Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Banana Republic in Beverly Hills, CA by Avila Design

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Avila Design

Avila Design received the City of Beverly Hills Architectural Design Award for the renovation of this previously vacant 1920’s Spanish Revival building located one block from Rodeo Drive. The original storefront was completely renovated and included custom designed wood windows with volcanic stone trim, a decorative iron entrance gate and balcony railings.

Image Courtesy © Avila Design

  • Architects: Avila Design
  • Project: Banana Republic
  • Location: Beverly Hills, CA

Alpine Street in Pasadena, California by E4 Architects_studio

Friday, November 22nd, 2013

Article source:  E4 Architects_studio

Ned Engs, principal and founder of Los Angeles-based E4 Architects, recently completed a renovation and addition for a light post and beam mid-century modern house originally designed in 1954 by Pasadena firm Nyberg &Bissner Architecture & Engineering. Originally known as the Sechler House, the open and airy cruciform plan and design presented E4 with the unique opportunity to work with a mid-century classic.

Image Courtesy © Susanne Hayek

  • Architects: E4 Architects_studio
  • Project: Alpine Street
  • Location: Pasadena, California, U.S.A
  • Photography: Susanne Hayek
  • Principal: Ned Engs (M.Arch. 89)
  • Status: Built
  • Area: 3,779 sqf
  • Software used: autocad 2013, sketch up

Image Courtesy © Susanne Hayek

By taking advantage of the existing design language E4 was able to create a design that is  contemporary and adventurous yet sensitive to context. This was important for the historical character of the original house and the neighborhood—there is a Green & Green home right across the street.

Image Courtesy © Susanne Hayek

E4’s extensive renovation and second story addition sought to highlight and complement the original home’s clean and efficient spaces, structure, and finishes. The primary strategy for the added second floor was to highlight the cruciform layout of the house and the dramatic sweeping roof gables. The light-filled addition, a painting studio for the client, was thus conceived of as the fifth “living gable” to complement the original design’s four prominent clerestory gables. With the original Nyberg &Bissner design, the dramatic sweeping roof seems to fly above the house. In similar fashion, E4’s addition, utilizing a light tube steel structure and glass, appears to float above the original house. “It’s a light touch,” says Engs. “We wanted to do something that would be more than just a matching addition.

Image Courtesy © Susanne Hayek

The result is a singular house that, while retaining the spirit and character of the original, also builds upon it and adds new layers with up-to-date systems, materials, and spaces. The original clerestories became the inspiration to enhance the intrinsic Los Angeles indoor-outdoor aesthetic and functionality. A sliding glass wall seemingly dematerializes the house on its garden side. The front door was widened and hung on off-center pivots to complement an existing large picture window in the living room. The second story addition presents seamless butt-joined corner glazing and brings in natural light to illuminate the new floating” steel and wood stairs.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Through an interesting sequence of events, this also became the story of how two architects, spanning different generations, came to be connected through their experiences with one house and the continuing legacy of mid-century Los Angeles modernism and its relevance to contemporary architectural practice.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Soon after E4’s redesign was complete, the son of Harold Bissner, Jr., partner on the original 1954 design, saw the photographs of Susanne Hayek online and emailed her: “Wonderful photography and nice updating on the part of Mr. Engs. I’ll pass this onto my dad who continues to practice at age 87! Nice to see some homes modernized as opposed to torn down.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Once the connection was made, Ned Engs, principal and founder of E4, reached out to Mr. Bissner and they arranged to meet. As they walked the house together in March Mr. Bissner turned to Engs and said, “You did a very nice job.”

I realized he hadn’t seen the home in decades,” said Engs. “He shared thoughts on his design and memories of his career. It was truly enlightening.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Pilingscraper in New York City by Andrea Vattovani Architecture

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Andrea Vattovani Architecture 

Through this competition we start to relate us for the very first time with a really high building trying also to understand what we think was right in the last 150 years of skyscrapers history.

The first stage of our process was to find a spot for our concept since Delirious New York was clear that the Skyscraper city is New York so the first decision was taken. After that obviously we needed a ground and we found one next to the United Nation Headquarters who seemed to us perfect close to the river.

Image Courtesy © Andrea Vattovani Architecture

  • Architects: Andrea Vattovani Architecture
  • Project: Pilingscraper
  • Location: New York City, U.S.A
  • Size: 490.300,00 m2
  • Project description: Mixed use
  • Status of project: Design proposal

Columbus Circle Studio by Minimal USA & Studio Bichara

Thursday, November 21st, 2013

Article source: Minimal USA

New York, NY, May 23, 2013 – Minimal USA has shown the flexibility of its products, designing the kitchen and the wardrobe for a studio in Columbus Circle area and, at the same time, has proved once again that luxury not only belongs to big spaces.

In this 650 square feet studio, Minimal USA has designed its tiny kitchen of 64 square feet and the closets of 16 square feet, whilst Studio Bichara, the Italian interior design company that partnered with Minimal USA for completing the project, has developed the design of the bedroom area and the living room.

Image Courtesy © Minimal USA

Museum Futures in New York by Morpholio

Thursday, November 21st, 2013

Article source: Morpholio

This fall celebrates the exhibition opening of Crossing Borders: Manuscripts from the Bodleian Libraries at the Jewish museum in New York.  On display are thousands of pages from Oxford’s Bodleian Libraries, posing a curatorial challenge as material access is weighed against space and experience.

Image Courtesy © Morpholio

  • Architects: Morpholio
  • Project: Museum Futures
  • Location: New York, U.S.A
  • Morpholio Co-Creators: Jeffrey Kenoff, Mark Collins, Toru Hasegawa, Anna Kenoff
  • Collaborators: Fernando Portal, Community Director; Ciara Seymour, UX Director
  • Sponsors: Dyson, Herman Miller, 3Form

Trace in New York by Morpholio

Thursday, November 21st, 2013

Article source: Morpholio

New app – Trace is an evolution of design process, enabling the development of ideas, free thinking and communication amongst a global community of designers and creators.

New York,September 25, 2012– The Morpholio Project announces the launch of its second app, simply called Trace.  The app explores the role of technology in the conceptual phase of the design workflow through a digital version of trace paper, and fosters communication amongst a global design culture. Trace, essential to any design or creative process, allows users to instantly draw on top of imported images or background templates, layering comments or ideas to generate immediate, intelligent sketches that are easy to circulate.

Image Courtesy © Morpholio

  • Architects: Morpholio
  • Project: Trace
  • Location: New York
  • Photography: Ahmed Elhusseiny, Anna Kenoff, Anna Pietrzak, Audrey Choi, Ciara Seymour, Devin Seymour, EzioBlasetti, James Kehl, Javier Galindo, Liz Ricketts, Milan delVecchio, Morpholio
  • The Morpholio Project Co-Creators: Jeffrey Kenoff, Mark Collins, Toru Hasegawa, Anna Kenoff
  • Sponsors: Dyson, Herman Miller, 3Form
  • Collaborators: Fernando portal, Community Director; Ciara Seymour, UX Director
  • Contributors: Yang Hua, Dan Forest,James H. Thompson, Victor Sardenberg, AsakuraAya

Nove Residences in San Francisco, California by Handel Architects

Thursday, November 21st, 2013

Article source: Handel Architects

Located in the heart of the Mission District of San Francisco, this urban infill project presents a unique opportunity to develop three adjacent lots, a rarity in this densely populated neighborhood. The three lots are all adjacent to each other and are also through-blocks from Guerrero Street to Ames Street.

Image Courtesy © Handel Architects

  • Architects: Handel Architects
  • Project: Nove Residences
  • Location: San Francisco, California
  • Completion Date: 2010
  • Partner in Charge: Glenn Rescalvo, AIA

Leonard P. Zakim Bunker Hill Bridge in Boston, Massachusetts by Rosales + Partners

Thursday, November 21st, 2013

Article source: Rosales + Partners

A part of the Central Artery Tunnel Project, the Leonard P. Zakim Bridge is the widest cable-stayed bridge in the world and the only asymmetrical cable-stayed bridge in the United States. The 1,475’ (449.5m) structure features twin inverted Y-shaped towers and a 745’ (227m) main span.

Image Courtesy © Rosales + Partners

  • Architects: Rosales + Partners
  • Project: Leonard P. Zakim Bunker Hill Bridge
  • Location: Boston, Massachusetts, U.S.A
  • Type: Asymmetrical Cable-Stayed
  • Services: Preliminary Design and Community Participation
  • Cost: $115 Million
  • Completion Date: 2003

Jones in San Francisco, California by nottoscale

Wednesday, November 20th, 2013

Article source: nottoscale

Jones is a restaurant/lounge/club in the heart of downtownSan Franciscolocated in the historic Gaylord building on Geary and Jones. The space consists of a 5,000sf interior that opens up to a 7,000 sf patio that in turn is the roof of a 1 storey parking garage facingGeary Street. Based on a complex layout of existing columns and foundations the interior is arranged on different levels, creating spatial separations while maintaining the openness of the club. The interior space houses two large bars, a full kitchen in the back of house area, a dining area with a view of the patio, lounge areas throughout and a very unique large unisex bathroom.

Image Courtesy © BSK Photo

  • Architects: nottoscale
  • Project: Jones
  • Location: San Francisco, California
  • Photography: BSK Photo
  • Size: 5,000 sf interior build out, 7,000 sf exterior patio
  • Materials: Board Formed Concrete, Laser-Cut Steel Panels + Slats, Wood Slats
  • Completed: 2011

Ur.2 House in Aspen, Colorado by Willis Pember Architects, Inc

Wednesday, November 20th, 2013

Article source: Willis Pember Architects, Inc

PROGRAM: Ur.2 House, or urban|rural|duplex is a duplex development for an ‘empty nest’ couple. The couple occupies the owner‘s unit while the second unit was sold to support the project’s financing. The client hosted an invited design competition as part of the selection process to choose the Architect. Project goals included reexamining the typical developer duplex typology that mirrors units regardless of situation.

Image Courtesy © Willis Pember Architects, Inc

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy