Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Tsunami House in Camano Island, Washington by Designs Northwest Architects

Wednesday, January 20th, 2016

Article source: Designs Northwest Architects

The Tsunami House is a waterfront home located on a 3,140 square foot site in a high velocity flood (V) zone on the northern end of Camano Island.   The building footprint was limited to a 30’ x 30’ pad.

Image Courtesy © Lucas Henning

Image Courtesy © Lucas Henning

  • Architects: Designs Northwest Architects
  • Project: Tsunami House
  • Location: Camano Island, Washington, USA
  • Photography: Lucas Henning
  • Principal Architect: Dan Nelson
  • Project Architect: Tom Rochon
  • Structural Engineer: Jason Lindquist
  • Interior Design: H2K Design, Garrett Khulman and Wendy Kennedy
  • Landscape Design: Scott Lankford
  • Contractor: JP Land Builder Inc.

(more…)

Malin+Goetz Madison Avenue in New York by Messana O’Rorke

Wednesday, January 20th, 2016

Article source: Messana O’Rorke

Our client, Malin+Goetz entrusted us with designing their third NYC store. Even though their visual identity is minimal with unified color-coding, they requested us to create a space that accommodates to the Upper East Side demographics by providing a traditional customer experience. Therefore it was crucial to have a layout that is clean-cut so if someone entered the store they would understand its functionality immediately. We were also focusing on using materials that are familiar for the potential customers in the neighborhood.

Image Courtesy © Wade Zimmerman

Image Courtesy © Wade Zimmerman

  • Architects: Messana O’Rorke
  • Project: Malin+Goetz Madison Avenue
  • Location: New York, USA
  • Photography: Eric Laignel, Wade Zimmerman
  • Design Team: Brian Messana & Toby O’Rorke design partners, viktor Nassli, Agnes Bratle, Pious Weinstein

(more…)

Madison Central Public Library in Wisconsin by MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

Wednesday, January 20th, 2016

Article source: MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

The reconstruction of a worn, 45-year-old, 95,000 square-foot library has resulted in a completely reimagined building. A 25,000 square-foot expansion encloses the formerly open entry with a glass atrium space and adds a partial third floor. New flexible spaces and technologies recognize evolving community needs with dedicated areas for children and teens, public meeting rooms, a making space, and a high-tech media lab. The design also incorporates a number of sustainable design strategies, some of the most prominent of which include solar panels and a green roof.

Image Courtesy © Lara Swimmer

Image Courtesy © Lara Swimmer

(more…)

Wausau contributes to Ohio elementary school’s historic transformation and LEED Silver certification in Columbus, Ohio by Heather West

Sunday, January 17th, 2016

Article source: Heather West

The 142-year-old Stewart Alternative Elementary School in Columbus, Ohio, has been transformed into a vibrant, modern center of learning for area students. Reopened in January 2015, the renovated and expanded school features high-performance Wausau Window and Wall Systems’ windows with access doors and between-glass blinds that enhance the building’s historic aesthetic. Wausau’s products also support the U.S. Green Building Council’s (USGBC’s) LEED® for Schools Silver certification, which the school received in August 2015.

Image Courtesy © Hardlines Design Company

Image Courtesy © Hardlines Design Company

(more…)

Weitz Center for Creativity in Northfield, Minnesota by MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

Sunday, January 17th, 2016

Article source: MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

From its earliest inception, Carleton College’s Weitz Center for Creativity was imagined as much more than an arts building. While it does create much-needed new exhibit and performance spaces, the Weitz Center’s true mission is to serve as a working laboratory for creativity—not only in the arts, but across the entire curriculum. It positions the College as a national leader in arts programs by creating an environment that fosters creativity, critical thinking, collaborative working skills, and cross-cultural exploration. An adaptive reuse of and addition to a former middle school, the new Weitz Center for Creativity houses the departments of studio arts, dance and theater, and cinema and media studies.

Image Courtesy © Lara Swimmer

Image Courtesy © Lara Swimmer

 

(more…)

Building 18: Anthropologie Brand Office in Philadelphia, Pennsylvania by MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

Saturday, January 16th, 2016

Article source: MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

The adaptive reuse of Building 18 in Philadelphia’s historic Navy Yard is the latest addition to the award-winning, multi-phased corporate campus MSR has designed for Urban Outfitters. Built in 1904, it is the largest single-story building for an individual brand on the campus. The new office space features, layout, and aesthetic provide an atmosphere where creativity can flourish.

Image Courtesy © MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

Image Courtesy © MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

(more…)

Three Rivers Park District Eastman Center in Dayt on, Minnesota by MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

Friday, January 15th, 2016

Article source: MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

The design integrates site, building, and exhibit design in order to create a holistic visitor experience in the forest. A long south facing glass facade brings in light, passive solar energy, and extends the exterior paths through the building from the understory on one end to the tree canopy on the other. An active solar array and a geothermal-based heating and cooling system provide much of the energy needs. Operable windows provide ventilation and bring in the sounds and smells of the forest. Roof water feeds a pond to draw birds and animals for human observation.

Image Courtesy © Paul Crosby

Image Courtesy © Paul Crosby

(more…)

Student Center Georgetown University in Washington DC by Ikon.5 architects

Wednesday, January 13th, 2016

Article source: Ikon.5 architects 

The New South Student Center at Georgetown University is a renovation and addition that transforms an existing mid century residence hall into a vibrant new university living room for undergraduate life. Inspired by the unique ‘Hoya Saxa’ (stones) identity of the Georgetown student body, the center creates an experience of study and casual living spaces carved out of interior and exterior stone edifices. The ‘Saxa’ living wall is a stone clad green wall that provides a natural bio-friendly character to the Great Room that overlooks the Potomac and is one of many design features that assist this project in achieving a LEED Gold certification. Inside the ‘Saxa’ living wall are 12 individual wood clad group study rooms with enhanced video display systems and writable glass partition for students to work on projects together or separately. The Riverside Terrace is an outdoor landscaped area that extends the living space of the Great Room outdoors and overlooks the Potomac.

view of portal from entrance to the Great Lounge, Image Courtesy © Brad Feinknopf

view of portal from entrance to the Great Lounge, Image Courtesy © Brad Feinknopf

  • Architects: Ikon.5 architects
  • Project: Student Center Georgetown University
  • Location: Washington DC, USA
  • Photography: Brad Feinknopf
  • Size: 45,000 SF
  • Software used: AutoCad

(more…)

Monmouth Battlefield State Park Visitor Center in Manalapan, New Jersey by ikon.5 architects

Monday, January 11th, 2016

Article source: ikon.5 architects

Monmouth Battlefield State Park Visitor Center is a portal and orientation to a historic battlefield that figured prominently in the American Revolutionary War.  The building replaces an underutilized structure built for the Bicentennial with a more open pavilion that places primacy on the landscape of the battlefield as an important artifact.   Through its siting and generous use of large expanses of glass, the pavilion dramatically changes the visitor experience and frames views of the battlefield that were previously obscured.  Sited at the top of Combs Hill overlooking the Battlefield, the pavilion is conceived as a modern day primitive hut, templar in its siting, but diminutive in its appearance. Like a floating cloud above the summit, the visitor center is a one story structure that creates a cantilevered roof solar shade that frames views and protects the exhibits from the sun. In addition to the solar shade, the design incorporates a number of sustainable features in achieving a LEED Gold certification. The majority of the exterior of the enclosure is triple glazed low-e laminated glazing units permitting the maximum views, but minimizing heat gain and lost. The new visitor center occurs within the bounds of the existing site and land is not additionally disturbed to commence with this project. The new visitor center and renovated portions of the existing building is heated and cooled with a geo-thermal system. Rain water is collected on the roof and is channeled into a rain garden feature at the entry to the visitor center. Natural grasses and flora are planted adjacent to the structure to minimize maintenance and to encourage indigenous birds and reptiles to live on top of Combs Hill again.

view of visitor center from parking lot upon entrance to park, Image Courtesy © Jeffrey Totaro

view of visitor center from parking lot upon entrance to park, Image Courtesy © Jeffrey Totaro

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: Monmouth Battlefield State Park Visitor Center
  • Location: Manalapan, New Jersey
  • Photography: James D’ Addio- interior; Jeffrey Totaro- exterior
  • Client: The State of New Jersey
  • Structural Engineer: Thornton Tomasetti Engineering, Newark, New Jersey
  • Mechanical, electrical, Plumbing:  Altieri, Sebor, Weber engineers, Norwalk, Connecticut
  • Exhibition Design: Gallagher Design, Bethesda, Maryland
  • Software used: AutoCad 

(more…)

SlrSrf in Culver City, California by Open Source Architecture

Thursday, January 7th, 2016

Article source: Open Source Architecture

SlrSrf is a compact project that embeds performance characteristics into the architectural surface. Optimization of the roof as a solar receiving surface for photovoltaic electrical production generates the form of the 450 square foot (42m2) addition and renovation of an existing house in Culver City, California.  Coupling the client’s desire to create a net zero electrical consumption with the generation of the form provides an opportunistic strategy to integrate performance with the sculptural nature of the architectural entity.

Image Courtesy © Benny Chan

Image Courtesy © Benny Chan

  • Architects: Open Source Architecture
  • Project: SlrSrf
  • Location: Culver City, California
  • Photography: Benny Chan
  • Client: Private
  • Structural Engineering: Parker Resnick
  • Contractor: HC Construction
  • Size: 450 sq.ft (42 m2) addition / 1500 sq.ft (140 m2) renovation
  • Schedule: Design: 2012
  • Construction2012-20133
  • Manufacturers: PermaCity Solar, Arizona Tile, DalTile, Kohler Alteo & Coralais bathroom fixtures, Omnia

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy