson (landscaping); Viridian Energy Environmental (LEED consultant)
  • Construction manager: Turner Construction
  • Year: 2007-2015

(more…)

The Stevens Library at Sacred Heart Schools in California by WRNS Studio

Tuesday, May 24th, 2016

Article source: WRNS Studio

The 6,300-sf Stevens Library at Sacred Heart Schools in is the first library in the USA and the first school building in California to achieve the International Living Future Institute’s Net Zero Energy Building Certification. It was part of the PG&E ZNE Pilot Project which also found it consumed less energy than it generated and is on track for LEED® Platinum and Petal Certifications.

The site is designed to maximize passive solar orientation, daylight and natural ventilation. 1. Solar harvesting through solar panels - the photovoltaic system provides all the library’s needed energy; 2. High-performance glazing and added rigid insulation for reduced energy loads; 3. Native, drought-tolerant plants are watered using harvested rainwater, Image Courtesy © WRNS Studio

The site is designed to maximize passive solar orientation, daylight and natural ventilation. 1. Solar harvesting through solar panels – the photovoltaic system provides all the library’s needed energy; 2. High-performance glazing and added rigid insulation for reduced energy loads; 3. Native, drought-tolerant plants are watered using harvested rainwater, Image Courtesy © WRNS Studio

 

  • Architects: WRNS Studio
  • Project: The Stevens Library at Sacred Heart Schools
  • Location: Atherton, California, USA

(more…)

Troll Hus in Norden, California by Mork-Ulnes Architects

Saturday, May 21st, 2016

Article source: Mork-Ulnes Architects

The concept

Tucked away in the mountains and nestled into a high alpine forest, the design responds to the owners’ desire for a modernist, rather secluded refuge with a constant visual reference to nature. The site is, in this sense, rather atypical to a mountain setting in that it minimizes expansive lookouts, while in fact emphasizing views towards the glade intimacy of the adjacent landscape, thus allowing for the remote and sheltered retreat the clients were seeking.

View from north-west, Image Courtesy © Bruce Damonte

View from north-west, Image Courtesy © Bruce Damonte

  • Architects: Mork-Ulnes Architects
  • Project: Troll Hus
  • Location: Sugar Bowl, Norden, California, USA
  • Photography: Bruce Damonte
  • General contractor: Barth Construction
  • Project design team: Greg Ladigin, Anatoly Starr, Lexie Mork-Ulnes, Casper Mork-Ulnes, Kyle Anderson
  • Project consultants:

    • Interior and furniture design: Lexie Mork-Ulnes Interior Design
    • Structural engineer: Gabbart & Woods Structural Engineers
    • Civil engineer: Ferrell Civil Engineering
  • Site size: 17,500 square feet (1,625 square meters)
  • Schematic design: February 2013
  • Construction start: July 2013
  • Complete: January 2016

(more…)

1st Avenue Apartment in New York by Mojo Stumer Associates

Friday, May 20th, 2016

Article source: Mojo Stumer Associates

This 7,000 square foot apartment on the Upper East Side is a project that represents true elegance and extensive high-end detailing but with a totally contemporary philosophy. The same atmosphere of a classically traditional apartment is expressed here from the viewpoint of Mojo Stumer’s modernism. This sprawling apartment, which started out with a combination of two 2,300 square foot apartments, is now the grouping of three apartments. We designed a smooth transition from each apartment by having a main gallery to join them together. The southeast facing apartment also has the option of being closed off and used as a guesthouse, as it contains its own full kitchen. The apartment is on the 82nd floor in a building with 10 foot high existing curtain wall provides our client with spectacular views of the city. It is a combination of a truly rich material palette of macassar ebony, stainless steel, high gloss lacquers, pure white stone flooring combined with dark marble trim and walnut insets. Mojo Stumer created a sophisticated interior with our material and furniture selections and, of course, the belief in modern design which helped to accomplish our goal.

Image Courtesy © Mojo Stumer Associates

Image Courtesy © Mojo Stumer Associates

 

(more…)

Artificial wetland flood preention, broken leveev in Mexico by Margot Krasojevic Arcitect

Friday, May 20th, 2016

Article source: Margot Krasojevic Arcitect

Floating levee piers to trap sediment and divert freshwater:

The idea behind this project attempts to combine an architecture with technology, where by-products of new materials create impossible forms because computer technology has become an inherent part of the design process, such is the application of typology in this project.

Image Courtesy © Margot Krasojevic Arcitect

Image Courtesy © Margot Krasojevic Arcitect

  • Architects: Margot Krasojevic Arcitect
  • Project: Artificial wetland flood preention, broken leveev
  • Location: Mexico, USA
  • Software used: Autodesk Revit and 3ds max

(more…)

House In The Mountain in Colombia by Conecta Arquitectos

Wednesday, May 18th, 2016

Article source: Conecta Arquitectos

Given the dramatic landscape canyon of Rio Bogota and as a way to ensure the fluidity and continuity within the same housing, subtly challenge was implanted in the environment, appropriating the space of the barrel; for that a warp of order lines that contrast sharply with the sinuous and organic geometry of the landscape, seeking to create a fusion between the natural and the constructed between solid and liquid, closed open, inside out, filled with empty, transparent opaque is created; so that these attributes were the ingredients that allow and give the tone for the organization and materiality of the house.

Image Courtesy © Santiago Robayo

Image Courtesy © Santiago Robayo

  • Architects: Conecta Arquitectos
  • Project: House In The Mountain
  • Location: Colombia, USA
  • Photography: Santiago Robayo
  • Builder: Arq. Jaime Alberto Vargas Camacho

(more…)

Short Hills House in New Jersey by Messana O’Rorke

Wednesday, May 18th, 2016

Article source: Messana O’Rorke

The existing house is a picturesque 1920’s suburban house set on a leafy knoll next to a pond; its high gables and leaded windows further enhance the Grimes fairy tale image. As in most fairy tales there was a down side, the kitchen was a cramped dark space with failing fixtures, ugly cabinetry and cracked floor tiles. Initially the client had imagined renovating the kitchen and adding a sunroom. This option proved to be impractical as the only sympathetic site to add on to the house was on the North facade, so we suggested that the existing kitchen should be converted into a den and a new addition on the North facade should contain the kitchen.

Image Courtesy © Elizabeth Felicella

Image Courtesy © Elizabeth Felicella

  • Architects: Messana O’Rorke
  • Project: Short Hills House
  • Location: New Jersey, USA
  • Photography: Elizabeth Felicella

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy