Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Stack in Slavonice, Czech Republic by e-MRAK – Martin Rajniš

Saturday, January 24th, 2015

Article source: e-MRAK – Martin Rajniš

The client purchased land in a protected nature reserve known as “Czech Canada”: wide meadows and rock outcroppings surrounded with pines. His wish was to build a stack here. What emerged is a house of nine modules of 3.60 m: the two modules at the edges are left open as terraces. The entire northern side is insulated and simultaneously forms, as in Japan, a long cabinet with sliding doors. The southern, eastern and western sides of the house are glazed from inside. The sliding dilation joint allows for fixed swinging frames with double glazing to be fitted even into the structure of the lumber stack, which can change its dimensions with damp or gradual drying of the wood. Experimentation with the hollow lumber stack here reached the level of a fully inhabitable house, where the tectonics of the hollow lumber stack simultaneously serve as a pleasant, firm external shading that prevents the emergence of a greenhouse effect inside.

Image Courtesy © Radka Ciglerova

Image Courtesy © Radka Ciglerova

(more…)

The Meandering Staircase Pavilion by michael jantzen studio

Saturday, January 24th, 2015

Article source: michael jantzen studio

How can a unique access to a place be used as a way in which to design new and unexpected forms of art and architecture? This is the question I asked myself before I made a new series of functional art structures.

They were all designed in an attempt to offer very unique sculptural places, themed around the idea of an unusual access to an enclosed, or partially enclosed portion of the pavilion.

Image Courtesy © michael jantzen studio

Image Courtesy © michael jantzen studio

(more…)

Gordon Avenue by Frits de Vries Architect

Saturday, January 24th, 2015

Article source: Frits de Vries Architect

Set on a moderately sloped lot, this single-family house is organized around a feature interior double-height division, bisecting social from functional spaces, private from public rituals.

Image Courtesy © Frits de Vries Architect

Image Courtesy © Frits de Vries Architect

(more…)

RM HOUSE in Felgueiras, Portugal by FCC Arquitectura

Saturday, January 24th, 2015

Article source: FCC Arquitectura

Specification

To the existing implementation area (Farm House) is added to the establishment of 200,00m2 for housing construction.

The granary (8,00m2) existing will be recovered.

The existing buildings are in an advanced state of degradation. The interiors are in ruins. We decided to completely demolish the “core” of both and the roofs, recovering and consolidating part of the outer walls, which will be in memory of what existed. The new housing will be located within these limits, like a loose box, the new volumes are developed and are born from the ruins shaping itself to land following the natural curves of it.

Image Courtesy © Jose Campos - Architectural Photographer

Image Courtesy © Jose Campos – Architectural Photographer

  • Architects: FCC Arquitectura
  • Project: RM HOUSE
  • Location: Felgueiras, Portugal
  • Photography: Jose Campos – Architectural Photographer
  • Engineering: Paulo Oliveira
  • Builder: Adalberto e Filhos
  • Status: Built
  • Type: Single family Housing
  • Construction schedule: November 2010 – January 2013
  • Size: 540,00m2

(more…)

Elenails in Piombino, Italy by STUDIO DI ARCHITETTURA DANIELE MENICHINI

Saturday, January 24th, 2015

Article source: STUDIO DI ARCHITETTURA DANIELE MENICHINI

The idea of a space and interior volumes’ distribution was created with a simple, concise and effective concept curated by Daniele Meni-chini architect study, based on some suggestions by Elena Tremolada, owner of Elenails center in Piombino (LI). The tones of black, white and silver are contaminated by the inclusion of purple shades as punc-tual or linear element in complements and lightings.

Image Courtesy © STUDIO DI ARCHITETTURA DANIELE MENICHINI

Image Courtesy © STUDIO DI ARCHITETTURA DANIELE MENICHINI

(more…)

Barn in Maxov by Martin Rajniš, Kamila Amblerová

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: Martin Rajniš, Kamila Amblerová

The walls are built in the lumber stack method (beam – sticker – beam). Nothing is nailed together! The beams are laid freely across each other. Nothing is sawed! The sawmill supplies four- and five-meter beams, whatever is excess can simply stick out at the corners. Stickers are made from three layers of laths – in place of the middle layer, we place at the corner a transverse beam. And look – it’s standing all by itself! Floor, ceiling, roof framework are formed from beams in a coffering system of transverse beams with their side-runners tied in place with twisted bailing wire. The roof covering is of plywood “dry-mounted” with laths and bailing wire. The building stands on stakes of tree-trunks positioned on oak slabs. Brace the building with steel wire and anchor it with eight pipes hammered into the ground. And we have our woodshed.

Image Courtesy © Radka Ciglerova

Image Courtesy © Radka Ciglerova

  • Architects: Martin Rajniš, Kamila Amblerová
  • Project: Barn in Maxov
  • Location: Maxov
  • Photography: Radka Ciglerova
  • Year: 2004
  • Built-up area: 80m2
  • Useful area: 140m2
  • Builder space: 420m3

(more…)

Scholzberg tower – Vertical storage of the wood in the form of a tower by e-MRAK – Martin Rajniš, Jan Mach

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: e-MRAK – Martin Rajniš, Jan Mach

On a raised piece of land, find a place where rock protrudes from the ground. Place a truss made of four wooden planks onto stacks made of beams which are anchored onto the rock using threaded rods. Place planks onto the truss to form a square measuring 3 x 3 metres. Each unit is made up of two layers of planks interspersed with laths, with a thicker sticker consisting of double-width laths inserted between the units. Wooden steps forming a double helix are placed in each gap between units. There are sixteen steps per each full turn, i.e. 360 degrees. The helix is inscribed in a square. Use four-metre-long planks and laths straight from the sawmill, without planing or drying the wood. All the components are simply placed onto one another without the use of nails. Use steel cords on the walls to brace the tower. Place boulders with holes bored through them into four pits in the ground about seven meters away from the tower. Pull the threaded rods through the holes. The bracing cords are pulled through loops at the end of the rods. Weigh down the boulders with a heap of stones. It is all so easy that I built the tower with the help of a group of young people – students. Even so, there are a few important things one needs to know. So, please – don’t build without us!

Image Courtesy © Radka Ciglerova

Image Courtesy © Radka Ciglerova

  • Architects: e-MRAK – Martin Rajniš, Jan Mach
  • Project:Scholzberg tower – Vertical storage of the wood in the form of a tower
  • Year: 2006
  • Area: 11m2
  • Builder space: 140m3
  • Height: 12m 
  • Coast: 160 000 CZK

(more…)

Cylindrical Henley House in Victoria, Australia by Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects

Barwon Heads is in a period of significant change. Heritage overlays currently protect older fishing shacks whilst the less significant built fabric remaining in the seaside town is progressively being redeveloped and architecture is now significantly contributing to the evolution of this small coastal township. In this case a young family engaged JCB to design their new permanent residence which would replace a dilapidated 1950’s two storey house that was beyond repair. A sculptural building form emerged from the clients brief which jokingly requested a planetarium as an inclusion. This led to the exploration of circular forms and resulted in a circular skylight in the first floor living areas as a direct reference however the house was primarily conceived to immerse itself over time as a natural extension of the Ti-tree dominated landscape. The house is wrapped in as skin of vertical cedar battens (providing privacy and solar protection) which appear to emerge from the front fence intentionally confusing the relationship between built form and landscape.

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

  • Architects: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
  • Project: Cylindrical Henley House
  • Location: Henley Street, Barwon Heads Victoria, Australia
  • Photography: John Gollings
  • Project Team: Jon Clements, Graham Burrows, Tim Jackson, Chris Botterill, Nick James
  • Landscape Design: Tim Nicholas
  • Project Duration: Design 6 months , Construction 12 months
  • Builder: Irene Morgan
  • Structural: Lambert and Rehbein
  • Project Size: 370m2
  • Construction Cost: Confidential
  • Completion Date: 2009

(more…)

The sea anemone and the hermit crab, a wooden house on the roof in Revine Lago, Italy by Studio Daniel Menichini

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: Studio Daniel Menichini

This expansion project, in order to create a private home within a building complex, is based on the recovery of the top floor of a building used as a hotel, and its large pocket terrace.

Image Courtesy © Studio Daniel Menichini

Image Courtesy © Studio Daniel Menichini

  • Architects: Studio Daniel Menichini
  • Project: The sea anemone and the hermit crab, a wooden house on the roof
  • Location: Revine Lago, Italy
  • Software used: Autocad and Cinema 4d

(more…)

IPAHIM in Turin, Italy by BLA! – Alberto Lessan, Jacopo Bracco

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: BLA! – Alberto Lessan, Jacopo Bracco

This project is part of the research path that our office face towards the interest of the materials and its use. We have been en charged of the restoration of an apartment in the historical center of Turin, close to Piazza Vittorio Veneto.

Image Courtesy © Chiara Allione

Image Courtesy © Chiara Allione

  • Architects: BLA! – Alberto Lessan, Jacopo Bracco
  • Project: IPAHIM
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Chiara Allione
  • Software used: 3dmax
  • Typology: Renovation
  • Timetable: Feb 2014
  • Surface: 65 m²
  • Phase: Completed
  • Project Assistant and T.D: BLA!

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy