Open side-bar Menu

Author Archive

La Grajera in Logroño, Spain by Virai Arquitectos

Sunday, February 5th, 2012

Article source: Virai Arquitectos

In the estate of La Grajera, west of the city of Logroño and only a few yards from the Camino de Santiago, we find the Institutional Winery of La Grajera.

The Project seeks an equilibrium between the need to announce the presence of the winery and the desire to merge with the landscape: the volumes follow the deformations of the land and are interrupted, moving towards the forest, remaining close to its border and thus respecting the existing vegetation.

Image Courtesy José Manuel Cutillas

  • Architects: Virai Arquitectos (Marta Parra+Juan Manuel Herranz)
  • Project: La Grajera
  • Location: Logroño,La Rioja, Spain
  • First prize competition: May 2000
  • Working project: 2004-2007
  • Working period: September 2009- June 2011
  • CLIENT: Consejería de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural. Gobierno de la Rioja.
  • LOCATION: estate of La Grajera , Logroño, La Rioja, Spain
  • AREA: 6.900 m2
  • COST: 11.292.757,45 euros
  • Software used: Bricscad and Cype


Loft Appartment in Kiev, Ukraine by Architectural bureau

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Architectural bureau

Working on the Project we tried to prove to client and to ourselves that concrete could be warm, wood could be smooth and metal could be soft. The project itself was a top floor 3-level penthouse with total space of 380sq.m., located in the heart of Kyiv on a Dnieperriver. Third floor of the apartment comprised an open terrace facing Kyiv left bank panorama on a south-east with total space of 250sq.m.


Terrace (Images Courtesy Vyacheslav Balbek)

  • Architect: Architectural bureau
  • Name of Project: Loft Appartment
  • Location: Kiev, Ukraine
  • Team: Vyacheslav Balbek, Olga Bogdanova, Alena Makagon
  • Project Area: 630 sq.m.
  • Project Year: 2009-2011
  • Photographs: Vyacheslav Balbek


Exposition Le Désir Du Neutre in Montreal, Canada by Éric Gauthier Architecte

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Éric Gauthier

The ‘désir du neutre’ is a ‘pathos’, Roland Barthes would have said, a dream of modern architecture that in today’s context expresses a critical position that is particularly contentious. The desire for neutrality sets itself up in direct opposition to the desires for distinction, for expression, to be symbolic, for a sense of identity or branding. It is a search for a state that suspends the tensions between architecture and its milieu and within the composition of architecture itself. But the desire for neutrality is not neutral. It conveys an ethical and aesthetic commitment which manifests itself not by failing to act or by retreating, but rather by creating strategies and figures that are simultaneously precise and strong.

Image Courtesy Steve Montpetit

  • Architects: Éric Gauthier
  • Project: Exposition Le Désir Du Neutre
  • Location: Montreal, QC Canada
  • Photography: Steve Montpetit


Kwakkel Showroom in Apeldoorn, the Netherlands by Wiel Arets Architects

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Wiel Arets Architects

Located in a newly formed industrial area within the municipality of Apeldoorn between the city center and the national highway, Kwakkel, which distributes building and sanitary ware, required new facilities for their diverse program; administration, showroom, storage, service area, as well as cafeteria and restaurant overlaying the customary showroom program with additional public use.

Image Courtesy Kim Zwarts, Jan Bitter

  • Architects: Wiel Arets Architects
  • Project: Kwakkel Showroom
  • Location: Apeldoorn Noord, the Netherlands
  • Project Team: Wiel Arets, William Fung, Harold Hermans, Philippe Dirix, Carl Augustijns
  • Collaborators: Harold Aspers, Elsa Caetano, Jacques van Eyck, Frank Menzel, Mai Henriksen, Markus Elminger
  • Models: William Fung, Sebastian Nau
  • Site supervisors: Harold Hermans
  • Date of design: 1999 – 2001
  • Date of completion: 2001 – 2002
  • Photographs: Kim Zwarts, Jan Bitter
  • Client: Kwakkel B.V.
  • Program: Showroom, offices, storage accomodation
  • Area: 5.400 m2


Greenland Group Suzhou Center in Wujiang, China by SOM

Friday, February 3rd, 2012

Article source: SOM

The Chicago office of Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) proudly announces that it has won an international competition to design the Greenland Group Suzhou Center, in Wujiang, China. The 358-meter supertall tower will become the defining visual landmark for both the new Wujiang lakefront development and for the city as a whole.

Night Aerial View of Tower (Image Courtesy SOM | Crystal CG)

  • Architects: SOM
  • Project: Greenland Group Suzhou Center
  • Location: Wujiang, China


VanDusen Botanical Garden’s New Visitor Centre in Vancouver, Canada by Perkins+Will

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Perkins+Will

The VanDusen Botanical Garden Visitor Centre creates a harmonious balance between architecture and landscape—from a visual and ecological perspective. Inspired by the organic forms and natural systems of a native orchid, the building is organized into undulating green roof ‘petals’ that float above rammed earth and concrete walls.

Night View

  • Architect: Perkins+Will
  • Name of Project: VanDusen Botanical Garden’s New Visitor Centre
  • Location: Vancouver, Canada


Centre for Interactive Research on Sustainability (CIRS) in British Columbia, Canada by Perkins+Will

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Perkins+Will

Located at the University of British Columbia, the Centre for Interactive Research on Sustainability (CIRS) is an internationally recognized research institution whose mission is to accelerate the adoption of sustainable building and urban development practices. Housing inhabitants from private, public, and non-government organization sectors, the 5,675-square-metre ‘living lab’ maximizes passive environmental strategies and demand reduction; put sustainable systems on display; and achieves net-positive energy, net-zero water, and net-zero carbon in construction and operations. More than a building, CIRS is a research tool that demonstrates the possibilities in sustainable design, serving as a catalyst for change.

Centre for Interactive Research on Sustainability

  • Architects: Perkins+Will
  • Project: Centre for Interactive Research on Sustainability (CIRS) is a ‘Living Lab’
  • Location: British Columbia, Canada
  • Architect Design: Centre for Interactive Research on Sustainability (CIRS)


Sundbyen’ Harbor Front Proposal in Ålesund, Norway by JAJA Architects

Friday, February 3rd, 2012

Article source: JAJA Architects

2008 Assistent underviser, afdeling for arkitektur og byplanlægning, ETH, Zürich, CH jaja makes it to the top with their project proposal ”Sundbyen” in the competition a new harbour front in Ålesund, Norway. ”Sundbyen” was a proposal amongst many in the open international competition that attracted proposals from 10 different countries. jaja based their project in the Ålesund’s existing identity and closeness to water.

Image Courtesy JAJA Architects

  • Architects: JAJA Architects
  • Project: Sundbyen’ Harbor Front Proposal
  • Location: Ålesund, Norway


Emscher Kunst in Essen, Germany by OOZE

Friday, February 3rd, 2012

Article source: OOZE

Between the Waters: The Emscher Community Garden

The project Between the Waters: The Emscher Community Garden is located at one of the narrowest points on Emscher Island, between the Emscher River and the Rhine-Herne Canal. The walk through the project starts next to the Rhine-Herne Canal, with visitors entering the Community Garden; it then leads uphill beside the fully exposed water supply and treatment installation. The walk ends on an elevated platform above the Emscher River dyke. Here visitors can view the challenging topography of the landscape and see for themselves how the highly polluted (and for this reason fenced-off) Emscher River is elevated above the nearby towns, which have sunk as a result of mining activity in the previous century. Looking down the slope towards the Rhine-Herne Canal, they have a clear view of the complex water processing installation, which works with the water on the site between the two waterways.

Images Courtesy Bas Princen – Roman Mensing – Ooze

  • NAME OF PROJECT: Emscher Kunst
  • LOCATION: Essen, Germany
  • BUDGET: 200.000 EUR
  • CLIENT: Emschergenossenschaft
  • PHOTO: Bas Princen – Roman Mensing – Ooze


Casa CC in Chihuahua, Mexico by Parque Humano

Friday, February 3rd, 2012

Article source: Parque Humano

The house resides in an splendid semi-arid climate plot of 2,200 m2  at an elevation of 1,450 m above sea level. The climate zone has maximum temperatures above 38° C and lows reaching slightly below -8° C with rare snowfall but common frost from December to March. According to the World Wide Fund for Nature, the Chihuahuan Desert may be the most biologically diverse desert in the world, whether measured on species richness or endemism.

Image Courtesy Paul Rivera

  • Architects: Parque Humano
  • Project: Casa CC
  • Location: Ciudad de chihuahua, Mexico
  • Type: Commission
  • Total Area: 650 m2
  • Client: Private
  • Status: Complete
  • Design Phase: 2005-2009
  • Construction Phase: 2009-2011


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy