Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

The Loop in Hong Kong by Theo Texture

Saturday, May 26th, 2012

Article source: Theo Texture

The LOOP is a 23-storey commercial building located in Central, Hong Kong, on a narrow rectangular-shape site. The design solution started out as a structural concept in response to the constraints of the site by running a folding floor slab from the bottom to the top of the building. When the building is view at its front façade, the edges of the folding slabs forms a “loop” shape, thus maximizing the glass frontage which is a full-height flushed window wall system. Cladded with white aluminum panels, this loop becomes the main feature of the building and the geometry is enhanced by a color-changing LED strip running along this loop.

The Loop

  • Architects: Theo Texture
  • Project: The Loop
  • Location: Hong Kong

(more…)

Innovatiepool in Turnhout, Belgium by Bureau B+B urbanism and landscape architecture

Saturday, May 26th, 2012

Article source: Bureau B+B urbanism and landscape architecture

The city of Turnhout intends to develop this plan area into an ’Innovatiepool voor Life Science en Global Care’ (Innovation pool for Life Science and Global Care). This not only involves research and innovative projects concerning care and living, but also new integrated residential care concepts and an overall high standard public space. Bureau B+B and B-architecten asked themselves how far Turnhout’s aspirations could be translated into a distinctive urban design structure, an identity for the ‘Innovatiepool’ and how could ‘Innovatiepool Turnhout’ be formed into a characteristic urban design typology and corresponding public space. There is a square at the middle of the ‘Innovatiepool’, the central meeting place for the area.

Innovatiepool

  • Architects: Bureau B+B urbanism and landscape architecture
  • Project: Innovatiepool
  • Location: Turnhout, Belgium
  • Software used: Don’t use software to design a project. Use software to make the presentation drawings, mainly Photoshop. And 3D Max.

(more…)

GAES Headquarters in Barcelona, Spain by MIZIEN

Saturday, May 26th, 2012

Article source: MIZIEN

Poblenou, a former industrial district of Barcelona, has been transformed in the 22 @ technology district during the last decade: a new model of compact city, where innovative companies co-exist with research, training and tech transfer centers, as well as housing, facilities, green areas and industrial heritage. Gaes, a hearing aid company in the 22 @, represents the case of an old Catalan industry in Poblenou that has become during the same period a multinational corporation with an industrial integrated model of research, clean production and marketing.

GAES Headquarters

  • Architects: MIZIEN
  • Project: GAES Headquarters
  • Location: Barcelona, Spain
  • Client: Gaes S.A.
  • Design date: 2006
  • Completion date: 2011
  • Area: 6.500 m2
  • Cost: 16.000.000 €

(more…)

The Welch House in Isle of Wight, UK by The Manser Practice

Saturday, May 26th, 2012

Article source: The Manser Practice

The client, for whom we had previously designed a house in Nevada, wanted a modern four bedroom family house with large open plan living area, using the dramatic seaside site. There was a requirement to keep the cost of the house as low as reasonably possible.

Image Courtesy Morley Von Sternberg

  • Architects: The Manser Practice
  • Project: The Welch House
  • Location: Isle of Wight, UK
  • Date of Occupation: January 2009
  • Awards: RIBA Award 2010
  • Structural Engineer: Elliot Wood Partnership
  • Contractor: John Peck Construction Ltd
  • Ground Stability & Substructure: Malcolm Woodruff Associates
  • Steel Frame: DMR Engineering (I.W) Limited
  • Glazing / Doors: Scandinavian Window Systems Ltd
  • Image Credits: Morley Von Sternberg

(more…)

Loft in Lisbon, Portugal by Henrique Barros-Gomes

Saturday, May 26th, 2012

Article source: Henrique Barros-Gomes

A former Lisbon dock’s warehouse is to be converted in several lofts. The apartments will have different and personalized characteristics . Interior partitions in exposed concrete will separate the diverse units.

In this loft a series of elements are added to the relatively neutral existing shell, punctuating and ordering space: A stair / bookcase, a fireplace and a wood coated central volume, which contains all services, facilities and several retractable elements, enabling to control the degree of partitioning of space, depending on the needs at each moment. Circulation takes place all the way around the said central volume.

Loft in Lisbon

  • Architects: Henrique Barros-Gomes
  • Project: Loft in Lisbon
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Software used: Autocad, 3DSMax and Photoshop

(more…)

Mohawk College Learning Exchange in Ontario, Canada by Zeidler Partnership Architects

Friday, May 25th, 2012

Article source: Zeidler Partnership Architects

Mohawk College’s Fennell Campus developed organically over 30 years with multiple buildings incorporated in a functional manner, resulting in a complex plan without clear organization. When the firm was awarded the project, the College’s direction was to provide a Learning Commons / Library, and introduce a central organization to the campus. The result is a design, which provides a strong north-south link, from the new Fennell street entrance through the existing campus to the current main entrance at the south parking areas.

Image Courtesy Tom Arban

  • Architects: Zeidler Partnership Architects
  • Project: Mohawk College Learning Exchange
  • Location: Hamilton, Ontario, Canada
  • Partner-in-Charge: Vaidila Banelis
  • Project Manager: David Jefferies
  • Job Captain: Manuela Istrate
  • Architecture Team : Isaac Mak and Eric Wong
  • Contract Administration: Lisa Debenham
  • Interior Design : Zeidler Partnership Architects
  • General Contractor /Construction Manager: Sub-contractors acquired by Mohawk College
  • Structural Engineers : Halcrow Yolles
  • Mechanical Engineers : MCW Consultants LTD
  • Electrical Engineers : MCW Consultants LTD

 

Image Courtesy Tom Arban

The courtyards are linked with pedestrian paths and landscaped with student movement in mind. Beneath the windmill generators, grassy sitting areas and pedestrian scale lighting are incorporated into the design, resulting in an outdoor space, which reinforces the College’s image as a “community-facing, modern and sustainable college”. (President Rob MacIsaac).

Image Courtesy Tom Arban

  • Area: 40,000 square feet
  • Completion: January 2011
  • Cost: $14.5 million
  • Client: Mohawk College
  • Sustainability Goals: LEED Gold
  • Annual energy consumption MJ / M2 year = 687 MJ / M2 year
  • Percentage of recycled content: 15%
  • Water consumption from municipal sources = litres / occupant / year  = 8.2 M3

Image Courtesy Tom Arban

The impact on the site was reduced through a landscaping plan, which incorporates hearty, native species. This allows for minimal use of water, fertilizer, and pesticides on the green roof.

Image Courtesy Tom Arban

Heating is provided through a hydronic piping system embedded in the concrete slabs. This configuration takes advantage of the thermal mass of the slab itself, which allows for an even distribution of heat throughout the space. Additionally, as heat is radiated from below, the natural effects of convection ensures that the heat is provided directly to the occupied zone in the space (ie: near the floor), rather than from diffusers in the ceilings. This reduces fan power, energy consumption and dependence on fossil fuels.

Image Courtesy Tom Arban

Vibrantly coloured glazing creates a sense of warmth and contrast in the quiet student gathering and learning spaces. The brightly lit interior guides the students towards the building from the street on frigid winter days.

Image Courtesy Tom Arban

In the interior spaces daylight is maximized by incorporating glazing throughout the building, which reduces the use of electric lighting and saves on operating costs. Additionally, all lighting is equipped with either daylight sensors or occupancy sensors, or both, ensuring that the building responds to environmental and occupant conditions.

Image Courtesy Tom Arban

Close to 75% of the building provides usable space for students and staff. In an average building between 40- 50% is usable space.  The creation of quiet learning spaces for students was a priority Mohawk students identified on key performance indicator surveys. The new library represents Mohawk’s vision to inspire learning, citizenship and innovation. Inspired by the ways in which modern mobile technology influence “plugged-in learning,” the spaces within the collaboratorium are flexible and fully wired to accommodate current technology. As part of the overall campus revitalization, the library forms the heart of its creative culture that will drive new generations of tomorrow’s skilled leaders.

Image Courtesy Tom Arban

The design established a new vernacular for the campus.  Future renovation projects will build upon this ‘street’ framework and extend the architectural language established in the Mohawk Learning Exchange through the premises, creating clear circulation routes and an understandable, complete campus.

Image Courtesy Tom Arban

 Project Specifications

A 30,000 sf, two-storey “link” building to be the iconic new image of the campus on Fennell. The new learning exchange building will connect to three existing surrounding buildings and will include 10, 60-seat classrooms and an E-Learning Centre. It will be minimum LEED Gold and will be on an extremely fast-track schedule.

Elevation

The interior of the building is primarily concrete to reduce the use of raw materials. Concrete was selected as the primary construction material for its durability and finishing characteristics.

Top View

Low-emitting adhesives, coatings, sealants, paints, and carpets were used to ensure optimal air quality.

A living wall graces the main entrance and acts as both a focal point and as a natural bio-filter, removing carbon dioxide and other contaminates from return air.

lower_level_plan

Heating is provided through a hydronic piping system embedded in the concrete slabs. This configuration takes advantage of the thermal mass of the slab itself, which allows for an even distribution of heat throughout the space. Additionally, as heat is radiated from below, the natural effects of convection ensures that the heat is provided directly to the occupied zone in the space (ie: near the floor), rather than from diffusers in the ceilings. This reduces fan power, energy consumption and dependence on fossil fuels.

upper_level_plan

In the interior spaces daylight is maximized by incorporating glazing throughout the building, which reduces the use of electric lighting and saves on operating costs. Additionally, all lighting is equipped with either daylight sensors, occupancy sensors, or both, ensuring that the building responds to environmental and occupant conditions.

Image Courtesy Tom Arban

Image Courtesy Tom Arban

House on the Bluff in Yokohama, Japan by Edward Suzuki Associates

Friday, May 25th, 2012

Article source: Edward Suzuki Associates

This residence is for a family of four with a private Studio/Office attached for the husband. Located on the bluff of Yamate district in the seaport city of Yokohama, it commands a magnificent view of the townscape below on the South. Flanked by a garage on the right and the Studio/Office on the left, the entry is from the North.

Image Courtesy Yasuhiro Nukamura

  • Architects: Edward Suzuki Associates
  • Project: House on the Bluff
  • Location: Yamate,Yokohama, Japan
  • Design Period: August 2010 —April 2011
  • Construction Period: May 2011—January 2012
  • Structure: RC
  • Site Area: 767.54m2
  • Ground Coverage: 260.02m2
  • Floor Areas: 1F226.52m2 , 2F 158.07m2
  • Total Floor Area: 384.59m2
  • Software used: Vectorworks

(more…)

The Great Rock in Budapest, Hungary by PLANT – Atelier Peter Kis

Friday, May 25th, 2012

Article source: PLANT – Atelier Peter Kis

The Great Rock was created during the major reconstruction of the Zoo between 1909 and 1912, based on the specialist instructions of the Zoo Construction Committee in the capital. The zoological tasks were supervised by the director of the zoo at the time, Dr Adolf Lendl, and the construction technology aspects by Dr Kornél Neuschloss. The primary purpose of the artificial rock was to help the Zoo, that already operated on a overly tight area, appear larger and provide greater space. Thus instead of the completely flat area, with the vertical elevation, a divided and at the same time larger surface would be created with the latest and most spectacular animal runs of the time. 

Model

  • Architects: PLANT – Atelier Peter Kis
  • Project: The Metamorphosis Of The Great Rock
  • Location: Budapest, Hungary
  • Architects Team:  Bea Molnár, Péter Nyitrai, Tamás Ükös
  • Staff: Péter Romvári, Orsolya Hőna, Péter Hámori, Róbert Erdélyi, Piroska Varga, Ádám Potzner
  • Renders, plans: PLANT – Atelier Peter Kis Kft.
  • Photography:  Zsolt Batár

 

(more…)

Under the Moonlight House in Mount Hotham, Australia by Giovanni D’Ambrosio

Friday, May 25th, 2012

Article source:  Giovanni D’Ambrosio

The Project tries to integrate itself in the site through use of materials that have been used before and that are part of local historical background. House’s shape resembles typological archetypes used by country-men and cowboys that lived in the area. Stone, wood and metal are materials used for both structure and construction of the Project. The House have been designed in order to comfort seasonal stay, both during summer and winter, of inhabitants and to let them appreciate as much as possible natural environment surrounding them. This has been done through placement of many glazed frames that grant wider external views. This is the idea I [Designer] wanted to base the project upon: treat interior and external spaces as if they were the same [thing]. Furthermore I propose above mentioned house also like comfortable summer house and not only like winter one. Project is divided in two levels. At the ground level everyday life takes place and it is possible to see the garden from a glazed frame that opens onto a deck. In ‘Under the Moonlight’ House there are two bedrooms, on the second floor, a master bedroom with bathroom and spa.

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

  • Architects:  Giovanni D’Ambrosio
  • Project: Under the Moonlight House
  • Location of site: Dinner Plain – Mount Hotham – Victoria – Australia
  • Date of commencement of project (actual or projected date): 2005
  • Date of completion of project (actual or projected date): 2007
  • Site Area: 370 mq
  • Built-up Area: 250 mq

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

The House has a sheltered (from snow and rain during winter season) Parking. ‘Under the Moonlight’ House has been designed with care in order to prevent damage to local vegetation and trees. Roof is made out of insulated metal and accomplishes with functionality of any climate. Its brownish colour matches well chromatic shades of Natural Reserve.

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

 

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Hell of The North in Melbourne, Australia by Smlwrld

Friday, May 25th, 2012

Article source: Smlwrld

The Paris-Roubaix is a one-day, 260km cycling event in the north of France ridden mostly over bluestone cobbles, it is known as The Hell of the North for obvious reasons. With Parisian bistro references and plenty of historic Melbourne bluestone, the new Hell of the North has been crafted into and around an original 19th century hotel on the threshold of Fitzroy and Collingwood.

Image Courtesy Peter Bennetts

  • Architects: Smlwrld
  • Project: Hell of The North
  • Location: Melbourne, Australia
  • Owner’s Name: Adam Ferrante
  • Project Team: Lucas Chirnside, Bianca Looney, Albert Chandra, Kieron Meagher
  • Builder: Qube Construction
  • Engineer: Coulthard Shim Pty Ltd

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy