Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Avenue Leclerc office building in Boulogne-Billancourt, France by Agence AZC Atelier Zündel Cristea

Wednesday, March 15th, 2017

Article source: Agence AZC Atelier Zündel Cristea

The project consists of the renovation of an office existing building of 10.544 m², the redesign of the facade taking into account the overall structure, the renovation of the technical premises, and the optimizing of office planning. The building requires a new architectural point of departure; the new project is justified in light of the evolution of conditions of usage as well as regards energy standards. The idea of total flexibility is pursued throughout: through the uniform grid patterning of the facade paneling into 1.35m modules corresponding to the 1.35m modules of the suspended ceilings, and through the electrical and technical “irrigation” of the offices by means of raised floors. The building’s new image will form both out of restraint regarding the economy of means and the taking into account of the client’s expressed wishes and needs. Our proposition highlights generosity of space, light, comfort, transparency and wellbeing. The problem of energy will be approached subtly, with the aim of upgrading the efficiency of the facades and facilities “to measure”, rather that simply applying current regulations brutally. The building will be wiped entirely clean of all superfluous elements.

Image Courtesy © Agence AZC Atelier Zündel Cristea

  • Architects: Agence AZC Atelier Zündel Cristea (AZC Grégoire Zündel, Irina Cristea)
  • Location: Boulogne-Billancourt, France
  • Clients: GECINA
  • Program: Renovation and extension of an office building (10 544 m²)
  • Year: 2016
  • Status: Completed

(more…)

Grafton Street NHS Car Park in Manchester, England by Sheppard Robson Architects

Wednesday, March 15th, 2017

Article source: Sheppard Robson Architects

Aliva UK was commissioned to develop an eye-catching, 3D-effect façade that would bring vitality to a hospital parking ‘super-hub’ for visitors. Architect Sheppard Robson’s brief was to extend the existing Grafton Street car park and create a striking local landmark for Central Manchester University Hospitals NHS Trust, which cares for a million patients every year.

The brief

The car park building is normally seen from the side, not face-on, so the architects wanted cladding that would ‘step off’ the building, pushing out a further 800mm.

Sheppard Robson specified a metal façade that would not only enhance security, but also provide a minimum 75% natural air-flow to help the building breathe without the need for mechanical ventilation. This was a vital consideration due to exhaust fumes in the car park.

Image Courtesy © Sheppard Robson Architects

  • Architects: Sheppard Robson Architect
  • Project: Grafton Street NHS Car Park, Manchester, UK
  • Location: Manchester, England, UK
  • Façade Design and Installation: Aliva UK
  • Client: Central Manchester University Hospitals NHS Trust

(more…)

Loft F5.04 in Prague, Czech Republic by Klára Valová / SMLXL studio

Wednesday, March 15th, 2017

Article source: BoysPlayNice

When the chance to buy an apartment in the former factory ETA Regula arose for its prospective owners, they did not hesitate for a minute. After a long search of an apartment offering both interesting and atypical elements, and located in central Prague, this proved to be an ideal choice. Time management was perfect, and the arrangement with the developer was that the apartment would be made over as shell and core, meeting only the most basic approval standards. The owners also addressed our studio ahead of time, providing us with enough time to think about the project in detail. As soon as the owners were handed the keys to the apartment, we were ready to begin with the change

Image Courtesy © BoysPlayNice

(more…)

Emardental Clinic in Majorca, Spain by OHLAB / oliver hernaiz architecture lab

Wednesday, March 15th, 2017

Article source: OHLAB / oliver hernaiz architecture lab 

This project for Emardental Clinic plays with the dialogue of two types of environments that reflect the values of the clinic.

On the one hand, the public area: waiting room, reception and transit areas. A warm, welcoming and winding space with an oak finish of soft tones and curved lines; a space that intuitively guides the patient into the circulation and accompanies him while waiting; a smooth and soft lighting filtered through wooden slats.

Image Courtesy © José Hevia

  • Architects: OHLAB / oliver hernaiz architecture lab (Paloma Hernaiz and Jaime Oliver)
  • Project: Emardental Clinic
  • Location: Palma, Majorca, Spain
  • Photography: José Hevia
  • Client: Emardental
  • OHLAB team: Paloma Hernaiz and Jaime Oliver with Rebeca Lavín, Joana Aguilera, Rosa Fuentes, Amalia Stavropoulou, Nicola Kozhuharov, Stela Dineva
  • Project Management: Paloma Hernaiz, Jaime Oliver (architects), Jorge Ramón (quantity surveyor)

(more…)

LOFT Praha 1 in Prague, Czech Republic by Objectum studio

Wednesday, March 15th, 2017

Article source: BoysPlayNice

Two bedroom loft apartment with central staircase and two bathrooms.

Create a colorful interior was the criteria set out from client for the architect. Large glass windows are dominant for the space and that was determining for the choice of the colors. Blue as a sky and yellow as a sun. You can see these colors vary in the apartment in all their range from their subdued version in the entrance lobby to the darker blue in the bedroom referring to the evening sky and the dark red for the sun as it meets the horizon.

Image Courtesy © BoysPlayNice

  • Architects: Objectum studio (Jana Hamrová)
  • Project: LOFT Praha 1
  • Location: Prague, Czech Republic
  • Photography: BoysPlayNice
  • Area: 150 sqm
  • Project year: 2016

(more…)

Stella Maris Chapel in Canary Islands, Spain by Beautell architect

Wednesday, March 15th, 2017

Article source:  Beautell architect 

For years, the neighbors of the fishermen village of El Pris had tried to promote the construction of a proper temple, under the vocation of the Virgen del Carmen (Our Lady of Mount Carmel) who is patroness of the sailors. Despite designating for it several different locations, this construction for various reasons was not possible. The image of the Virgin, for which the neighbors are strongly devoted, was stored in a warehouse belonging to a fishermen association, waiting to be placed in a sacred space.

Image Courtesy © José Oller

  • Architects: Beautell architect (Alejandro Beautell)
  • Project: Stella Maris Chapel
  • Location: El Pris (Village), Tacoronte (Municipality), Tenerife (Island), Canary Islands, Spain
  • Photography: Efraín Pintos, José Oller, Flavio Dorta and Alejandro Beautell
  • Client: San Juan Bautista Parish
  • Team: Marius Micu |Architect, Eloy Fernández |Quantity surveyor, Flavio Dorta & Manuel Rosado  |Draftman
  • Constructor: Construcciones Expósito
  • Budget: 65.954,29 €
  • Area: 45,87 m²
  • Completion date: November 2016

(more…)

Otazu Wine Cellars in Navarra, Spain by James & Mau

Wednesday, March 15th, 2017

Article source: James & Mau 

The design of the cellars reflects the three necessary steps for wine production. The first pavilion is a wooden gable roofed structure which shelters grapes as they are fermented in huge steel shells. A second buried space hosts the barrels in a grid of 3×3 concrete vaults of a great tectonic nature. In this spectacular place time detains both for the purpose of wine maturation as well as for a spectator who finds himself in these surroundings. Given that the space is buried, a constant temperature is achieved without need for inputs of heat or cold. Finally, the third pavilion is identical to the first one, it is the home to the last process of the wine production. Here, the bottling and storing of the wine takes place before bringing it to the surface again for its eventual distribution.

Image Courtesy © James & Mau

  • Architects: James & Mau Collaboration with Architectural Studio of Jaime Gaztelu Quijano
  • Project: Otazu Wine Cellars
  • Location: Navarra, Spain
  • Built: 2000

(more…)

SUNCHEON ART PLATFORM in South Korea by Daniel Valle Architects

Wednesday, March 15th, 2017

Article source: Daniel Valle Architects

Suncheon Bay is famous for its natural sceneries. The privileged location in the junction of the Dong and Isa streams is house of the widest reed bed in South Korea. Among the world’s wetlands, Suncheon Bay is widely known for attracting the largest number of rare birds. Suncheon Bay represents the best of the region and has been always the epicenter of tourism.

We would like to propose for the Suncheon Art Platform competition an urban reinterpretation of the natural sceneries of Suncheon Bay.  We wish to connect the collective memory of the bay with a new cultural and urban life in the city center of Suncheon where Culture and Nature become the raw materials to fabricate a new creative platform for citizens to enjoy and express themselves.

Image Courtesy © Fran Mateos

  • Architects: Daniel Valle Architects
  • Project: SUNCHEON ART PLATFORM
  • Location: Sucheon, South Korea
  • Photography: Fran Mateos
  • Client: City of Suncheon
  • Credits: Daniel Valle, Irene R Vara, Andrea Gonzalez de Vega, Iago Blanco, Jiwon Hur
  • Size: 2000m2
  • Year: 2016

(more…)

Smartline Hotel in Protaras, Cyprus by HappyANTS Interior Architecture and Design

Wednesday, March 15th, 2017

Article source: HappyANTS Interior Architecture and Design

A low budget renovation for a hotel in Protaras. The concept was color me by Smartline. The hotel is 25 years old and a renovation was due. We changed half of the furniture and refurbished the other half and renovated all of the areas of the hotel. The result is a design highly appreciated by both the people who are working there as well as the guests staying there for its light and happy atmosphere! This project was in collaboration with interior designer Leonidas Leonidou.

Image Courtesy © HappyANTS Interior Architecture and Design

  • Architects: HappyANTS Interior Architecture and Design (Stavriana Antoniou)
  • Project: Smartline Hotel
  • Location: Protaras, Cyprus
  • Materials used: wood/ glass/ acrylic glass/ tiles/ granite/ fabric/ stone/ prints

(more…)

Chemin des Carrières in Rosheim, France by REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

Wednesday, March 15th, 2017

Article source: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

Chemin des Carrières, the Quarries’ Track, is a lace undulating in the landscape, an invitation to travel as our ambition behind the reconquest of the Rosheim-St Nabor railway in Alsace, France.

Ominous, sometimes hidden, the vestiges of the railway still mark the reading of the site. The desire to create a route to serve the quarries had to adapt to the undulating landscapes of the sub-Vosges hills and the very form of the tracing tells the history of the landscape and the men. The journey to discover forgotten landscapes or to take a different view on everyday landscapes is addressed to both local users and tourists. Like the old track that offered a dual function (industrial and passenger transport), the route has a double vocation where the functional must rub shoulders with the imaginary of travel.

Image Courtesy © Reiulf Ramstad Arkitekter

  • Architects: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER
  • Project: Chemin des Carrières
  • Location: Rosheim, France
  • Client: Communauté de Communes des Portes de Rosheim
  • Commission type: Invited Competition (2016) in collaboration with Parenthèse Paysage
  • Size / value: 11km 3,5M€
  • Status: Under Development

(more…)

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise