Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

House in Litoral Alentejano by aires mateus

Wednesday, May 4th, 2016

Article source: aires mateus 

The program includes four houses and a water tank. The water tank will be a square of whitewashed plaster where a pool is found and a line draws the shower.  The placement of the several houses will be decided by each owner.  The first house is a square. The living room is disposed around a courtyard that provides indirect lighting. Secondary compartments inhabit the interior of thick walls that form the central living room.  These areas, compressed by a lifted ground and a lowered ceiling, become spaces which group to limit and define the “exterior volume,” emphasizing it as the main space of the house.

Image Courtesy © Daniel Malhão

Image Courtesy © Daniel Malhão

  • Architects: aires mateus
  • Project: House
  • Location: Litoral Alentejano
  • Photography: Daniel Malhão
  • Colaborators: Maria Rebelo Pinto, Patrícia Marques
  • Date of construction: 2000

(more…)

SAN JERÓNIMO 17 in Granada, Spain by CUAC ARQUITECURA

Wednesday, May 4th, 2016

Article source: CUAC ARQUITECURA

Saint Jerome 17 is a workspace, an office that brings together concepts and materials displaced within a local situated in the historic center of Granada. Marked by the presence of a strong structure made of brick walls 60 cm. wide and wooden floors from the late nineteenth century, this place is a palimpsest of successive interventions to wich we adhere us with recycled elements: a series of shuttering wood pieces is used for the creation of a channeling-cabinet infrastructure for network cabling and storage of books or models; six wooden doors, some metal shutters and pieces of glass saved from its demolition with several metal profiles from the refurbishment of a house in Granada are assembled for the formation of new holes. Even the plasterboard fragments left without starting by the previous tenant are connected and transformed into a new infrastructure for electricity and lighting. A 4×1 meters high door taken from our old studio is finally transferred as a cornerstone. Saint Jerome 17 is a project born of opportunity, made of what we find in the place, with the movement of materials from previous works or even with the discovery of unexpected historic contiguities. It is possible to make visible this dynamic, as well as reveal their different strata, mapping and modeling each brick, her wounds, dignifying its heritage presence as part of a continuous history of overlapping elements that we incorporate both minimizing energy invested as our presence.

Image Courtesy © Fernando Alda

Image Courtesy © Fernando Alda

  • Architects: CUAC ARQUITECURA
  • Project: SAN JERÓNIMO 17
  • Location: Calle San Jerónimo, 17. Granada, Spain
  • Photography: Fernando Alda
  • Colaborators: Álvaro Castellano Pulido (arquitect), Fernando Álvarez de Cienfuegos (Graphic Designer), Marta dell´Ovo (Student), Helena Doss (Student), Alessandro Remelli (Student), María Encarnación Sánchez Mingorance (Student)
  • Constructor: Jorge Calvo (Lauxa Carpinteros), Leonardo Cena (Metalistería), Grupo Innovahogar del Sur, S.L. (Vidrio), Miguel Segura S.L. (albañilería y trasdosado)
  • Cost: 21.000 Euros
  • Surface: 146 m2
  • End Date: December 2015

(more…)

“Les Hauts Plateaux” innovative housing project in Gironde, France by Christophe Hutin Architecture

Wednesday, May 4th, 2016

Article source: Christophe Hutin Architecture

The exceptional and particularly innovative conditions of living given by the « Hauts plateaux » project, phases 1&2, makes it « primum inter pares » and give a clear and new proposal for the housing issue. This project means to create new conditions of living, in which one can find on one hand the desire to live in collective and comfortable housing and on the second hand the necessity of intimacy. It gives the qualities and the liberties of an individual house in collective structure, inside an urban agglomeration. This project carries the idea of the evolution of life of the people, it aims to offer pleasure of living. In this sense, it is sustainable.

Image Courtesy © Philippe Ruault

Image Courtesy © Philippe Ruault

 

  • Architects: Christophe Hutin Architecture
  • Project: “Les Hauts Plateaux” innovative housing project
  • Location: Bègles, Gironde, France
  • Photography: Philippe Ruault
  • Client: Domofrance SA HLM
  • Technical consultant: Bollinger – Grohmann ; ARTEC
  • Cost: “Hauts plateaux 1” : 2 420 000 € (tax exclusive) + “Hauts Plateaux 2 : 1 450 000 € (tax exclusive)
  • Size: “Hauts plateaux 1” : 1 700 M2 + “Hauts Plateaux 2 : 1 600M2

(more…)

Biosciences Research Building (BRB) in Galway, Ireland by Payette and Reddy Architecture + Urbanism

Tuesday, May 3rd, 2016

Article source: The American Institute of Architects (AIA)

Sited in a rolling meadow in Galway, Ireland, with uninterrupted views in four directions, the Biosciences Research Building (BRB) is the first phase of a new North Campus Science Precinct at the National University of Ireland, Galway (NUIG). The BRB provides high technology science research space dedicated to cancer research, regenerative medicine, chemical biology and BSL3 animal research, and is one of the most energy efficient research buildings in the world dedicated to such an intense scientific agenda. It was also constructed for an extremely low cost per SF ($413), as compared to similar facilities, which typically cost $600-800/SF. In fact, 89% of the building is used for research space.

Image Courtesy © Payette

Image Courtesy © Payette

  • Architects: Payette and Reddy Architecture + Urbanism
  • Project: Biosciences Research Building (BRB)
  • Location: University Road Galway, Ireland
  • Photography: Payette
  • Project Owner: National University of Ireland, Galway
  • Submitting Architect: Payette
  • Joint Venture or Associate Architect: Reddy Architecture and Urbanism
  • Project Site: Previously Undeveloped Land
  • Project Type: Education – College/University (campus-level)
  • Project Site Context/Setting: Suburban
  • Total project cost at time of completion, land excluded: $36,720,000.00
  • Building or Project Gross Floor Area: 86,112 square feet
  • Project Completion Date: October, 2013

(more…)

Studio Andre Pradiktha Mark 1 in Sanur, Indonesia by STUDIO ANDRE PRADIKTHA

Tuesday, May 3rd, 2016

Article source: STUDIO ANDRE PRADIKTHA

When i start to develop my home office, i was faced with choices that i must develop a property that in a way is very efficient and sustainable.

Image Courtesy © STUDIO ANDRE PRADIKTHA

Image Courtesy © STUDIO ANDRE PRADIKTHA

  • Architects: STUDIO ANDRE PRADIKTHA
  • Project: Studio Andre Pradiktha Mark 1
  • Location: Sanur, Denpasar – Bali, Indonesia 80227
  • Area: 200 sqm
  • Contractors: Donik Prihandono
  • Landscape: Muji
  • Year Completion: 2015

(more…)

JC CARRIERE THEATER in Montpellier, France by A+Architecture

Tuesday, May 3rd, 2016

Article source: A+Architecture

The Domaine of O, departmental domain of art and culture, is an exceptional place that combines history and modernity, nature and culture. Before anything else it is a place shaped by History that maintains its finery to the South of the site, its beautiful flowerbeds and its original plant species, a testimony of history, that of the famous “folies héraultaises”. At no point was it about contemplating a glorious past, keeping it and simply fixing it. On the contrary we envisionned a place turned towards the future, and what better way to testify our confidence in the future than building a cultural facility of this kind?

Image Courtesy © Marie-Caroline Lucat Photographe

Image Courtesy © Marie-Caroline Lucat Photographe

  • Architects: A+Architecture
  • Project: JC CARRIERE THEATER
  • Location: Montpellier, France
  • Photography: Marie-Caroline Lucat Photographe
  • Project management: Architect Bonon Philippe, Philippe Cervantes and Gilles Gal associates managing partners Tiffanie Renard, project manager project leader Arteba Master of Performing OEuvre – OPC Construction and schedule supervision and coordination

(more…)

Cedar house, pine house in Tokyo, Japan by S PLUS ONE

Tuesday, May 3rd, 2016

Article source: S PLUS ONE 

This project is a village house of the small village surrounding environment mountains. So, there are so many Japanese cedar , pine and white cedar in this village. The form of the building is very simple.

Image Courtesy © Naoki Kobayashi

Image Courtesy © Naoki Kobayashi

  • Architects: S PLUS ONE
  • Project: Cedar house, pine house
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Naoki Kobayashi
  • Site area: 200㎡
  • Total floor area: 50㎡
  • Completion date: 3.2016

(more…)

WOODLAND in Isle of Wight, England by One World Design

Tuesday, May 3rd, 2016

Article source: One World Design

Woodland is near the River Yar and lies within the Causeway Conservation Area. The site was purchased by a retired couple who have made the island their home. Although anxious to preserve the character of the Causeway they wanted to replace an existing timber cottage with a more open dwelling and a new garden. Crucially, they also wanted to be unobserved by passers by.

Image Courtesy © One World Design

Image Courtesy © One World Design

  • Architects: One World Design
  • Project: WOODLAND
  • Location: Isle of Wight, England, UK
  • Software used: Sketchup and Autocad
  • Lead Designer: Jenny Jones of Highwater Jones
  • Engineer: Expedition Engineering
  • Builder: Stoneham Construction
  • Landscape: Jenny Jones of Highwater Jones

(more…)

Operating area Povodí Vltavy offices in Ceske Budejovice, Czech Reublic by ATELIER 8000

Tuesday, May 3rd, 2016

Article source: ATELIER 8000

A closed complex of modernised and new buildings meets the needs of a modern industrial works. There is a new office building close to the river and a bike path, and a repair hall with a crane runway and workshops by the road. Grown trees separate both parts of the complex. The complex will substantially upgrade the original deteriorated condition – green areas will be larger complemented new pathways. The shape and size of buildings respond to the natural shape of the lot and copy its borders. Buildings are mutually positioned to establish differentiated environment outside and inside the area and a screen visually and functionally separating the industrial complex from the main roads. By its morphology and traditional building materials – wood, concrete, glass and steel structures for  shading sails/screens – the oblong office building evokes the relation of the business with water and with water structures. The main wall is clad in wood and window openings cut through it act as a flood barrier at the same time. It is continued by a glazed part, shaded by a system of independent sails set in front and terminated by a reinforced concrete gable roof.

Image Courtesy © Jan Mahr

Image Courtesy © Jan Mahr

  • Architects: ATELIER 8000
  • Project: Operating area Povodí Vltavy offices
  • Location: Ceske Budejovice, Czech Republic
  • Photography: Jan Mahr
  • Site: 11 330 m²
  • Developed area – modernisation: ca 950 m²
  • Developed area – new buildings: ca 2 075 m
  • Staff: ca 90

(more…)

White Apartment in Uherske Hradiste, Czech Republic by Next Level Studio

Tuesday, May 3rd, 2016

Article source: Next Level Studio

Over three years lasting reconstruction of the 3+1 apartment in Uherske Hradiste, Czech Republic appealed an endless process of thoughts and construction operations, which finally filled the visions. Every line on a sketch, every statement in a computer programme, as well as every single building block, was considered as crucial everything influencing steps. The most difficult task for an architect – is designing for himself. How to recognize reserves in the design, how to set the limits behind which he doesn’t need to go though the possibilities are finally almost limitless? The design was treated as the opportunity to try out certain procedures, materials and technologies. I am interested in monochrome space, where light can be experimented. White itself has many shades, tones, and valeurs. During the day, the Sun warms the interior with light of 2000 – 3500K. While the artificial evening light set on 4200K, cools the space. Artificial light casts varied shadows, highlights different elements and the interior transmutes. Colour RGB LED strips; hidden in the niches of the furniture, enable dynamic coloration of the space. They can “paint” the space in accordance with the current wishes.

Image Courtesy © Martin Kocich

Image Courtesy © Martin Kocich

  • Architects: Next Level Studio (Michal Kutalek)
  • Project: White Apartment
  • Location: Za Aleji 1013, Uherske Hradiste, Czech Republic
  • Photography: Martin Kocich
  • Software used: AutoCad
  • Floor area: 75 m2
  • Year: 2012

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise