Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

CG House in Nuevo León, México by GLR arquitectos / Gilberto L. Rodríguez

Thursday, February 9th, 2017

Article source: GLR arquitectos / Gilberto L. Rodríguez

The CG House rests on a generous 17,250 square foot site adjacent to the Sierra Madre mountains. While the site’s steep slope presented a number of design challenges, the dramatic views it afforded of the city of Monterrey provided the architect with a number of opportunities.

From the street, two massive oak trees rise to provide privacy and welcome shade to the swimming pool terrace above. Due to the sloping nature of the site, a massive, exposed concrete wall defines and encloses the swimming pool and garden areas, setting the tone for the design of the house itself, which is clad in brown/black volcanic stone, IPE wood, white stucco and steel.

Image Courtesy © Jorge Taboada

  • Architects: GLR Arquitectos
  • Project: CG House
  • Location: Garza García, Nuevo León, México
  • Photography: Jorge Taboada
  • Project Team: Enrique Salas, Tomas Güereña, Felipe González
  • Extension: 992 M2

(more…)

House Cronos in Pinamar, Argentina by Moirë arquitectos

Thursday, February 9th, 2017

Article source: Moirë arquitectos

The House Cronos is located in Pinamar, atlantic coast of the province of Buenos Aires. The project responds to the need to build a holiday home for summer and winter in full contact with nature.

The land is in its natural state, presents a significant amount of typical conifers of the area, a sandy soil and visuals open to the forest. The House Cronos seeks to manifest a way of understanding and living a holiday home, based on contact with light and nature, flexibility and quality of spaces, the nobility of technique and materials and the search for an image that reflect its own contemporaneity.

Image Courtesy © Ramiro Sosa

  • Architects: Moirë arquitectos
  • Project: House Cronos
  • Location: Pinamar, Argentina
  • Photography: Ramiro Sosa
  • Area: 86m2
  • Year: 2016

(more…)

House Parts Office in Beijing, China by People’s Architecture Office

Thursday, February 9th, 2017

Article source: People’s Architecture Office

Headquartered in Beijing, Xiaozhu commissioned People’s Architecture Office and People’s Industrial Design Office to design House Parts Office, their latest office space located in the city’s hi-tech center. Xiaozhu (literally ‘small pig’ but homophonous with ‘short stay’) is a peer-to-peer housing rental website. The startup is China’s rival to Airbnb and part of the country’s new ‘shared economy’.

Image Courtesy © People’s Architecture Office

  • Architects: People’s Architecture Office
  • Project: House Parts Office
  • Location: Beijing, China
  • Client:  xiaozhu.com
  • Principal: He Zhe, James Shen, Zang Feng
  • Project Team: Jiang Hao, Zhang Zhen, Amy Song, Ren Depei, Chen Yihuai
  • Area: 350 sqm
  • Completion: July. 2016

(more…)

Charles Malis in Brussels, Belgium by LD2 architecture + Stéphanie Willocx Architecte + MAMOUT architectes

Thursday, February 9th, 2017

Article source: MAMOUT architectes 

The building is located in Molenbeek-Saint-Jean, a multicultural and dense municipality situated in the north part of Brussels, Belgium

The assignment for the competition was to transform an industrial site into a local city-hall branch including a waiting room, 12 counters and administration offices. The existing building used to be part of a complex for the production of cigarettes, which has been largely demolished in the past decades. Nowadays only two volumes remain along the rue Charles Malis.

Image Courtesy © studio fiftyfifty

  • Architects: LD2 architecture + Stéphanie Willocx Architecte + MAMOUT architectes
  • Project: Charles Malis
  • Location: rue Charles Malis 40, Molenbeek-Saint-Jean 1080, Brussels, Belgium
  • Photography: studio fiftyfifty
  • Software used: Autocad
  • Client: Municipality of Molenbeek-Saint-Jean
  • Owner: Municipality of Molenbeek-Saint-Jean
  • Structure: MOBAT Engineering
  • Techniques: GTD Engineering
  • Construction Company: Gillion construct
  • Gross area: 990m²
  • Construction time: 2015-2016

(more…)

Casa DATRI & DASA in Tepeji del Rio, México by [mavarq]

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: [mavarq] 

The Location: Amanali Golf and Nautical club in the city of Tepeji del Rio, Hidalgo. A 45 minute drive from Mexico City.

The Site: two adjacent plots of 14 mts. length by 36 mts. depth (504 mts.2) each, with the back facing North. The site has a continuous slant of 4 mts. from front to back.

The restrictions: The housing complex establishes restrictions of open space: 6 mts. to the front, which faces the lake; 7 mts. in the back (adjacent to the golf course); and 5 mts. alongside the lateral common border of both plots of land.

Image Courtesy © Jaime Navarro

  • Architects: [mavarq]
  • Project: Casa DATRI & DASA
  • Location: Amanali, Tepeji del Rio, México
  • Photography: Jaime Navarro
  • Associate Architect: Lorenzo Alvarez
  • Collaborators: Rene Vallejo, Jazmin Rivera, Iezid Huizar, Delia Cabrera
  • Construction: Factor Eficiencia – Fermin Espinosa
  • Structural Engineering: Bett Construcciones – Ing. Amadeo Betancourt Castellanos
  • Total construction cost: $10million
  • Gross square footage: 10,800 sqm
  • Completion Date: August 2014

(more…)

“XTRA’s Herman Miller Shop-in-Shop” in Marina Square, Singapore by PRODUCE WORKSHOP

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: PRODUCE WORKSHOP

The new Herman Miller Shop-in-Shop at XTRA’s new flagship store at Marina Square, Singapore, is a massive and intriguing structure.

Occupying a 20m long by 7m wide space, the continuous surface stretches across the entire site like a sail of tensile fabric, leading the viewer from the low 3m entrance to the lofty 8m glass curtain wall at the other end. And yet, this structure is made of plywood!

Image Courtesy © PRODUCE WORKSHOP & XTRA DESIGNS

  • Architects: PRODUCE WORKSHOP
  • Project: XTRA’s Herman Miller Shop-in-Shop
  • Location: 6 Raffles Boulevard, #02-48 Marina Square, Singapore 039594
  • Photography: Edward Hendricks, CI&A Photography
  • Software used: Rhino
  • Client: XTRA Designs
  • Project Lead: PRODUCE WORKSHOP
  • Lead Designer:  PAN Yicheng
  • Other Project Team Members: LOH Jian Hao, Jay; Don YAP; Stanley TAN; Daniel CHIA; CHUA Hong Zhi; Chantal TAN; TEO Xiao Wei
  • Acoustic Consultant and Supply of Invisible Speakers: AOE Pte Ltd
  • Project Construction Duration:  12 weeks
  • Total Floor Area (Sqm):  842 sqm
  • Project Completion:  October 2016

(more…)

“Loft in Itaim” in Sao Paulo, Brazil by FGMF

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: FGMF

The first intervention in this apartment was the demolition of all walls and separations that seemed superfluous to assure greater expressiveness of its best characteristics – the spatiality created by the double height ceiling and large windows.

Image Courtesy © Fran Parente

  • Architects: FGMF
  • Project: Loft in Itaim
  • Location: Sao Paulo, Brazil
  • Photography: Fran Parente

(more…)

Museum of Mechanical Music in Palmela, Portugal by MIGUEL MARCELINO, ARQ. LDA.

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: MIGUEL MARCELINO, ARQ. LDA.

The museum consists of a completely closed, opaque and abstract box. Just the main façade has a concavity that marks the entrance of the building. It houses a private colection of mechanical music boxes.

The organization is cruciform, around a central patio, that distributes to the buildings four sides. In one side there is the lobby, that works as a vertical distribution space, and to the other sides are three galleries of varying sizes. The transition between each of these four spaces is done through four antechambers.

Image Courtesy © Archive Miguel Marcelino

  • Architects: MIGUEL MARCELINO, ARQ. LDA.
  • Project: Museum of Mechanical Music
  • Location: Arraiados, Pinhal Novo, Palmela, Portugal
  • Photography: Archive Miguel Marcelino
  • Software used: Progecad
  • Client: Luís Cangueiro
  • Structural Engineering: João Esteves
  • Electrical Engineering: Miguel Julião
  • Mechanical Engineering: Mário Silva
  • Landscape Design: Viviana Rodrigues + Miguel Marcelino
  • General Contractor: Magnokbilding
  • Gross Floor Area: 1.040 m2
  • Gross Volume: 4.655 m3
  • Building Footprint: 620 m2
  • Site Area: 1.994 m2
  • Phases:
    • 2011 (invited competition, 1st prize)
    • 2011-2012 (project)
    • 2013-2016 (construction)

(more…)

Bonochhaya Experience Centre in West Bengal, India by Abin Design Studio

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: Abin Design Studio

‘Bonochhaya’ is an exclusive housing project themed around the heritage of Shantiniketan, which as a place, is a tribute to the legacy of Rabindranath Tagore. It is a project for a luxury retreat with a rural, nature-inspired flavour.

Built as the client Interaction zone for ‘Bonochhaya’, the experience centre for this development is designed to bring out all these aspects and more. It consists all essential functions of meeting spaces, presentation areas, discussion zones, set in the environment showcasing the local flavour as a unique selling feature of the project.

Image Courtesy © Ravi Kanade

  • ArchitectsAbin Design Studio
  • Project: Bonochhaya Experience Centre
  • Location: Shantiniketan, West Bengal, India
  • Photography: Ravi Kanade
  • Design Team: Abin Chaudhuri, Poorvi Dugar Ajmera, Angshujit Mazumder
  • Project Area: 2585 sft
  • Completion of Project: March, 2016

(more…)

House at Neil Road in Singapore by ONG&ONG Pte Ltd

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: ONG&ONG Pte Ltd

Located within a conservation district, this home celebrates the traditional charm of Peranakan shophouses with the addition of new spaces that are sensitive to the building’s rich heritage.

Akin to traditional shophouses, the spaces are interspersed with courtyards that serve as visual focal points. The original courtyard – with its preserved ornate fish mould centerpiece and accompanying water feature – forms the heart of the common areas while a newer courtyard marks the transition from the old structure into its new extension. A young tree in the centre of this new courtyard adds a touch of nature to the urban ensemble. To the rear of the house are the kitchen and a retro spiral staircase that leads to the second floor master bedroom and rooftop terrace.

Image Courtesy © See Chee Keong

  • Architects: ONG&ONG Pte Ltd
  • Project: House at Neil Road
  • Location: Singapore
  • Photography: See Chee Keong
  • Director: Mark Wee
  • Gross floor area: 520 sqm
  • Completion: Jan 2013

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy