Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Sørenga 3 in Oslo, Norway by JVA

Saturday, April 20th, 2013

Article source: JVA

The project is part of an 8 block / 900 unit development named Sørenga in the harbor area of Oslo. The Sørenga project is located at its own peninsula, and is part of the large Bjørvika development, that also includes the New Norwegian Opera building.

Image Courtesy © Nils Petter Dale

  • Architects: JVA
  • Project: Sørenga 3
  • Location: Sørenga, Oslo, Norway
  • Photography: Nils Petter Dale, Knut Bry
  • Building type: Multiple Housing
  • Client: Sørenga Utvikling AS
  • Size: 127 apartments, kinder garden, aprox.14.500 m2 including Parking etc.
  • Primary Architects: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Anders Granli, Kazuhiko Yamada, Claes Cho Heske Ekornås, Jeanette Alvestad
  • Collaborating Architects: 4B Arkitekter AS, Context AS
  • Schedule: Completed 2012

(more…)

Manor House Stables in Winchester, UK by AR Design Studio

Saturday, April 20th, 2013

Article source: AR Design Studio

Friday April 5th 1946, on a beautifully clear Spring afternoon crowds cheered as the 25/1 racehorse, “Lovely Cottage”, strode triumphantly past the finishing post to be crowned winner of the Grand National, the UKs largest horse race. Trained by Tommy Rayson and ridden by Captain Robert Petre at the first true Aintree Grand National race since 1940, after the Second World War, and the last to take place on a Friday, which had been the tradition since 1876.

Image Courtesy © Martin Gardner 

  • Architects: AR Design Studio
  • Project: Manor House Stables
  • Location: Headbourne Worthy, Winchester, United Kingdom
  • Photography: Martin Gardner
  • Architect In Charge: Andy Ramus
  • Completion: March 2013

Seaweed Marine Light Table Lamp by Nir Meiri Design Studio

Saturday, April 20th, 2013

Article source: Nir Meiri Design Studio

This project is inspired by the sea.Through the unconventional use of seaweed as a main material for a domestic environment, the product plays on the tension between the artistic and the commercial. Ancient cultures have appreciated and utilized seaweeds for different uses.

Image Courtesy © Shay Ben Efrayim

  • Architects: Nir Meiri Design Studio
  • Project: Seaweed Marine Light Table Lamp
  • Photography: Shay Ben Efrayim, Aviram Ohad
  • Software used: AutoCAD

(more…)

The Brick House in Gujarat, India by Hiren Patel Architects

Saturday, April 20th, 2013

Article source: Hiren Patel Architects

The combination of natural simple materials and well – lit, ventilated spaces is the perfect recipe for a serene, beautiful home. This home proves that rustic charm can co-exist with sophisticated elegance. Employing exposed cement and brick, was the only requirement the couple insisted on, while the rest was left to our aesthetic sensibilities. Working to create the landscape, architecture and interiors, on the L-shaped land bearing a natural curve, allowed us to draw in a complete visual where nature could intertwine with the structure and interior of the house. The courtyards highlight and intersect the house, working as the natural source of ventilation and light, bringing the outside, inside.

Image Courtesy © Sebastian Zachariah 

  • Architects: Hiren Patel Architects
  • Project: The Brick House
  • Location: Ahmedabad, Gujarat, India.
  • Photography: Sebastian Zachariah
  • Architect: Hiren Patel
  • Built up Area: 335 sqmt
  • Site Area: 1948 sqmt
  • Year: 2008

Origin Part IV – foster in Nantan, Kyoto by BCXSY

Saturday, April 20th, 2013

Article source: Boaz Cohen & Sayaka Yamamoto ( BCXSY )

Foster is comprised of three series of crafted objects and is the result of our collaboration with Ibuki, a non-profit organization based in Sonobe, Nantan-city, Kyoto prefecture. Ibuki is a group of young master craftsmen from varying disciplines with the common goal of preserving Japan’s traditional crafts through education and practice. During our time in Sonobe we worked with two wood craftsmen, Kenta Kuzuhara and Kozo Sumitani, and one ceramicist, Hiroshi Nagai. Our desire in this collaboration was to develop design concepts that would challenge the skill set of each craftsman, while remaining pure in the aesthetic value and practical in use.

Image Courtesy BCXSY

(more…)

New Classrooms for the School of Economics at Murcia University in Spain by Ecoproyecta + Ad-hoc msl

Saturday, April 20th, 2013

Article source: Ecoproyecta + Ad-hoc msl

The design project for eight new classrooms for the School of Economics and Business at Murcia University, the result of collaboration between Ecoproyecta and Adhoc msl, has been defined from the beginning by sustainability criteria with respect to energy efficiency and material selection. The original building was designed and executed by the studio Adhoc msl and the architect Enrique Carbonell at the end of the 1990s. The general scheme of the building was determined by four classroom and office blocks, with east-west orientation, that cross with two perpendicular communication rooms, with north-south orientation.

Image Courtesy © Gabriel López

  • Architects: Ecoproyecta + Ad-hoc msl 
  • Project: New Classrooms for the School of Economics at Murcia University 
  • Location: Murcia, Spain 
  • Photographs: Gabriel López
  • Project Architects: Pablo Carbonell Alonso, J.A. Sánchez Morales, M. Mesa del Castillo Clavel, Ricardo Crespi, Juli Novau Mañogil, Luis Miguel Guzmán Sánchez, Laura Ortín, Jiménez, Blanca de Juan Bayan 
  • Area: 472 sqm
  • Year: 2009
  • Acoustic Engineering: Bioingeniería
  • Structural Engineering: David Boixader
  • Construction: Guifersol
  • Client: Universidad de Murcia

Center for Persons With Disabilities “ASPAYM” in León, Spain by Amas4arquitectura

Saturday, April 20th, 2013

Article source: Amas4arquitectura

This project belongs to a series which explores massing that liberates space, and that renders protagonist that which “is not”. Such “blank space”, in the form of courtyards, subtractions, or voids, articulates the building. Light is given by indirect and unique openings. The structure is solved with large surface elements, which are manifested as enclosure. This accumulation of load-bearing mass yields great facade panes, with generate shadows and transparencies of unique artistic value.

Image Courtesy Amas4arquitectura

  • Architects: Amas4arquitectura
  • Project: Center for Persons With Disabilities “ASPAYM”
  • Location: C/ San Juan de Sahagún, León – Spain
  • Photography: Amas4arquitectura
  • Design team: Javier López de Uribe, Fernando Zaparaín, Fermín Antuña, Eduardo García
  • Collaborator: Pablo Guillén Llanos
  • Consultants: Lucio Monje Ahijado (control), Pejarbo (structural), Grado Ingeniería (installations)
  • Client: Fundación ASPAYM
  • General contractor: Construcciones Moral Calvo S.A.
  • Dates: Project 2006, Final 2011
  • Built surface: 1.035,00 sqm
  • Cost: 1.048.547,44 €

(more…)

Kulturbau and Mall in Koblenz, Germany by Benthem Crouwel Architects

Saturday, April 20th, 2013

Article source: Benthem Crouwel Architects

The shopping mall ´Forum Mittelrhein´ and the Kulturbau Koblenz, which is constructed now, together form the design for the redevelopment of the Zentralplatz, the central square of Koblenz. The Zentralplatz not only connects the various districts of Koblenz with each other but also has an important function as a public transport interchange and place where various pedestrian flows come together.

Image Courtesy © Jens Kirchner 

  • Architects: Benthem Crouwel Architects
  • Project: Kulturbau and Mall
  • Location: Zentralplatz 2, 56068 Koblenz, Germany
  • Photography: Jens Kirchner
  • Client: ECE Project management GmbH & Co. KG
  • Project Team: Markus Sporer, Marcel Blom, Anna Gerlach, Noortje ter Heege, Tina Kortmann, Sascha Rullkötter, Cornelius Wens, Sander Vijgen, Benedikt Krienen, Anna Böll, Frank Deltrap
  • Contractor: Züblin GmbH
  • Construction Engineers: IDN Ingenieure, Duisburg
  • Technical Engineers: Technic Air, Hamburg
  • Fire Safety: HHP West, Bielefeld
  • Landscape Architects: Kubus Freiraumplanung, Wetzlar
  • Start design: 2007
  • Start construction: 2010
  • Completion: 2012
  • Gross floor area:
    Mall: 42.500 m²
    Kulturbau: 18.600 m²
    Parking Space: 25.000 m²
  • Sustainability: Certification in gold from the Deutsche Gesellschaft für nachhaltiges Bauen (German Sustainable Building Council – DGNB)

Competence Centre Glastroesch in Kempten, Germany by becker architekten

Wednesday, April 17th, 2013

Article source: becker architekten

In the midst of a small commercial area on the western borders of the town, the production hall and the office building of the former `schwabenglass` company are situated directly on a heavy traffic street named `Im Allmey`. After a takeover by the Swiss company `glastroesch ag`, the company’s Kempten location was named `interior competence centre` for southern Germany. The subject of the architectural concept was centered around the feasibility of bringing together the newly needed exhibition rooms with the unchanged capacity for required office space.

Image courtesy glastroesch 

  • Architects: becker architekten
  • Project: Competence Centre Glastroesch
  • Location: Kempten, Germany
  • Client: GlasTroesch Service GmbH
  • Project Team: Michael Becker, Bernhard Kast, Franz G. Schroeck
  • Structural Engineer: Harald Boeller
  • Land Area: 4,014 sqm
  • Building Volume: 3,224 m3
  • Effective Area: 521 sqm
  • Plot Ratio: 0,6

Kindergarten Lotte in Tartu, Estonia by kavakava Architects

Wednesday, April 17th, 2013

Article source: kavakava Architects

The city of Tartu has the goal of implementing high-quality modern architecture in new public buildings. The new kindergarten, which is located in one of the most dilapidated areas of Tartu (the so-callled Chinatown is a former Soviet military garrison), is a result of this policy. The kindergarten´s layout – a six-cornered, star-shaped floor plan forced into a square – arose from the desire to avoid long corridors and to create an orderly outer perimeter and street space for the building. Building is situated on one edge of the plot and leaves the southern side free as a play area.

Image Courtesy © Lauri Kulpsoo 

  • Architects: kavakava Architects
  • Project: Kindergarten Lotte
  • Location: Tartu, Estonia
  • Photography: Aivo Kallas, Kaido Haagen, Lauri Kulpsoo, Kristo Nurmis
    Designers:
    Architect: Indrek Peil, Siiri Vallner (team Sten Mark Mändmaa) /Kavakava
    Interior Design: Tea Tammelaan, Malle Jürgenson, Krista Lepland, Sirli Ehari/ Laika, Belka & Strelka
    Engineers: RTG
  • Client: Tartu City Goverment, Department of Education
  • Site: 8041m²
  • Building Area: 2292m²
  • Total Floor Area: 1885m²
  • Volume: 9395m3
  • Structure: cast in situ and prefabricated reinforced concrete
  • Total costs: 2.5milj €
  • General Contractor: Merko Tartu
  • Design date: 2006
  • Realisation date: 2008
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise