Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Mathematics: The Winton Gallery in London, UK by Zaha Hadid Architects

Thursday, January 5th, 2017

Article source: Zaha Hadid Architects

It is a wonderful coincidence that we started work designing the Science Museum’s Mathematics Gallery in the bicentennial year of the birth of Ada Lovelace, a pioneering woman in the history of computers and of ‘poetic science’. Her inspirational influence on our approach to the design of the project, from inception to completion, cannot be overstated. Just as her Notes unravelled the abstract world of the analytical engine and its logic to generations beyond, we hope the design of the Mathematics Gallery complements the curatorial ambitions to inspire and engage further generations with the instinctive and physical aspects of mathematics. Collections like those housed within the Science Museum in London are instrumental in allowing the human mind to explore the many dimensions of innovation. The new group of objects on display in the Gallery is meticulously curated to narrate seemingly everyday moments in innovation driven by mathematics.

Image Courtesy © Luke Hayes

Image Courtesy © Luke Hayes

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Mathematics: The Winton Gallery
  • Location: London, UK
  • Photography: Luke Hayes
  • Project Team:
    • Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
    • ZHA Director: Charles Walker
    • ZHA Project senior associate: Bidisha Sinha
    • ZHA Project associate: Shajay Bhooshan
    • ZHA Project team: Vishu Bhooshan, Henry Louth, David Reeves, Nhan Vo, Mattia Santi, Sai Prateik Bhasgi, Karthikeyan Arunachalam, Tommaso Casucci, Marko Margeta , Filippo Nassetti, Mostafa El Sayed, Suryansh Chandra, Ming Cheong, Carlos Parraga-Botero, Ilya Pereyaslavtsev, Ramon Weber
  • Consultants:
    • Structure: Arup
    • MEP: Arup
    • Lighting: Arup Lighting
    • Project Manager: Lendlease
    • CDM: Gardiner & Theobald
    • Cost consultant: Gardiner & Theobald
  • Construction Team:
    • Main contractor: Paragon
  • Floor area: 913m²
  • Design competition win announced: 10 September 2014
  • Gallery opens to the public: 8 December 2016

(more…)

Amsterdam Children’s Playschool in Netherlands by Tiago do Vale Architects

Thursday, January 5th, 2017

Article source: Tiago do Vale Architects

Amsterdam is, today, a major european city consolidated on an important architectural tradition. A strong sense of identity and belonging is very characteristic of both the city and the country -defined by its permanent fight between the sea and the territory conquered to it- and that reflects on a generalized concern over the quality of public spaces and their collective enjoyment.

Hence, the Amsterdam Children’s Playschool starting point was the idea of having a children daycare center as a device to qualify an abandoned public space.

Designed over an abandoned dock, this proposal combines classrooms with exterior patios, with different uses and diverse degrees of privacy (some more public functioning as plazas, others semi-private with flexible uses, others totally private for the exclusive use of the daycare center).

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

  • Architects: Tiago do Vale Architects (Tiago do Vale)
  • Project: Amsterdam Children’s Playschool
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Project Team: Tiago do Vale, Kamila Legat
  • Competition: Amsterdam Children’s Playschool Competition
  • Organization: Archmedium
  • Construction Area: 1350 m2
  • Project Year: 2016

(more…)

Addirriyah Contemporary Art Center in Saudi Arabia by Schiattarella Associati

Thursday, January 5th, 2017

Article source: Schiattarella Associati

The Rome-based architectural office Schiattarella Associati was awarded twice: “Concept Winner” at this year’s ICONIC AWARDS and Honorable Mention at the AAP 2016 for the Addiriyah Contemporary Art Center project in Saudi Arabia.

The ICONIC AWARDS, a design competition under the aegis of the German Design Council, are held annually to recognize outstanding architectural projects and design products. Amongst media partners in 2016 competition, Atrium, Dezeen, World-architets.com.

Image Courtesy © Schiattarella Associati

Image Courtesy © Schiattarella Associati

  • Architects: Schiattarella Associati
  • Project: Addirriyah Contemporary Art Center
  • Location: Addirriyah, Saudi Arabia
  • Software used: Autodesk Revit, Autocad and Rhino
  • Client: Arriyadh Development Authority
  • Year: 2015-2016

(more…)

Generator Rome in Rome, Italy by DesignAgency

Thursday, January 5th, 2017

Article source: DesignAgency

Generator Rome is only a short walk from the Colosseum and Termini Station, in the Esquilino neighbourhood – one of the oldest areas in the city. The property reinvigorates an elegant 20th century residence on Via Principe Amedeo. Its surroundings include cinematic streetscapes, leading to picturesque squares, churches, parks and a vast array of bars, cafés and pizzerias, as well as authentic local markets.

DesignAgency took its inspiration from the distinctive flavours of this diverse and historic neighbourhood, as well as the Italian culture and the Roman trade routes that have left their marks on this area to create a vibrant and welcoming environment with subtle ethnic flair.

Image Courtesy © Mans Berg

Image Courtesy © Mans Berg

  • Architects: DesignAgency
  • Project: Generator Rome
  • Location: Via Principe Amedeo, 257, 00185 Rome, Italy
  • Photography: Mans Berg
  • Owner: Generator / Patron Capital
  • Local Project Architect: L22, Milan
  • Lighting Designer: artec3 studio
  • Room Rates: starting at €20
  • Launch Date: August 2016

(more…)

A Studio in Bassano del Grappa, Italy by Studio di Architettura Claude Petarlin

Thursday, January 5th, 2017

Article source: Studio di Architettura Claude Petarlin 

The studio was designed starting from the conviction that the rooms were to be designed as boxes, composed in turn by sides and surfaces, evocative from a figurative point of view. Two coloured backdrops were in fact made with shades of blue and sage green, on the other side a wall-moodboard with the notes and suggestions of the projects which are work in process. The presence of the old stone portal was resolved by keeping the traces of the old paint, as opposed to the perfection of the bottom of the wall.The old Venetian floorings and the geometric fishbone pattern of the wooden parquet were preserved and enhanced.The furniture arrangement was designed keeping in mind the functional distances and movements in the studio, with a division between the functional and the more operative spaces and the formal  reception rooms.

Image Courtesy © Studio di Architettura Claude Petarlin

Image Courtesy © Studio di Architettura Claude Petarlin

(more…)

MTRL Kyoto in Japan by Fumihiko Sano/studio PHENOMENON

Wednesday, December 28th, 2016

Article source: Fumihiko Sano/studio PHENOMENON

Walking down a street off Kawahara-Gojo in Kyoto, you will find an old Japanese-style house. The house is over a hundred years old, built in the Meiji era. Giyōfū architecture was the method the master-carpenter applied, copying Western architecture but using Japanese traditional wooden techniques. After being used as print shop and furniture store over the decades, the house was renovated to a co-working space called “MATERIAL KYOTO”.

Image Courtesy © Tadanobu Omote

Image Courtesy © Tadanobu Omote

  • Architects: Fumihiko Sano/studio PHENOMENON
  • Project: MTRL Kyoto
  • Location: 554 Honshiogama-cho,Shimogyo-ku,Kyoto-city,Kyoto,600-8411,Japan
  • Photography: Tadanobu Omote
  • Construction: Kansai Reform Institute
  • Structure: Wood
  • Site area: 201.91 m²
  • Building area: 162.79 m²
total floor area : 386.05 m²(1F+2F+3F)
  • Completion: 5/2016

(more…)

Shenzhen Airport Satellite Concourse and Hong Kong International Airport in China by Aedas

Wednesday, December 28th, 2016

Article source: Aedas

Reinforcing Aedas’ strength in the infrastructure sector, two international competition wins to design the Shenzhen Airport Satellite Concourse and Hong Kong International Airport (HKIA) Third Runway Passenger Building demonstrate Aedas’ growing influence in providing innovative aviation solutions.

As an international team consisting of GDAD as the local design institute/terminal planners, Landrum & Brown as aviation planners, and Aedas as Lead Design Architect, we have been awarded the design and construction of the new Shenzhen Airport Satellite Concourse in China. Passengers arrive in the heart of the Concourse from the Auto People Mover (APM) station which allows light filled views up to the roof over. The multi-level retail and food & beverage areas provide a rich variety of environments and areas for passengers, guiding them intuitively towards the departure gates. The roof form over, inspired by the gently curving rivers of the region, further reinforces the flow of the passengers through the Concourse. Arriving passengers are orientated to the perimeter of the building allowing them to experience natural diffused daylight as they move toward the APM and onwards to the main terminal.

Chengdu International Airport Chengdu China, Image Courtesy © Aedas

Chengdu International Airport Chengdu China, Image Courtesy © Aedas

  • Architects: Aedas
  • Project: Airport Buildings
  • Location: Shenzhen, China

(more…)

VICE Toronto in Canada by DesignAgency

Wednesday, December 28th, 2016

Article source: DesignAgency

When VICE Media — the world’s preeminent youth media company— needed a new Toronto bureau — having expanded from 50 to over 150 people in over a year— they engaged DesignAgency because the two companies share a common core: both are cross disciplinary, collaborative and creative. VICE asked for a space that reflects their strong brand, and exudes the youthful energy that they are famous for. Attuned to the needs of its client, DesignAgency infused a decommissioned factory with the informal, relaxed vibe of a classic cigar lounge, then stealthily layered technology, lighting and sound equipment throughout. The results are instrumental for the VICE team to produce their multi-platform content, while allowing the open-plan space to play triple duty as a day-to-day working environment, a film and recording set and a showpiece that speaks to the personality and values of the company.

As visitors enter, they are immediately immersed in the world of VICE with unexpected touches, including a softly glowing, neon sign, Image Courtesy © Adrien Williams

As visitors enter, they are immediately immersed in the world of VICE with unexpected touches, including a softly glowing, neon sign, Image Courtesy © Adrien Williams

  • Architects: DesignAgency
  • Project: VICE Toronto
  • Location: Toronto, Canada
  • Photography: Adrien Williams
  • Client: Vice Media
  • Size: 24,500 sq.ft
  • Completion Date: 2016

(more…)

THE CLUB in Lisbon, Portugal by BUREAU A

Wednesday, December 28th, 2016

Article source: BUREAU A

THE CLUB is an installation by BUREAU A for the Lisbon Triennale 2016.

Conceived as an architecture dedicated to sound experience, it is a noise cabin hosting people for a dense dancing event. This travelling sound system, in the Jamaican tradition, adapts to a diversity of situations and generates, through its architectural presence, a particular relation to the context where it stands. It is composed of loudspeakers, a DJ booth, a bar and an entrance. In its smaller configuration, it creates a perfect micro dancefloor for about 25 people, entirely enclosed buy the sound architecture.

Image Courtesy © Dylan Perrenoud

Image Courtesy © Dylan Perrenoud

  • Architects: BUREAU AAssociate project of Lisbon Architecture Triennale
  • Project: THE CLUB
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: Dylan Perrenoud, Mariana Lopes
  • Software used: Autocad
  • Materials: sound technique, plywood, black painting
  • Sound engineer: Eng. João Magalhães
  • Sponsors: Lisbon Architecture Triennale, Swiss Arts Council Pro Helvetia and Câmara Municipal de Almada
  • Powered by: IMG Stageline
  • Capacity: 25 people – the club
  • Area: 11 m2 – the club minimal space
  • Date: October – December 2016

(more…)

Red Square House in Gyeonggi-do, South Korea by ArchiWorkshop

Wednesday, December 28th, 2016

Article source: ArchiWorkshop

Design a house in a residential housing area.

In Bucheon, a suburb of Seoul, there is an area called GgaChiWool. This area, which is also known for a residential housing district, has been continuously expanding. When first visited the site, housing development was already over, and new houses were almost filling the complex. The low-rise houses, the quiet footpaths, and roads to the private gardens brought great attraction of the site. However, most of the houses already built were houses that did not deviate much from the general category of multi-family houses.

Image Courtesy © Nam-Sun Lee

Image Courtesy © Nam-Sun Lee

  • Architects: ArchiWorkshop
  • Project: Red Square House
  • Location: Ojeong-gu, Bucheon, Gyeonggi-do, South Korea
  • Photography: Nam-Sun Lee
  • Head designers: Hee-Jun Sim, Su-Jeong Park
  • Contractor: ArchiWorkshop
  • Building size and area Residential:
    • Residential 1 (Couple household) – Ground, 2nd, 3rd floor / 100m2
    • Residential 2 (Parents household) – Ground floor / 60m2
    • Residential 3 (Lease household) – Second floor / 60m2
  • Building coverage ratio: 49.22%
  • Floor area ratio: 96.84%
  • Parking spaces: 2 lots
  • Building height: 9m
  • Land area: 218m2

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy