Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

SHIFT RESTAURANT in Bucharest, Romania by LAMA ARHITECTURA

Thursday, April 2nd, 2015

Article source: LAMA ARHITECTURA

The idea behind The Shift Restaurant was to obtain an interior space that would be an extension of the existing garden.

The original space

Situated in the center of Bucharest, in a protected area with old buildings from the 19th century, the house that holds this restaurant consists of aground floor, first floor and attic. The masonry wall type of the structure was combined with the wooden structures of the floors and roof.

Image Courtesy © RaduMalasincu

Image Courtesy © RaduMalasincu

  • Architects: LAMA ARHITECTURA
  • Project: SHIFT RESTAURANT
  • Location: Bucharest, Romania
  • Photography: RaduMalasincu
  • Architects in charge: Dan Enache,CalinRadu
  • Design Team: AliceIonita, Ioana Stan
  • Landscape architect : Alexandru Gheorghe-Poteca Studio
  • Area: 165 m2
  • Project Year: 2015

(more…)

Uralchem Headquarters in Moscow, Russia by Pedra Silva Architects, Luis Pedra Silva and Maria Rita Pais

Thursday, April 2nd, 2015

Article source: Pedra Silva Architects, Luis Pedra Silva and Maria Rita Pais

The brief was to create a space that would enable ideal working conditions for staff while also reflecting the company’s dynamic, relaxed and youthful spirit. The project space occupies an entire floor of Imperia Tower, a skyscraper in Moscow City. 

The first challenge arose when initially visiting the site and realizing that some of the tower floors were previously built to be a hotel. This explained the short floor to ceiling height and in existence of raised floors that would be ideal for office use. So we set out to answer the question…”How do we make a space look taller than what is actually is?”

Image Courtesy © Fernando Guerra

Image Courtesy © Fernando Guerra

  • Architects: Pedra Silva Architects, Luis Pedra Silva and Maria Rita Pais
  • Project: Uralchem Headquarters
  • Location: Moscow, Russia
  • Photography: Fernando Guerra
  • Project Start: 2012
  • Project Completion: 2014
  • Partitions: OWD
  • Team: André Góis, Dina Castro, Hugo Ramos, Hugo Ferreira, João Alves, Paulo André, Ricardo Sousa
  • Graphic Design: P06
  • Project Area: 3370m2
  • Contractor: VURAL
  • Carpentry and Masonry: BEC

(more…)

Tasting centre and observation tower at Château Gruaud-Larose in Médoc, France by LANOIRE & COURRIAN ARCHITECTES

Thursday, April 2nd, 2015

Article source: LANOIRE & COURRIAN ARCHITECTES

There is now a tower overlooking the countryside in Saint-Julien-Beychevelle, at Gruaud Larose. This is 21 metres tall, has an overhang, and is built in a harmonious style with right angles. It appears enigmatic when seen from afar.

While it was being built, some people said that that this would be tallest palombière (wood pigeon hunting hide) in the Médoc…

Image Courtesy © Edouard Decam

Image Courtesy © Edouard Decam

  • Architects: LANOIRE & COURRIAN ARCHITECTES
  • Project: Tasting centre and observation tower at Château Gruaud-Larose
  • Location: Château Gruaud Larose – Saint-Julien Beychevelle – Medoc (33), France
  • Photography: Edouard Decam
  • Client: SEA Gruaud Larose (33)
  • Project management: Sarl Lanoire & Courrian (architects mandatories), project manager : Sabine Bricard / TERRELL Ingenierie, BET structure et BETA Fluides, BET Fluides
  • Surface: 290 m2
  • Planning: Sketch 2008, delivery september 2014
  • Environmental certification: RT2012
  • Cost: 1,8 M€ excl. tax

(more…)

Lineal Passive House by estudoquarto_studiostanza

Thursday, April 2nd, 2015

Article source: estudoquarto_studiostanza

A house that grows in length, on a plane alone and without corridors or lobbies. A series of functions arranged in a sequence. Completely permeable to the meadow and the forest. More closed and protected from the cold to the north.
The design of a single family dwelling uni-floor made ​​of wood and the construction of a wall counter-earth that helps to consolidate the backfill on the northern boundary of the lot in addition to the regular drainage of rainwater.

Image Courtesy © estudoquarto_studiostanza

Image Courtesy © estudoquarto_studiostanza

(more…)

Horizon in Knokke-Heist, Belgium by BOGDAN & VAN BROECK

Wednesday, April 1st, 2015

Article source: BOGDAN & VAN BROECK

ELEMENTARY AND PRIMARY SCHOOL IN OPEN LANDSCAPE | OPEN CALL ORGANISED BY THE FLEMISH GOVERNMENT ARCHITECT, 2nd LAUREATE

The historical permanent presence of the polder landscape is experienced as a quality of the site that is to be protected, and it is also used as a source of design choices. The typology of the school buildings is designed analogous to that of the polder farms as solitary volumes in the landscape. The outdoor space is structured as a landscape similar to the diverse and flexible patchwork of different fields in the polder.

Image Courtesy © BOGDAN & VAN BROECK

Image Courtesy © BOGDAN & VAN BROECK

  • Architects: BOGDAN & VAN BROECK
  • Project: Horizon
  • Location: Angle formed by Kragendijk and Jan Devischstraat, 8300, Knokke, BE
  • Software used: Vectorworks, Sketchup, Rhino, Photoshop
  • Client: Municipality of Knokke-Heist
  • Surface: 3.157 m² gross
  • Budget: 4.210.000,00 euro excl. vat and fees
  • Timing: Competition design 2011
  • Status: Competition, 2nd laureate
  • Team: T. Boogaerts, M. Czvek, T. Rigby, M. Steel Lebre

(more…)

St-Philippe Residence in Montréal, Canada by ATELIER GÉNÉRAL architecture

Wednesday, April 1st, 2015

Article source: v2com

Located in the St-Henri district of Montreal, this project involves the conversion of a duplex into a cottage for a young professional couple wishing to adapt the layout to their needs. The main challenge : to transform the small, dark and enclosed rooms of this 150-year-old home into a bright and fluid space.

Image Courtesy © Atelier Général

Image Courtesy © Atelier Général

  • Architects: ATELIER GÉNÉRAL architecture
  • Project: St-Philippe Residence
  • Location: Montréal, Canada
  • Project Team: Alexis Naylor, Stéphanie Plourde
  • Project Type: Residential renovation
  • Floor Area: 200 sq.m.

(more…)

MIWA in Paris, France by Fumihiko Sano / studio PHENOMENON

Wednesday, April 1st, 2015

Article source: Fumihiko Sano / studio PHENOMENON

1981   Born in Nara

At the construction company, dealing with traditional Japanese style, studied  technique, material, and culture as a carpenter after the graduation from a high school.

Participates in construction of a tearoom, a Japanese restaurant, a Japanese hotel, the State Guest house,and etc.

2011   Established Fumihiko Sano studio PHENOMENON.

Dealing with the design and installation by making the best use of what learned as carpenter and Modern sence.

Image Courtesy © Daisuke Shimokawa / Nacása&Partners Inc

Image Courtesy © Daisuke Shimokawa / Nacása&Partners Inc

  • Architects: Fumihiko Sano / studio PHENOMENON
  • Project: MIWA
  • Location: 12 rue Jacob ,Paris ,France
  • Photography: Daisuke Shimokawa / Nacása&Partners Inc
  • Construction:Sagara builder/Tsumiki drawing builder
  • Wood cooperation: Higashishirakawa village forest association/Higashisirakawa Lumber cooperative
  • Ceremony for sanctifying ground: Oomiwa shrine
  • Concept direction: Takeshi Sato / Rightning Paris
  • Tool direction: Hirotoshi Maruwaka/ Maruwakaya
  • Antique direction: Shouun Oriental Art
  • Reception / origata direction: Keisyousai Ogasawara/Ogasawara ryu reihou
  • Site area: 15.6 m²
  • Completion: 11/ 2012

(more…)

Six Walls House in Saltsjö-Boo, Sweden by ARRHOV FRICK ARKITEKTKONTOR

Wednesday, April 1st, 2015

Article source: ARRHOV FRICK ARKITEKTKONTOR

The plot just outside Stockholm is located in a scenic area where mostly weekend homes are inserted among pine trees and rocks.
Six Walls House became early in the process a working title. The plot is long and narrow and extends between the road and the water. Perhaps as a contrast to the context, we wanted to build the house around a robust and clear material and concrete blocks with cement plaster became an important part. Simple geometry and detailing have been essential in order to build the house within a tight budget.

Image Courtesy © Mikael Olsson

Image Courtesy © Mikael Olsson

  • Architects: ARRHOV FRICK ARKITEKTKONTOR
  • Project: Six Walls House
  • Location: Saltsjö-Boo, Nacka, Sweden 
  • Photography: MIKAEL OLSSON
  • STATUS: COMPLETED
  • PROGRAM: PRIVATE HOUSE
  • AREA: 220 M2
  • Area, Sqm: 245kvm
  • Year: 2013-2014

(more…)

“Hostel Wadi in Hoge Rielen” in Kasterlee, BELGIUM by Studio Associato Bernardo Secchi – Paola Viganò

Wednesday, April 1st, 2015

Article source: Studio Associato Bernardo Secchi – Paola Viganò

De Hoge Rielen is a place for civic and ecological education in the 300-hectare forest of a former military base. The O-shaped “Hostel Wadi” encircles part of the pine forest, retained as a memento of a disappearing artificial landscape that is rapidly transforming into broad leaf vegetation. A circular, ever variable winter garden towards the pine forest acts as a space of appropriation and continuity between interior and exterior, between groups and the individual. The architecture explores relationships and shared space: the enjoyment of the view occurs on a collective terrain.

Image Courtesy © Frederik Buyckx, Hostel Wadi, from the roof garden

Image Courtesy © Frederik Buyckx, Hostel Wadi, from the roof garden

  • Architects: Studio Associato Bernardo Secchi – Paola Viganò
  • Project: Hostel Wadi in Hoge Rielen
  • Location: Kasterlee, BELGIUM
  • Photography: Frederik Buyckx
  • Design Team: Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò (Uberto degli Uberti, Günter Pusch, Wim Wambecq, Kasumi Yoshida) with: Dirk Jaspaert (BAS), Dries Beys (ARA), Bruno Depré (IRS)
  • Client: Flemish Government, AFM
  • Surface Area: 952 m2, 20 rooms (76 beds)
  • Year completed: 2013

(more…)

Fangsuo Book Store in Chengdu, China by Chu Chih-Kang Space Design Co. Ltd

Wednesday, April 1st, 2015

Article source: Chu Chih-Kang Space Design Co. Ltd

Sutra Depository

Taiwanese designer Chih-Kang Chu was inspired by the history of Xuanzhang, a famous Chinese Buddhist monk in Tang dynasty; he resided and practiced Buddhism in Daci Temple before he went on a spiritual journey to India. Fangsuo Book Store is located at the underground level of the commercial streets, which surrounds the Daci Temple. Therefore he had a bold idea of creating a modern underground “Sutra Depository”. Sutra depository is a private place to store all kinds of knowledge, such as books, sutras, and letters in ancient China. Many raw materials and techniques were used to resemble the scene of an ancient sutra depository, for example, concrete columns with large cutting surfaces, bookcases in the loft, the bridge and catwalk across the bookcases.

Image Courtesy © Chih-Kang Chu

Image Courtesy © Chih-Kang Chu

  • Designer: Chu Chih-Kang Space Design Co. Ltd
  • Project: Fangsuo Book Store in Chengdu
  • Location: No.8, Middle Section of Shamaojie, Chunxi Road, Jingjiang District  (also known as Chengdu Taigu Alley), Chengdu, Sichuan Province, China.
  • Photography: Chih-Kang Chu
  • Software used: CAD and 3D Max
  • Year: Oct. 2013 – Feb. 2015
  • Collaborators: Fangsuo Culture Development Co., Ltd.
  • Area: 5280 square meteres
  • Manufacturer/ Supplier: Hao Guan Furniture (Shang Hai) Co., Ltd / Shanghai YueQun Metal Decoration and Construction Co., Ltd
  • Material: Concrete, terrazzo, copper, wood

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy