Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Holston River House by Sanders Pace Architecture

Thursday, April 24th, 2014

Article source: Sanders Pace Architecture

A young couple approached our firm in late 2011 asking if we would help evaluate the feasibility of building their first home together on a rocky, heavily wooded East Tennessee site. The primary site constraints were clearly visible in the form of moss covered rock outcroppings scattered throughout the wooded hillside. Initial conceptual design efforts focused on options which limited the impact on the site while taking advantage of the unique opportunities presented by this rugged landscape. Early schemes were narrow and linear, weaving around the rock outcroppings and following the site’s contours in an effort to limit the elevation change from front to back.

Image Courtesy © Bruce Cole

Image Courtesy © Bruce Cole

(more…)

Sustainability Treehouse in West Virginia by Mithun

Thursday, April 24th, 2014

Article source: Mithun

The Sustainability Treehouse, an interactive interpretive and gathering facility in the forest, was conceived and created as a unique icon of outdoor adventure, environmental stewardship and high performance building design. It provides dynamic educational and gathering spaces for exploring and understanding the site and ecosystem at the levels of ground, tree canopy, and sky. It captures the wonder of childhood adventure and places environmental education at the forefront of meaningful and immersive outdoor experiences for thousands of annual visitors.

Immersive exhibit volumes connected through dynamic circulation experiences.,Image Courtesy © Joe Fletcher

Immersive exhibit volumes connected through dynamic circulation experiences.,Image Courtesy © Joe Fletcher

  • Architects: Mithun
  • Project: Sustainability Treehouse
  • Location: West Virginia, U.S.A
  • Photography: Joe Fletcher
  • Software used: Revit
  • Executive Architect/Architect Of Record: BNIM
  • Project Completion Date: July, 2013
  • Landscape Architect: Nelson Byrd Woltz
  • Structural Engineering: Tipping Mar
  • Mep Engineer: Integral Group
  • Exhibit Design: Volume, Inc./ Studio Terpeluk
  • Lighting Design: Dave Nelson & Associates
  • Geotechnical: S&ME
  • Code Consultant: FP&C Consultants
  • Contractor: Swope Construction
  • Client: Boy Scouts of America / Trinity Works
  • Site Area: 10,000 acres

(more…)

Bushwick Inlet Park in Brooklyn, New York by Kiss + Cathcart, Architects

Wednesday, April 23rd, 2014

Article source: Kiss + Cathcart, Architects

Project Overview

The Bushwick Inlet Park transforms the Brooklyn waterfront from a brownfield industrial strip into a public park. Located in the Williamsburg section of Brooklyn, the design is the first step of an ambitious waterfront redevelopment along the East River. The design team has integrated a program of athletic fields, community facility and a NYC Park maintenance and operation facility into a 6.2-acre park.

The Park wraps over the building on the west side, turning the building into a green hill so that 100% of the site is accessible to the public. A zigzag path provides ADA access to the top, where a large wood-framed canopy provides shade and views over the play fields to the Manhattan skyline. Direct building access for the public and the Parks staff is provided from the street edge below.

Program: The 13,300-square-foot ground floor is divided into the northern section which houses the maintenance facilities for the Department of Parks and Recreation, and the southern section which is a community center run by the non-profit Open Space Alliance. Each program area has its own separate entrance.

Phase 1 (the play field) opened summer 2010 and Phase 2 opened October 2013.

(top) Aerial view of park and building; (bottom) Active Design usage, snowboarding on roof 1/22/2014 - Photo Credit: (top) Malcolm Pinckney © 2013 New York City, NYC Parks ; (bottom) Jeremy Moseley

(top) Aerial view of park and building; (bottom) Active Design usage, snowboarding on roof 1/22/2014 – Photo Credit: (top) Malcolm Pinckney © 2013 New York City, NYC Parks ; (bottom) Jeremy Moseley

  • Architects: Kiss + Cathcart, Architects
  • Project: Bushwick Inlet Park
  • Location: Brooklyn, New York
  • Photography: Jeremy Moseley, Paul Warchol and Kiss + Cathcart, Architects
  • Software used: Vectorworks.
  • Project Completion Date: October, 2013
  • Project Category: New Construction
  • Project Site: Brownfield Site
  • Project Site Context/Setting: Urban
  • Building or Project Gross Floor Area: 15,527 square feet
  • Total project cost at time of completion, land excluded: $30,000,000.00

(more…)

Children’s Museum of the Arts in New York by WORK Architecture Company

Wednesday, April 23rd, 2014

Article source: WORK Architecture Company

WORKac’s new space for the CMA organizes all activity around a large central gallery for exhibitions and events. The other art-making spaces were conceived of as classic ‘‘white boxes.’’ Surrounding and connecting these spaces is a band of color and activity in a gradient from red to indigo, providing visual and physical relief and creating a transition between the other spaces.

Image Courtesy © Ari Marcopoulos

Image Courtesy © Ari Marcopoulos

  • Architects: WORK Architecture Company
  • Project: Children’s Museum of the Arts
  • Location: New York, USA
  • Photography: Ari Marcopoulos
  • DESIGN TEAM: Nick Hopson, Tamicka Marcy, Beth O’Neill, Jesung Park with Lasse Lyhne-Hansen, Kevin Lo, Esben Serup Jensen, Rùni Weihe.
  • Principals: Dan Wood, Amale Andraos
  • Project Architect: Sam Dufaux
  • Structural engineering: Gace Consulting Engineers PC
  • HVAC Engineer: Plus Group Consulting Engineering
  • Signage Design: Base Design
  • General Contractor: MG & Company
  • CLIENT: Children’s Museum of the Arts
  • BUILT AREA: 1050 m²
  • Design: April 2010 — November 2010 (8 months)
  • Construction: April 2011 — September 2011 (6 months)

(more…)

Arizona State University Student Health Services in Tempe by Lake|Flato Architects

Wednesday, April 23rd, 2014

Article source: Lake|Flato Architects

Project Overview

The 34,000-square-foot Arizona State University Health Services Building (ASU HSB) is an adaptive reuse project that transformed the existing sterile and inefficient health clinic into a clearly organized, efficient, and welcoming facility. The design imbues the new facility with a sense of health and wellness that leverages Tempe’s natural environment and contributes to a more cohesive pedestrian-oriented campus. The renovated facility, the new wing, and the entrance pavilion energize the surrounding campus by engaging the historic Palm Walk—the campus’s main pedestrian spine.

Arizona State University Student Health Services, Image Courtesy © Bill Timmerman

Arizona State University Student Health Services, Image Courtesy © Bill Timmerman

  • Architects: Lake|Flato Architects
  • Project: Arizona State University Student Health Services
  • Location: Tempe, U.S.A
  • Photography: Bill Timmerman, Lake|Flato Architects
  • Associate Architect: orcutt | winslow
  • Project Completion Date: May, 2012
  • Project Site: Previously Developed Land

Project Team: 

  • Partner in Charge: Bill Sheely
  • Team Leader: Kevin Kiley
  • Project Manager: Marie Java
  • Sustainability Manager: AshleyMulhall
  • Design Director: John Cantrell
  • Interior Designer: Amy Nandin
  • Sustainability Manager: Heather Gayle Holdridge
  • Landscape Architect: Christy Ten Eyck, Roger Socha
  • Energy Modeler: Greg Kinkel
  • Structural Engineer: Richard Turley
  • Commissioning Agent: Randy Despain
  • MEP Consultant: Michael Olson

(more…)

BB&T Ballpark in Charlotte by Wayne Brothers Inc., Rebar by Harris Steel

Wednesday, April 23rd, 2014

Article source: Tekla

The home of the Charlotte Knights, the Knights Stadium will be a state-of-the-art Minor League Ballpark located in the heart of Charlotte, NC. With a seating capacity of 10,000 and a natural grass field, it will host not only baseball games, but other events such as concerts, festivals and community events.

concrete1_big_pic1

 

(more…)

35 White Street in New York by Andre Kikoski Architect

Tuesday, April 22nd, 2014

Article source: Andre Kikoski Architect 

This 1,900 SF loft in the heart of Tribeca was the painting studio of abstract expressionist Barnett Newman. Daylight from one hundred feet of windows fills the space. Our intention to preserve and enhance the essential character of this historic loft — while crafting within it a domestic space for a family with a young child – relied on a sense of openness and light. Operable panels of prismatic glass configure to create either dramatic openness or total privacy. Custom mahogany and bronze panels enhance the natural breadth and depth of the loft. A state-of-the-art cook’s kitchen and French limestone bathrooms make this space equally suited for dramatic entertaining and intimate daily living.

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

  • Architects: Andre Kikoski Architect
  • Project: 35 White Street
  • Location: New York, U.S.A
  • Photography: PETER AARON
  • SCALE: 1,900 SF
  • COMPLETION DATE: 2004
Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © PETER AARON

Image Courtesy © Andre Kikoski Architect

Image Courtesy © Andre Kikoski Architect

Image Courtesy © Andre Kikoski Architect

Image Courtesy © Andre Kikoski Architect

 

CINCINNATI ART MUSEUM by Neutelings Riedijk Architects

Saturday, April 19th, 2014

Article source: Neutelings Riedijk Architects

The Cincinnati Art Museum consists of a collection of historical buildings that were added over the past century. The complex and shattered structure of the building gave cause for a thorough renovation and extension. The concept offers a museum that has clear and separate spaces, attractive to exhibit different types of art plus a pleasant working environment for all employees. The existing building presents itself in smaller “en suite” galleries that are perfect to expose paintings and other hanging exhibitions.

Image Courtesy © Neutelings Riedijk Architects

Image Courtesy © Neutelings Riedijk Architects

  • Architects: Neutelings Riedijk Architects
  • Project: CINCINNATI ART MUSEUM
  • Location: Cincinnati, USA
  • Photography: Neutelings Riedijk Architects
  • Programme: Exhibition Hall, new and connecting with existing buildings
  • Surface area: 5.000 m2 renovation, 10.000 m2 extension, parking facilities
  • Client: Cincinnati Art Museum | USA
  • Design: Invited international competition | 1st Prize | 2007
  • DESIGN TEAM: Willem Jan Neutelings, Michiel Riedijk, Mijke Rood, Willem van Besien, Karen Glandrup, Rudolph Eilander, André van der Silk, Lutz Mürau, Kenny Tang, Rob Verheijden, Julia Söffing, Britt Pevernagie, Ulf Hackauf

(more…)

UNIVERSITY CENTER, THE NEW SCHOOL in New York by Skidmore, Owings & Merrill LLP

Wednesday, April 16th, 2014

Article source: Skidmore, Owings & Merrill LLP

For nearly a century, The New School has been at the forefront of progressive education, with design and social research driving approaches to studying the issues of our time, from democracy and urbanization, to technology, sustainability, and globalization. Over the past 15 years, The New School has built on this legacy to grow into a major degree-granting university, with nearly 10,000 undergraduate and graduate students. But, in recent years, as the school outgrew its longtime home in New York’s Greenwich Village and found its real estate holdings spread across the city, from the Financial District to the Upper West Side, this pedagogical model proved challenging to maintain without the physical plant to support it. The University Center both supports and furthers this model through its innovative design and responds to the school’s increasing demand for state-of-the-art, interdisciplinary spaces.

Image Courtesy © Skidmore, Owings & Merrill LLP

  • Architects: Skidmore, Owings & Merrill LLP
  • Project: UNIVERSITY CENTER, THE NEW SCHOOL
  • Location: New York, U.S.A
  • Owner: The New School
  • Developer: The Durst Organization
  • Project Team: Roger Duffy, FAIA (Design Partner), Mark Regulinski, AIA (Managing Director), Chris McCready, AIA (Project Manager), Jon Cicconi, AIA (Senior Design Architect), Colin Koop, AIA (Senior Design Architect), Angelo Arzano, AIA (Senior Technical Coordinator), Kimberly Garcia, AIA (Technical Coordinator)
  • Residential Architect: SLCE Architects
  • Construction Manager: Tishman
  • MEP Engineer: Cosentini Associates
  • Structural Engineer: DeSimone Consulting Engineers
  • Civil Engineer: Langan Environmental & Engineering Services
  • Lighting: Brandston Partnership
  • LEED Consultant: Buro Happold
  • NYSERDA Consultant: ADS Engineers
  • IT/aV/Security: Shen Milson Wilke
  • Vertical Transportation: Van Deusen Associates
  • Commissioning: Fulcrum
  • Blackwater System: Alliance Environmental
  • Energy Modeling: Buro Happold
  • Acoustics: Cerami Associates
  • Food Service: Cini Little
  • Facade Maintenance: Entek
  • Theater: Fisher Dachs Associates
  • Code Consulting & Expeditor: Milrose
  • Signage: Integral Reudi Baur Paris
  • Schedule & Cost Management: ProjectConsult

Flexhouse in Chicago, Illinois by Interface Studio Architects + Sullivan Goulette & Wilson

Wednesday, April 16th, 2014

Article source: Interface Studio Architects + Sullivan Goulette & Wilson

This 8-unit townhouse development occupies a well located site in the emerging Logan Square neighborhood northwest of downtown Chicago, just two blocks from a major train station. The open floor plans and flexibility of the interiors reflect a sense of simplicity and respond to the needs of contemporary living. The exterior strategy uses fiber cement lap siding and large metal window projections in a composition that retains a sense of a coherent urban block while marking each home as unique.

Image Courtesy © Ranquist Development Group

  • Architects: Interface Studio Architects + Sullivan Goulette & Wilson
  • Project: Flexhouse
  • Location: 2801 – 2815 W Shakespeare Avenue Chicago, Illinois, USA
  • Photography: Ranquist Development Group
  • Dates: 2013
  • Project Phase: Concept Design
  • Client: Ranquist Development Group / Zev Group
  • Design Architect: Interface Studio Architects, Philadelphia, PA
  • Project Architect: Sullivan Goulette& Wilson, Chicago, IL
  • Structural Engineers: SP Engineers, Chicago, IL
  • General Contractor: John James Construction, Inc., Chicago, IL
  • Area (if applicable): 13,000 SF (approx)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy