Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Parkridge House in Ann Arbor, Michigan by PLY Architecture

Friday, November 29th, 2013

Article source: PLY Architecture

This project redefines the internal organization and exterior form of an existing 1960’s single story ranch house. The project for a new master bedroom suite and a guest room leverages the limited scope of work by using the overall new form to give the entire house a new identity.

Image Courtesy © PLY Architecture

  • Architects: PLY Architecture
  • Project: Parkridge House
  • Location: Ann Arbor, Michigan, U.S.A
  • Project Type: Residential
  • Schedule: Design 2008-2009, Construction 2008-2010
  • Square Footage: 1100 SF addition

LAKEHOUSE RECORDING STUDIOS in ASBURY PARK, NJ

Friday, November 29th, 2013

Article source: Walters-Storyk Design Group

In a world where dreams come easy, but are tough to fulfill, producer/songwriter Jon Leidersdorff has caught a golden ring.  Committed to building a cohesive infrastructure for the music scene in his hometown, Leidersdorff discovered an abandoned warehouse in downtown Asbury Park, and envisioned it as a multi-purpose center for a collective of music business locals. Investing his own savings and securing a Small Business Association (SBA) loan from the local Asbury Park Community Bank, Leidersdorff called the Walters-Storyk Design Group to create his Lakehouse Recording Studios as the lynchpin for the complex.

Lakehouse Studios South Control, Image Courtesy © Holtz Photography

  • Project: LAKEHOUSE RECORDING STUDIOS
  • Location: ASBURY PARK, NJ, U.S.A
  • Photography: Holtz Photography
  • Software used: Revit, AutoCAD, Insul, B&K 2250 sound level meter

Berkshire Pond House in Becket, Massachusetts by David Jay Weiner, Architects, P.C.

Tuesday, November 26th, 2013

Article source: David Jay Weiner, Architects, P.C.

This project is a response to a client’s desire to build a family weekend house on a densely wooded sloping site with stunning views overlooking a beautiful pond and the Berkshire Hills beyond.  The house is approximately 5,000 sq. ft. and conceived as a folded volumetric “sheet” enclosure that wraps and folds into itself to form and define the major interior spaces, and tie the house with the landscape.

Image Courtesy © Tony Morgan

2 North Moore in West Broadway, New York by Turett Collaborative Architects

Sunday, November 24th, 2013

Article source: Turett Collaborative Architects

The two-story brick building on the corner of West Broadway and N. Moore Street lies at the edge of the TriBeCa West Historic District. The 1870s-era structure itself was singled out for preservation on account of its distinctive corbelled brick work, prominent location, unusual acute plan, low massing, and multitude of French- and double-hung windows.

Image Courtesy © Turett Collaborative Architects

Domino Culture Factory in Brooklyn, NY by HAO / Holm Architecture Office

Sunday, November 24th, 2013

Article source: HAO / Holm Architecture Office

HAO has been commissioned to create an idea proposal for the regenerated use of the Domino Sugar Factory in Brooklyn, NY.

The Domino Sugar Factory is situated on the East River waterfront in Williamsburg, Brooklyn. Now abandoned, the original factory dates back to 1856 and was once the epicenter of sugar processing in the US. Since closing in 2004, the site and its buildings have stood empty.

Image Courtesy © HAO / Holm Architecture Office

  • Architects: HAO / Holm Architecture Office
  • Project: Domino Sugar Factory
  • Location: Brooklyn, NY, U.S.A
  • Program: Exhibition, Restaurant, Gallery, Promenade, Marina, Education, Community Center, Theater, Hotel and Conference Space, affordable housing.
  • Type: Commissioned Idea Proposal.
  • Size: 149.600 M2 / 1,6 Million SF.
  • Client: WIP/Williamsburg Independent People

Piedmont Residence in Western North Carolina by Carlton Architecture + DesignBuild

Sunday, November 24th, 2013

Article source: Carlton Architecture + DesignBuild

Located in the foothills of the Blue Ridge Mountains, the residence lies along the southern edge of a hillside overlooking a mountain lake and expansive views beyond. The design of the home sought to sensitively root and connect it to its place, enhancing the owners’ ability to experience all aspects of the land and the home together.

Guest suite and cantilevered study area above the garage, Image Courtesy © Carlton Architecture + DesignBuild

  • Architects: Carlton Architecture + DesignBuild
  • Project: Piedmont Residence
  • Location: Western North Carolina, U.S.A
  • Structural Engineer: Rod Hudgins
  • Landscape Architect: LaQuatra Bonci Associates

Natural Resources Defense Council Office in Chicago by Studio Gang Architects

Saturday, November 23rd, 2013

Article source: Studio Gang Architects

Receives World’s First Living Building Challenge Certification for Tenant Retrofit

Studio Gang Architects announces the completion of the Natural Resources Defense Council’s new Midwest Office, a project that raises the bar for sustainable spaces in Chicago and across the nation. In addition to its LEED Platinum rating, the new NRDC office is the first project of its kind to meet the Living Building Challenge, a rigorous certification program that exceeds the environmental standards of the LEED system.

Image Courtesy © Studio Gang Architects

  • Architects: Studio Gang Architects
  • Project: Natural Resources Defense Council Office
  • Location: Chicago, United States
  • Software used: AutoCAD & Adobe Creative Suite

Residence in Chelsea by Gage/Clemenceau Architects

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Gage/Clemenceau Architects

This renovation project, for a small apartment renovation in Manhattan came with numerous challenges. The greatest, perhaps was an extremely limited space. In any small space the walls and furnishings are close together— and, Gage / Clemenceau Architects capitalized on this fact by recognizing that if things are close together –they can be easily touched.

Image Courtesy © Gage/Clemenceau Architects

Banana Republic in Beverly Hills, CA by Avila Design

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Avila Design

Avila Design received the City of Beverly Hills Architectural Design Award for the renovation of this previously vacant 1920’s Spanish Revival building located one block from Rodeo Drive. The original storefront was completely renovated and included custom designed wood windows with volcanic stone trim, a decorative iron entrance gate and balcony railings.

Image Courtesy © Avila Design

  • Architects: Avila Design
  • Project: Banana Republic
  • Location: Beverly Hills, CA

Alpine Street in Pasadena, California by E4 Architects_studio

Friday, November 22nd, 2013

Article source:  E4 Architects_studio

Ned Engs, principal and founder of Los Angeles-based E4 Architects, recently completed a renovation and addition for a light post and beam mid-century modern house originally designed in 1954 by Pasadena firm Nyberg &Bissner Architecture & Engineering. Originally known as the Sechler House, the open and airy cruciform plan and design presented E4 with the unique opportunity to work with a mid-century classic.

Image Courtesy © Susanne Hayek

  • Architects: E4 Architects_studio
  • Project: Alpine Street
  • Location: Pasadena, California, U.S.A
  • Photography: Susanne Hayek
  • Principal: Ned Engs (M.Arch. 89)
  • Status: Built
  • Area: 3,779 sqf
  • Software used: autocad 2013, sketch up

Image Courtesy © Susanne Hayek

By taking advantage of the existing design language E4 was able to create a design that is  contemporary and adventurous yet sensitive to context. This was important for the historical character of the original house and the neighborhood—there is a Green & Green home right across the street.

Image Courtesy © Susanne Hayek

E4’s extensive renovation and second story addition sought to highlight and complement the original home’s clean and efficient spaces, structure, and finishes. The primary strategy for the added second floor was to highlight the cruciform layout of the house and the dramatic sweeping roof gables. The light-filled addition, a painting studio for the client, was thus conceived of as the fifth “living gable” to complement the original design’s four prominent clerestory gables. With the original Nyberg &Bissner design, the dramatic sweeping roof seems to fly above the house. In similar fashion, E4’s addition, utilizing a light tube steel structure and glass, appears to float above the original house. “It’s a light touch,” says Engs. “We wanted to do something that would be more than just a matching addition.

Image Courtesy © Susanne Hayek

The result is a singular house that, while retaining the spirit and character of the original, also builds upon it and adds new layers with up-to-date systems, materials, and spaces. The original clerestories became the inspiration to enhance the intrinsic Los Angeles indoor-outdoor aesthetic and functionality. A sliding glass wall seemingly dematerializes the house on its garden side. The front door was widened and hung on off-center pivots to complement an existing large picture window in the living room. The second story addition presents seamless butt-joined corner glazing and brings in natural light to illuminate the new floating” steel and wood stairs.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Through an interesting sequence of events, this also became the story of how two architects, spanning different generations, came to be connected through their experiences with one house and the continuing legacy of mid-century Los Angeles modernism and its relevance to contemporary architectural practice.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Soon after E4’s redesign was complete, the son of Harold Bissner, Jr., partner on the original 1954 design, saw the photographs of Susanne Hayek online and emailed her: “Wonderful photography and nice updating on the part of Mr. Engs. I’ll pass this onto my dad who continues to practice at age 87! Nice to see some homes modernized as opposed to torn down.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Once the connection was made, Ned Engs, principal and founder of E4, reached out to Mr. Bissner and they arranged to meet. As they walked the house together in March Mr. Bissner turned to Engs and said, “You did a very nice job.”

I realized he hadn’t seen the home in decades,” said Engs. “He shared thoughts on his design and memories of his career. It was truly enlightening.

Image Courtesy © Susanne Hayek

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise