Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Star House in Bnaider, Kuwait by AGi architects

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: AGi architects 

Nestled into the landscape, this beach house blends with the natural topography of the coastline of Kuwait. It slowly unfolds itself to the visitor, as it is approached from the desert.

Upon entry, one gets glimpses of the sea whilst going down to the public space of the chalet. On this lower level, the house extends into the landscape and the sea, accentuated by an infinity pool in the garden. The private side of the house, located at the entry level, is concealed from the visitors by a bamboo wall. Bedrooms and private living spaces remain isolated from daily activities. A three-way stair, placed at the center of building, organizes the different flows of family, friends and guests.

Image Courtesy © Nelson Garrido

  • Architects: AGi architects
  • Project: Star House
  • Location: Bnaider, Kuwait
  • Photography: Nelson Garrido
  • Type: Housing, 5000 sqm
  • Date: 2007, 2009
  • Client: Private
  • Design Team: Dr. Nasser B. Abulhasan, Joaquin Perez-Goicoechea, Georg Thesing, Bruno Martins Afonso Gomes, Daniel Muñoz Medranda, Robert A. Varghese, Abdul Hafiz Mohammed, Moyra Montoya Moyano

JewelBOX in Athens, Greece by Panos Nikolaidis & Errica Protestou

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: Panos Nikolaidis & Errica Protestou

JewelBOX is a multi use building in Kifisia, Athens, Greece designed by architects Panos Nikolaidis & Errica Protestou.

The jewelBOX accommodates two contradictory concepts. A monolithic mask, the building’s exterior versus a fluid interior. The mask reveals the ground floor volume through an ornamental iron gate. A black rectangular column redirects the visitor towards its two sections.

Image Courtesy © George Fakaros

  • Architects: Panos Nikolaidis & Errica Protestou
  • Project: JewelBOX
  • Location: Athens, Greece
  • Photography: George Fakaros
  • Project Management, Construction: Tconstructions Alexandros Triantafyllidis
  • First floor interior Design: Stagedesignoffice (Stavros Papayannis )
  • Completion: 2013

Key products

  • Lighting: XAL, iGuzzini
  • Partitions: Knauf plasterboards & Aquapanel
  • Acrylic solid surfaces: Staron
  • Exterior door and window frames: Alumil
  • External wall insulation: Baumit

Key materials

  • Structural frame: concrete
  • Flooring & interior cladding: oak
  • Exterior flooring & cladding: granite

De Burgemeester in Hoofddorp, Netherlands by Studioninedots

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: Studioninedots

From an abandoned and anonymous office building to a vibrant multi-tenant complex. That’s De Burgemeester, a commercial property in Hoofddorp renovated by Studioninedots and opened on 5 November 2013. The secret of the transformation? A vertical lobby featuring an open staircase where people meet face to face, a space that brings people together both literally and figuratively.

Image Courtesy © Peter Cuypers

  • Architects: Studioninedots
  • Project: De Burgemeester
  • Location: Hoofddorp, Netherlands
  • Photography: Peter Cuypers
  • Client: Ymere | Lingotto
  • Type: re-use of 4700m2 officespace
  • Plot: 980 m2
  • Design-completion: 2012-2013
  • Status: completed
  • Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl.
  • Project team: Max Meijer, Eliano Felício, Chun Leung.
  • Contractor: Ouwehand Bouw
  • Realization stairs and fences: Fiction factory
  • Furniture: Metnils

La Despensa Bosques in Mexico City, Mexico by BXH ARCHITECTURE

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: BXH ARCHITECTURE

Located on the west end of Mexico City, La DespensaBosques is a space designed under two fundamental concepts: “We are aware that a successful business thrives not only on sales, but also in offering a shopping experience worth repeating”, and also “at the same time offering products that aren’t available in big supermarket chains”.

Image Courtesy © Jair Navarrete

  • Architects: BXH ARCHITECTURE
  • Project: La Despensa Bosques
  • Location: Mexico City, Mexico
  • Photography: Jair Navarrete
  • Area: 200 m2
  • Designteam: BXH Arquitectura, Daniel Vargas, Luis Enrique Guillén, José Vargas.
  • Graphic design: Jessika Amike/ Duo2
  • Lighting: Luz en Arquitectura
  • Carpentry: Cime
  • Structural engineering:Antonio Andulcin
  • Building and administration: BXH Arquitectura

King David the Builder’ International Airport in Kutaisi, Georgia by UNStudio

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: UNStudio

Kutaisi International Airport serves domestic and international flights for use by tourists, national politicians and international diplomats. The airport will become a central hub, with up to one million travellers targeted in 2014-2015, celebrating a leisure or activity holiday anywhere in the ever more popular destination of Georgia.

Image Courtesy © Nakaniamasakhlisi

  • Architects: UNStudio
  • Project: King David the Builder’ International Airport
  • Location: Kutaisi, Georgia
  • Photography: Nakaniamasakhlisi
  • Client: master plan and terminal: United Airports of Georgia LLC, Air Traffic Control Tower, offices and meteorological building: Sakaeronavigatsia Ltd.
  • Building surface: terminal 4,500m2, Control Tower and offices 1,800m2
  • Height Air Traffic Control Tower: 55m.
  • Building site: 12,000 m2
  • Programme: International Airport Terminal, Air Traffic Control Tower and Offices for Navigation
  • Timing: Concept Design 2011, design development and construction 2012-2013
  • Status: Completed
  • Structural consultant: MTM kft. Budapest
  • MEP consultant: SMG-SISU kft. Budapest
  • Landscape: OR else

Pearl Harbor Naval Shipyard in Hawaii by Hope’s

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: LarsonO’Brien

JAMESTOWN, NY – A historic retrofit project on some of the most hallowed ground in the United States, the Pearl Harbor Naval Shipyard, was recently completed with the installation of 1,700 custom, handcrafted steel windows from Hope’s®.

The design-build project was the work of Naval Facilities Engineering Command (NAVFAC) Hawaii to retrofit the Pearl Harbor Naval Shipyard/Intermediate Maintenance Facility (PHNSY/IMF) Building 155–with the mandate to maintain the structure’s historic window features.

Hope’s, widely regarded for customizing its hot-rolled steel windows to virtually any design vision, went one step further and literally created a new product line for Building 155: the Hope’s ONE55™SERIES Steel Windows.

Image Courtesy © Hope’s

  • Architects: Hope’s
  • Project: Pearl Harbor Naval Shipyard
  • Location: Hawaii , U.S.A

The Media Café at the National Media Museum in Bradford,U.K by SHH Architects

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: SHH Architects 

SHH has completed a fast-turnaround transformation of The Media Café at the National Media Museum in Bradford for Levy Restaurants, the sports and leisure division of Compass UK & Ireland, creating a cool, crisp and contemporary refurbished canteen space with playful, integrated film and television references, ranging from classic black-and-white photography to a screen made of aged film canisters and a vintage TV set used to display menus.

Image Courtesy © Gareth Gardner

  • Architects: SHH Architects
  • Project: The Media Café  at the National Media Museum
  • Location: Bradford,U.K
  • Photography: Gareth Gardner
  • Client: Levy Restaurants, The National Media Museum
  • Contractor: Benchmark

JACQUES DE VAUCANSON HIGH SCHOOL in TOURS, France by Colboc Franzen & Associés

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: Colboc Franzen & Associés 

The art of dentistry on an occupied site

In the suburbs of Tours, in the late 80s, a large concrete vessel dedicated to teaching was constructed, the Jacques de Vaucanson High School. It affirms an orthogonal composition of geometric shape, relayed by a work of genius on the cuts, displaying an absolute belief in the architecture. But this act of bravery has been overtaken by time. The areas of activity have eroded the surrounding land, low maintenance budgets have prematurely aged it, thermal standards have changed, and the number of students will increase: it must be restructured.

Image Courtesy © Cécile Septet

  • Architects: Colboc Franzen & Associés
  • Project: JACQUES DE VAUCANSON HIGH SCHOOL
  • Location: TOURS, France
  • Photography: Cécile Septet
  • Client: Centre Regional Council
  • Budget: €5,230,000 excluding all tax
  • Net floor: 1,200 m² for building and 1,950 m² for restructuring

Team project management:

  • Architects agent:  Colboc Franzen & Associés (Benjamin Colboc, Manuela Franzen et Arnaud Sachet)
  • Project manager: Floriane Bataillard
  • Mission:  base et exe partial

Klaverweide in De Draai, Heerhugowaard by Marc Prosman Architecten

Wednesday, November 13th, 2013

Article sourceMartien ter Veen

Klaverweide is a housing project for children with mental or physical disabilities. Located in the heart of De Draai, a new district in Heerhugowaard, the small-scale architecture with its bricks and tiles matches the surrounding buildings. The open and accessible atmosphere makes the kids integrate in the neighbourhood.

Image Courtesy © Luuk Kramer

  • Architects: Marc Prosman Architecten
  • Project: Klaverweide
  • Location: De Draai, Heerhugowaard
  • Photography: Luuk Kramer

Miedzyborska 11 in Warsaw’s Praga by Grupa 5 Architekci

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: Grupa 5 Architekci 

Recently completed ‘Miedzyborska 11’ housing estate, designed by Grupa 5 Architekci is located in Warsaw’s Praga district and comprises of 154 dwellings of medium and high standard. The main goal set by the designers was to maintain a green character of the place. It was accomplished by splitting development into singular buildings and by raising garage slab above the street level to hide all car circulation areas. „Green podium” hid traffic under the ground and provided an additional open recreation space on top.

Image Courtesy © Grupa 5 Architekci

  • Architects: Grupa 5 Architekci
  • Project: Miedzyborska 11
  • Location: Warsaw’s Praga
  • Client: Raiffeisen Evolution
  • Project: 2009-2010
  • Construction: 2011-2013
  • Usable area: 10 200 m2
Canon: oce crystalPoint
Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise