Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Cowichan Regional Visitor Centre in British Columbia, Canada by Cohlmeyer Architecture Limited

Friday, January 16th, 2015

Article source: Cohlmeyer Architecture Limited

The Cowichan Regional Visitor Centre is a new place in the Cowichan Valley for public gathering, exchange and display. It was developed as a joint venture between the BC Forest Discovery Centre, the Chambers of Commerce of the Cowichan Valley, and by the Municipalities of Duncan and North Cowichan. It has been described by locals as a “public living room” – and this vision became our mantra as the project moved forward.

Image Courtesy © Bob Matheson

Image Courtesy © Bob Matheson

  • Architects: Cohlmeyer Architecture Limited
  • Project: Cowichan Regional Visitor Centre
  • Location: Duncan, British Columbia, Canada
  • Photography: Bob Matheson
  • Project Year: 2013
  • Project Area: 3100 sq. ft.
  • Client: Cowichan’s Chambers of Commerce and the District of North Cowichan
  • Collaborators:
    • StructuralEngineering: Crosier Kilgour& Partners
    • Mechanical Engineering: G.D. Stasynec and Associates Limited
    • ElectricalEngineering: PRO Engineering Inc.
    • Landscape Design: Cynthia Cohlmeyer Landscape Architect

(more…)

Maison De Gaspé in Montreal, Canada by la SHED architecture

Friday, January 16th, 2015

Article source: la SHED architecture 

Located in the heart of the Villeray district, the De Gaspé House project consisted of the major renovation of an existing building that lost most of its original characteristics. The old duplex including a garage as well as a variety of annexes was transformed into a single family home for two adults and two children.

Image Courtesy © la SHED architecture

Image Courtesy © la SHED architecture

(more…)

Mountain Guest House in Barcelona, Spain by Dom – arquitectura

Thursday, January 15th, 2015

Article source: Dom – arquitectura

The existing volume could not be changed, so we adapt the guest house program to it.

First of all we covered with insulation and waterproofing the roof, and then we did the same with the facades and interior space.

The idea is to open the inside space to outside, so the users could be available to enjoy the large garden with views. The cover is extended with a new wicker pergola with iron structure, so we can increase the terrace space and visitors will be more in touch with the garden, the nature and the orchard.

Image Courtesy © Dom - arquitectura

Image Courtesy © Dom – arquitectura

  • Architects: Dom – arquitectura (Pablo Serrano Elorduy)
  • Project: Mountain Guest House
  • Location: Barcelona, Spain
  • Software used: Autocad
  • Interior Designer: Blanca Elorduy
  • Collaborators: Pablo Carroggio
  • Surface: 65 m2

(more…)

The Jetty – bridge to the Mont Saint-Michel in France by Dietmar Feichtinger Architectes

Thursday, January 15th, 2015

Article source: Dietmar Feichtinger Architectes

Creating a new access to one of the most remarkable cultural monuments and landscapes in Europe is a rare challenge for the design of a causeway.

The estuary of the Couesnon River surprises by the immensity of the bay surrounding the Mont Saint-Michel, by the beauty of light and the colours of the natural elements. The changing sea level by tides rising up to 14 m,  creates a repeated event exposing the forces of nature and offers a variety of landscapes alternating between land reaching far out into the sea on low tide and the water filled bay with the Mont transformed into an island as only landmark on high tide. This radical change contributes to the magic of the site.

Image Courtesy © Dietmar Feichtinger Architectes

Image Courtesy © Dietmar Feichtinger Architectes

  • Architects: Dietmar Feichtinger Architectes
  • Project: The Jetty – bridge to the Mont Saint-Michel
  • Location: Manche (50) – Normandie – France
  • Photography: David Boureau
  • Engineer: SchlaichBergermannund Partner
  • Client: Syndicat Mixte Baie du Mont
  • Project team: José Luis Fuentes, Christian Wittmeir, Guy Deshayes, Mathias Neveling, Arne Speiser
  • Contractors: Earthworks, grid works, road works, hydraulic protection works

(more…)

SPIRULINE FOUNTAIN in Confignon, Switzerland by BUREAU A

Thursday, January 15th, 2015

Article source: BUREAU A

The Spirulina Fountain displaces the culture of landscape architecture and gardening towards contemporary issues of land and urban farming in restrained areas. The fountain constitutes a hybrid, fusing the production basins of the intense blue-green algae with contemplative Italian gardens of the 16th century. More specifically, the form and dimensions of the fountain quotes the water cascades of the Villa Aldobrandini built in 1550 in Frascati, 20 km southeast of Rome.

Image Courtesy © Dylan Perrenoud

Image Courtesy © Dylan Perrenoud

  • Architects: BUREAU A
  • Project: SPIRULINE FOUNTAIN
  • Location: Parc des Evaux, Confignon, Geneva, Switzerland
  • Photography: Dylan Perrenoud
  • Construction work: Professional construction training center (CFPC), Ivan Denkinger, Luc Tissot, and students from atelier AFP (carpentry)
  • Plants (English/Latin): Spirulina – Arthrospira platensis

(more…)

Ballhaus in Graz, Austria by HoG architektur

Thursday, January 15th, 2015

Article source: HoG architektur

The new residential building Stadthaus Ballhausgasse fills a long-time void on this street in the historic city centre of Graz, Austria. The street facade interprets the design principals of the late 19th century using a contemporary language. The plasticity created by a game of light and shadow on the cornices, protruding windows and surrounding frames, as well as their arrangement, is achieved by the absorption and continuation of these elements in the new mirror-effect facade. A three-dimensional appearance, in the form of slightly inclined triangular surfaces, emerges and links the different cornice heights of the neighbouring buildings, thus making the reduced number of storeys, when compared to the late 19th century buildings, less clearly recognisable. The result is a differentiated interaction between facade and window surfaces on several levels, which reveal new details from different perspectives. As a representative view, reminiscent of the end of the 19th century, the street facade complex design and higher expenditure on materials contrasts with the unadorned courtyard facade.

Image Courtesy © HoG architektur

Image Courtesy © HoG architektur

(more…)

A Movable upcycled shed in Loire-Atlantique, France by Jérémie Koempgen Architecture

Thursday, January 15th, 2015

Article source: Jérémie Koempgen Architecture

The project is laureate from the call for entries: “Révolution sensible: upcycling and socio-economical nomadism”, launched by the COPA-VIA paysage.

Reuse wood coming from old windows to manufacture furniture is the original project.

Image Courtesy © Jérémie Koempgen Architecture

Image Courtesy © Jérémie Koempgen Architecture

  • Architects: Jérémie Koempgen Architecture
  • Project: A Movable upcycled shed
  • Location: Nantes, Loire-Atlantique, France
  • Software used: SketchUp
  • Size : 4,3m x 2,5m
  • Team: 
    • Project holder: 100 détours
    • Manufacturing: Quedubois
    • Design: JKA – Jérémie Koempgen Architecture
  • Competition: Révolution sensible 1.0, From Upcycling to circular economy – Laureat
  • Exhibition comissioner: Le Carré Bouge and Le Copa-Via Paysage
  • Calendar: Competition 05/2014 – Laureate project, Installation on “’Ile de Nantes » on Parking festival: 09/2014, Participation at “Exhibition of Crafts forum in Nantes: 12/2014

(more…)

Surgeon’s Rooms in Melbourne, Australia by fmd architects

Thursday, January 15th, 2015

Article source: fmd architects

The project is a renovation & extension the existing consulting rooms for Knox Orthopedic Group, adjacent to Knox hospital. The main entry is via the Knox hospital car-park, with the rear entry within a residential street.

The brief was to extend the existing administration spaces and reception area and add 2 additional consulting rooms.

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

  • Architects: fmd architects
  • Project: Surgeon’s Rooms
  • Location: Melbourne, Australia
  • Photography: John Gollings
  • Project Completion: 2014
  • Project Team: Fiona Dunin, Andrew Carija, Robert Kolak, Owen Castley
  • Builder: Malin Construction
  • Structural Engineer: Macleod Consulting
  • Services Engineer: BRT Consulting
  • Building Surveyor: Wilsmore Nelson Goup
  • Town Planner: Urbis
  • Landscape Architect: Katherine Rekaris

(more…)

The Gables in London, England by Patalab Architecture

Thursday, January 15th, 2015

Article source: Patalab Architecture

The Gables is the reinterpretation of a former commercial compound comprising a mechanic’s office and garage, tucked away in a private courtyard behind a terrace of period properties in Primrose Hill, North London. Landlocked, the site presented an enormous challenge in the reuse of the original footprint, which has created a wonderful lateral two floor family home.

Main Entrance. Externally the buildings were re-faced with a bronze glazed brick, Image Courtesy © Lyndon Douglas

Main Entrance. Externally the buildings were re-faced with a bronze glazed brick, Image Courtesy © Lyndon Douglas

  • Architects: Patalab Architecture
  • Project: The Gables
  • Location: North-West London, England
  • Photography: Lyndon Douglas
  • Project Dates: 2012 – 2014
  • Structural Engineers: Richard Jackson Engineering Consultants
  • Service Engineers: THD Consulting Engineers
  • Lighting Designer: Illumination Works
  • Main Contractor: EC1 Refurbishments LLP
  • Selected Sub-contractors/ suppliers:
    • Windows: Bronze Casements by Vale
    • Concrete Flooring: Puur Floors Limited
    • Sanitary ware: Duravit
    • Tiling: Domus
    • Sunken seating area: Bill Cleyndert & Company Ltd
    • External bricks: Modular Clay products
    • Ironmongery: Williams Ironmongery

(more…)

Iconic Tower for Downtown Sacramento by Pei Cobb Freed & Partners Architects LLP

Thursday, January 15th, 2015

Article source: v2com

Pei Cobb Freed & Partners has unveiled its design for a glass-clad tower that will be the largest corporate headquarters in downtown Sacramento. A project of Vanir Development Company, the 26-story building is set to rise on a prime J Street site within walking distance of the new Sacramento sports arena.

Image Courtesy © Pei Cobb Freed & Partners Architects LLP

Image Courtesy © Pei Cobb Freed & Partners Architects LLP

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy