Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Résidence Nguyen in Montreal, Canada by Atelier Moderno

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Atelier Moderno

Under the guidance of director and president Jean-Guy Chabauty (APDIQ, ADIQ), Atelier Moderno is a full-service design firm, delivering a finished product that incarnates a synthesis of architecture, interior design, and industrial design. The mandate of this project was simple and honest – to create a residence for a young couple who were ready to grow their family. The response led to the development of a reticent and spacious environment, refined at every scale of planning, architecture, and detail. A topography of volumes and materials affirms itself throughout, changing its presence and effect as one circulates within the home.

Image Courtesy © Stéphane Groleau 

  • Architects: Atelier Moderno
  • Project: Résidence Nguyen
  • Location: Nouveau Saint-Laurent, Montréal, QC
  • Photography: Stéphane Groleau
  • Project end date: February 2013

College CEBES in Oporto, Portugal by Oval Arch Studios

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Oval Arch Studios

The project proposes a building that is based on the integration in the surrounding environment characterized by single-family luxury homes, volumes somewhat fragmented, with balconies and rooftops. Thus, in this context, we maintain very distinctive identity on Avenue Marechal Gomes da Costa (the surrounding haracterized by this avenue, with an urban character of low density allows easy access to major highways and ensures stability of the building pattern of the area), and created a proposal for a volume that integrates elements of popular architecture and contemporary design with presenting a building with residential architecture characteristics.Therefore, the volume proposed is defined by the rhythms of the architectonic gramar, by the glazed openings and based upon the design of a family house.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: Oval Arch Studios
  • Project: College CEBES
  • Location: Oporto, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Team: OVAL – arch. Avelino Oliveira, arch. Gil Brito, arch. Elina Briede, arch.Catarina Ferreira.
  • Finished: 2012
  • Construction: Triplano

(more…)

Medina Towers in Tangier, Morocco by Labscape Architecture + Lahon & Partners

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Labscape Architecture + Lahon & Partners 

THE INITIAL IDEA is based on 4 basic elements in the Moroccan landscape and typical of Moroccan culture.

Moucharabie= Hotel

The first tower, the hotel, takes as a reference point something unique in the Arabic world, the moucharabie. This device, which allows one to observe without being seen, is generally made from small pieces of turned wood assembled according to an often-complex geometrical plan, forming a closely woven grille. The Moucharabies of the Nasrides palaces are covered with decorations and stained glass, which lets soft light filter through, giving only minimal lighting to the rooms and protection from the sun. This system is completely replicated; the building rises in height through an entirely perforated concrete structure.

Image courtesy Labscape Architecture + Lahon & Partners 

  • Architects: Labscape Architecture + Lahon & Partners
  • Project: Medina Towers
  • Location: Tangier, Morocco
  • Year: 2007
  • Client: CFE Group + Alaoui & Associés
  • Category: MIXED-USE
  • Surface Area: 117 000 m²
  • Materials: Concrete, Wood, Glass, Steel, Mosaic, Stainless Steel, Corten Steel, Terrazzo
  • Program: Hotel (4+ stars), 300 Rooms, Convention center, Spa, Swimming Pools, Bars, Restaurants, Club, Casino, Parking, General Services, 200 Luxury Apartments from 2 to 5 bedrooms, Offices, Green Roofs, Commercial Center, Restaurants, Retails shop, Green areas

Godinho’s House in Porto, Portugal by Ressano Garcia Arquitectos

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Ressano Garcia Arquitectos

The house is located in a long and narrow plot. There was an existing house which was six meters large and twenty long, the new building had to use the same footprint and expanded to three floors. The south elevation faces the street and at the back of the house, the garden. The living and dining rooms overlook the garden through a large window, so the house can be flooded with natural light all day long. Both social areas bring the garden inside, an intimate atmosphere surrounded by stone walls and boulders, previously located underground.

Image courtesy Ressano Garcia Arquitectos 

Fletcher Hotel in Amsterdam, The Netherlands by Benthem Crouwel Architects

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Benthem Crouwel Architects

In development area of Amstel III, situated on Amsterdam’s southeast side, Meibergdreef lane is currently being re-developed into an urban axis. This re-development constituted the catalyst for the construction of a four-star hotel, just across a present food strip. The hotel is located as closely as possible to the flanking highway A2. On approach from the south, the volume recognisably marks the entrance to Amsterdam.

Image Courtesy © Jannes Linders 

  • Architects: Benthem Crouwel Architects
  • Project: Fletcher Hotel Amsterdam
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photographer exterior: Jannes Linders
  • Photographer interior: Rene van Dongen
  • Client: M. Caransa b.v.
  • User: Fletcher Hotel Groep
  • Project team: Jan Benthem, Peter Kropp, Okke van den Broek, Pieter Rijpstra, Volker Krenz
  • Project management: M. Caransa b.v.
  • Structural engineering: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
  • Building services engineering: Wichers & Dreef, Badhoevedorp
  • Interior design: Robert Kolenik, Amsterdam
  • Building physics: moBius consult, Driebergen
  • Construction façade: Octatube, Delft

House on the Edge of a Field in Akershus, Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Reiulf Ramstad Arkitekter

This single-family residence is located in Asker outside Oslo. Secluded and facing a field, the house is situated on a slope with the entrance from the back side. One enters the house on the second floor where the children’s bedrooms and the garage are located. The double-volume living area on the ground floor is specially designed to accommodate the owner’s grand piano and a master bedroom with en-suite bathroom. The house is clad in larch, which will acquire a grey patina over time.

Image courtesy Reiulf Ramstad Arkitekter 

  • Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Project: House on the Edge of a Field
  • Location: Hestehagen, Akershus, Norway
  • Photography: Roberto Di Trani, Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Type: Residential
  • Program: New private house for a family of six
  • Client: Private
  • Size / value: 350 m2
  • Commission type: Direct commission (2007)
  • Status: Completed (2008)

Scalo13 – Bar&Restaurant in Pontedera, Italy by Studiounodesign

Tuesday, April 9th, 2013

Article source: Studiounodesign

Scalo 13 is a new bar & restaurant set inside a building that was designed to be used as a Directional Centre. Dating back to 1913, this area was once a massive hangar for the storage of airships (or dirigible blimps) whose purpose was to patrol the coastal areas of the Tyrrhenian and Ligurian Seas. A classical time period theme was the concept recommended for the development of the project design and decoration of the establishment.

Image Courtesy © Andrea Luchini 

  • Architects: Studiounodesign
  • Project: Scalo13 – Bar & Restaurant
  • Location: Pontedera, Italy
  • Photography: Andrea Luchini

School of Mechanical Engineering in Beér Sheba, Israel by Baer, Shifman-Nathan Architects

Tuesday, April 9th, 2013

Article source: Baer, Shifman-Nathan Architects

The School of Mechanical Engineering occupies the south east section of the University of Be’er Sheba main campus. The various buildings of the School of Engineering are arranged according to the Master Plan of the campus to define a small independent cluster along the pedestrian axis that leads directly to the University Train Station.

Image Courtesy © Ilia Kruvorechko 

  • Architects: Baer, Shifman-Nathan Architects
  • Project: School of Mechanical Engineering
  • Project Credit: YBGSNA with Reznik Architects
  • Location: Beér Sheba, Israel
  • Photography: Ilia Kruvorechko
  • Area: 5,200 m2
  • Cost: $18,500,000
  • Client: Ben Gurion University
  • HVAC: HRVAC Engineers
  • Plumbing: A. Schwartz Ltd
  • Structural Engineer: S. Angel Ltd
  • Software used: AutoCAD

New Headquarters of the Province in Bergamo, Italy by Andrea Maffei Architects

Tuesday, April 9th, 2013

Article source: Andrea Maffei Architects

In recent years, the attractive opportunities offered to the city by the famous Bergamo Scienza initiative brought two speakers – W.J. Mitchell and L.E. Robertson – who expressed radically different views on the theme of the skyscrapers. Mitchell considers them obsolete, replaced by computerized progress, Robertson even consider them antidotes to land consumption, pollution and many other problems of the city.

Image courtesy Andrea Maffei Architects 

  • Architects: Andrea Maffei Architects
  • Project: New Headquarters of the Province of Bergamo
  • Location: Bergamo, Lombardy, Italy
  • Program: New headquarter of Provincia Bergamo
  • Client: Provincia of Bergamo
  • Competition: April 2009
  • R.U.P.: arch. Giuseppe Epinati
  • Design team: Arata Isozaki & Associates
  • Local architect: arch. Attilio Gobbi, Bergamo
  • Security: Favero & Milan Ingegneria spa
  • Structure: Favero & Milan Ingegneria spa
  • Plants: ing. Manuele Petranelli, Spring, Firenze
  • Landscape design: Catherine Mosbach, Alessandro Rocca
  • Traffic consultant: Bruno Gritti
  • Site area: 6041 mq.
  • Gross floor area above ground: 16.239,68 mq.
  • Gross floor area underground: 12.303,34 mq.
  • Maximum height: 47.3 m

Macrocel in Yucatan, Mexico by Seijo Peon Arquitectos & Asociados

Tuesday, April 9th, 2013

Article source: Seijo Peon Arquitectos

The building was designed for a mobile telephone company, and rises from an initial idea from the clients to create a “warehouse with offices”, i.e., they requested a box with a single door… a building closed to the exterior with a versatile interior that could be exploited for a variety of uses without a space hierarchy. The idea of closing the building to the exterior was mainly needed for security reasons.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno 

  • Architects: Seijo Peon Arquitectos & Asociados
  • Project: Macrocel
  • Location: Mérida, Yucatan, Mexico
  • Photography: Alberto Cáceres Zenteno
  • Year:2008
  • Architect: Juan Carlos Seijo Encalada & Josefina Peon de Seijo.
  • Collaborators: Israel Ramírez Segura/ Marco Sogbi Martínez/ Claudina Peon Puerto/ Alejandra Molina Gual/ Interactual
  • Software used: Autocad, the 3D Model and renders on 3DMAX Studio and for the final details on the renders Adobe Photoshop
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy