Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Femme Fanatique by CTRLZAK Studio

Thursday, November 10th, 2016

Article source: CTRLZAK Studio

Femme Fanatique is a space dedicated to the world of tango. Femme Fanatique’s shoes are designed with passion and are entirely handmade by specialized artisans. CTRLZAK’s design presents these exact elements, interpreting the essence and the posture of the dance while emphasizing at the same time the process and the quality of the product.

Image Courtesy © Dimitris Poupalos

Image Courtesy © Dimitris Poupalos

  • Architects: CTRLZAK Studio
  • Project: Femme Fanatique
  • Photography: Dimitris Poupalos
  • Software used: Rhino, Autocad, Photoshop and Illustrator
  • Graphic design and brand identity: Somethink
  • Construction and project supervision: Thimios Apostolakis

(more…)

MOKO in Hong Kong by Aedas

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Aedas

Aedas gives the MOKO mall in Hong Kong a refreshed look

MOKO, situated at Mongkok East in Hong Kong is a focal node connecting the mass transit railway, bus terminal, pedestrian footbridge and a hotel. As part of a mixed-use development, this shopping mall was constructed decades ago. Aedas refurbished it to meet nowadays retail needs and injected new energy to the dense neighbourhood.

Image Courtesy © Aedas

Image Courtesy © Aedas

  • Architects: Aedas
  • Project: MOKO
  • Location: Hong Kong
  • Director: Ed Lam
  • Client: Sun Hung Kai Real Estate Agency Limited
  • Gross floor area: 67,000 sq m (retail)
  • Completion year: 2015

(more…)

Single family house in Vilnius, Lithuania by Architekturos linija

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Architekturos linija

The main architectural idea of the residential house is to build an expressive, memorable building yet not overshadowing the fragile context, but directly to the matching to it. The residential house is implemented instead of the natural environment of a garden house built during the Soviet period, and spot-homestead type development near the junction to the block street. One floor, specifically elongated volume was deliberately opposed the vertical lines of the nearby tall pine trees. The unusual shape of the house was due to a very complex shape of the plot. Looking from the approach, only the rear façade with expressive silhouette, reiterating the scale of adjacent buildings, is perceived, while the actual size of the building is understood only entering the area through the gate.

Image Courtesy © Karolis Bingelis

Image Courtesy © Karolis Bingelis

  • Architects: Architekturos linija
  • Project: Single family house
  • Location: Nemenčinė’s gardens, Vilnius, Lithuania
  • Photography: Karolis Bingelis, Gintaras Čaikauskas
  • Lead Architects: Gintaras Caikauskas, Virginija Venckūnienė
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 400 sqm
  • Completion Year: 2015

(more…)

KODA in Tallinn, Estonia by Kodasema

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Kodasema

KODA is constructed of thin composite panels made of a concrete exterior and wood interior, with silica-fume vacuum insulation panels in-between. This combination of materials creates a strong and durable exterior, a nice and cosy interior and will keep the building as warm or cool as needed. The front of the house is a four-ply glass wall with a small terrace and a concrete sunscreen.

Image Courtesy © Paul Kuimet

Image Courtesy © Paul Kuimet

  • Architects: Kodasema
  • Project: KODA
  • Location: Borough of Harku, Tallinn, Estonia
  • Photography: Tõnu Tunnel and Paul Kuimet
  • Cost: Approximate 120,000 Euros / 135,000 USD
  • Area: 25.8 m² / 277.7 ft²
  • Internal volume: 75,8 m 3 / 2676.9 ft 3
  • Project year: Completed in September 2015

(more…)

Bartlett Residence in Guanacaste, Costa Rica by Sarco Architects Costa Rica

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Sarco Architects Costa Rica

The Bartlett Residence was designed as a luxury vacation home in the middle of a dry tropical forest area.  The property has a long and narrow building envelope area (limited by the development), that works parallel to the slope of the land, which is a fairly constant natural slope of around 30 to 35 degrees, forming into a natural ravine in the middle of the buildable space.

“The lateral view shows the terrain slope and slanted column design theme”, Image Courtesy © Estilos y Casas Magazine

“The lateral view shows the terrain slope and slanted column design theme”, Image Courtesy © Estilos y Casas Magazine

  • Architects: Sarco Architects Costa Rica
  • Project: Bartlett Residence
  • Location: Guanacaste, Costa Rica
  • Photography: Estilos y Casas Magazine
  • Software used: Grafisoft Archicad 20
  • Client: Bartlett Family
  • Principal Designer: Roderick Anderson, Intl. Assoc. AIA
  • Design Team: Roderick Anderson, Gustavo Alvarez
  • Structural Engineering: Heriel S.A.
  • Electromechanical: Circuito S.A.
  • Construction: SARCO Design-Build
  • Site Area: 3 Acres
  • Built-Up Area: 3,300 sq.ft. Air conditioned Area, 2,700 Outdoor Covered Area, 7,300sq.ft. Total Built Area
  • Year of Completion: 2008

(more…)

A Bee Road in Lausanne, Switzerland by Janez Nguyen Architects

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: v2com

The project consists in the construction of 90 rental housing units and 2.000 m² of activities on the ground floor. The seven stories building is located on a site overlooking Lausanne with a strong slope that offers a view towards Lake Geneva (Lac Leman).

main view, Image Courtesy © Janez Nguyen Architectes

main view, Image Courtesy © Janez Nguyen Architectes

  • Architects: Janez Nguyen Architects
  • Project: A Bee Road
  • Location: Lausanne, Switzerland
  • Client: ECA
  • Surface: 10,800 m²
  • Schedule: competition 2016

(more…)

HEM House in Ho Chi Minh City, Vietnam by Sanuki Daisuke architects (sda)

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Sanuki Daisuke architects (sda)

Living in the “HEM”

This is the individual house project at a small alley in the center of Ho Chi Minh City.

When having a look at Vietnamese towns, we can realize that the buildings’ blocks separated by main streets, and numerous narrow alleys inside of the blocks like blood capillary. The width of these alleys is quite narrow around 2m – 4m, occasionally less than 1m. When walking around these alleys, we can see very vivacious Vietnamese life., these narrow alleys are called “HEM” and these are quite attractive urban spaces in Vietnam.

Image Courtesy © Hiroyuki Oki

Image Courtesy © Hiroyuki Oki

  • Architects: Sanuki Daisuke architects (Sanuki Daisuke, Huynh Anh Tuan)
  • Project: HEM House
  • Location: Dist1, Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Photography: Hiroyuki Oki
  • Construction Company: Công ty TNHH Cơ khí và xây dựng &thương mại Tám sáu
  • Structure Engineer: Công ty TNHH Cơ khí và xây dựng &thương mại Tám sáu
  • Building Height: 13.6m, 4 Stories
  • Design Period : Jan 2014 -
  • Construction Period: Aug 2014 – Mar 2015

(more…)

MCNY House in Franca SP, Brazil by mf+arquitetos

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: mf+arquitetos 

The party proposed an inviting space, integrated into a surrounding environment that goes beyond only fulfill the functions of a home, welcomes those who like to experiment, mix and discover the new, satisfying all family desires.

Image Courtesy © Renato Moura

Image Courtesy © Renato Moura

  • Architects: mf+arquitetos
  • Project: MCNY House
  • Location:  Franca SP, Brazil
  • Photography: Renato Moura
  • Landscaping: Vivian Viana
  • Construction: Roman Villa Engineering
  • Built area: 516m2
  • Year completed: 2016

(more…)

Cosmopol in Coacalco, Mexico by Migdal Arquitectos

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: archdifusión

Cosmopol is a shopping mall located in the municipality of Coacalco, State of Mexico, to the north of Mexico City on José López Portillo avenue. This street connects the Mexico-Pachuca highway in Ecatepec and the Mexico-Querétaro highway in Tlalnepantla. The municipality is a strategic zone with a growing economy that is key to being considered an important center of local commerce.

Image Courtesy © Migdal Arquitectos

Image Courtesy © Migdal Arquitectos

  • Architects: Migdal Arquitectos (Jaime Varon, Alex Metta, Abraham Metta)
  • Project: Cosmopol
  • Location: Coacalco, Mexico
  • Services: Executive project and Site management
  • Total surface area: 65,000 m²
  • Year: 2015
  • Status: Built

(more…)

AAP American Architecture Prize in New York, United States

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: v2com

The AAP recognizes the most outstanding architecture worldwide across three disciplines: architecture, interior design, and landscape architecture.

Architectural Design Of The Year: Dan Winey – Shanghai Tower

As the tallest building in China Shanghai Tower, designed by Gensler, has had an immediate and profound impact on the country’s perceptions of how a skyscraper can contribute to a city, a country, and a culture. Not only does it rise over Shanghai as a new symbol for its modern emergence on the global stage, but also points the way forward for technical innovation accomplished within the parameters of a Chinese cultural identity. Powerful in form yet delicate in appearance, Shanghai Tower would be a graceful addition to any skyline, but its function, identify, and symbolism are firmly rooted in the needs of its specific site.

Architectural Design Of The Year: Dan Winey – Shanghai Tower, Image Courtesy © Connie Zhou

Architectural Design Of The Year: Dan Winey – Shanghai Tower, Image Courtesy © Connie Zhou

Architectural Design Of The Year: Dan Winey – Shanghai Tower, Image Courtesy © Connie Zhou

Architectural Design Of The Year: Dan Winey – Shanghai Tower, Image Courtesy © Connie Zhou

Architectural Design Of The Year: Dan Winey – Shanghai Tower, Image Courtesy © Connie Zhou

Architectural Design Of The Year: Dan Winey – Shanghai Tower, Image Courtesy © Connie Zhou

Interior Design Of The Year: McBride Charles Ryan – The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar School

The Infinity Centre, the new campus for Penleigh and Essendon Grammar School senior students, is derived from the initial idea that the library is central to the school. The building reflects the ethos of the school in delivering spaces for heightened educational outcomes with an image that strongly reflects its identity. At a practical level, the Infinity Centre provides all the structured areas required of such a facility: arts, sciences, mathematics, languages, a library, a formal lecture theatre, administration and staff facilities. Beyond this, the building is developed as an abstraction of the infinity symbol; an emblem that appears on the school’s logo. The symbol represents the school’s approach to continued learning, as well as the interconnectedness of activities within its organisation. Importantly, the key quality of the symbol is its connectivity; a recognisable topology that allows its meaning to withstand formal deformation. At the centre of the infinity plan, where all the wings cross over, is the library: it is itself an infinite resource, a place to which one continually arrives and returns. Concepts of fluidity and connectivity are evident in the building’s exterior form. Clad in gloss-black-and-silver-banded brickwork, the Infinity Centre rises like a medieval walled city. Sweeping ‘gateways’ maintain the continuity of this form and provide access into the school’s sheltered inner courtyards; one for formal and the other for informal gathering. The consistency of this external architectural treatment is in direct contrast to the richly expressive variety of internal spaces. Internal materials and colours provide the discipline-precincts with identity and diversity within the continuous form of the building. The coexistence of these contrasts is emblematic of the school’s pedagogical approach. With the Infinity Centre, PEGS has a tangible manifestation of their unique identity in which structure and individuality work in concert and optimism is the product.

McBride Charles Ryan – The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar School, Image Courtesy © John Gollings

McBride Charles Ryan – The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar School, Image Courtesy © John Gollings

McBride Charles Ryan – The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar School, Image Courtesy © John Gollings

McBride Charles Ryan – The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar School, Image Courtesy © John Gollings

McBride Charles Ryan – The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar School, Image Courtesy © John Gollings

McBride Charles Ryan – The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar School, Image Courtesy © John Gollings

Landscape Architecture of The Year: Turf Design Studio & Environmental Partnership with Alluvium, Turpin + Crawford Studio, Dragonfly Environmental and Partridge – Sydney Park Water Re-use Project

Much has been achieved over the past two decades to transform the Sydney Park site from its former post-industrial history and waste disposal, into 44 hectares of parkland and a vital asset for the growing communities of Sydney’s southern suburbs. This project forms City of Sydney’s largest environmental project to date, built in partnership with the Australian Government through the National Urban Water and Desalination Plan. It is an integral component of Sustainable Sydney 2030; targeting 10% of water demand to be met through local water capture and re-use in the park. The City seized a once in a lifetime opportunity to use what was essentially an infrastructure project to breathe new life into the park – as a vibrant recreation and environmental asset for Sydney. The City engaged a design team led by landscape architects Turf Design Studio and Environmental Partnership who orchestrated an intense and multi-disciplinary collaboration intersecting design, art, science and ecology – in a ‘roundtable’ of creatives shared between water experts Alluvium, artists Turpin + Crawford Studio, ecologists Dragonfly Environmental, engineers Partridge and the City’s own Landscape Architects. The result is an interwoven series of community infrastructures and ‘made’ systems – water re-use, recreation, biodiversity and habitat all integrated within the physical fabric of Sydney Park. The bio-retention wetlands not only capture and clean the equivalent measure of 340 Olympic-sized swimming pools worth per annum, but will successfully improve local water quality, habitat and reduce potable water consumption in the area. Sydney Park now offers an enhanced recreational experience to the Sydney community, going beyond the picturesque; creating instead a revitalised, multi- faceted waterscape that celebrates the connection between people and place.

Turf Design Studio & Environmental Partnership with Alluvium, Turpin + Crawford Studio, Dragonfly Environmental and Partridge – Sydney Park Water Re-use Project, Image Courtesy © Simon Wood

Turf Design Studio & Environmental Partnership with Alluvium, Turpin + Crawford Studio, Dragonfly Environmental and Partridge – Sydney Park Water Re-use Project, Image Courtesy © Simon Wood

Turf Design Studio & Environmental Partnership with Alluvium, Turpin + Crawford Studio, Dragonfly Environmental and Partridge – Sydney Park Water Re-use Project, Image Courtesy © Simon Wood

Turf Design Studio & Environmental Partnership with Alluvium, Turpin + Crawford Studio, Dragonfly Environmental and Partridge – Sydney Park Water Re-use Project, Image Courtesy © Simon Wood

In addition to the Architects of the Year, many other projects were awarded titles of Platinum, Gold, Silver, Bronze, and Honorable Mention across 41 categories. Projects were evaluated based on characteristics of form, function and innovation. A selection of winners include:

Platinum: Hospitality Interior Design – Antonio Di Oronzo with Times Square Diner

Gold: Green Architecture – Dan Kaplan, FAIA, LEED AP with Allianz Tower

Silver: Institutional Architecture – Mecanoo architecten/Sasaki Associates with Bruce C. Bolling Municipal Building

Bronze: Garden Landscape Architecture – Mary Barensfeld with Hilgard Garden

Browse the full list of winners here.

Turf Design Studio & Environmental Partnership with Alluvium, Turpin + Crawford Studio, Dragonfly Environmental and Partridge – Sydney Park Water Re-use Project, Image Courtesy © Ethan Rohloff

Turf Design Studio & Environmental Partnership with Alluvium, Turpin + Crawford Studio, Dragonfly Environmental and Partridge – Sydney Park Water Re-use Project, Image Courtesy © Ethan Rohloff

The winners were selected by a panel of esteemed experts including Troy C. Therrien, Curator of Architecture and Digital Initiatives at the Guggenheim Foundation and Museum; Peggy Deamer, Professor of Architecture at Yale University; Ben Van Berkel, Principal of UNStudio and Professor at Harvard University Graduate School of Design; Alan Ricks and Michael Murphy, Founders of Mass Design Group; and many more. View the full list of jurors here.

The three Architects of the Year will receive an AAP Trophy on October 25 at the Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York City.

About

The AAP American Architecture Prize honors designs in the disciplines of architecture, interior design, and landscape architecture with the goal of advancing the appreciation of architecture worldwide.http://www.architectureprize.com

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy