Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Creating Place with Art in Toronto, Canada by II BY IV DESIGN

Thursday, November 2nd, 2017

Article source: v2com

Creating a sense of place, art can bolster an interior by enhancing its overall atmosphere. Art can arouse one’s curiosity and draw you in. And experienced in relation to its setting, it can positively affect your mood. Art can also set the tone for a theme, thereby shaping one’s impression of a space.

Art requires an audience to make it complete. With its natural ability to slow one’s progression through space and encourage interactions, art often promotes community connectivity. In a study by the Knight’s Foundation that surveyed 43,000 people, it was found that aesthetics of a place is indeed linked to one’s attachment to their community.

Marriott Signature Hotel & Residences, Image Courtesy © Norm Li Architectural Graphics

  • Architects: II BY IV DESIGN
  • Project: Creating Place with Art
  • Location: Toronto, Canada
  • Photography: Greg Pacek, Arnaud Marthouret – Revelateur Studio Architectural Photography, Hill Peppard Photography, Norm Li Architectural Graphics, Evan Dion
  • Software used: Autocad

(more…)

Tom Patterson Theatre in Stratford, Canada by Hariri Pontarini Architects

Thursday, November 2nd, 2017

Article source: v2com 

In a town hall meeting held last month, the Stratford Festival unveiled Hariri Pontarini Architects’ international competition winning design for the proposed new Tom Patterson Theatre, which it hopes to build over the coming year.

The project began with a “dream to build a new facility that will be a jewel on the Avon, and that will rival some of the most beautiful theatres in the world,” said Artistic Director Antoni Cimolino.

Image Courtesy © Hariri Pontarini Architects

(more…)

Ambulance facility in Zeist, the Netherlands by Architectenforum

Thursday, November 2nd, 2017

Article source: Architectenforum

The ambulance station in Zeist is a sustainable design. The client asked for a nearly energy neutral building constructed with renewable materials.

The building is located on the outskirts of town, near the edge of a forest. The L-shaped plan is carefully positioned between existing trees. A large beech tree shades the 4 meter high window in the main staffroom. An ambulance post has no public function, patients will never enter this building. We decided to design no façade facing the road to the entrance of the nearby hospital. Instead green sloping walls rise from the ground and transform into in the curved line of the roof, blending in with the surrounding trees and the edge of the woodlands.

Image Courtesy © Stijn Poelstra

  • Architects: Architectenforum
  • Project: Ambulance facility
  • Location: Zeist, the Netherlands
  • Photography: Stijn Poelstra
  • Software used: ArchiCAD
  • Client: RAVU
  • Structural engineer: IKAABEE
  • Landscape design: Copijn
  • Contractor: Van Zoelen
  • Gross area: 550 m2
  • Completion: april 2016

(more…)

The Bund Finance Centre Shanghai in China by Foster + Partners

Thursday, November 2nd, 2017

Article source: Foster + Partners 

The Bund Finance Centre – a major new mixed-use development jointly designed by Foster + Partners and Heatherwick Studio – is set to revitalise Shanghai’s waterfront. Occupying a prominent site on the Bund, the buildings define the ‘end point’ to Shanghai’s most famous street. The 420,000-square metre masterplan is highly permeable for pedestrians, with the design conceived as a point of connection between the old town and the new financial district.

Image Courtesy © Foster + Partners

  • Architects: Foster + Partners
  • Project: The Bund Finance Centre Shanghai
  • Location: Shanghai, China

(more…)

Southeast Yukselis School in Urfa province, Turkey by Studio Vertebra

Thursday, November 2nd, 2017

Article source: Studio Vertebra

Locating in Urfa province and having an indoor area of 16.000 sqm, the project has been designed to facilitate education up to university, from kindergarten to high school.

Block decisions have been made to provide separate interior circulation areas, entrances and courtyards for different education levels (high school, middle school, primary school, kindergarten). Integration of the blocks and balance have been considered while interpreting the multi-input requirement program. Blocks with different functions have been constructed by two blocks in \”L\” shape.

Image Courtesy © Studio Vertebra

  • Architects: Studio Vertebra
  • Project: Southeast Yukselis School
  • Location: Urfa province, Turkey

(more…)

House ERG in Montreux, Switzerland by Ralph Germann architectes

Thursday, November 2nd, 2017

Designed originally for construction workers of the railroad connecting Montreux to the Rochers-de-Naye, this modest house was built in 1911 with large stone blocks found in the ground dug for the rail. Constructed on a sloping hillside, lined with a terraced garden, it offers a breathtaking view of the Alps, Lake Geneva and the Riviera.

Image Courtesy © Lionel Henriod

(more…)

Living on the Herrenkamp in Bielefeld, Germany by Wannenmacher + Möller Architekten

Wednesday, November 1st, 2017

Article source: Wannenmacher + Möller Architekten

The high demand for student housing is the reason for the initiation of this new development on the edge of Bielefeld’s city centre.  It was only in 2009 that a new land use plan was approved for this area, prescribing two-story detached houses with sloping roofs for this location on a narrow building plot. Following on from this, the draft provides for the establishment of four detached houses, each with two floors and a stacked storey.

Image Courtesy © Wannenmacher + Möller Architekten

(more…)

60 Years of Visionary Design in Montréal, Canada by Lemay

Wednesday, November 1st, 2017

Article source: v2com

As Lemay celebrates 60 years of groundbreaking design, a review of its most defining projects—Montreal’s Four Seasons Hotel and Residences[i], the Bibliothèque du Boisé[ii], Montreal’s Place Vauquelin and Place d’Armes, the new international jetty at Montreal-Trudeau Airport[iii], Quebec City’s Paquet Wharf and the protective glass casing of the Grand Théâtre de Québec; the coastal promenade of the Hassan II Mosque in Casablanca, the Holiday Inn’s glamorous new look in Brooklyn, NY—is proof that its long and much-awarded history shapes its present and future as one of Canada’s leading integrated design services firms.

Bell Centre – Lemay in consortium with LeMoyne, Lapointe, Magne, Architectes -Montréal, Québec, Canada, 1996, Image Courtesy © Lemay

  • Architects: Lemay
  • Project: 60 Years of Visionary Design
  • Location: Montréal, Canada
  • Photography: Doublespace photography, Marc Cramer, Francois Descoteaux, Jonathan Robert, Stephane Groleau, Frédérique Ménard-Aubin, Inessa Photography, Alexandre Guilbeault

(more…)

Guest Pavilion in Valencia, Spain by Fran Silvestre Arquitectos

Wednesday, November 1st, 2017

Article source: Fran Silvestre Arquitectos

The project with a surface area of around 70 square meters is a guest pavilion that functions as an autonomous architecture conceived as an extension of a project that we had developed in the studio. The human scale of the pavilion makes it a comfortable space where to experience living in a garden.

Image Courtesy © Fernando Guerra | Ultimas Reportagens FG+SG Photography

  • Architects: Fran Silvestre Arquitectos
  • Project: Guest Pavilion
  • Location: Valencia, Spain
  • Photography: Fernando Guerra | Ultimas Reportagens FG+SG Photography
  • Interior design: Alfaro Hofmann
  • Collaborating Architect: Fran Ayala, Pablo Camarasa, Sandra Insa, Santi Dueña, Ricardo Candela, David Sastre, Sevak Asatrián, Álvaro Olivares, Eduardo Sancho,Esther Sanchís, Vicente Picó, Ruben March, Gemma Aparicio, Jose Manuel Arnao, Rosa Juanes, Aida Pons, Sergio Llobregat, Alessandro Santapá
  • Structural engineer: Josep Ramon Solé | Windmill
  • Project manager: Studio 2
  • Building Engineer: Carlos García
  • Site Area: 841.45 m2
  • Built Area: 63.00 m2 (more…)

Golden Garland in Tiel, the Netherlands by wUrck

Wednesday, November 1st, 2017

Article source: wUrck 

The “Golden Garland” (K.G. Zochernrug) is a bridge in Tiel that strengthens the route from the shopping area to the city center. The bridge crosses the water diagonally and forms the best possible visual and functional connection between the embankments. By defining the entrance to the city the Garland plays the role of a “city gate”. In an elegant gesture the bridge invites people into the city.

Image Courtesy © Jan de Vries

  • Architects: wUrck 
  • Project: Golden Garland
  • Location: Tiel, the Netherlands
  • Photography: Jan de Vries
  • Client: Gemeente Tiel
  • Constructor: Haasnoot Bruggen bv
  • Lightiz: Industrielicht
  • Length: 25 metres

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise