Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Fayetteville Montessori Elementary School in Arkansas by Marlon Blackwell Architect

Tuesday, November 17th, 2015

Article source: Marlon Blackwell Architect

The Montessori Elementary School sits in the small triangular remainder of a site prone to flooding and houses classrooms, a conference room, and a new commercial kitchen.

Image Courtesy © Timothy Hursley

Image Courtesy © Timothy Hursley

  • Architects: Marlon Blackwell Architect
  • Project: Fayetteville Montessori Elementary School
  • Location: Fayetteville, Arkansas, US 
  • Photography: Timothy Hursley
  • Software used: Revit Architecture, AutoCAD, 3ds MAX, Maxwell
  • Team: Meryati Johari Blackwell, Assoc. AIA, NCIDQ, ASID, LEED AP BD+D Bradford Payne, Assoc. AIA, Michael Pope Jonathan Boelkins, AIA Justin Hershberger, Assoc. AIA Stephen Reyenga, Assoc. AIA William Burks, Assoc. AIA
  • Engineer(s):
    • MEP: HP Engineering Inc.
    • Civil: Bates & Associates, Inc.
  • Structural: Myers-Beatty Engineering, PLLC
  • Landscape: Appian Inc.
  • General contractor: Nabholz Construction Corporation
  • Metal Panel: T 10-A Metal Wall Panel

(more…)

Annie Residence in AUSTIN, TEXAS by Bercy Chen Studio

Tuesday, November 17th, 2015

Article source: Bercy Chen Studio

The house is located in south austin on a small infill lot.  it was built for two families and therefore is split into two living areas.  the house consists of two pavilions connected by a glass hallway.

Image Courtesy © Mike Osborne

Image Courtesy © Mike Osborne

  • Architects: Bercy Chen Studio
  • Project: Annie Residence
  • Location: AUSTIN, TEXAS, USA
  • Photography: Mike Osborne, Joseph Pettyjohn
  • PROGRAM: 2 BEDROOM, 2 1/2 BATH SINGLE FAMILY RESIDENCE
  • STATUS: COMPLETED 2003

(more…)

Hill House in Winthrop, Washington by David Coleman Architecture

Saturday, November 14th, 2015

Article source: David Coleman Architecture

This is a modest, sustainable building with a big presence in a big landscape.

The Hill House sits on a long, narrow, rocky ridge line, sloping gently to the south and steeply to the east and west. Site conditions dictated a long, narrow structure, and client expectations suggested a building deeply rooted in the landscape. The resulting project is conceived as a habitable landscape, a place to gather, shelter and rest, closely aligned with the rugged beauty of the site and responsive to the natural conditions.

Image Courtesy © David Coleman Architecture

Image Courtesy © David Coleman Architecture

  • Architects: David Coleman Architecture
  • Project: Hill House
  • Location: Winthrop, Washington, US
  • Software used: AutoCAD
  • Heated Area: 1,100 SF
  • Outdoor Living Area: 1,100 SF

(more…)

Noe Residence in San Francisco, California by Studio VARA

Wednesday, November 4th, 2015

Article source: v2com 

A research scientist with an eye for detail approached Studio VARA with a modest vision and a couple of basic practical needs:  First, transform a 1908 Noe Valley cottage– with a history of subpar alterations – into a cohesive modern dwelling.  Second, provide an enclosed garage in a neighborhood with tough parking.

The main facade presents a quiet, private face to the public street, Image Courtesy © Bruce Damonte

The main facade presents a quiet, private face to the public street, Image Courtesy © Bruce Damonte

  • Architects & Interiors: Studio VARA 
  • Project: Noe Residence
  • Location: San Francisco, California, United States
  • Photography: Bruce Damonte
  • General Contractor: Dijeau Poage Construction
  • Structural Engineer: FTF Engineering
  • Civil Engineer: Lea and Braze Engineering
  • Landscape: SF Green Spaces

(more…)

Bal House in Menlo Park, California by Terry & Terry Architecture

Wednesday, November 4th, 2015

Article source: v2com

This project consists of a single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California.

Conceived for a retired couple, the open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension. Comprised of two floating volumes, the addition formally designates the bedroom to the west and the main (common) space to the east. The two wings gradually diverge from the original structure to generate a glass-clad fissure in between. This void space pulls the garden inwards, injecting elements of the outdoors into the core of the house.

house connecting to rear deck and garden area, Image Courtesy © Bruce Damonte

house connecting to rear deck and garden area, Image Courtesy © Bruce Damonte

  • Architects: Terry & Terry Architecture
  • Project: Bal House
  • Location: Menlo Park, California, US
  • Photography: Bruce Damonte
  • Software used: ArchiCad from Grafisoft
  • Project Team: Alex Terry, Ivan Terry, Matt Bisset
  • Project Engineer: Santos Urrutia Structural Engineers Inc. San Francisco
  • Contractor: Timberline Construction
  • Completion Date: July 2011

(more…)

Paradise Valley Fire Station No. 2 in Arizona by LEA Architects

Wednesday, November 4th, 2015

Article source: LEA Architects

Paradise Valley, AZ Fire Station No. 2 + Administration was designed by LEA Architects Lawrence Enyart, FAIA and Lance Enyart, AIA was designed to integrate into the natural desert environment and the neighboring Town of Paradise Valley Municipal Complex.  Natural materials including ground-face concrete masonry and exposed weathering steel roof forms tie the building to the site.  The Station incorporates numerous passive and active sustainable ‘green’ building design strategies.

Image Courtesy © LEA Architects

Image Courtesy © LEA Architects

  • Architects: LEA Architects
  • Project: Paradise Valley Fire Station No.
  • Location: Arizona, USA

(more…)

Tower House in Mammoth Lakes, California by Robert Vogel

Tuesday, November 3rd, 2015

Article source: Robert Vogel

The client bought a very steep site, but with spectacular views of Mammoth Mountain from the top of the lot. The program called for a house for full time residence, for a family of four. The area is a ski resort, with very heavy snowfalls.

Image Courtesy © Robert Vogel

Image Courtesy © Robert Vogel

  • Designer: Robert Vogel
  • Project: Tower House
  • Location: Mammoth Lakes, California, US State

(more…)

The new Joseph and Anni Albers gallery in Connecticut by Eoghan Hoare

Tuesday, November 3rd, 2015

Article source: Eoghan Hoare 

The Josef and Anni Albers Foundation in Bethany is one of Connecticut’s best-kept secrets. Nestled in the woods, it’s a magnet for pilgrims of the Bauhaus keen to learn more about the German émigrés who were among the school’s most inspiring teachers. Featuring paintings, furniture and textiles produced by the pair throughout their long careers, the foundation has now put on permanent display never-seen-before furniture and textiles, accumulated over the past 40 years.

Image Courtesy © Emma Jervis Photography

Image Courtesy © Emma Jervis Photography

  • Architects: Eoghan Hoare
  • Project: The new Joseph and Anni Albers gallery
  • Location: Connecticut, US State
  • Photography: Emma Jervis Photography
  • Client: Josef & Anni Albers Foundation
  • Build Cost: $850,000
  • Collaborators: Hunter Smith

(more…)

Lucent in Chicago, Illinois by Wolfgang Buttress

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Wolfgang Buttress

Lucent is a newly unveiled sculpture by UK artist Wolfgang Buttress, created as part of the lobby refurbishment of the iconic John Hancock Center, Chicago, USA.

Image Courtesy © Wolfgang Buttress

Image Courtesy © Wolfgang Buttress

  • Architects: Wolfgang Buttress
  • Project: Lucent
  • Location: Chicago, Illinois, US State
  • Client : Hearn
  • Artist : Wolfgang Buttress
  • Scientist: Dr. Daniel Bayliss
  • Fabricators: Vector Custom Fabricating
  • Glass Blower: Ignite Glass Studios
  • Lighting Supplier: Universal Fibre Optics
  • Curator : Susan Aurinko

(more…)

Kebony Helps 1920s Home Age Gracefully in Chevy Chase, Maryland

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Kebony

After three years of use, Kebony celebrates the successful renovation of a century’s old home in the Chevy Chase neighborhood of Washington, DC. Kebony’s Southern Yellow Pine cladding was applied to the old home to enhance its appearance with a contemporary exterior.

Image Courtesy © Kebony

Image Courtesy © Kebony

  • Architects: KebonyJonathan Kuhn
  • Project: Kebony Helps 1920s Home Age Gracefully
  • Location: Chevy Chase, Maryland , US State
  • Completed: 2015
  • Product: Kebony, Southern Yellow Pine

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise