Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Elenails in Piombino, Italy by STUDIO DI ARCHITETTURA DANIELE MENICHINI

Saturday, January 24th, 2015

Article source: STUDIO DI ARCHITETTURA DANIELE MENICHINI

The idea of a space and interior volumes’ distribution was created with a simple, concise and effective concept curated by Daniele Meni-chini architect study, based on some suggestions by Elena Tremolada, owner of Elenails center in Piombino (LI). The tones of black, white and silver are contaminated by the inclusion of purple shades as punc-tual or linear element in complements and lightings.

Image Courtesy © STUDIO DI ARCHITETTURA DANIELE MENICHINI

Image Courtesy © STUDIO DI ARCHITETTURA DANIELE MENICHINI

(more…)

Barn in Maxov by Martin Rajniš, Kamila Amblerová

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: Martin Rajniš, Kamila Amblerová

The walls are built in the lumber stack method (beam – sticker – beam). Nothing is nailed together! The beams are laid freely across each other. Nothing is sawed! The sawmill supplies four- and five-meter beams, whatever is excess can simply stick out at the corners. Stickers are made from three layers of laths – in place of the middle layer, we place at the corner a transverse beam. And look – it’s standing all by itself! Floor, ceiling, roof framework are formed from beams in a coffering system of transverse beams with their side-runners tied in place with twisted bailing wire. The roof covering is of plywood “dry-mounted” with laths and bailing wire. The building stands on stakes of tree-trunks positioned on oak slabs. Brace the building with steel wire and anchor it with eight pipes hammered into the ground. And we have our woodshed.

Image Courtesy © Radka Ciglerova

Image Courtesy © Radka Ciglerova

  • Architects: Martin Rajniš, Kamila Amblerová
  • Project: Barn in Maxov
  • Location: Maxov
  • Photography: Radka Ciglerova
  • Year: 2004
  • Built-up area: 80m2
  • Useful area: 140m2
  • Builder space: 420m3

(more…)

Scholzberg tower – Vertical storage of the wood in the form of a tower by e-MRAK – Martin Rajniš, Jan Mach

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: e-MRAK – Martin Rajniš, Jan Mach

On a raised piece of land, find a place where rock protrudes from the ground. Place a truss made of four wooden planks onto stacks made of beams which are anchored onto the rock using threaded rods. Place planks onto the truss to form a square measuring 3 x 3 metres. Each unit is made up of two layers of planks interspersed with laths, with a thicker sticker consisting of double-width laths inserted between the units. Wooden steps forming a double helix are placed in each gap between units. There are sixteen steps per each full turn, i.e. 360 degrees. The helix is inscribed in a square. Use four-metre-long planks and laths straight from the sawmill, without planing or drying the wood. All the components are simply placed onto one another without the use of nails. Use steel cords on the walls to brace the tower. Place boulders with holes bored through them into four pits in the ground about seven meters away from the tower. Pull the threaded rods through the holes. The bracing cords are pulled through loops at the end of the rods. Weigh down the boulders with a heap of stones. It is all so easy that I built the tower with the help of a group of young people – students. Even so, there are a few important things one needs to know. So, please – don’t build without us!

Image Courtesy © Radka Ciglerova

Image Courtesy © Radka Ciglerova

  • Architects: e-MRAK – Martin Rajniš, Jan Mach
  • Project:Scholzberg tower – Vertical storage of the wood in the form of a tower
  • Year: 2006
  • Area: 11m2
  • Builder space: 140m3
  • Height: 12m 
  • Coast: 160 000 CZK

(more…)

Cylindrical Henley House in Victoria, Australia by Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects

Barwon Heads is in a period of significant change. Heritage overlays currently protect older fishing shacks whilst the less significant built fabric remaining in the seaside town is progressively being redeveloped and architecture is now significantly contributing to the evolution of this small coastal township. In this case a young family engaged JCB to design their new permanent residence which would replace a dilapidated 1950’s two storey house that was beyond repair. A sculptural building form emerged from the clients brief which jokingly requested a planetarium as an inclusion. This led to the exploration of circular forms and resulted in a circular skylight in the first floor living areas as a direct reference however the house was primarily conceived to immerse itself over time as a natural extension of the Ti-tree dominated landscape. The house is wrapped in as skin of vertical cedar battens (providing privacy and solar protection) which appear to emerge from the front fence intentionally confusing the relationship between built form and landscape.

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

  • Architects: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
  • Project: Cylindrical Henley House
  • Location: Henley Street, Barwon Heads Victoria, Australia
  • Photography: John Gollings
  • Project Team: Jon Clements, Graham Burrows, Tim Jackson, Chris Botterill, Nick James
  • Landscape Design: Tim Nicholas
  • Project Duration: Design 6 months , Construction 12 months
  • Builder: Irene Morgan
  • Structural: Lambert and Rehbein
  • Project Size: 370m2
  • Construction Cost: Confidential
  • Completion Date: 2009

(more…)

The sea anemone and the hermit crab, a wooden house on the roof in Revine Lago, Italy by Studio Daniel Menichini

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: Studio Daniel Menichini

This expansion project, in order to create a private home within a building complex, is based on the recovery of the top floor of a building used as a hotel, and its large pocket terrace.

Image Courtesy © Studio Daniel Menichini

Image Courtesy © Studio Daniel Menichini

  • Architects: Studio Daniel Menichini
  • Project: The sea anemone and the hermit crab, a wooden house on the roof
  • Location: Revine Lago, Italy
  • Software used: Autocad and Cinema 4d

(more…)

IPAHIM in Turin, Italy by BLA! – Alberto Lessan, Jacopo Bracco

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: BLA! – Alberto Lessan, Jacopo Bracco

This project is part of the research path that our office face towards the interest of the materials and its use. We have been en charged of the restoration of an apartment in the historical center of Turin, close to Piazza Vittorio Veneto.

Image Courtesy © Chiara Allione

Image Courtesy © Chiara Allione

  • Architects: BLA! – Alberto Lessan, Jacopo Bracco
  • Project: IPAHIM
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Chiara Allione
  • Software used: 3dmax
  • Typology: Renovation
  • Timetable: Feb 2014
  • Surface: 65 m²
  • Phase: Completed
  • Project Assistant and T.D: BLA!

(more…)

Floating Platforms – Beach House in Paracas, Peru by Staff7

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: Staff7

The project is a private beach house, located in the condominium Mast in Paracas, a 250 kms. the capital of Peru (Lima). It is in an area of 467.27m2 irregularly shaped front row with ocean view.

Our architecture is characterized by using geometric easy to recognize simple shapes that help create a clear picture of the house.

Image Courtesy © Staff7

Image Courtesy © Staff7

  • Architects: Staff7 (Chete Cortés)
  • Project: Floating Platforms – Beach House
  • Location: Paracas, Peru
  • Software used: Archicad and 3d max + vray.

(more…)

Grønneviksøren Student Apartments in Bergen, Norway by 3RW Arkitekter

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: 3RW Arkitekter

The student houses at Grønneviksøren are an attempt to answer a big challenge in growing cities today. How do we create sustainable architecture for a great number of people – in this case the students – who need homes for a low budget in the city?

Grønneviksøren, as a transformation area, is located just outside of Bergen city center, by a 20 minute walk. It consists of 16 different building groups with varying height up to 8 floors.

Image Courtesy © Cecilie Bannow

Image Courtesy © Cecilie Bannow

  • Architects: 3RW Arkitekter
  • Project: Grønneviksøren Student Apartments
  • Location: Bergen, Norway
  • Photography: Cecilie Bannow
  • Month and year work completed: September 2013
  • Living area: 21 750m2
  • No. of housing units: 727
  • Buildingowner: SIB (Studentsamskipnaden i Bergen)
  • Landscape architect: Smedsvig landskapsarkitekter AS
  • Main engineering firm: Multiconsult AS
  • Main contractors: FaktorIndustrier AS, Norskbetontindustri AS

(more…)

Social Complex in Alcabideche, Portugal by Guedes Cruz Arquitectos

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: Guedes Cruz Arquitectos

Located in Cascais, in the metropolitan area of Lisbon, the Social Complex of Alcabideche with a total construction area of approximately 10,000 m2 aims to reconstitute a Mediterranean life style in which the outdoor spaces of streets, plazas and gardens are like an extension of the house itself.

Image Courtesy © Ricardo Oliveira Alves

Image Courtesy © Ricardo Oliveira Alves

  • Architects: Guedes Cruz Arquitectos- José Guedes Cruz, César Marques, Marco Martínez Marinho
  • Project: Social Complex in Alcabideche
  • Location: Alcabideche, Cascais, Portugal
  • Photography: Ricardo Oliveira Alves
  • Area of the Plot: 12876m2
  • Total construction area – 9956m2
  • Area of each housing unit: 53m2
  • Total Area of Housing Units: 2.756m2
  • Area of the Main Building: above ground – 2700m2, below ground – 4500m2, total – 7200m2

(more…)

16 SOCIAL HOUSING UNITS in Charleville-Mézières, France by a/LTA architectes urbanistes

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: a/LTA architectes urbanistes

We work on a firmly contemporary, contextual and reactive architecture. Each of our architectural answers are heading towards an originality specific to the project, complying with the program and the project’s surroundings On every proposal, we specifically work on the context. We are particularly interested in closed, distant, historical and sociological background of the project. These datas «are nourishing» architecture. As the contexts in which we evolve are rarely homogeneous, our writing tends to be hybrid.

Image Courtesy © Fabrice Dehoche

Image Courtesy © Fabrice Dehoche

  • Architects: a/LTA architectes urbanistes
  • Project: 16 SOCIAL HOUSING UNITS
  • Location: Charleville-Mézières, France
  • Photography: Fabrice Dehoche
  • Team: a/LTA Le Trionnaire (x2) – Tassot – Le Chapelain, + AMA architectes (construction site), + Zebra 3 + Barthès Bois (engineering)
  • Client: Habitat 08
  • Programme: 16 individual housing units
  • Surface: 1100 m²
  • Date: completion 2014
  • Cost: 1408 000 € HT

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy